Connect with us

Info

Stiati ca orasul Cluj-Napoca s-a numit initial Castrum Clus? 15 lucruri pe care nu le stiai despre Cluj-Napoca !

Calin Roman

Published

on

Orasul Cluj-Napoca este un centru cultural-artistic, un oras vechi si reprezinta o atractie turistica, atat datorita monumentelor apartinand trecutului istoric, cat si datorita bogatei activitati cultural-stiintifice. Mai in jos va vom prezenta o lista cu cateva curiozitati despre orasul comoara al Transilvaniei.

1. Orasul Cluj Napoca s-a numit inainte de toate „Cluş”. Denumirea de Napoca o are inca din perioada romanilor iar denumirea de Cluj Napoca a primit-o in anul 1947.
2. Cluj Napoca a fost de doua ori sub conducerea Regatului Unguresc, asemeni altor parti din Transilvania. Prima data cand regatul cu pricina a domnit in Cluj a fost in anul 1867, cand regatul Austro – Ungar s-a format, iar a doua oara a fost in anul 1940 in urma Dictatului de la Viena.
3. Cluj Napoca este orasul pe locul numarul doi la numarul de locuitori, dupa capitala Bucuresti, avand nici mai mult nici mai putin de 324.576 locuitori, in anul 2012.
4. Inainte sa fie asasinat, Mihai Viteazul, si-a luat ultima cina in orasul Cluj Napoca.
5. In anul 1167 cand a fost atestat prima data din punct de vedere istoric, orasul a fost denumit Castrum Clus. Denumirea de Castrum reprezinta termenul de tabara militara in limba latina, iar acesta era folosit mai ales de romani. Denumirea de Clus simbolizeaza tot in limba latina „inchis” sau cum mai spun unii istorici „trecatoare din munti”.
6. In anul 1944, mai exact odata cu ziua de 3 mai, au fost exilati in nordul Clujului peste 18.000 de evrei. Acestia proveneau din Cluj cat si din localitatile care erau considerate a fi din preajma Clujului, precum Huedin sau Gherla. Acestia au fost dusi in zona unei fabrici, numita Iris, o fabrica de caramida.
7.  Tot in anul 1944, putin mai tarziu, in perioada 25 mai – 9 iunie, toti cei trimisi in Ghetoul Iris, mentionat mai sus, au fost dusi mai departe la Auschwitz. Au fost necesare sase transporturi pentru a duce toti civilii.
8. Orasul Cluj Napoca nu are o stema legala. Iar acest lucru se bazeaza pe faptul ca pana si in momentul de fata, Clujul are stema pe care Gheorghe Funar a adoptat-o in anul 1999, insa nu a fost aprobata. Chiar daca concursul a fost castigat de acesta in anul 1995, se pare ca nu a intrat in legalitate nici pana acum.
9. Pana in secolul al XV-lea, incepand cu secolul precedent, majoritari in Cluj Napoca nu erau nicidecum ardelenii romani ci secuii si sasii.
10. Momentan in Cluj Napoca romanii reprezinta populatia majoritara, aproape 80% iar maghiarii sunt in proportie de 18.86%, restul fiind de alte nationalitati.
11. In decurs de opt decenii populatia orasului Cluj Napoca a crescut considerabil, mai exact de peste cinci ori. In perioada 1912 pana in 1992, populatia a ajuns de la 60.000 pana la 320.602.
12. Cluj Napoca este pe locul doi, din punct de vedere al numarului de maghiari, dupa orasul Tirgu-Mure.
13. Universitatea din Cluj Napoca a avut o istorie foarte agitata, inca de la infiintare. Ea a fost ridicata de Stefan Bathory in anul 1581 iar din cauza influentei maghiarilor si germanilor, a cunoscut urcusuri so coborasuri drastice.
14. Aceeasi universitate „adaposteste” peste 45 de mii de studenti in prezent, fiind considerata cea mai importanta si cea mai mare din Romania.
15.  Universitatea „Babes Bolyai” din Cluj Napoca este pe buna dreptate cea mai importanta si cea mai mare din tara, avand in vedere ca aici se preda in patru limbi, iar numarul total de specializari ajunge la 105. Astfel ca din acestea toate patru specializari sunt cu predare in limba engleza, 14 specializari sunt cu predare in limba germana, 52 sunt cu predare in limba maghiara iar 98 sunt cu predare in limba romana.

Source link

Facebook Comments Box

Info

ANM emite atenționare Cod galben pentru ploi și vânt în toată țara

Maria Costea

Published

on

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben de ploi și vânt în întreaga țară. Se prevede că zona de ploi se va extinde de la regiunile sudice către întreaga țară, fiind predominant averse, uneori însoțite de descărcări electrice.

Cantitățile de apă vor fi în general de 15…20 l/mp, iar la altitudini mari, în zonele montane, se vor înregistra precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va avea intensificări temporare în majoritatea zonelor, cu viteze cuprinse între 45 și 55 km/h, iar în zona montană înaltă rafalele vor depăși 70…80 km/h.

Mâine, 24 aprilie, se estimează că vântul va avea intensificări temporare în vest și nord-vest, iar pe arii restrânse în restul țării, cu viteze în general cuprinse între 45 și 55 km/h.

Facebook Comments Box

Continue Reading

Info

România Primește Trei Avioane F-16 Achiziționate din Norvegia, Staționate la Baza Aeriană Câmpia Turzii

Stefan Petre

Published

on

România Primește Trei Aeronave F-16 Fighting Falcon Achiziționate din Norvegia, Aterizate la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România din Norvegia au aterizat vineri, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, potrivit MApN

Prin executarea apărării spațiului aerian național/NATO, pe timp de pace și în situații de criză, achiziția noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon și a pachetului de bunuri și servicii aferent va asigura creșterea securității României prin intermediul Serviciului de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comanda NATO.

Prin sosirea graduală, pe parcursul acestui an și a celui viitor, a celor 32 de aeronave multirol F-16 Fighting Falcon, care vor înzestra încă două escadrile ale Forțelor Aeriene, România își consolidează capabilitățile de apărare aeriană la un nivel adaptat provocărilor de securitate din regiune. Aceste aeronave vor avea un rol important în menținerea unei posturi aliate credibile de apărare și descurajare a oricărei agresiuni pe flancul estic și, la fel de important, vor asigura tranziția pentru forțele noastre aeriene către era generației a V-a – înzestrarea cu aeronavele F-35, a declarat ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 20 aeronave F-16 achiziționate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

Această este a doua serie de trei aeronave F-16 achiziționate de România de la Regatul Norvegiei și a pachetului de bunuri și servicii aferent, prima fiind recepționată la finalul lunii noiembrie 2023, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea.

Conform Concepției de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană, în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”, Guvernul României a atribuit Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achiziție a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic inițial și a unui a pachet de bunuri şi servicii complementar (de la Guvernul Statelor Unite ale Americii). Avioanele vor fi livrate în stare operațională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziție, de minimum 10 ani, către avioanele de generația a V-a, ceea ce face ca achiziția avioanelor de luptă norvegiene să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două țări NATO aliate.

Aeronavele vor asigura îndeplinirea noilor cerințe existente la nivelul NATO, ulterior urmând a fi introduse în programul de modernizare la aceeași configurație (M6.X) cu avioanele F-16 din prima escadrilă, intrată deja în dotarea Forțelor Aeriene Române. Această soluţie asigură implicarea industriei naţionale de apărare pentru efectuarea lucrărilor de mentenanță şi modernizare a avioanelor F-16, prin compania Aerostar Bacău.

Facebook Comments Box

Continue Reading

Actualitate

Prognoza Meteo pentru luna Aprilie: Temperaturi Ridicate și Precipitații Variabile în Următoarele Patru Săptămâni

Dani Muresan

Published

on

Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au făcut publică prognoza pentru următoarele patru săptămâni, oferind o imagine detaliată a condițiilor meteorologice anticipate în întreaga Românie.

Potrivit estimărilor pentru intervalul 1 – 29 aprilie, se așteaptă o varietate de schimbări în temperaturi și precipitații pe parcursul acestor săptămâni.

Săptămâna 1 – 8 aprilie se anunță că valorile termice vor fi mai ridicate decât media obișnuită pentru această perioadă, în special în regiunile estice și sud-estice ale țării. În același timp, se prognozează un regim pluviometric deficitar în cea mai mare parte a României.

În perioada 8 – 15 aprilie, temperaturile medii vor continua să fie peste normalul pentru acest interval, afectând toate zonele țării. Cu toate acestea, cantitățile de precipitații vor fi sub media obișnuită, cu o tendință deficitară accentuată în regiunile sud-vestice.

Pentru săptămâna 15 – 22 aprilie , meteorologii prevăd că temperatura medie a aerului va fi ușor mai ridicată decât în mod normal, în special în regiunile extracarpatice. Regimul pluviometric este anticipat a fi ușor excedentar în jumătatea nordică a țării, în timp ce în restul regiunilor se va apropia de media pentru această perioadă.

În ultima săptămână a intervalului analizat, 22 – 29 aprilie, se preconizează că valorile termice vor fi, de asemenea, ușor peste normalul pentru această perioadă, în special în regiunile sudice și sud-estice. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de media obișnuită pentru acest interval, acoperind întreg teritoriul României.

Astfel, conform prognozei emise de ANM, se așteaptă fluctuații în temperaturi și precipitații pe parcursul următoarelor patru săptămâni, cu unele regiuni fiind mai afectate decât altele.

Facebook Comments Box

Continue Reading

Cele mai citite