Connect with us

Prin Oras

Autoritățile nu mai pot impune masca în aer liber, iar angajatorii nu mai pot decide telemuncă fără acordul salariatului în starea de alertă, după ce o ordonanță de urgență din 2020 a fost declarată neconstituțională

Alex Campian

Published

on

Autoritățile nu mai pot impune masca în aer liber, iar angajatorii nu mai pot decide telemuncă fără acordul salariatului în starea de alertă, după ce o ordonanță de urgență din 2020 a fost declarată neconstituțională

Curtea Constituțională a declarat, marți, neconstituțională în ansamblu ordonanța de urgență 192 din noiembrie 2020, întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ.Ordonanța de urgență 192/2020 a modificat câteva articole din Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, prin care au fost stabilite măsurile și rectricțiile care pot fi impuse în contextul stării de alertă.Curtea Constituțională precizează, în comunicatul de presă dat publicității după ședința de marți, că prevederile Legii 55 rămân în vigoare, urmând să fie eliminate doar prevederile introduse prin OUG 192, declarată neconstituțională în ansamblu.Prin OUG 192, Guvernul a modificat câteva articole din Legea 55, respectiv cele referitoare la posibilitatea impunerii măștii de protecție și la telemuncă. Potrivit modificărilor introduse de ordonanța de urgență, autoritățile pot impune masca de protecție în aer liber, iar angajatorul decide organizarea activității în regim de telemuncă fără a mai cere consimțământul angajatului.Art. 13 litera a) al Legii 55 în forma inițială:Pe durata stării de alertă, prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi ministrului afacerilor interne se poate institui:
a)obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă;Art. 13 litera a) după adoptarea OUG 192:Pe durata stării de alertă, prin ordin comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne se poate institui:
a) obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă;Art. 17 al Legii 55 în forma inițială:Pe durata stării de alertă, angajatorul poate dispune, cu consimţământul angajatului, desfăşurarea activităţii în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, modificarea locului de muncă ori a atribuţiilor acestuia.Art. 17 după adoptarea OUG 192:Pe durata stării de alertă, angajatorii dispun munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, acolo unde specificul activității permite, cu respectarea prevederilor Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă.Art. 21 al Legii 55 în forma inițială:Pe durata stării de alertă, prin derogare de la prevederile art. 118 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, angajatorii din sistemul privat, autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi regiile autonome, societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, cu un număr mai mare de 50 de salariaţi, pot stabili programe individualizate de muncă, fără acordul salariatului, astfel încât între salariaţi să se asigure existenţa unui interval de o oră la începerea şi la terminarea
programului de muncă, într-o perioadă de 3 ore.Art. 21 după adoptarea OUG 192:Pe durata stării de alertă, prin derogare de la prevederile art. 118 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, angajatorii din sistemul privat, autoritățile și instituțiile publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, precum și regiile autonome, societățile naționale, companiile naționale și societățile la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, cu un număr mai mare de 50 de salariați, organizează programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră.Tot prin OUG 192/2020 a fost modificat și un articol din Legea 81/2018, astfel încât angajații puteau să lucreze în regim de telemuncă pe echipamentele proprii.Art. 7 litera a) din Legea 81/2018 în forma inițială:Angajatorul are următoarele obligații specifice privind securitatea și sănătatea în muncă a telesalariatului:
a) să asigure mijloacele aferente tehnologiei informației și comunicațiilor și/sau echipamentele de muncă sigure necesare prestării muncii, cu excepția cazului în care părțile convin altfel;Art. 7 litera a) după adoptarea OUG 192:Angajatorul are următoarele obligații specifice privind securitatea și sănătatea în muncă a telesalariatului:
a) să asigure mijloacele aferente tehnologiei informației și comunicațiilor și/sau echipamentele de muncă sigure necesare prestării muncii, părțile putând conveni printr-un acord scris inclusiv să fie utilizate cele proprii ale telesalariatului, cu specificarea condițiilor de utilizare;Decizia Curții Constituționale urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.Comunicatul Curții Constituționale:În ședința din data de 15 februarie 2022, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Ordonanță de urgență a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă.Curtea a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale ale art.1 alin.(3) și (5) și art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ.Curtea precizează că, prin efectul prezentei decizii, sunt eliminate din fondul activ al legislației, în condițiile art.147 alin.(1) și (4) din Constituție, doar dispozițiile cuprinse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.192/2020, în timp ce celelalte texte normative din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă rămân în continuare în vigoare.Decizia este definitivă şi general obligatorie.Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.Prin urmare, autoritățile nu mai pot impune masca în aer liber, iar angajatorii nu mai pot decide telemuncă fără acordul salariatului în starea de alertă. Un alt efect al deciziei CCR este că toate amenzile primite de cetățeni pentru faptul că n-au purtat mască în aer liber și au fost contestate în instanță vor fi anulate dacă până la publicarea deciziei instanța n-a pronunțat o decizie.

Source link

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy

Orasul Tau

VIDEO:Copaci Căzuți pe Drumul Spre Muntele Băișorii Blochează Traficul

Maria Costea

Published

on

Traficul rutier spre Muntele Băișorii a fost serios perturbat în această dimineață, după ce mai mulți copaci au fost doborâți de vântul puternic și ploile torențiale din ultimele ore. Incidentul s-a produs pe DJ 107R, în apropiere de stațiunea montană, iar accesul autoturismelor a fost blocat complet pe anumite porțiuni de drum.

Potrivit autorităților, mai mulți brazi de mari dimensiuni au fost smulși din rădăcini și s-au prăbușit direct pe carosabil, blocând ambele sensuri de mers. Intervenția echipajelor de la Drumuri Județene și ISU Cluj a fost rapidă, dar în unele zone accesul utilajelor grele s-a dovedit dificil din cauza terenului accidentat și al cantității mari de lemn căzut.

Turiștii, blocați pe traseu

Mai mulți turiști care încercau să ajungă în stațiune sau să coboare spre Cluj-Napoca au rămas blocați pe marginea drumului, în așteptarea deblocării circulației. „Ne-am trezit cu un copac căzut la nici 50 de metri în fața mașinii. Nu am mai putut înainta. Noroc că nu s-a întâmplat în timp ce treceam exact pe acolo”, a povestit un șofer din Cluj surprins de eveniment.

Intervenția promptă a firmei de tractări auto Tudy din Cluj

În sprijinul șoferilor rămași izolați sau ale căror mașini au fost avariate de crengile căzute, a intervenit și firma Tudy Tractări Auto Cluj, una dintre cele mai cunoscute companii de profil din județ. Echipajele Tudy au ajutat la degajarea drumului, au tractat autoturismele avariate și au oferit asistență tehnică celor care nu au mai putut continua deplasarea din cauza drumului impracticabil.

„Suntem obișnuiți cu astfel de situații, mai ales în zonele montane. În astfel de cazuri, intervenim rapid nu doar pentru tractare, ci și pentru a sprijini oamenii să ajungă în siguranță la destinație. Azi am avut deja peste 10 solicitări în zona Băișoara”, a declarat Tudy, administratorul firmei.

Autoritățile recomandă prudență

Autoritățile recomandă șoferilor să evite, pe cât posibil, deplasările spre Muntele Băișorii în următoarele ore, până la degajarea completă a drumului și stabilizarea vremii. Meteorologii anunță că vântul și ploile vor continua pe tot parcursul zilei, existând riscul de noi căderi de arbori.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Prin Oras

A greșit, dar vrea să repare: Șoferul care își caută “victima” de la Glovo

Stefan Petre

Published

on

Nu vedem des astfel de mesaje în online, dar tocmai asta le face cu atât mai valoroase. Un șofer din Cluj-Napoca a postat recent o fotografie cu un livrator Glovo, în speranța că îl va putea găsi pentru a-și îndrepta greșeala față de el. Incidentul a avut loc ieri seară, pe 17.07.2025, în jurul orei 17:37, în binecunoscutul sens giratoriu din cartierul Mărăști.

Potrivit mesajului postat, șoferul recunoaște că l-a incomodat pe tânărul de la Glovo, cel mai probabil în trafic, iar acesta a rămas fără oglinda de la scuter sau bicicletă. Deși conducătorul auto a tras pe dreapta, în parcarea din zonă, să încerce să remedieze situația, până să apuce să vorbească cu livratorul, acesta plecase deja.

În loc să lase lucrurile așa, șoferul a decis să își asume greșeala public, postând un mesaj sincer:

„Salutare! Scriu pentru a mă ajuta să-l găsesc pe băiatul de la Glovo pe care l-am incomodat în sensul giratoriu din cartier Mărăști, ieri seară (17.07.2025, ora 17:37). Cred că ai rămas fără o oglindă. Am oprit în parcarea de pe dreapta, dar între timp tu ai plecat. Aș vrea să plătesc oglinda și să dau o bere, cred că ai avut o seară mai proastă decât ar fi trebuit! Te rog PM dacă vezi mesajul, mulțumesc!”

Un gest mic, dar care spune multe despre bun simț, asumare și respectul în trafic.

Dacă recunoști situația sau îl cunoști pe livrator, poate îl poți ajuta să vadă acest mesaj. Până la urmă, nu e vorba doar de o oglindă, ci de oameni care aleg să fie mai buni unii cu alții. 👏

Sursa: Info Trafic jud. Cluj

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Prin Oras

Iulius Mall Cluj, lider pe piața locală cu o cotă de 28,3% – Clujenii preferă shoppingul și experiențele urbane

Alex Campian

Published

on

Clujeni vizitând Iulius Mall – centru comercial lider în 2025

Iulius Mall Cluj își consolidează poziția de lider regional pe piața centrelor comerciale, cu o cotă de 28,3%

Un nou studiu realizat de agenția MKOR Consulting, în mai 2025, confirmă faptul că Iulius Mall Cluj domină piața locală de retail și lifestyle. Cu o cotă de piață de 28,3%, centrul comercial își întărește poziția de lider regional într-un mediu urban matur și extrem de competitiv.

🔍 Tendințe de consum favorabile experienței offline

Potrivit studiului, 80% dintre clujeni aleg să-și petreacă timpul liber în oraș, optând pentru activități urbane precum shoppingul, ieșirile la restaurant sau plimbările în natură. Iulius Mall capitalizează această tendință prin oferta sa complexă, care include atât magazine specializate, cât și o zonă verde generoasă.

Magazinele fizice rămân preferate în fața comerțului online. Studiul arată că:

  • 95% dintre respondenți preferă hypermarketurile pentru cumpărături.

  • 46% aleg în continuare magazinele fizice, mai ales pentru produse alimentare, articole vestimentare, încălțăminte, bijuterii sau sport.

  • Cumpărăturile online au o creștere modestă (14%), în timp ce modelul omnichannel rămâne stabil (40%).

📊 Vizitatori mai fideli și mai activi

Iulius Mall înregistrează o medie de 1,4 vizite pe lună per persoană, iar segmentul de clienți fideli (care vizitează mall-ul săptămânal) a crescut de la 24% la 26%. Cei mai fideli sunt:

  • Millennials

  • Persoanele cu venituri peste medie

  • Clujenii cu stil de viață activ și urban

„Rata de vizitare peste medie și creșterea numărului de vizitatori fideli confirmă că Iulius Mall este un pol de atractivitate urbană”, a declarat Ștefan Roman, Shopping Center Manager Iulius Mall Cluj.

🏙️ O destinație urbană completă

Studiul subliniază că Iulius Mall este perceput drept o destinație completă și experiențială, diferențiindu-se prin:

  • Mixul comercial echilibrat

  • Oferta diversificată de restaurante și fast-food

  • Atmosfera socială și zona verde integrată

Datele arată că 16% dintre clujeni ies frecvent la restaurant, comparativ cu media generală de doar 11%.

Foto : Iosif Miclaus Photographer

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom