Connect with us

Sport

Trafic rutier închis în zona trecerii de cale ferată din Bonțida. Rută ocolitoare pentru circulație

Published

on

Trafic rutier închis circulației publice în zona trecerii de cale ferată din Bonțida, pe drumul județean DJ 161/Foto: Consiliul Județean Cluj

Actualitate

Circulația din zona trecerii de cale ferată din Bonțida a fost închisă temporar, iar până la încheierea lucrărilor de modernizare, circulația se va desfășura pe o rută ocolitoare.

Trafic rutier închis circulației publice în zona trecerii de cale ferată din Bonțida, pe drumul județean DJ 161/Foto: Consiliul Județean Cluj

  În cadrul lucrărilor de modernizare și reabilitare a drumului județean DJ 161 Gădălin–Bonțida, parte a Drumului Bistriței – Lot 2, Consiliul Județean Cluj a demarat lucrările de modernizare a căii de rulare din zona trecerii de cale ferată din localitatea Bonțida, situată la kilometrul 16+800. Lucrările se derulează în paralel cu cele executate de Compania Națională de Căi Ferate „CFR” SA, de modernizare a sistemului feroviar din zona menționată.În aceste condiții, începând de luni, 20 noiembrie a.c., până la terminarea lucrărilor, respectiv 8 decembrie a.c., traficul rutier se va desfășura pe următoarea rută ocolitoare: DN 1C (intersecție cu DJ109D) – DJ 109D (de la km 28+470 la km 31+410, până la intersecție cu DJ 161) –  DJ 161 (de la km 7+605 la km 16+800).În ceea ce privește calea de rulare din zona trecerii de cale ferată, aceasta va fi executată din dale elastice. Și traficul feroviar va fi restricționat, acesta desfășurându-se, alternativ, pe etape de lucrări, pe câte două dintre cele trei linii.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box

Sport

Accident în centrul Clujului! O ambulanță SMURD a oprit pentru a ajuta victimele, în timpul unei alte misiuni.

Published

on

Accident pe strada Memorandumului / Foto: WhatsApp ISU Cluj

Actualitate

Paramedicii SMURD s-au oprit pe strada Memorandumului pentru a ajuta persoanele implicate într-un accident rutier.

Accident pe strada Memorandumului / Foto: WhatsApp ISU Cluj

  Un accident rutier a avut loc luni după-amiază, 4 decembrie, pe strada Memorandumului din Cluj-Napoca. O ambulanță SMURD, aflată deja într-o misiune, s-a oprit pentru a verifica situația. Între timp, la fața locului a ajuns și un echipaj al SAJ – Serviciul de Ambulanță Județean Cluj, care a evaluate persoanele implicate. „Echipajul SMURD transporta un pacient la spital și s-a oprit pentru a acorda primul ajutor calificat unei persoane implicate într-un accident rutier petrecut pe strada Memorandumului. La evenimentul respectiv a fost alocat un echipaj SAJ pentru a evalua persoanele implicate în accident”, a transmis ISU Cluj.   Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sport

Historic Cafés Route se extinde în Cluj-Napoca și Sibiu. Se lansează primul produs turistic al rețelei pentru România (CP)

Published

on

Arnold Klingeis, ambasador al Historic Cafés Route / Foto: Palatul Brukenthal Avrig

Timp Liber

După admiterea României în Historic Cafés Route (HCR), unul dintre cele 48 de trasee culturale recunoscute oficial de Consiliul Europei, activitățile festive prilejuite de dezvelirea primei plachete din țara noastră cu însemnele acestei prestigioase inițiative europene, la Brukenthal Cafe Avrig (Palatul Brukenthal Avrig) și acordarea titlului de ambasador al rutei culturale managerului acestei locații, Arnold Gunter Klingeis, a sosit momentul ca extinderea rețelei în țara noastră să se concretizeze cu un prim pas.

Arnold Klingeis, ambasador al Historic Cafés Route / Foto: Palatul Brukenthal Avrig

  


Astfel, în urma unor demersuri complexe și a unei evaluări atente, conducerea executivă a HCR a acceptat solicitarea de aderare trimisă de reprezentanții Chios Social Lounge Cluj Napoca, iar de la începutul acestei luni, placheta ce consfințește oficial admiterea ansamblului poate fi amplasată pe fațada clădirii.Festivitatea dezvelirii plachetei cu însemnele Historic Cafés Route și ale Consiliului Europei se va desfășura joi, 7 decembrie 2023, începând cu ora 15.


Chios Social Lounge Cluj Napoca, unul dintre obiectivele istorice cu poveste și șarm, este situat în Parcul Central „Simion Bărnuțiu”, printre cele mai vechi parcuri orășenești ale Europei Centrale.Obiectivul este emblematic pentru pentru municipiu și întreaga Transilvanie și tocmai de aceea, a fost ales de Historic Cafés Route ca punct de pornire al primului itinerar cultural, istoric și culinar care își propune să promovează România prin intermediul Rutelor Culturale susținute și acreditate de Consiliul Europei.



De altfel, dorim să vă facem cunoscut faptul că, în cadrul programului festivității de decorarea cu distinctia oferită de Consiliul Europei a Chios Social Lounge Cluj Napoca în rețeaua Historic Cafés Route, avem inclus și momentul lansării primului produs turistic al HCR România. Itinerarul „Cultural Routes Winter Experience in Romania by Historic Cafés Route” cuprinde cinci locații foarte cunoscute din Transilvania, care sunt sau urmează să fie membre în Historic Cafés Route România (Chios Social Lounge Cluj Napoca, Hotel Transilvania Cluj Napoca, Pardon Cafe Sibiu, Palatul Brukenthal Avrig și Cabana Bâlea Lac), cu poartă de intrare în România prin aeroporturile internaționale din Cluj Napoca și Sibiu.De asemenea, tot cu acest prilej special, reprezentanții Chios Social Lounge Cluj Napoca vor prezenta, în premieră, meniul istoric al locației, care va cuprinde preparatele faimoase servite de-a lungul istoriei personalităților românești și europene ce au fost în ospeție aici.


Extinderea rețelei europene în țara noastră continuă și în județul Sibiu, în data de 15 decembrie fiind programată festivitatea prilejuită de decorarea Pardon Café (strada Cetății, Sibiu) în rândul locațiilor cu sigla Historic Cafés Route.„Doresc să vă anunț cu deosebită bucurie că, în data de 7 decembrie voi lansa public primul traseu cultural și turistic de promovare a României, „European Cultural Routes – Winter Experience in Romania by Historic Cafés Route”, acesta fiind cel dintâi rezultat al activității mele în cadrul Historic Cafés Route – România.


https://untravelledpaths.com/the-winter-historic-cafe-route-experienceLa conferința de presă participă: Dl. Stefan Gadola – Chios Social Lounge, Dl. James Chisnall – Untravelled Paths, Dl. Arnold Klingeis – Historic Cafés RouteÎn calitate de ambasador al Historic Cafés Route pentru România, mi-am asumat misiunea de a promova valorile europene, printre care menționez democrația, pluralismul, drepturile și libertățile individuale ale omului, egalitatea de șanse și toate principiile care stau la baza unei societăți europene moderne și am onoarea de a reprezenta Consiliul Europei în România”, spune Arnold Gunter Klingeis, Ambasador HCR în România.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sport

Aderarea la spațiul Schengen – România mai ratează un tren

Published

on

Consiliul JAI nu a pus pe ordinea de zi aderarea României la Schengen Sursa foto Consiul Europei

Politică

Ratarea obiectului privind aderarea României la spațiul Schengen este o nedreptate, atrag atenția unii europarlamentari și specialiști.

Consiliul JAI nu a pus pe ordinea de zi aderarea României la Schengen Sursa foto Consiul Europei

 Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene (UE) nu a avut pe ordinea de zi subiectul privind aderarea țării noastre la Schengen.Acest fapt a stârnit o serie de reacții în rândul politicienilor români și al specialiștilor, deși unele voci spun că nu e totul pierdut.Ce spun specialiștiiSergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Stdii Europene din cadrul UBB Cluj consideră că presiunile asupra Austriei au fost enorme și sunt în continuare, în ceea ce privește extinderea spațiului Schengen.El a explicat, pentru monitorulcj.ro, contextual acestui eșec. 
“Austria se poziționează în continuare împotriva extinderii Spațiului Schengen sub orice formă. Calendarul electoral ii obligă pe guvernanții austrieci sa fie intransigenți în această privință pentru a nu fi total marginalizați de extrema dreaptă la următoarele alegeri din 2024. Șansele ca României să îi fie aprobată cererea de aderare la Schengen sunt deci mici, cu excepția cazului în care, în mod spectaculos, partidul domnului Nehammer nu decide să efectueze o întoarcere cu 180 grade către centru și să redevină creștin- democrat, asa cum fusese începând cu anii 1960 până în anii 1990.Totul depinde deci de politica internă austriacă. Istoria va fi însă neiertătoare cu ÖVP, care oricum nu va putea face față retoricii extremei drepte și va pierde teren, devenind probabil al treilea sau chiar al patrulea partid austriac în urma următoarelor alegeri. Presiunile asupra Austriei au fost enorme și sunt în continuare. Însă dacă cedează acum, Nehammer crede că va fi tras la răspundere de electorat. Are nevoie de o nouă strategie europeană anti-migrație ca să pună ceva pe masă pentru a justifica un eventual acord pentru ca România și Bulgaria să între în  Schengen. Or, UE nu poate să devină fortăreață și să elimine posibilitatea de a accepta migranți în măsura în care populația este extrem de îmbătrânită și europenii nu acceptă locuri de muncă mai slab plătite”, a spus Sergiu Mișcoiu.Austria, „șantaj mizerabil”Europarlamentarul clujean Daniel Buda (PNL) spune că Austria face un șantaj mizerabil în ceea ce privește aderarea țării noastre la spațiul Schengen, în ciuda faptului că noi ne-am făcut „lecțiile”. 
„Din păcate, intrarea României în spațiul Schengen nu se află pe ordinea de zi (n.red nu s-a aflat) întrucât nu s-au întrunit toate exigențele din punct de vedere al voturilor. Se pare că problema în momentul de față este legată de Bulgaria, dat fiind faptul că Olanda a fost țara care s-a opus intrării Bulgariei în spațiul Schengen vizavi de acele probleme care erau în Bulgaria. Din nefericire, nici Austria nu este într-o sittuație în care să fi fost de acord cu intrarea României în Schengen, mai departe, punând sub semnul întrebării funcționarea întregului spațiu Schengen, și nicidecum o chestiune care ține de România. Putem spune că Austria face un șantaj mizerabil față de ceea ce înseamnă intrarea României în spațiul Schegen, deoarece România a îndeplinit toate condițiile posibile și imposibile pentru a garanta securitatea și stabilitatea din acest punct de vedere, al pazei care se impune pentru frontierele la nivelul UE”, a spus Daniel Buda. 
Europarlamentarul clujean crede că ar trebui, totuși, să rămânem obiectivi pe mai departe, pentru că mai sunt câteva mecanisme de rezervă care ar putea să schimbe datele, fără însă a lansa în spațiul public informații pentru a nu crea din nou așteptări mai departe, în rândul opiniei publice legate de acest subiect.
„Pot să vă asigur însă că toate resorturile interne ale statului plecând de la prședintele României până la decidenții politici la nivel guvernamental s-au implicat activ în ce înseamnă modificarea poziției Austriei vizavi de această chestiune și ceea ce am reușit și am demonstrat este că nu România este responsabilă de ceea ce se întâmplă în spațiul Schengen, în ceea ce privește problema migranților. Cel puțin din acest punct de vedere pașii pe care i-am făcut erau necesari în această direcție și am reușit să convingem Austria că nu România este de vină urmare acestei situații cu migrația, la nivel european. Și evident că în acest context Austria face un șantaj nu doar la nivelul României, ci până la urmă la nivelul întregii Uniuni Europene.”, a completat Daniel Buda, pentru monitorulcj.ro.
Autoritățile române, criticate durEuroparlamentarul PMP Eugen Tomac a explicat, pentru monitorulcj.ro care crede că sunt motivele acestui eșec.„Din păcate, constat cu profund regret faptul că ratăm și de această dată intrarea în spațiul Schengen, faptul că acest subiect figura inițial pe ordinea de zi, el nu se mai regăsește… și este de neînțeles de ce decidenții noștri, guvernul, nu explică motivul pentru care nu intrăm în Schengen în acest an, în condițiile în care atât președintele Iohannis cât și toți ceilalți decidenți ne-au promis că în 2023 vom intra în mod sigur. Este ultimul Consiliu JAI din acest an, și faptul că nu ne aflăm pe ordinea de zi e un eșec al actualei puteri”, a spus Eugen Tomac.
„Un abuz și o violare a tratatelor”Pe de altă parte, europarlamentarul Cristian Terhes spune că amânarea din nou, în 2023, a accederii cu drepturi depline a României la spațiul Schengen este un abuz și o violare a tratatelor, dar, în același timp, și o dovadă că România nu va fi tratată ca partener egal până când nu își folosește toata forța pentru a-și apăra interesele internaționale.“Spun cu “drepturi depline” pentru că  în privința obligațiilor România deja se comportă ca și cum ar fi în Schengen. România apără, și apără foarte bine, granița externă a UE de pe teritoriul ei, care implică costuri imense. În privința abuzului, Tratatul de aderare al Româniai și Bulgariei la UE prevede la art. 4 alin. (2) ca atunci când aceste țări indeplinesc condițiile tehnice de aderare la Schengen, Consiliul decide unanim asupra acestui aspect, împreună cu țara candidat. Cu alte cuvinte, votul din Consiliu în privința aderării României la Schengen nu este unul politic (partea aceasta politică s-a negociat când am aderat la UE, de aceea aspectul Schengen e și prevăzut în Tratatul de aderare), ci doar tehnic, de constatare a îndeplinirii condițiilor de aderare, condiții ce sunt îndeplinite din 2011.
(…) După cum s-a văzut în 2022, această procedură de vot prevăzută de Tratatul de aderare la UE a României și Bulgariei nu a fost respectată. Astfel, nu au fost două decizii de vot, separat pentru fiecare țară, ci doar una pentru ambele țări, la care cele două țări nu au votat. 
Încălcarea acestei proceduri lovește de nulitate refuzul nejustificat și abuziv al Consiliului, prin veto-ul Austriei, de a bloca accederea României în Schengen. 
În fatț acestui abuz perpetuat de peste 10 ani Statul Român nu mai poate sta pasiv, ci trebuie să-și apere drepturile la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.Există în acest moment câteva procese împotriva acelui vot abuziv, însă acțiunile sunt făcute fie de persoane fizice fie de ONG-uri, nu de către Statul Român. Nu în ultimul rând, România trebuie să-și exercite dreptul de veto pe toate subiectele europene unde e necesar consens unanim până când nu e primită în Schengen. Dacă un pilon al UE e “statul de drept”, atunci să fie de drept, nu de nedrept. Iar ce i se face României din 2011 este profund nedrept, iar România trebuia să răspundă cu putere”, a spus europarlamentarul.Trei varianteLa rândul său, eurodeputatul PSD Victor Negrescu a afirmat, într-o postare pe Facebook, că există trei variante posibile pentru obţinerea unei decizii favorabile aderării României la Schengen până la finalul anului“Varianta 1, pe care personal o propun şi am susţinut-o în discuţiile mele de la Viena şi cu oficialii europeni, presupune o aprobare tacită a intrării României în spaţiul Schengen printr-un vot în cadrul reuniunii ambasadorilor statelor membre UE şi validarea sa în orice Consiliu UE care ar avea loc până la finalul anului. Această formă ar evita ca tema să fie intens discutată, iar guvernul de dreapta din Austria să aibă ocazia de a politiza din nou subiectul”,a spus Negrescu în postarea sa pe Facebook.O a 2-a variantă, pe care Victor Negrescu o consideră mult prea riscantă pentru că presupune o politizare a subiectului, implică o discuţie şi un vot fie în Consiliul de Afaceri Externe din 11 decembrie, fie în Consiliul European.A 3-a variantă, evaluată de instituţiile europene – potrivit eurodeputatului PSD- ar presupune organizarea unui Consiliu UE extraordinar “care să aibă pe ordinea de zi inclusiv acest subiect”. 
 

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite

Copyright © 2023 iLoveYouCluj. Webdesign & Marketing - iPublicitate