Connect with us

Sport

Locuri bântuite din Cluj și legendele din spatele lor. Povești care îți dau fiori

Stefan Petre

Published

on

Imagine de la Muzeul de Speologie din Cluj-Napoca, din anul 2004 / Foto: arhivă monitorulcj.ro

Actualitate

Clujul este un oraș care uimește prin arhitectura sa, însă există anumite legende care îți vor da fiori pe șira spinării.

Imagine de la Muzeul de Speologie din Cluj-Napoca, din anul 2004 / Foto: arhivă monitorulcj.ro

  Noaptea de Halloween se apropie cu pași reprezi, iar Clujul nu duce lipsă de legende înfiorătoare.  Pe lângă pădurea Hoia Baciu, cunoscută în lume drept un loc bântuit, în municipiul Cluj-Napoca există mai multe clădiri care ascund povești cu fantome.Mai jos vă vom prezenta câteva legende care vă vor surprinde.
CITEȘTE ȘI:
Pădurea Hoia Baciu, de la legendă, la adevăr. De ce copacii au forme atât de ciudate?Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din municipiul Cluj-Napoca este una dintre cele mai vechi și mai importante biblioteci universitare din România, cu colecții valoroase, cuprinzând cărţi foarte rare. Această clădire nu a scăpat de legendele cu fantome.Biblioteca Centrală Universitară din Cluj-Napoca / Foto: arhivă monitorulcj.roExistă o legendă care spune că Biblioteca Centrală este bântuită de către Anna Wesselényi, fiica unei contese transilvănene, care a studiat în Cluj. Aceasta suferea de o boală incurabilă care i-a adus sfârșitul la vârsta de 20 de ani. Se spune că după moartea acesteia, pe holurile bibliotecii și-au făcut prezența diferite zgomote în timpul nopții. Legenda spune că aceasta ar bântui clădirea în căutarea tinereții, oamenii susținând faptul că au auzit tot felul de sunete pe timp de seară în bibliotecă. O altă legendă mai spune despre un bibliotecar bătrân care și-a luat viața pentru a scăpa de participarea la Primul Război Mondial.Muzeul de Speologie, temnița medievală a ClujuluiClădirea Muzeul de Speologie din Cluj-Napoca a fost închisă cu câțiva ani în urmă, dar nu a fost mereu muzeu. Cea mai veche construcție datează din jurul anului 1241 când s-a început fortificarea Clujului și este încă funcțională. Actualul sediu al Muzeului Speologic „Emil Racoviță”, aflat pe strada Sextil Pușcariu, este adăpostit într-unul din turnurile de apărare ale vechii cetăți medievale. De-a lungul timpului clădirea a îndeplinit și alte funcții, a fost depozit, locuință și închisoare. 
Muzeul de Speologie „Emil Racovița” din Cluj-Napoca / Foto: arhivă monitorulcj.roLegenda spune că stafiile prizonierilor ar bântui clădirea atunci când soarele apune.Ușă de la temnița medievală, Muzeul de Speologie, anul 2004 / Foto: arhivă monitorulcj.roÎn urmă cu mulți ani, s-au efectuat săpături arheologice în curtea muzeului și se zvonește că acest lucru a condus la primele fenomene paranormale,  însă nu s-au găsit niciodată rămășițe umane în perimtrul clădirii. Cu toate acestea, unii oameni susțin faptul că au văzut sau au simțit prezența unor fenomene care nu pot fi explicate.Muzeul de Speologie, temnița medievală a Clujului/ Foto: SeptemCastra – FacebookCasa călăuluiCasa se afla pe actuala stradă Avram Iancu, însă în anul 2002 a fost distrusă de un incendiu, iar ulterior aceasta a fost demolată. Tot ce a rămas din această clădire sunt legendele cu fantome.Casa Călăului în Cluj, în anii ‘80-’90 / Foto: bunădimineata.roO legendă spune că acolo locuiau persoanele care executau prizonierii condamnați la moarte. O altă legendă spune că în această casă din secolul al XVI-lea s-ar fi mutat un fost călău străin, care, odată ce s-a retras, s-a simțit copleșit de acțiunile pe care le-a făcut în timpul carieri sale de călău și care și-ar fi dedicat restul vieții pentru a face bine. Gemenele care s-au spânzurat pe CetățuieCetățuia este unul dintre cele mai frumoase zone de belvedere din Cluj-Napoca, însă există anumite povești care te înspăimântă.Cetățuia în 2010 / Foto: arhivă monitorulcj.roAcest loc și-a câștigat reputația de loc bântuit din cauza crimelor, dar și sinuciderilor petrecute aici de-a lungul timpului. Cea mai cunoscută poveste este aceea a surorilor gemene care s-au spânzurat la mijlocul anului 2007 de aceeași creangă și care s-ar mai afla în zonă.Cetățuia, un loc sinistru. Poză din 2015 / Foto: arhivă monitorulcj.roPotrivit libertatea.ro, cele două surori au fost găsite îmbrățișate.Cetățuia, un loc cu legende. Poză din 2013 / Foto: arhivă monitorulcj.roCitiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. Cei mai talentați rideri din lume SuperEnduro World Championship – GP of Romania VIDEO

Diana Petrescu

Published

on

Pe 18 ianuarie 2025, Sala Polivalentă BTarena din Cluj-Napoca se transformă într-o arenă a adrenalinei și a performanței, găzduind pentru a doua oară o etapă din prestigiosul Campionat Mondial de SuperEnduro. Evenimentul promite să aducă laolaltă cei mai talentați rideri din lume, oferind spectatorilor un spectacol memorabil și încărcat de emoție.

Un test al celor mai buni: tehnică, rezistență și ambiție

SuperEnduro World Championship nu este doar o cursă – este o provocare extremă. Grand Prix-ul României, renumit pentru traseele sale dificile și obstacolele brutale din lemn, va împinge piloții la limita maximă a abilităților lor tehnice și fizice. Obstacolele spectaculoase, care includ bușteni, pietre și alte elemente concepute să testeze rezistența și coordonarea, transformă fiecare tură într-o adevărată luptă contracronometru.

Fiecare secundă contează, iar adrenalina va atinge cote maxime, deoarece cei mai buni rideri ai lumii se vor întrece pentru glorie și puncte importante în clasamentul mondial.

Mai mult decât o cursă: un spectacol complet

Etapa din România oferă mai mult decât competiția propriu-zisă:

  • Sesiuni de autografe: Fanii vor avea ocazia să întâlnească idolii acestui sport, să obțină autografe și să facă fotografii cu riderii de top.
  • Zone expoziționale: Descoperă cele mai noi echipamente, motociclete de ultimă generație și tehnologii avansate prezentate de branduri renumite din industria sporturilor motorizate.
  • Show-uri surpriză: Evenimentul va fi deschis cu spectacole speciale care vor pune în scenă cascadorii, demonstrații și momente unice de entertainment.

O experiență de neratat pentru toți iubitorii de sport

Indiferent dacă ești un fan devotat al sporturilor extreme sau cauți o activitate electrizantă pentru un weekend memorabil, Grand Prix-ul României din cadrul Campionatului Mondial de SuperEnduro este evenimentul pe care nu vrei să-l ratezi. Atmosfera explozivă din BTarena, energia mulțimii și spectacolul riderilor fac din această competiție o experiență unică.

Fii parte din spectacol!

Pentru a te asigura că nu pierzi niciun moment din această competiție spectaculoasă, cumpără-ți biletele din timp! Locurile sunt limitate, iar interesul pentru acest eveniment este uriaș.

  • Data: 18 ianuarie 2025
  • Locația: Sala Polivalentă BTarena, Cluj-Napoca

Vino să trăiești emoția Campionatului Mondial de SuperEnduro, să îți susții favoriții și să te bucuri de un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. România devine pentru o zi capitala mondială a sporturilor extreme – iar tu trebuie să fii acolo!

Pregătește-te pentru adrenalină, emoție și spectacol! Ne vedem la Cluj-Napoca!

 

CUMPARA BILETE din timp ->

 

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sport

Clujeanul Alexandru Bologa, Campion Paralimpic la Jocurile Paralimpice Paris 2024: Aur la Judo pentru România!

Dani Muresan

Published

on

Clujeanul Alexandru Bologa a reușit o performanță remarcabilă la Jocurile Paralimpice de la Paris 2024, cucerind medalia de aur la judo. Într-o finală spectaculoasă, Bologa l-a învins pe Shamey Yergali din Kazakhstan, printr-un Ippon de senzație, în doar 1 minut și 22 de secunde.

Această victorie aduce României prima medalie de aur la Jocurile Paralimpice din acest an și marchează apogeul carierei impresionante a sportivului clujean. După ce a câștigat medalii de bronz la Rio 2016 și Tokyo 2020, Alex Bologa a demonstrat că este un adevărat campion, urcând pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de la Paris.

Un palmares impresionant:

  • Paris 2024: Medalie de aur
  • Tokyo 2020: Medalie de bronz
  • Rio 2016: Medalie de bronz
  • Campion mondial și european în mai multe rânduri, cu patru titluri europene consecutive
  • Nenumărate victorii la Grand Prix-uri internaționale și competiții mondiale

Alex Bologa se află pe primul loc în clasamentul mondial din 2019, fiind antrenat de Gergely Tamas. Performanțele sale excepționale reconfirmă statutul său de favorit la nivel mondial, aducând încă o dată mândrie României.

Acest succes la Paris nu face decât să consolideze poziția lui Bologa în istoria sportului românesc și paralimpic internațional, demonstrând că determinarea și munca asiduă pot depăși orice limită.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Administratie

Noul Bazin Olimpic din Cluj-Napoca va purta numele lui David Popovici și va fi finalizat în 2025

Dani Muresan

Published

on

Primarul Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat că noul bazin olimpic, aflat în construcție în zona Borhanci, va purta numele înotătorului David Popovici. Lucrările, care au început în primăvara acestui an, au un buget estimat la 28 de milioane de euro. Săptămâna viitoare este planificată începerea lucrărilor la fundație.

Acest bazin va avea trei niveluri și va putea găzdui competiții naționale și internaționale, datorită dimensiunilor sale olimpice. De asemenea, bazinul va fi deschis atât pentru sportul de masă, cât și pentru activități de performanță. Va dispune de locuri pentru 1.000 de spectatori, iar finalizarea construcției este prevăzută pentru sfârșitul anului 2025.

Finanțarea proiectului provine din bugetul local al municipiului Cluj-Napoca.

David Popovici, campion olimpic la 200 m liber, speră ca succesul său la Paris să sporească atenția acordată sportului. El a subliniat necesitatea unor investiții mai mari în acest domeniu și s-a angajat să contribuie la promovarea sportului. Într-un mesaj adresat politicienilor, Popovici a accentuat importanța investițiilor în sport pentru a asigura o Românie educată și sănătoasă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite