Connect with us

Sport

Istoric clujean: „Raportarea la trecutul comunist a parcurs un drum lung, de la respingere la acceptare”

Stefan Petre

Published

on

Românii sunt nostalgici când vine vorba de perioada comunistă Foto: Facebook Amintiri din Comunism

Politică

Cel mai recent sondaj de opinie a relevat faptul că aproape jumătate dintre români consideră că regimul comunist a fost un lucru bun pentru țara noastră și că, în acea perioadă se trăia bine.

Românii sunt nostalgici când vine vorba de perioada comunistă Foto: Facebook Amintiri din Comunism

  Atât sociologii cât și istoricii atrag atenția asupra posibilelor cauze ale acestor tendințe tot mai nostalgice în rândul românilor.
Manuela Marin- asistent de cercetare la Institutul de Istorie „George Barițiu al Academiei Române, filiala Cluj explică pentru  monitorulcj.ro, cum s-a ajuns aici.„Revoluția din Decembrie 1989 a adus un sfârșit violent și brusc pentru regimul comunist din România. Astfel că la începutul anilor 1990, anticomunismul era un sentiment împărtășit atât de noua conducere politică formată din foștii comuniști de rang doi, cât și de majoritatea populației. Punctul lor comun era că Revoluția din 1989 a șters pur și simplu trecutul care, pentru a construi un viitor democratic, trebuia lăsat în urmă. Această raportare la regimul comunist a fost contestată de o parte a elitei politice și de către societatea civilă, care au insistat că votul dat foștilor comuniști era rezultatul unei cunoașterii deficitare a istoriei „adevărate” a comunismului. Prin urmare, memoria publică a comunismului a început să se concentreze tot mai mult pe represiunea politică, pe activitățile dizidente, pe greutățile și privațiunile vieții cotidiene sub regimul comunist, și nu în ultimul rând, pe crimele și supravegherea Securității. Orice fel de amintiri pozitive privind perioada comunistă au fost reprimate și orice asociere cu trecutul recent aveau să devină un subiect al oprobiului public.  Un „nostalgic comunist” era considerată o persoană înapoiată, înrădăcinată în trecut și, prin urmare, nereceptivă la noile reforme economice și democratice”, spune Manuela Marin.   
Schimbări, în a doua jumătate a anilor 2000
Istoricul clujean mai subliniază că situația s-a schimbat începând cu a doua jumătate a anilor 2000, când un număr din ce în ce mai mare de români au început să privească cu nostalgie spre perioada de dinainte de decembrie 1989. În opinia Manuelei Marin, asemenea schimbare s-a datorat mai multor factori, care au privit atât contextul imediat, cât și reevaluarea percepției asupra comunismului. „Populația a început să privească cu nostalgie spre perioada comunistă, când securitatea locului de muncă și un nivel decent de trai erau o realitate pentru majoritatea românilor. Totodată, trecerea a mai mult de 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989 și diminuarea relevanței anticomunismului au făcut uitate dificultățile economice ale ultimei decade a conducerii lui Nicolae Ceaușescu și au permis apariția amintirilor pozitive despre perioada 1965-1977, când românii s-au bucurat de o anumită bunăstare economică și de un nivel de trai respectabil. Aceste amintiri despre „vremurile bune” au câștigat teren în lumina noilor probleme cauzate de criza economică mondială”, mai spune Manuela Marin. Un trecut asumat
Ea mai punctează că o altă explicație legată de apariția nostalgiei privește fenomenul de „asumare a trecutului comunist”. „Începând cu anii 2000, comunismul a devenit un subiect de cercetare academică, arhivele fostei Securități au fost deschise pentru cercetare, iar raportul Comisiei prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România a permis președintelui Traian Băsescu să condamne regimul comunist ca fiind unul „ilegitim și criminal” în 2006. „Asumarea trecutului” a determinat un interes sporit pentru viața cotidiană din timpul regimului comunist și, în consecință, cei care doreau să-și reamintească „vechile vremuri bune” nu mai erau etichetați peiorativ ca fiind „nostalgici comuniști”. În concluzie, în ultimii treizeci de ani, raportarea la trecutul comunist a parcurs un drum lung, de la respingere la acceptare, o acceptare care îmbină amintiri nostalgice cu o perspectivă (în special academică) asupra naturii represive a regimului comunist”, conchide Manuela Marin. Citiți monitorulcj.ro și pe Google News   

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box

Actualitate

ȘOC înaintea derby-ului! Fanii U Cluj BOICOTEAZĂ meciul cu CFR! FURIE!

Cosmin Ardelean

Published

on

BOICOT la derby! Fanii U Cluj NU merg în Gruia! “Integritatea are un preț!”

Suporterii U Cluj au luat o decizie radicală înaintea derby-ului cu CFR Cluj, refuzând cele 1158 de bilete alocate pentru meciul din Gruia. Peluza Șepcile Roșii a anunțat public hotărârea, invocând lipsa de reciprocitate din partea CFR Cluj în ceea ce privește alocarea biletelor la meciurile de pe Cluj Arena.

Fanii “șepcilor roșii” acuză CFR Cluj că a condiționat vânzarea biletelor într-un mod special, menționând o nemulțumire legată de numărul redus de bilete primite la inelul II pe Cluj Arena la partidele anterioare. Mai mult, CFR Cluj ar fi acuzat suporterii U Cluj de “tertipuri” pentru a evita oferirea de bilete la inelul superior.

Drept răspuns, Peluza Șepcile Roșii a transmis un mesaj ferm: “Peluza Șepcile Roșii refuză să accepte cele 1158 de bilete alocate la meciul din deal. Este dureros să nu fim alături de Universitatea și să nu ne cântăm dragostea pentru Simbol, să nu ne bucurăm de “U”, dar ăsta-i prețul INTEGRITĂȚII pe care am hotărât să-l plătim.”

Suporterii U Cluj au subliniat că aleg “DEMNITATEA fără concesii” și refuză să fie tratați ca și cum li s-ar face un favor. Ei cred în principiile ultraseriei și consideră că CFR Cluj nu a manifestat reciprocitate în privința alocării biletelor.

În ciuda absenței din stadion, fanii U Cluj au anunțat că se vor strânge vineri, la ora 16:30, la stadion pentru a susține echipa la antrenament, iar în ziua meciului, la ora 16:00, se vor întâlni în Piața Unirii, sperând să găsească o modalitate de a urmări partida împreună.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

Scandal U Cluj – CFR: A fost ură etnică? Poliția dezvăluie ADEVĂRUL!

Cosmin Ardelean

Published

on

Fan U Cluj, reținut pentru atacul cu sticlă asupra unui suporter CFR după derby!

Poliția Cluj a anunțat reținerea suporterului U Cluj acuzat că a lovit cu o sticlă un fan al rivalilor de la CFR Cluj, în urma incidentelor violente de după marele derby din 31 martie 2025.

Conform anchetei, în acea seară, doi tineri de 19 ani au sesizat Poliția că au fost agresați în Parcul Central de un grup de persoane necunoscute. Unul dintre ei a suferit răni grave la față, fiind lovit cu o sticlă.

Poliția a demarat o investigație amplă, iar în urma cercetărilor, au fost identificate 8 persoane implicate în agresiune: 7 adulți (cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani) și un minor de 16 ani.

Pe 5 aprilie, a fost reținut principalul suspect, un bărbat de 38 de ani din Cluj-Napoca, acuzat că a aruncat sticla. Acesta a fost reținut pentru 24 de ore.

Poliția Cluj a reiterat că incidentul nu are conotație etnică, așa cum se insinuase inițial, infirmând acuzațiile liderilor UDMR Cluj.

Cercetările continuă pentru toate cele 8 persoane, fiind acuzate de tulburarea ordinii și liniștii publice. Bărbatul de 38 de ani este cercetat și pentru lovire sau alte violențe.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sport

David Popovici devine cel mai rapid înotător din istorie la 50, 100 și 200 m liber

Maria Costea

Published

on

David Popovici face din nou istorie: cel mai rapid om din toate timpurile la 50, 100 și 200 de metri liber

La doar 20 de ani, David Popovici continuă să redefinească limitele natației mondiale. Vineri, 11 aprilie, sportivul român a anunțat cu mândrie pe pagina sa de Facebook că a devenit primul om din lume care a spart toate cele trei bariere de elită în stilul liber:

  • Sub 22 de secunde la 50 m

  • Sub 47 de secunde la 100 m

  • Sub 1:43 la 200 m

Performanța care a completat acest trio legendar a fost reușită chiar vineri, când Popovici a obținut un nou record național la 50 m liber, cu timpul de 21.83 secunde.

„De asta sunt tare mândru”, a scris David, într-un mesaj sincer și emoționant, care a rezonat cu fanii din toată lumea.


O revenire conștientă, după Jocurile Olimpice de la Paris

După ce a urcat din nou pe podium la Jocurile Olimpice de la Paris, Popovici a decis să ia o pauză de opt luni. Nu din cauza oboselii fizice, ci pentru a-și regăsi echilibrul interior.

„A fost nevoie de timp – pentru a respira, a mă bucura, pentru a înțelege ce am realizat și mai ales, pentru a mă reconecta cu de ce-ul din spatele acestui drum”, a explicat el.

Campionul vorbește deschis despre faptul că adevărata performanță nu înseamnă doar antrenamente sau medalii, ci mai ales claritate mentală, echilibru și bucuria sinceră de a înota.

„Am ales conștient această pauză, iar acum revin cu și mai multă claritate, motivație și încredere.”


Titluri naționale și un mesaj către fani

La Campionatele Naționale de Înot de la Otopeni, Popovici a cucerit deja aurul la 50 m, 100 m și 200 m liber, cu un timp excelent de 1:45.07 în proba de 200 m.

În stilul său autentic, David nu s-a limitat doar la medalii – a transmis și un mesaj deschis fanilor, invitându-i să fie parte din povestea înotului românesc:

„Energia voastră contează mai mult decât credeți!”


David Popovici nu doar că face valuri în bazin, ci și în inimile oamenilor. Cu maturitatea unui campion și sufletul unui adevărat lider, el inspiră o generație întreagă. Iar povestea lui abia începe.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite