Connect with us

Sport

„Doina Cornea, doamna din spatele ferestrei”. 100 de tablouri şi desene ale disidentei anticomuniste, expuse în premieră la Cluj. „Dezvăluim latura ei mai puţin cunoscută”

Stefan Petre

Published

on

„Doina Cornea - Doamna din spatele ferestrei” / Foto: Fundația Doina Cornea

Social

O expoziție de memorie organizată la Cluj va dezvălui o latură mai puțin cunoscută a disidentei anticomuniste Doina Cornea. Peste 100 de obiecte care spun povestea ei vor fi expuse în premieră.

„Doina Cornea – Doamna din spatele ferestrei” / Foto: Fundația Doina Cornea

  


Expoziția de memorie „Doina Cornea – Doamna din spatele ferestrei” va avea loc în perioada 15 decembrie 2023 – 7 ianuarie 2024.„Vă invităm să susţineţi o expoziţie inedită, în cadrul căreia personalitatea Doinei Cornea va fi dezvăluită în toată complexitatea ei, atât latura politică şi civică, cât și cea artistică, socială, și filosofică. Este o expoziţie de memorie. O expoziţie de descoperire. Va fi recreat, și expus vizitării, spaţiul intim al Doinei Cornea, cel în care a trăit, a lucrat și in care îşi desfăşura activitatea de opozant al regimului, spaţiu în care pentru mai mulţi ani a fost plasată în arest la domiciliu, fiind in permanenţă ascultată și monitorizată de către securitate”, au transmis organizatorii, Fundația Doina Cornea.


Din locul în care a trăit au plecat cele câteva zeci de texte de protest împotriva atrocităţilor regimului comunist din anii ‘80, spun organizatorii.Majoritatea acestor mesaje au difuzate la postul de radio Europa Liberă, Doina Cornea ajungând să fie cunoscută astfel în întreaga Europă ca cel mai important dintre opozanţii la regimul comunist din Romania.



Obiecte expuse în premieră, instalație monată de SecuritateÎn cadrul evenimentului, vor  fi expuse o parte din mobilierul, inclusiv masa de lucru a Doinei Cornea, pensula şi tuşul cu care a scris manifestele, maşina de scris cu care a redactat toate scrisorile ei deschise şi samisdatele. Vor putea fi văzute și unele dintre textele ei în original dar şi o parte dintre samisdatele traduse, multiplicate şi răspândite de către Doina Cornea – traduceri din Eliade, Monseniorul Vladimir Ghica, Lao Tse, etc.În premieră vor fi expuse un număr de peste 100 de tablouri şi desene ale Doinei Cornea, dezvăluind astfel şi „una dintre laturile ei mai puţin cunoscute”. Tot pentru prima dată a fost reprodusă la scară reală instalaţia de ascultare montată de către Securitate în biroul fiului Doinei Cornea.


Pe parcursul derulării expoziţiei vor avea loc mai multe activităţi conexe:Evocarea personalităţii Doinei Cornea din diverse unghiuri (de opozant, de artist, etc.),Prezentarea documentarului „Dezastrul Roşu” realizat în anul 1988 de ziaristul belgian Josy Dubié, film care a scos la lumină adevărata faţă a comunismului din România. Doina Cornea a fost atunci singura persoană din România care a avut curajul să-i răspundă la întrebări. Documentarul a generat un puternic val de simpatie pentru România, stând la baza creării „Operation Villages Roumains”, o iniţiativă belgiană în urma căreia mii de sate din Occident au adoptat localităţi din România care riscau să dispară din cauza planului de sistematizare a mediului rural impus de regimul lui Nicolae Ceausescu,Recitaluri la pianul Doinei Cornea.Costurile expoziției se ridică la 100.000 leiPentru a aduce acest proiect la viaţă, Fundația Doina Cornea are nevoie de sprijin. „Fiecare contribuţie individuală conteză mult și va contribui la necăderea în uitare a acestui capitol din istoria noastră”, transmit organizatorii.


Costurile expoziţiei se ridică la 100.000 lei și includ transportarea mobilierului şi a exponatelor, inclusiv pianul, în condiţii de siguranţă. Totodată, în costuri intră înrămarea şi transportul tablourilor, montarea expozitiei, reproducerea la scară 1/1 a bucăţii de perete conţinând instalaţia de ascultat montată de Securitate, catalog al expozitiei, pliante, afise, cărţi poştale cu reproduceri ale picturilor, închirierea echipamentelor de redare a filmelor, cheltuieli cu vorbitorii și invitatii cu ocazia vernisajului și altele.„Pentru a putea realiza această expoziţie în varianta maximală, cu toate componentele ei, ne mai sunt necesari aproximativ 30.000 lei”, transmite Fundația Doina Cornea. Sprijină acest proiect pe site-ul Fundației Doina Cornea, AICI.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box

Sport

CFR Cluj își îndreaptă atenția către Cupa României după ce lupta pentru titlu se complică

Dani Muresan

Published

on

Sursa: Facebook/cfr1907

Echipa CFR Cluj și-a îndreptat atenția către obținerea celui de-al doilea trofeu intern, pe fondul unui parcurs dificil în lupta pentru titlu. După ce au înregistrat un eșec și o remiză în primele două etape ale play-off-ului, distanțându-se la 10 puncte de poziția de lider, jucătorii clubului clujean au recunoscut că prioritățile se îndreaptă către Cupa României. Cristi Manea a subliniat importanța acestei competiții în contextul sezonului actual, înaintea confruntării din sferturile de finală împotriva echipei Corvinul Hunedoara.

Este o competiție foarte importantă pentru noi în acest sezon. Ne pregătim serios pentru acest meci și vom aborda partida cu toată seriozitatea. Aceasta este frumusețea Cupei României – faptul că avem oportunitatea de a juca împotriva echipelor din ligile inferioare.

Am visat întotdeauna să câștigăm Cupa, însă nu am avut șansa să ne concentrăm pe ea anterior din cauza participării noastre în cupele europene. Dar anul acesta, câștigătoarea merge în Europa League, ceea ce face ca acest trofeu să fie și mai important pentru noi. În campionat mai avem 8 etape, iar totul este deschis. Vom vedea ce se întâmplă“, a declarat fundașul echipei CFR Cluj.

Partida din Cupa României între CFR Cluj și Corvinul Hunedoara este programată pentru marți, cu începere de la ora 19:30.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami – Foto

Stefan Petre

Published

on

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami, unde se pregătește să își continue parcursul în turneul de tenis. Această călătorie marchează începutul unei noi etape în cariera sportivei noastre, iar fanii își așteaptă cu nerăbdare performanțele sale pe terenul de tenis.

Având în vedere că Miami este unul dintre cele mai importante turnee din calendarul tenisului mondial, este de așteptat ca Simona să fie pregătită să își pună în valoare abilitățile și să concureze la cel mai înalt nivel împotriva celor mai buni jucători din lume. Privind relaxată și concentrată în același timp, Simona pare hotărâtă să ofere o prestație memorabilă în competiția ce urmează.

Cu fiecare pas pe care-l face în această călătorie, Simona Halep demonstrează dedicarea și determinarea ei de a atinge cele mai înalte standarde în tenisul mondial. Fanii din întreaga lume o vor urmări cu sufletul la gură în fiecare meci și îi vor oferi sprijinul lor necondiționat în această nouă aventură sportivă.

Simona Halep campioana noastra

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

VIDEO: Maier Orosz Judith, Regina Înotului Românesc: 4 Medalii de Aur la Campionatele Mondiale de Natație Masters

Stefania Heinz

Published

on

Cu o voință de fier și un talent incontestabil, Maier Orosz Judith, o înotătoare din Cluj-Napoca, a demonstrat că vârsta nu este un impediment atunci când vine vorba de a atinge performanțe remarcabile în apă. La venerabila vârstă de 81 de ani, această sportivă a reușit să cucerească inimile și să încânte publicul la Campionatele Mondiale de Natație Masters, desfășurate în Doha, Qatar.

Evenimentul a adunat la start peste 2.500 de înotători din întreaga lume, competând în diverse categorii de vârstă. Cu toate că majoritatea concurenților erau mult mai tineri decât ea, Maier Orosz Judith a izbucnit în lumina reflectoarelor, demonstrându-și în mod convingător talentul și abilitățile în apa bazinului.

Clujeanca a fost o prezență dominatoare în competiție, cucerind nu mai puțin de patru medalii de aur în diferite probe. Performanța sa remarcabilă a adus o nouă dimensiune în cadrul competiției și a demonstrat că vârsta nu este un obstacol pentru realizările sportive de excepție.

Această poveste impresionantă nu este doar despre câștigarea de medalii, ci și despre dedicarea, perseverența și pasiunea pentru sport, care au ghidat-o pe Maier Orosz Judith de-a lungul întregii sale cariere. Prin succesul său, ea a inspirat și a motivat generații întregi de înotători, arătând că, cu determinare și efort, se pot obține rezultate remarcabile, indiferent de vârstă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite