Connect with us

Eveniment

Împotriva uitării: Expoziție cu imagini de la Revoluției din Decembrie 1989, în centrul Clujului

Stefania Heinz

Published

on

Împotriva uitării: Expoziție cu imagini de la Revoluției din Decembrie 1989, în centrul Clujului

La 32 ani de la căderea comunismului, Primăria Municipiului Cluj-Napoca organizează o expoziție de fotografie aparte, care ilustrează traseul evenimentelor sângeroase din 1989 în 40 fotografii cronologice din cele mai importante orașe ale țării.
Astăzi a avut loc vernisajul expoziției de fotografie dedicată oamenilor care și-au pierdut viața și au luptat pentru o Românie liberă în decembrie 1989. Expoziția este organizată sub forma unei instalații de tip „tunel” și conține un număr de 40 imagini care refac traseul Revoluției din 1989.

„La Cluj au murit aproape 30 de Oameni. Aceștia sunt eroii noștri! O parte au căzut în Piața Libertății, în intersecție, pe trotuar lângă Librăria Universității, lângă clădirea Hotelului Continental. Pentru «LI-BER-TA-TE!» Morții Clujului sunt mai puțin morți decât alții? Au rămas părinții nemângâiați, copii orfani! Ei au dreptul să știe cine sunt vinovații! Probe există! Martori există! Vinovații sunt oameni cu nume, funcție și adresă, și nu o instituție, oricare ar fi ea! Vrem să știm cine a tras! Au tras niște oameni, împotriva altor oameni!” – Așa arată unul dintre textele pe care le vei regăsi pe una dintre imaginile Revoluției.

Așadar nu doar fotografiile, ci și descrierea lor te vor transpune în fatidicul an 1989.

Bulevardul Eroilor va găzdui expoziția în perioada 21 decembrie 2021 – 15 ianuarie 2022.

Primele imagini, la intrarea în “tunel”, prezintă începutul Revoluției la Timișoara, în 17 decembrie, și continuă cu euforia din 20 decembrie, când orașul de pe Bega este declarat „primul oraș liber de comunism din România”.

În continuare, sunt surprinse imagini ce descriu evenimente din 21 decembrie, în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Aici, libertatea va fi adusă de către un grup de tineri influențați de evenimentele din Timișoara și suficient de curajoși încât să creadă că pot să alunge comunismul. Mai departe, fotografiile surprind finalul, marcat de fuga liderului cu elicopterul de pe Comitetul Central.

Pe partea externă a tunelului pot fi observate imagini ce au în vedere căderea regimului comunist în Timișoara, Cluj-Napoca și București. De asemenea, fotografiile îi comemorează pe cei care au murit în timpul Revoluției sau  ilustrează distrugerea portretelor lui Nicolae Ceaușescu.

Reprezentările grafice au rolul de a aminti clujenilor momentele din decembrie ’89 pentru că „legătura trecutului cu prezentul rămâne vie și plină de semnificație”, așa cum este scris pe una dintre planșe.

Culoarul nu foarte lung te introduce în atmosfera acelor zile din decembrie 1989, iar suporturile pe care sunt atașate imaginile vremii seamănă cu niște gratii ale închisorilor comuniste, pe care revoluționarii le-au “spart”.

Fiecare imagine transmite o altă emoție și stârnește curiozitatea. În primele imagini, din primele zile ale Revoluției, în care protestatarii se adunau și se organizau, în ochii oamenilor se citește speranța și curajul.

Treptat, imaginile încep să transmită frică. Textul de sub fotografii descrie imaginile și ceea ce se presupune că gândeau oamenii de atunci, „Vine armata! De ce? Pentru ca ne-am rugat pentru sufletele timișorenilor, pentru sufletele noastre?”/ De la speranță și curaj, se ajunge la frică și rugăciuni: „Femeia care a căzut în genunchi își dă seama de ceea ce va urma și se roagă”.

O fotografie care dă fiori este cea a clujenilor care se ascund după gardul viu din Piața Unirii, iar textul din descriere este pe măsură: „Ne-am refugiat după gardul viu (ce straniu e! El e viu, iar ei sunt morți! Acolo pe jos!)”.

Fotografiile Revoluției Române, din expoziția de pe Bulevardul Eroilor, te îndeamnă să empatizezi cu toate generațiile care au luat parte la evenimente: de la copii, tineri și oameni maturi până la vârstnicii care s-au săturat de comunism. Fotografiile transmit teama protestatarilor, durerea unei mame care își vede copilul împușcat, dar și curajul celor neînfricați și setea lor de victorie.

„Avea 17 ani! A fost împușcat în abdomen! Ce vină avea?”

Pe lângă vernisajul Expoziției de fotografie dedicată eroilor și martirilor Revoluției din Decembrie 1989, Primăria Municipiului Cluj-Napoca va organiza, astăzi, o masă rotundă transmisă online, la care vor participa primarul Emil Boc, Petre Roman, Director General IRRD 1989, Dorel Vișan și Gheoghe Pastor, membri în Colegiul Național IRRD 1989, Cristina Popa și Dorel Lăpușan, președintele și vicepreședintele Asociației Pentru Adevărul Revoluției Cluj-Napoca, Viorel Luca, Președintele Asociației Luptătorilor 21 Decembrie, Cristian Matei, Asociația De Caritate Revoluția Română, Horia Pintican, președintele Asociației 22 Decembrie Cluj-Napoca și prof. univ. dr. Andrei Marga, fost ministru al Educației.

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

🎓 Bal de absolvire ca-n povești la Cluj-Napoca!

Maria Costea

Published

on

Elevii Colegiului Național Unitarian „János Zsigmond” au strălucit într-o seară de neuitat

Magie, eleganță și emoții puternice la Cluj-Napoca! Absolvenții claselor a XII-a de la Colegiul Național Unitarian „János Zsigmond” au spus „adio” liceului într-un mod spectaculos: cu un bal de absolvire demn de poveștile regale! 👑

Evenimentul, devenit o adevărată tradiție a colegiului, a avut loc chiar în curtea liceului, transformată pentru o seară într-un cadru de vis. Decorurile rafinate, luminile calde și ținutele impecabile ale absolvenților au creat o atmosferă de basm.

💃 Cu emoțiile la cote maxime, tinerii au dansat valsuri vieneze, în aplauzele părinților, profesorilor și colegilor. Fiecare pas a fost încărcat de semnificație, marcând sfârșitul unei etape și începutul unei aventuri noi în viață.

❤️ Seara a fost nu doar un spectacol vizual, ci și un moment de reflecție și recunoștință — pentru anii petrecuți împreună, pentru lecțiile învățate și prieteniile legate.

📸 Imaginile care surprind eleganța și emoția serii au fost realizate de Varró-Bodoczi Zoltán.

Un bal ca-n povești, pentru niște tineri care au scris deja un capitol memorabil în povestea vieții lor! ✨

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Program special de transport public în Cluj-Napoca cu ocazia „Nopții Muzeelor”, sâmbătă, 17 mai

Stefania Heinz

Published

on

Cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor” care are loc sâmbătă, 17 mai, Compania de Transport Public Cluj-Napoca (CTP) anunță un program special de transport în comun, destinat să faciliteze accesul publicului la muzeele din oraș și întoarcerea în siguranță spre cartierele rezidențiale.

Vor fi puse la dispoziție linii de noapte care vor conecta zona centrală cu principalele cartiere din oraș: Zorilor, Grigorescu, Mănăștur, Mărăști, Gheorgheni, Piața Gării și Aeroportul Internațional Cluj-Napoca.

Programul curselor de noapte:

  • Din cartierul Zorilor – Linia 54N:
    Plecări la orele: 23:00, 23:30, 00:00, 00:30, 01:00

  • Din cartierul Grigorescu – Linia 54N:
    Plecări la orele: 23:00, 23:30, 00:00, 00:30, 01:00

  • Din cartierul Mănăștur – Linia 25N:
    Plecări la orele: 23:00, 23:30, 00:00, 00:30, 01:00

  • Din cartierul Gheorgheni – Linia 25N:
    Plecări la orele: 23:00, 23:30, 00:00, 00:30, 01:00

  • De la Aeroport – Linia 5N:
    Plecări la orele: 22:50, 23:20, 23:50, 00:20, 00:50

  • Din Piața Gării – Linia 5N:
    Plecări la orele: 22:50, 23:20, 23:50, 00:20, 00:50

CTP încurajează publicul să utilizeze transportul public pentru a se bucura de eveniment într-un mod sigur și sustenabil. Accesul la muzeele din Cluj-Napoca este gratuit în cadrul „Nopții Muzeelor”, iar transportul de noapte va asigura o deplasare facilă în oraș pe tot parcursul serii.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Video: România, printre primele 10 echipe la Campionatul Mondial de Cheerleading – Felicitări!

Stefania Heinz

Published

on

România a reușit o performanță remarcabilă la Cheerleading World Championship, clasându-se printre primele 10 echipe din lume! Este un moment istoric pentru sportul românesc, care confirmă progresul și dedicarea deosebită a sportivilor noștri în acest domeniu dinamic și extrem de competitiv.

Echipa națională a impresionat printr-o combinație spectaculoasă de tehnică, acrobație, sincronizare și energie, demonstrând că România are un cuvânt important de spus în cheerleadingul internațional. Participarea la această competiție de talie mondială a însemnat luni de antrenamente intense, sacrificii și o dorință uriașă de a reprezenta cu mândrie culorile țării.

Rezultatul obținut plasează România în elita mondială a cheerleadingului și oferă un exemplu de ambiție și perseverență pentru toți tinerii sportivi.

Felicitări sportivilor, antrenorilor și întregului staff pentru această reușită incredibilă! Ați demonstrat că, prin muncă și pasiune, visele devin realitate.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite