Connect with us

Sport

Specialiștii clujeni atrag atenția că refuzul vaccinării a dus la epidemia de rujeolă

Stefan Petre

Published

on

Epidemie de rujeolă în România / Foto: depositphotos.com

Politică

Tot mai mult părinți au refuzat să își vaccineze copiii împotriva rujeolei, în ultimii 15 ani, atât la nivel național, cât și în județul Cluj.

Epidemie de rujeolă în România / Foto: depositphotos.com

 Directorul Direcției de Sănă-tate Publică Cluj (DSP) Mihai Moisescu-Goia spune, pentru monitorulcj.ro, că din păcate s-a ajuns de la o acoperire vaccinală de 90-92%, la nivelul județului Cluj și la nivel național, la 75% sau sub 75%. Prin urmare, nu ar trebui să ne mire situația epidemică actuală.
Cum s-a ajuns aici?Directorul DSP Cluj menționează implicațiile și cauzele acestei epidemii de rujeolă. „Referitor la situația rujeolei, la nivelul județului Cluj, sunt cele 192 de cazuri din care  confirmate – 163, și cazuri probabile pe considerente clinice și epidemiologice – 29, toate aceste cazuri s-au înregistrat în perioada 1 februarie – 6 decembrie 2023. La nivel național este de ieri (n.red marți) scos ordinul care declară epidemie de rujeolă, ceea ce ne dă posibilitatea să facem o schemă de vaccinare modificată. Dacă actualmente se vaccinează de la vârsta de 12 luni – prima doză, iar una la vârsta de 5 ani, în cadrul unei epidemii de rujeolă putem lua măsura de vaccinare a copiilor de la vârsta de 9-11 luni  cu primă doză, considerată doza 0, după care, de la împliniraea vârstei de 12 luni se face doza următoare din program care  se ia în considerare la acoperire vaccinală, urmând ca a vârsta de 5 ani să se facă rapelul. De asemenea, putem face și acoperire vaccinală pentru a recupera acei restanțieri care au vârsta între 1 și 4 ani și sunt nevaccinați, precum și a acelor copii între 5 și 14 ani care nu au fost vaccinați sau au o schemă incompletă cu vaccinul ROR.
Acest ordin ne dă posibilitatea de a face campanii suplimentare și de a crește gradul de acoperire vaccinală, având în vedere că la o acoperire sub 75% apar condițiile și premisele apariției unei epidemii. Ceea ce s-a și întâmplat, având în vedere că la nivel național, acoperirea vaccinală cu a doua doză de vaccin ROR este de 67%, au apărut cazuri care au dus la apariția epidemiei”, a spus Mihai Moisescu-Goia.
Cifre îngrijorătoareSituația actuală nu e deloc liniștitoare, mai atrage atenția Mihai Moisescu-Goia. 
„Totuși, 192 de cazuri, într-o perioadă de 10 luni e mult.
Mai ales în condițiile desfășurării la nivel național a unui program de imunizări care e asigurat de Ministerul Sănătății gratuit, implemntat de medicii de familie, deci vaccin este asigurat. Este o reticență la vaccinare, ceea ce a dus la scăderea în ultimii 15 ani a acoperirii vaccinale, am avut acoperire vaccinală de 90-92%, la rujeolă, la nivelul județului Cluj, dar și la nivel anțional. Am ajuns în situația de a avea 75% sau sub 75%, ceea ce a creat premisele pentru apariția cazurilor epidemice de rujeolă. Să nu uităm că rujeola, pojarul poate evolua ușor, dar este teoretic prevăzut că un caz din o mie poate avea o evoluție severă, chiar letală, poate da complicații de tip pneumonie, poate da complicații de tip afectarea sistemului nervos central, și toate aceste elemente pot duce la creșterea severității evoluției naturale a bolii, mai ales în lipsa intervenției medicale și a vaccinării. Să nu uităm că vaccinul ROR înseamnă  (e împotriva n.re) rujeolă, rubeolă, oreon”, a subliniat directorul DSP Cluj.  Lipsa vaccinării, „rețeta” sigură pentru epidemie
Mihai Moisescu-Goia a completat că se fac demersuri pentru s schimba lucrurile:
„(…) Aceste lucruri trebuie știute. Lipsa vaccinării creează premisele apariției , evoluției epidemice, ceea ce se și vede. În ultimii aproximativ 15 ani este o tendință de scădere a acoperirii vaccinale prin creșterea refuzului vaccinului, făcând abstracție de faptul că au fost perioade în care vaccinul nu a fost asigurat în mod continuu. Dar și când a revenit, la recuperare nu am avut prezență de sută la sută. Se fac demersuri și acțiuni  tocmai în ideea de a crește acest grad de recuperare a restanțierilor la vaccinare și de a crește acoperirea vaccinală, astfel încât să nu mai avem riscul de apariție a cazurilor epidemice”. 
Mihai Moisescu-Goia atrage, totodată, atenția că, nu e cazul să stăm relaxați, pentru că vorbim, totuși de o epidemie. 
„Este grav (situația de la nivelul județului Cluj), pentru că în loc să stăm acum liniștiți, iar copiii să meargă în colectivități liniștiți, pentru a fi instruiți, avem acest risc, există acum riscul de a-i ține acasă din cauza că fac rujeolă. În loc să fie vaccinați, fac rujeolă și se expun la o evoluție naturală care nu poate fi previzionată, nu poate fi previzionat care va fi forma de boală pe care o dezvoltă copilul. 
E o epidemie de rujeolă și e un fenomen epidemic, nu e ceva care să ne permită o relaxare. Trebuie să fim conștienți și să ne prezentăm la medicul de familie pentru a ne programa și a primi vaccinul”, a mai spus el.   Citiți monitorulcj.ro și pe Google NewsFoto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box

Cultura

Legenda halterelor din Cluj: Povestea campionului care a scris istorie

Cosmin Ardelean

Published

on

Ștefan Tașnadi – Clujeanul care a ridicat România pe podiumul olimpic

Ștefan Tașnadi (Tasnádi István), unul dintre cei mai mari halterofili ai României și un adevărat simbol al Clujului, rămâne o legendă a sportului. Cu o carieră impresionantă și peste 50 de recorduri naționale doborâte, Tașnadi și-a pus amprenta asupra halterelor românești, devenind primul sportiv din țară care a cucerit medalii la categoriile mari de greutate.

Născut pe 21 martie 1953, lângă Cluj, la Sic, Tașnadi și-a început cariera în 1970 la Școala Sportivă Viitorul Cluj, iar ulterior a fost legitimat la AS Clujana. A devenit rapid unul dintre cei mai valoroși sportivi români, fiind selecționat în lotul olimpic de haltere al României între 1976 și 1984.

Argint olimpic la Los Angeles
Momentul de glorie al carierei sale a fost la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, în 1984, unde a cucerit medalia de argint la categoria 110 kg. Pe lângă această performanță remarcabilă, a obținut și o medalie de bronz la Campionatele Europene și Mondiale de la Moscova în 1983.

De la campion la mentor
După retragerea din activitatea competițională, Tașnadi și-a dedicat viața antrenoratului, formând generații de sportivi la CS Universitatea Cluj. De asemenea, a activat ca arbitru internațional, contribuind la dezvoltarea acestui sport. Pentru meritele sale excepționale, i-au fost acordate titlurile de Maestru Emerit al Sportului și Clujean de Onoare.

Marele campion s-a stins din viață pe 28 februarie 2018, însă moștenirea sa continuă să inspire tinerii halterofili și să rămână un reper al excelenței în sport.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cultura

Piste de biciclete luminate noaptea în Polonia. Oare când la Cluj?

Cosmin Ardelean

Published

on

Polonia luminează viitorul bicicliștilor – când vine și rândul Clujului?

Imaginează-ți o pistă de biciclete care începe să strălucească odată cu lăsarea serii, fără electricitate, fără becuri și fără costuri de întreținere! Nu, nu e un scenariu dintr-un film SF, ci o realitate impresionantă din Polonia.

În orașul Lidzbark Warmiński, bicicliștii se pot bucura de o pistă inovatoare realizată dintr-un material fosforescent special, care absoarbe lumina solară pe timpul zilei și o eliberează treptat pe timpul nopții. Rezultatul? Un traseu spectaculos, de un albastru intens, care oferă nu doar o priveliște uimitoare, ci și mai multă siguranță în trafic.

Această soluție sustenabilă elimină necesitatea iluminatului stradal clasic, fiind prietenoasă cu mediul și economică pe termen lung. Inspirată de proiecte similare din Olanda, pista a atras rapid atenția urbanistilor și a comunităților de bicicliști din întreaga Europă.

Dar ce se întâmplă la Cluj? Orașul nostru se mândrește cu o comunitate activă de bicicliști, însă infrastructura încă lasă de dorit. O astfel de inovație ar putea revoluționa transportul alternativ și ar transforma Clujul într-un oraș și mai prietenos cu bicicliștii.

Dacă Polonia a reușit, de ce nu și noi? Poate că e timpul ca administrația locală să ia în considerare acest model și să aducă un plus de siguranță și inovație pe pistele de biciclete din Cluj!

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Doliu la CFR Cluj: Ce i s-a întâmplat lui Dan Petrescu?

Cosmin Ardelean

Published

on

Doliu în familia CFR Cluj: Mama lui Dan Petrescu s-a stins din viață

Familia CFR Cluj este în doliu după pierderea unui membru important. Mama antrenorului Dan Petrescu a încetat din viață, lăsând un gol imens în inimile celor care au cunoscut-o și iubit-o.

„Familia CFR a pierdut astăzi un membru important. Un membru care nu a încetat niciodată să ne fie alături, chiar și de la distanță, iubind din suflet culorile alb și vișiniu. Gândurile noastre se îndreaptă, în aceste momente, către antrenorul nostru, Dan Petrescu, care trece prin clipe grele după pierderea mamei sale”, a transmis clubul CFR Cluj printr-un comunicat oficial.

Întreaga comunitate CFR Cluj, jucători, antrenori și suporteri, își exprimă condoleanțele și susținerea față de Dan Petrescu în aceste momente dificile. „Întreaga noastră familie îi este alături și îi dorește multă putere! Sincere condoleanțe familiei îndurerate! Dumnezeu să o odihnească în pace”, se arată în comunicat.

Mama lui Dan Petrescu a fost o susținătoare ferventă a echipei, chiar și dincolo de distanță, iar devotamentul ei față de club va fi mereu amintit.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite