Connect with us

Sport

Majoritatea românilor cred că situația țării ar fi fost mai bună dacă monarhia ar fi fost adoptată după 1989

Stefan Petre

Published

on

Majoritatea românilor cred că situația țării ar fi fost mai bună dacă monarhia ar fi fost adoptată după 1989. Inquam Photos / George Călin

Politică

Un sondaj de opinie relevă că majoritatea românilor nu mai vor revenirea țării la monarhie. Totuși, peste 56% dintre români cred că situația în România ar fi fost mai bună dacă ar fi adoptat monarhia imediat după 1989.

Majoritatea românilor cred că situația țării ar fi fost mai bună dacă monarhia ar fi fost adoptată după 1989. Inquam Photos / George Călin

  Conform sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în noiembrie 2023, o treime dintre români declară că ar vota la un eventual referendum în favoarea monarhiei, în timp ce aproape 55% ar dori menținerea republicii ca formă de guvernare.  
Monarhia, popularitate în creștere în ultimul deceniu56,1% dintre respondenți sunt de acord cu afirmația „Monarhia are avantajul că regele nu depinde de partide și poate arbitra viața politică”(față de 43,5% în iulie 2013), în timp ce 35,9% sunt în dezacord (față de 32,5% în iulie 2013). 8% nu știu sau nu răspund la această întrebare (față de 24% în iulie 2013).Își exprimă acordul cu afirmația dată mai ales tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educație medie sau superioară, locuitorii din București și din urbanul mare, cei cu un venit mai ridicat și angajații la privat.
56,1% dintre respondenți sunt de acord cu afirmația „Monarhia are avantajul că regele nu depinde de partide și poate arbitra viața politică”. Sursa: INSCOPTotuși, republica rămâne forma de guvernare preferată în prezent de români: 69,1% dintre respondenți sunt de acord cu afirmația „Republica are avantajul că președintele este votat periodic și nu există riscul să capete prea multă putere” (față de 51,7% în iulie 2013), în timp ce 25,3% își exprimă dezacordul (față de 26,6% în iulie 2013). 5.6% nu știu sau nu răspund la această întrebare (față de 21,7% în iulie 2013).Persoanele cu vârsta între 45 și 59 de ani, gulerele gri și angajații la privat își exprimă acordul cu afirmația dată într-o măsură mai mare decât restul populației.
69,1% dintre respondenți sunt de acord cu afirmația „Republica are avantajul că președintele este votat periodic și nu există riscul să capete prea multă putere”. Sursa: INSCOP1 din 3 români ar vota  în favoarea monarhiei, la un eventual referendumÎntrebați cum ar vota la un eventual referendum dacă s-ar pune problema ca România să devină monarhie, 54,7% dintre români declară că ar vota împotriva monarhiei și pentru menținerea republicii (față de 41% în iulie 2013). 35,4% spun că ar vota în favoarea Monarhiei (față de 27,2% în iulie 2013), iar 9,9% nu știu sau nu răspund (față de 31,8% în iulie 2013).Persoanele cu vârsta peste 60 de ani, inactivi pasivi, cei cu un venit mai redus declară că ar vota împotriva monarhiei într-o proporție mai ridicată decât celelalte categorii de populație. Ar vota în favoarea monarhiei mai ales: tinerii sub 30 de ani, locuitorii din București și cei cu un venit mai ridicat.
54,7% dintre români declară că ar vota împotriva monarhiei și pentru menținerea republicii. Sursa: INSCOP56% dintre români cred că ar fi fost mai bine dacă am fi adoptat monarhia după 1989Întrebați dacă lucrurile ar fi fost altfel în cei 34 de ani care s-au scurs de la evenimentele din decembrie 1989, dacă Romania ar fi adoptat monarhia imediat după 1989, 56,4% dintre participanții la sondaj spun că ar fi fost mai bine, 22,1% că ar fi fost la fel,  iar 11,2% că ar fi fost mai rău. 10,3% nu știu sau nu răspund.56% dintre români cred că ar fi fost mai bine dacă am fi adoptat monarhia după 1989. Sursa: INSCOPCât despre percepția cu privire la Casa Regală a României, 13,5% dintre cei chestionați au o părere foarte bună despre Casa Regală a României (față de 12,5% în iulie 2013), 35% bună (28,5% în iulie 2013), 36,2% nici bună, nici proastă (43,5% în iulie 2013), 4,8% proastă (5% în iulie 2013), 4,4% foarte proastă (1,4% în iulie 2013). Ponderea non-răspunsurilor este 6,1% din total eșantion (9.1% în iulie 2013).35% dintre cei chestionați au o părere bună despre Casa Regală a României. Sursa: INSCOP„Deși republica rămâne forma de guvernare preferată în prezent de români, peste două treimi dintre participanții la sondaj apreciind că republica are avantajul că președintele este votat periodic și nu există riscul să capete prea multă putere, monarhia își păstrează o popularitate surprinzător de ridicată și în creștere comparativ cu situația din urmă cu zece ani. O treime dintre români declară că ar vota la un eventual referendum în favoarea monarhiei și aproape 55% ar vota în favoarea republicii. De asemenea, popularitatea monarhiei este mai mare în rândul tinerilor de sub 30 de ani care ar vota în proporții mai mari decât celelalte categorii în favoarea acestui tip de regim. Pe de altă parte, după 34 de ani de la prăbușirea comunismului, societatea românească pare a regreta faptul că la acel moment nu am revenit la regimul monarhic, 56.4% dintre participanții la sondaj declarând că situația țării ar fi fost mai bună dacă România ar fi adoptat monarhia imediat după 1989”, a declarat Remus Stefureac, director INSCOP Research.Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 20 – 27 noiembrie 2023. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box

Sport

CFR Cluj își îndreaptă atenția către Cupa României după ce lupta pentru titlu se complică

Dani Muresan

Published

on

Sursa: Facebook/cfr1907

Echipa CFR Cluj și-a îndreptat atenția către obținerea celui de-al doilea trofeu intern, pe fondul unui parcurs dificil în lupta pentru titlu. După ce au înregistrat un eșec și o remiză în primele două etape ale play-off-ului, distanțându-se la 10 puncte de poziția de lider, jucătorii clubului clujean au recunoscut că prioritățile se îndreaptă către Cupa României. Cristi Manea a subliniat importanța acestei competiții în contextul sezonului actual, înaintea confruntării din sferturile de finală împotriva echipei Corvinul Hunedoara.

Este o competiție foarte importantă pentru noi în acest sezon. Ne pregătim serios pentru acest meci și vom aborda partida cu toată seriozitatea. Aceasta este frumusețea Cupei României – faptul că avem oportunitatea de a juca împotriva echipelor din ligile inferioare.

Am visat întotdeauna să câștigăm Cupa, însă nu am avut șansa să ne concentrăm pe ea anterior din cauza participării noastre în cupele europene. Dar anul acesta, câștigătoarea merge în Europa League, ceea ce face ca acest trofeu să fie și mai important pentru noi. În campionat mai avem 8 etape, iar totul este deschis. Vom vedea ce se întâmplă“, a declarat fundașul echipei CFR Cluj.

Partida din Cupa României între CFR Cluj și Corvinul Hunedoara este programată pentru marți, cu începere de la ora 19:30.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami – Foto

Stefan Petre

Published

on

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami, unde se pregătește să își continue parcursul în turneul de tenis. Această călătorie marchează începutul unei noi etape în cariera sportivei noastre, iar fanii își așteaptă cu nerăbdare performanțele sale pe terenul de tenis.

Având în vedere că Miami este unul dintre cele mai importante turnee din calendarul tenisului mondial, este de așteptat ca Simona să fie pregătită să își pună în valoare abilitățile și să concureze la cel mai înalt nivel împotriva celor mai buni jucători din lume. Privind relaxată și concentrată în același timp, Simona pare hotărâtă să ofere o prestație memorabilă în competiția ce urmează.

Cu fiecare pas pe care-l face în această călătorie, Simona Halep demonstrează dedicarea și determinarea ei de a atinge cele mai înalte standarde în tenisul mondial. Fanii din întreaga lume o vor urmări cu sufletul la gură în fiecare meci și îi vor oferi sprijinul lor necondiționat în această nouă aventură sportivă.

Simona Halep campioana noastra

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

VIDEO: Maier Orosz Judith, Regina Înotului Românesc: 4 Medalii de Aur la Campionatele Mondiale de Natație Masters

Stefania Heinz

Published

on

Cu o voință de fier și un talent incontestabil, Maier Orosz Judith, o înotătoare din Cluj-Napoca, a demonstrat că vârsta nu este un impediment atunci când vine vorba de a atinge performanțe remarcabile în apă. La venerabila vârstă de 81 de ani, această sportivă a reușit să cucerească inimile și să încânte publicul la Campionatele Mondiale de Natație Masters, desfășurate în Doha, Qatar.

Evenimentul a adunat la start peste 2.500 de înotători din întreaga lume, competând în diverse categorii de vârstă. Cu toate că majoritatea concurenților erau mult mai tineri decât ea, Maier Orosz Judith a izbucnit în lumina reflectoarelor, demonstrându-și în mod convingător talentul și abilitățile în apa bazinului.

Clujeanca a fost o prezență dominatoare în competiție, cucerind nu mai puțin de patru medalii de aur în diferite probe. Performanța sa remarcabilă a adus o nouă dimensiune în cadrul competiției și a demonstrat că vârsta nu este un obstacol pentru realizările sportive de excepție.

Această poveste impresionantă nu este doar despre câștigarea de medalii, ci și despre dedicarea, perseverența și pasiunea pentru sport, care au ghidat-o pe Maier Orosz Judith de-a lungul întregii sale cariere. Prin succesul său, ea a inspirat și a motivat generații întregi de înotători, arătând că, cu determinare și efort, se pot obține rezultate remarcabile, indiferent de vârstă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite