Connect with us

Turda

TurdaNews – Asociația READC Turda, spre atenția Camerei Deputaților: Proiectul ce vizează modificarea Legii pentru organizarea și exercitarea profesiuni de medic veterinar

Calin Roman

Published

on

TurdaNews - Asociația READC Turda, spre atenția Camerei Deputaților: Proiectul ce vizează modificarea Legii pentru organizarea și exercitarea profesiuni de medic veterinar

Concret e vorba de Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar şi pentru modificarea pct.35 din Anexa nr.1 a Ordonanţei Guvernului nr.42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor. Proiectul de act normativ a fost adoptat deja de Senat iar astăzi urmează să fie dezbătut în Comisia de Agricultură, Silvicultură și Industrie Alimentară din Camera Deputaților, care este cameră decizională.Față de proiectul adoptat de Senat, în Comisia de Agricultură, Silvicultură și Industrie Alimentară din Camera Deputaților au apărut o serie de modificări care sunt contestate de o parte dintre medicii cu drept de liberă practică.Concret se propune ca medicii veterinari care în prezent sunt funcționari publici să facă parte din Colegiul Medicilor Veterinari. Și asta cu toate că deja sunt două sentințe definitive care interzic acest lucru. De asemenea, se mai propune ca medicii veterinari angajați în instituții publice să aibă dreptul de a deține și lucra în cabinete, clinici, farmacii, depozite, etc. Totodată, se dorește ca medicii veterinari angajați în instituții publice să poată deține cabinete, respectiv de a contracta concesiune de la Direcția de Sanitar Veterinară sau chiar contracte cu ferme comerciale sau adăposturi.Printre propunerile venite la Comisa de Agricultură, Silvicultură și Industrie Alimentară din Camera Deputaților se mai numără cea de creștere a duratei mandatului șefilor Colegiilor Medicilor Veterinari centrali și județeni de la 3 la 5 ani. O altă propunere constă în posibilitatea ca fermele să angajeze personal sanitar veterinar cu studii medii. De asemene se dorește ca legea pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar să prevadă posibilitatea ca medicii veterinari din instituțiile militarizate să desfășoare activități sanitar veterinare într-un cadru nereglementat (fără cabinet).Toate aceste propuneri sunt contestate de o parte dintre medicii veterinari cu liberă practică.Avem suspiciunea rezonabila ca i s-ar putea institui un control asupra activităților sanitar veterinare și un conflict de interese major care se încearcă să fie introdus în legislație prin curtea din spate a Parlamentului.Specificam că în România Colegiul Medicilor Veterinari este o asociație pentru îmbunătățirea activității profesionale a membrilor și nu poate controla activitatea funcționarilor publici odată făcuți membri CMV.Prezentam mai jos motivele legale si sentintele Curtii Constitutionale care interzic aceste intentii a grupului de initiativa:4) CCR in Decizia 455/2022 la punctul 41 a subliniat ca ”…suspendarea calităţii de membru al Colegiului Medicilor Veterinari, deci a exercitării profesiei de medic veterinar, are scopul de a preîntâmpina starea de incompatibilitate cu funcţia publică dobândită şi constituie o măsură care întregeşte statutul juridic al medicului veterinar…”
5) La punctul 47 in Decizia 455/2022 curtea motiveaza : “ prin instituirea măsurii suspendării din calitatea de membru al Colegiului Medicilor Veterinari pe perioada exercitării funcţiei publice, legiuitorul a conceput un mecanism care să permită exercitarea deplină şi nestingherită a funcţiei publice.
6) De asemenea, Curtea precizeaza la punctul 43 din Decizie ca “….în jurisprudenţa sa, Curtea a statuat că nu se poate îndeplini o funcţie publică ce obligă la transparenţa modului de utilizare şi administrare a fondurilor publice dacă, în acelaşi timp, o persoană este angrenată şi în mediul de afaceri, întrucât cumularea celor două funcţii ar putea duce la afectarea intereselor generale ale comunităţii şi a principiilor care stau la baza statului de drept”Interesul general şi sănătatea publică este obligația fiecărui cetăţean conform deciziei C.C.R.O.( R.E.A.D.C. vs A.N.S.V.S.A) nr 23/2018 si art. 34 din Constitutia Romaniei.Marin Bleidner
Președinte
R.E.A.D.C. RO

Source link

Facebook Comments Box

Info

România Primește Trei Avioane F-16 Achiziționate din Norvegia, Staționate la Baza Aeriană Câmpia Turzii

Stefan Petre

Published

on

România Primește Trei Aeronave F-16 Fighting Falcon Achiziționate din Norvegia, Aterizate la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România din Norvegia au aterizat vineri, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, potrivit MApN

Prin executarea apărării spațiului aerian național/NATO, pe timp de pace și în situații de criză, achiziția noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon și a pachetului de bunuri și servicii aferent va asigura creșterea securității României prin intermediul Serviciului de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comanda NATO.

Prin sosirea graduală, pe parcursul acestui an și a celui viitor, a celor 32 de aeronave multirol F-16 Fighting Falcon, care vor înzestra încă două escadrile ale Forțelor Aeriene, România își consolidează capabilitățile de apărare aeriană la un nivel adaptat provocărilor de securitate din regiune. Aceste aeronave vor avea un rol important în menținerea unei posturi aliate credibile de apărare și descurajare a oricărei agresiuni pe flancul estic și, la fel de important, vor asigura tranziția pentru forțele noastre aeriene către era generației a V-a – înzestrarea cu aeronavele F-35, a declarat ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 20 aeronave F-16 achiziționate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

Această este a doua serie de trei aeronave F-16 achiziționate de România de la Regatul Norvegiei și a pachetului de bunuri și servicii aferent, prima fiind recepționată la finalul lunii noiembrie 2023, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea.

Conform Concepției de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană, în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”, Guvernul României a atribuit Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achiziție a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic inițial și a unui a pachet de bunuri şi servicii complementar (de la Guvernul Statelor Unite ale Americii). Avioanele vor fi livrate în stare operațională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziție, de minimum 10 ani, către avioanele de generația a V-a, ceea ce face ca achiziția avioanelor de luptă norvegiene să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două țări NATO aliate.

Aeronavele vor asigura îndeplinirea noilor cerințe existente la nivelul NATO, ulterior urmând a fi introduse în programul de modernizare la aceeași configurație (M6.X) cu avioanele F-16 din prima escadrilă, intrată deja în dotarea Forțelor Aeriene Române. Această soluţie asigură implicarea industriei naţionale de apărare pentru efectuarea lucrărilor de mentenanță şi modernizare a avioanelor F-16, prin compania Aerostar Bacău.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Turda

TurdaNews – Aeroportul Internaţional din München şi-a reluat operaţiunile. Sute de clujeni au fost afectați de sistarea zborurilor

Calin Roman

Published

on

TurdaNews - Aeroportul Internaţional din München şi-a reluat operaţiunile. Sute de clujeni au fost afectați de sistarea zborurilor

Aeroportul Internaţional din München, cel de-al doilea ca mărime din Germania, şi-a reluat operaţiunile marți după-amiază, după o nouă întrerupere cauzată de condiţiile meteorologice, ninsori şi ploaie îngheţată.
Compania Lufthansa transmite că restricții semnificative de zbor pe aeroportul din München ar putea fi menținute și în următoarele zile. Biletele de zbor de la sau spre München pot fi anulate gratuit, precizează compania de pasageri.
Mii de pasageri, majoritatea din alte țări, au rămas blocați pe aeroport începând de vineri, 1 decembrie, din cauza debutului sever al iernii.
Sute de clujeni au rămas blocați pe aeroport!

Luni, zborul din Frankfurt, operat de compania Wizz Air, trebuia să decoleze la ora 14:25, dar a fost întârziat inițial cu câteva ore din cauza ninsorilor.
Ulterior, pasagerii au primit un mesaj cu anularea zborului, fără ca angajații WizzAir să ofere asistență sau mai multe informații la fața locului.
Marți, nicio aeronavă nu a zburat de la Munchen, Germania spre Cluj-Napoca. De asemenea, nu au decolat nici avioanele spre orașul german.
Citește și:

Zboruri anulate de pe aeroporturile din Germania. Sute de clujeni au rămas blocați

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Turda

TurdaNews – Epidemie de rujeolă în România! Clujul se află în topul județelor cu cele mai multe cazuri!

Calin Roman

Published

on

TurdaNews - Epidemie de rujeolă în România! Clujul se află în topul județelor cu cele mai multe cazuri!

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă în România, în urma creșterii „îngrijorătoare” a numărului de cazuri. Clujul se află în topul îmbolnăvirilor.
Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.
În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe.
De asemenea, Ministerul Sănătății va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare.

De la 1 ianuarie și până în 30 noiembrie, în România au fost confirmate 1.855 de cazuri cu rujeolă, Clujul aflându-se printre cele șase județe/zone cu peste 100 de cazuri: Mureș – 628, Brașov – 339, București – 213, Cluj – 194 și Giurgiu – 147. În ultima săptămână, în județul Cluj s-au înregistrat 6 noi îmbolnăviri.
Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații.

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite