Administrație
Locuitorii satului Nădășelu cer Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) să nu devieze viaductului Autostrăzii A3 Transilvania, tronsonul Nădășelu-Zimbor, prin sau peste cimitirul din localitate.
Locuitorii din Nădășelu cer CNAIR să nu construiască viaductul A3 peste cimitirul din localitate. FOTO: ARHIVĂ Asociația Pro Infrastructură – iullie 2023
Locuitorii din Nădășelu trag un semnal de alarmă privind traseul viitorului viaduct al Autostrăzii Transilvania, tronsonul Nădășelu-Zimbor. Ei susțin că traseul ar urma să fie modificat, iar noua propunere trece prin cimitirul din localitate și la doar câțiva metri de case locuite. Asta după ce șantierul organizat anterior ar fi distrus deja hectare întregi de teren agricol.
Sătenii au trimis o petiție semnată de peste 200 de persoane prin care solicită Guvernului și CNAIR să nu devieze viaductul prin sau peste cimitirul Nădășelu și la câțiva metri de casele din sat. „Prin prezenta dorim să exprimăm dezacordul comunității din satul Nădășelu referitoare la devierea Autostrăzii A3, tronsonul Nădășelu-Zimbor prin sau peste cimitirul Nădășelu, dar și la câțiva metri de casele existente din sat. Solicităm oprirea demersului de modificare a traseului și continuarea lucrărilor pe șantierul existent.
Ca urmare a organizării vechiului șantier, care se dorește a fi abandonat s-au distrus hectare de teren, patru captări de apă potabilă ce alimentau satul, livada de pomi fructiferi a satului, grădini cu livezi particulare îngropate de buldozer, s-au făcut investiții de sute de milioane, s-au construit podețe din beton și s-a pregătit terasamentul pentru acest tronson. Am acceptat toate acestea și acum, fără să fim anunțați, se renunță așa de usor la toată lucrarea din cauza lipsei de profesionalism și găsirea de soluții pentru continuarea șantierului pe traseul inițial”, se arată în petiția locuitorilor din Nădășelu, trimisă monitorulcj.ro.
„Devierea traseului la câțiva metri de case afectează viața locuitorilor”În scrisoarea adresată Guvernului României, locuitorii arată că nu neagă necesitatea realizării obiectivului, însă cer autorităților să găsească alternative pentru construirea viaductului.„Devierea traseului la câțiva metri de casele existente afectează mult viața locuitorilor prin poluare fonică, poluare chimică, prin noxe, praf și vibrații. Este o greșeala și din punct de vedere ecologic.
Am dori a se înțelege faptul că această comunitate nu este împotriva necesității construirii unei autostrăzi, îi vedem utilitatea, acceptăm temporar inconvenientele apărute la nivel funcțional în Nădășel, dar suntem siguri că se pot indentifica și alte soluții tehnice. Am dori să vă informăm și despre modul în care satul, în integritatea lui, este afectat și vă solicităm suportul pentru a elimina lipsa transparenței în luarea deciziilor luate de CNAIR”, subliniază semnatarii scrisorii deschise.Sătenii reclamă lipsa de transparență a statuluiLocuitorii din Nădășelu arată că CNAIR nu a fost transparentă față de comunitate, care s-a trezit în fața faptului împlinit și cer autorităților să îi trateze pe localnici cu demnitate.„Comunitatea este pusă în fața faptului împlinit legat de acțiunile întreprinse și urmările acestora, fără ca CNAIR, prin reprezentanții săi din teritoriu, să informeze populația sau Primăria Gârbău. (…) Lângă ignoranța cu care suntem tratați ca oameni, stau erori ale altora pentru care noi, astăzi, suportăm consecințe. De asemenea, constatăm nerespectarea cerințelor legislative prin neaplicarea termenilor în care proprietarii expropriați sunt notificați astfel încât aceștia să aibă posibilitatea de a face opoziție, dacă consideră necesar. Nu este firesc să se intre pe un teren fără ca proprietarul să fie notificat, nu este firesc ca toate instituțiile din zonă să nu se implice apărând interesul cetățenilor săi.Pentru a-și câștiga drepturile sale, cetățeanul este nevoit să inițieze procese pe cheltuiala sa, în procese care durează ani de zile. Ne întrebăm, firesc, dacă STATUL poate să își permită să facă acest lucru? Oare cei desemnati în poziții de decizie se pot pune în situația cetățeanului afectat? Dacă vreunul dintre decindenți ar avea mormântul părinților în acest cimitir, cum ar reacționa?”, mai arată aceștia.Totodată, locuitorii se adresează Mitropoliei Clujului: „Dacă în Nădășelu îi moare cineva într-o familie, sătenii nu mai știu ce au de făcut… este firesc? Întrebâm aici, cu respect, si pe reprezentantii Mitropliei Clujului: unde să ne îngropăm morții?”Ce așteptări are comunitatea ?- Găsirea de soluții pentru a continua șantierul pe traseul inițial, neafectarea cimitirului și a altor terenuri și grădini din sat.
– Să comunicați cu noi în timp util despre demersurile inițiate și despre modul în care vom fi afectați; unde să ne îngropăm morții în perioada imediat următoare?
– Să ne comunicați modul și termenii în care obiectivele afectate vor fi remediate și de către cine.
– Să oferiți comunității soluții viabile despre situațiile de deversări ale apei și pământului care coboară în sat.„Comunitatea din Nadaselu a protestat împotriva devierii autostrăzii prin cimitir și va protesta din nou. Noi, semnatarii acestei petiții, din tabelul anexat, nu suntem de acord cu trecere autostrăzii prin cimitirul satului (nici prin cimitir lși nici peste cimitir) și vă rugăm să luați măsuri pentru a împiedica profanarea”, conchid semnatarii scrisorii deschise.Scrisoarea a fost trimisă Guvernului României, Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Avocatului Poporului, Prefecturii Județului Cluj, Consiliului Județean Cluj, Mitropoliei Clujului, Primăriei Gârbău și televiziunilor naționale. Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI:
Source link