Connect with us

Sport

Valoarea exproprierilor pentru realizarea Parcului Est, mai mică cu 11,6 milioane de lei. Fondurile obținute, redirecționate pentru alte proiecte ale Clujului.

Stefan Petre

Published

on

Parcul Est, imagini randate/Foto: primariaclujnapoca.ro

Administrație

Costuri mai mici cu peste 11 milioane de lei pentru exproprierile necesare amenajării Parcului Est din Cluj-Napoca. Astfel, suma de 2,3 milioane de euro va fi redirecționată pentru finanțarea altor proiecte ale Clujului.

Parcul Est, imagini randate/Foto: primariaclujnapoca.ro

  


La începutul lunii decembrie, proiectul Parcului Est a fost etapizat astfel încât lucrările să poată continua anul viitor. Pentru realizarea celui mai mare parc din Cluj, Primăria a obținut o finanțare de 10 milioane de euro. Potrivit variantei finale a grilei notarilor, valoarea stabilită pentru exproprieri este mai mică cu 2,3 milioane de euro.  


Consilierii locali au aprobat, luni, un proiect de rectificare bugetară prin care 11,6 milioane de lei vor fi redirecționate pentru realizarea unor alte proiecte, precum reabilitarea Parcului Feroviarilor și modernizarea Văii Chintăului. „În urma evaluării finale de către experți a exproprierilor la Parcul Est, bazate pe grila în formă finală a notarilor publici, avem un cost mai mic cu 11,6 milioane de lei al proiectului”, a declarat primarul Emil Boc în ședința de Consiliu Local de luni. 


Pentru aprobarea noilor costuri a fost nevoie de o rectificare bugetară prin care valoarea creditului să fie modificată, iar diferența de peste 11 milioane de lei să fie redirecționată pentru realizarea unor alte proiecte din Cluj-Napoca, precum este cel al Parcului Feroviarilor, în vederea utilizării integrale a creditului, a explicat edilul Clujului Emil Boc. „Dacă nu utilizăm creditul în totalitate, conform prevederilor legale, atunci pot apărea alte probleme de natură financiară. 


Pentru aceasta avem proiectele ce stabilesc forma finală a valorii exproprierilor, potrivit grilei notarilor publici, pentru proiectul Parcului Est și rectificarea de buget aferentă pentru încadrarea în aceste prevederi”, a susținut Emil Boc.Parcul Est, un proiect realizat contracronometru După cum a explicat edilul Emil Boc, urgența adoptării acestor măsuri este explicată prin necesitatea parcurgerii tuturor etapelor specifice a proiectului, astfel încât acesta să fie realizat în termeni optimi. 


„Lucrăm contracronometru, pentru că proiectul trebuie să treacă prin comisia de specialitate de împrumuturi de la București, iar după să urmeze celelalte proceduri legale, astfel încât am fost nevoiți să adoptăm aceste măsuri chiar de la începutul săptămânii. De câteva luni bune lucrăm contracronometru, pentru ca toate aceste proiecte să poată merge mai departe”, a explicat primarul Emil Boc. Recent, administrația locală a extins perioada necesară etapei de expropriere până la finalul anului.Proiectul Parcului Est a fost împărțit în două etape. Valoarea totală a investiției pentru realizarea Parcului Est a fost stabilită la suma de 743.437.082,11 lei, inclusiv TVA. Durata estimată de execuție a lucrărilor estte de 24 de luni pentru fiecare etapă (48 luni).Cel mai mare parc din istoria ClujuluiSuprafața Parcului Est cuprinde luciul de apă și malurile Lacului 3, zona fostei pepiniere a RADP și o porțiune umedă care constituie un biotop unic în mediul urban.Potrivit proiectului asumat de Primăria Cluj-Napoca, Parcul Est va avea și funcțiuni de loisir, specifice unui parc urban cu toate dotările – grădini publice, spații pentru expoziții, stații de încărcare pentru vehiculele electrice, sisteme moderne de iluminat, irigație, alimentare cu apă, energie etc. – dar și amenajări pentru practicarea sportului în aer liber, precum terenuri de tenis, baschet sau mini-fotbal, inclusiv sporturi indoor, prin construirea unei clădiri dedicate (zone active de agrement pentru vizitatori (copii și adulți) – peste 3.000 mp).Pe lângă aceste amenajări, se propune construirea unui amfiteatru cu 400 de locuri care va putea fi utilizat pentru organizarea de evenimente culturale. De asemenea, sunt prevăzute alte suprafețe pentru patinoare sau terenuri pentru activități sportive de iarnă (pe o suprafață între 3.000 și 5.000 mp).În viitorul parc vor se estimează că vor fi plantați un număr de 5.295 de arbori noi.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box

Sport

CFR Cluj își îndreaptă atenția către Cupa României după ce lupta pentru titlu se complică

Dani Muresan

Published

on

Sursa: Facebook/cfr1907

Echipa CFR Cluj și-a îndreptat atenția către obținerea celui de-al doilea trofeu intern, pe fondul unui parcurs dificil în lupta pentru titlu. După ce au înregistrat un eșec și o remiză în primele două etape ale play-off-ului, distanțându-se la 10 puncte de poziția de lider, jucătorii clubului clujean au recunoscut că prioritățile se îndreaptă către Cupa României. Cristi Manea a subliniat importanța acestei competiții în contextul sezonului actual, înaintea confruntării din sferturile de finală împotriva echipei Corvinul Hunedoara.

Este o competiție foarte importantă pentru noi în acest sezon. Ne pregătim serios pentru acest meci și vom aborda partida cu toată seriozitatea. Aceasta este frumusețea Cupei României – faptul că avem oportunitatea de a juca împotriva echipelor din ligile inferioare.

Am visat întotdeauna să câștigăm Cupa, însă nu am avut șansa să ne concentrăm pe ea anterior din cauza participării noastre în cupele europene. Dar anul acesta, câștigătoarea merge în Europa League, ceea ce face ca acest trofeu să fie și mai important pentru noi. În campionat mai avem 8 etape, iar totul este deschis. Vom vedea ce se întâmplă“, a declarat fundașul echipei CFR Cluj.

Partida din Cupa României între CFR Cluj și Corvinul Hunedoara este programată pentru marți, cu începere de la ora 19:30.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami – Foto

Stefan Petre

Published

on

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami, unde se pregătește să își continue parcursul în turneul de tenis. Această călătorie marchează începutul unei noi etape în cariera sportivei noastre, iar fanii își așteaptă cu nerăbdare performanțele sale pe terenul de tenis.

Având în vedere că Miami este unul dintre cele mai importante turnee din calendarul tenisului mondial, este de așteptat ca Simona să fie pregătită să își pună în valoare abilitățile și să concureze la cel mai înalt nivel împotriva celor mai buni jucători din lume. Privind relaxată și concentrată în același timp, Simona pare hotărâtă să ofere o prestație memorabilă în competiția ce urmează.

Cu fiecare pas pe care-l face în această călătorie, Simona Halep demonstrează dedicarea și determinarea ei de a atinge cele mai înalte standarde în tenisul mondial. Fanii din întreaga lume o vor urmări cu sufletul la gură în fiecare meci și îi vor oferi sprijinul lor necondiționat în această nouă aventură sportivă.

Simona Halep campioana noastra

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

VIDEO: Maier Orosz Judith, Regina Înotului Românesc: 4 Medalii de Aur la Campionatele Mondiale de Natație Masters

Stefania Heinz

Published

on

Cu o voință de fier și un talent incontestabil, Maier Orosz Judith, o înotătoare din Cluj-Napoca, a demonstrat că vârsta nu este un impediment atunci când vine vorba de a atinge performanțe remarcabile în apă. La venerabila vârstă de 81 de ani, această sportivă a reușit să cucerească inimile și să încânte publicul la Campionatele Mondiale de Natație Masters, desfășurate în Doha, Qatar.

Evenimentul a adunat la start peste 2.500 de înotători din întreaga lume, competând în diverse categorii de vârstă. Cu toate că majoritatea concurenților erau mult mai tineri decât ea, Maier Orosz Judith a izbucnit în lumina reflectoarelor, demonstrându-și în mod convingător talentul și abilitățile în apa bazinului.

Clujeanca a fost o prezență dominatoare în competiție, cucerind nu mai puțin de patru medalii de aur în diferite probe. Performanța sa remarcabilă a adus o nouă dimensiune în cadrul competiției și a demonstrat că vârsta nu este un obstacol pentru realizările sportive de excepție.

Această poveste impresionantă nu este doar despre câștigarea de medalii, ci și despre dedicarea, perseverența și pasiunea pentru sport, care au ghidat-o pe Maier Orosz Judith de-a lungul întregii sale cariere. Prin succesul său, ea a inspirat și a motivat generații întregi de înotători, arătând că, cu determinare și efort, se pot obține rezultate remarcabile, indiferent de vârstă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite