Connect with us

Sport

Specialiștii clujeni atrag atenția că refuzul vaccinării a dus la epidemia de rujeolă

Stefan Petre

Published

on

Epidemie de rujeolă în România / Foto: depositphotos.com

Politică

Tot mai mult părinți au refuzat să își vaccineze copiii împotriva rujeolei, în ultimii 15 ani, atât la nivel național, cât și în județul Cluj.

Epidemie de rujeolă în România / Foto: depositphotos.com

 Directorul Direcției de Sănă-tate Publică Cluj (DSP) Mihai Moisescu-Goia spune, pentru monitorulcj.ro, că din păcate s-a ajuns de la o acoperire vaccinală de 90-92%, la nivelul județului Cluj și la nivel național, la 75% sau sub 75%. Prin urmare, nu ar trebui să ne mire situația epidemică actuală.
Cum s-a ajuns aici?Directorul DSP Cluj menționează implicațiile și cauzele acestei epidemii de rujeolă. „Referitor la situația rujeolei, la nivelul județului Cluj, sunt cele 192 de cazuri din care  confirmate – 163, și cazuri probabile pe considerente clinice și epidemiologice – 29, toate aceste cazuri s-au înregistrat în perioada 1 februarie – 6 decembrie 2023. La nivel național este de ieri (n.red marți) scos ordinul care declară epidemie de rujeolă, ceea ce ne dă posibilitatea să facem o schemă de vaccinare modificată. Dacă actualmente se vaccinează de la vârsta de 12 luni – prima doză, iar una la vârsta de 5 ani, în cadrul unei epidemii de rujeolă putem lua măsura de vaccinare a copiilor de la vârsta de 9-11 luni  cu primă doză, considerată doza 0, după care, de la împliniraea vârstei de 12 luni se face doza următoare din program care  se ia în considerare la acoperire vaccinală, urmând ca a vârsta de 5 ani să se facă rapelul. De asemenea, putem face și acoperire vaccinală pentru a recupera acei restanțieri care au vârsta între 1 și 4 ani și sunt nevaccinați, precum și a acelor copii între 5 și 14 ani care nu au fost vaccinați sau au o schemă incompletă cu vaccinul ROR.
Acest ordin ne dă posibilitatea de a face campanii suplimentare și de a crește gradul de acoperire vaccinală, având în vedere că la o acoperire sub 75% apar condițiile și premisele apariției unei epidemii. Ceea ce s-a și întâmplat, având în vedere că la nivel național, acoperirea vaccinală cu a doua doză de vaccin ROR este de 67%, au apărut cazuri care au dus la apariția epidemiei”, a spus Mihai Moisescu-Goia.
Cifre îngrijorătoareSituația actuală nu e deloc liniștitoare, mai atrage atenția Mihai Moisescu-Goia. 
„Totuși, 192 de cazuri, într-o perioadă de 10 luni e mult.
Mai ales în condițiile desfășurării la nivel național a unui program de imunizări care e asigurat de Ministerul Sănătății gratuit, implemntat de medicii de familie, deci vaccin este asigurat. Este o reticență la vaccinare, ceea ce a dus la scăderea în ultimii 15 ani a acoperirii vaccinale, am avut acoperire vaccinală de 90-92%, la rujeolă, la nivelul județului Cluj, dar și la nivel anțional. Am ajuns în situația de a avea 75% sau sub 75%, ceea ce a creat premisele pentru apariția cazurilor epidemice de rujeolă. Să nu uităm că rujeola, pojarul poate evolua ușor, dar este teoretic prevăzut că un caz din o mie poate avea o evoluție severă, chiar letală, poate da complicații de tip pneumonie, poate da complicații de tip afectarea sistemului nervos central, și toate aceste elemente pot duce la creșterea severității evoluției naturale a bolii, mai ales în lipsa intervenției medicale și a vaccinării. Să nu uităm că vaccinul ROR înseamnă  (e împotriva n.re) rujeolă, rubeolă, oreon”, a subliniat directorul DSP Cluj.  Lipsa vaccinării, „rețeta” sigură pentru epidemie
Mihai Moisescu-Goia a completat că se fac demersuri pentru s schimba lucrurile:
„(…) Aceste lucruri trebuie știute. Lipsa vaccinării creează premisele apariției , evoluției epidemice, ceea ce se și vede. În ultimii aproximativ 15 ani este o tendință de scădere a acoperirii vaccinale prin creșterea refuzului vaccinului, făcând abstracție de faptul că au fost perioade în care vaccinul nu a fost asigurat în mod continuu. Dar și când a revenit, la recuperare nu am avut prezență de sută la sută. Se fac demersuri și acțiuni  tocmai în ideea de a crește acest grad de recuperare a restanțierilor la vaccinare și de a crește acoperirea vaccinală, astfel încât să nu mai avem riscul de apariție a cazurilor epidemice”. 
Mihai Moisescu-Goia atrage, totodată, atenția că, nu e cazul să stăm relaxați, pentru că vorbim, totuși de o epidemie. 
„Este grav (situația de la nivelul județului Cluj), pentru că în loc să stăm acum liniștiți, iar copiii să meargă în colectivități liniștiți, pentru a fi instruiți, avem acest risc, există acum riscul de a-i ține acasă din cauza că fac rujeolă. În loc să fie vaccinați, fac rujeolă și se expun la o evoluție naturală care nu poate fi previzionată, nu poate fi previzionat care va fi forma de boală pe care o dezvoltă copilul. 
E o epidemie de rujeolă și e un fenomen epidemic, nu e ceva care să ne permită o relaxare. Trebuie să fim conștienți și să ne prezentăm la medicul de familie pentru a ne programa și a primi vaccinul”, a mai spus el.   Citiți monitorulcj.ro și pe Google NewsFoto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box

Sport

CFR Cluj își îndreaptă atenția către Cupa României după ce lupta pentru titlu se complică

Dani Muresan

Published

on

Sursa: Facebook/cfr1907

Echipa CFR Cluj și-a îndreptat atenția către obținerea celui de-al doilea trofeu intern, pe fondul unui parcurs dificil în lupta pentru titlu. După ce au înregistrat un eșec și o remiză în primele două etape ale play-off-ului, distanțându-se la 10 puncte de poziția de lider, jucătorii clubului clujean au recunoscut că prioritățile se îndreaptă către Cupa României. Cristi Manea a subliniat importanța acestei competiții în contextul sezonului actual, înaintea confruntării din sferturile de finală împotriva echipei Corvinul Hunedoara.

Este o competiție foarte importantă pentru noi în acest sezon. Ne pregătim serios pentru acest meci și vom aborda partida cu toată seriozitatea. Aceasta este frumusețea Cupei României – faptul că avem oportunitatea de a juca împotriva echipelor din ligile inferioare.

Am visat întotdeauna să câștigăm Cupa, însă nu am avut șansa să ne concentrăm pe ea anterior din cauza participării noastre în cupele europene. Dar anul acesta, câștigătoarea merge în Europa League, ceea ce face ca acest trofeu să fie și mai important pentru noi. În campionat mai avem 8 etape, iar totul este deschis. Vom vedea ce se întâmplă“, a declarat fundașul echipei CFR Cluj.

Partida din Cupa României între CFR Cluj și Corvinul Hunedoara este programată pentru marți, cu începere de la ora 19:30.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami – Foto

Stefan Petre

Published

on

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami, unde se pregătește să își continue parcursul în turneul de tenis. Această călătorie marchează începutul unei noi etape în cariera sportivei noastre, iar fanii își așteaptă cu nerăbdare performanțele sale pe terenul de tenis.

Având în vedere că Miami este unul dintre cele mai importante turnee din calendarul tenisului mondial, este de așteptat ca Simona să fie pregătită să își pună în valoare abilitățile și să concureze la cel mai înalt nivel împotriva celor mai buni jucători din lume. Privind relaxată și concentrată în același timp, Simona pare hotărâtă să ofere o prestație memorabilă în competiția ce urmează.

Cu fiecare pas pe care-l face în această călătorie, Simona Halep demonstrează dedicarea și determinarea ei de a atinge cele mai înalte standarde în tenisul mondial. Fanii din întreaga lume o vor urmări cu sufletul la gură în fiecare meci și îi vor oferi sprijinul lor necondiționat în această nouă aventură sportivă.

Simona Halep campioana noastra

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

VIDEO: Maier Orosz Judith, Regina Înotului Românesc: 4 Medalii de Aur la Campionatele Mondiale de Natație Masters

Stefania Heinz

Published

on

Cu o voință de fier și un talent incontestabil, Maier Orosz Judith, o înotătoare din Cluj-Napoca, a demonstrat că vârsta nu este un impediment atunci când vine vorba de a atinge performanțe remarcabile în apă. La venerabila vârstă de 81 de ani, această sportivă a reușit să cucerească inimile și să încânte publicul la Campionatele Mondiale de Natație Masters, desfășurate în Doha, Qatar.

Evenimentul a adunat la start peste 2.500 de înotători din întreaga lume, competând în diverse categorii de vârstă. Cu toate că majoritatea concurenților erau mult mai tineri decât ea, Maier Orosz Judith a izbucnit în lumina reflectoarelor, demonstrându-și în mod convingător talentul și abilitățile în apa bazinului.

Clujeanca a fost o prezență dominatoare în competiție, cucerind nu mai puțin de patru medalii de aur în diferite probe. Performanța sa remarcabilă a adus o nouă dimensiune în cadrul competiției și a demonstrat că vârsta nu este un obstacol pentru realizările sportive de excepție.

Această poveste impresionantă nu este doar despre câștigarea de medalii, ci și despre dedicarea, perseverența și pasiunea pentru sport, care au ghidat-o pe Maier Orosz Judith de-a lungul întregii sale cariere. Prin succesul său, ea a inspirat și a motivat generații întregi de înotători, arătând că, cu determinare și efort, se pot obține rezultate remarcabile, indiferent de vârstă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite