Connect with us

Turda

TurdaNews – Timp de trei zile, Jazz in the Park a cucerit inimile a peste 18.000 de iubitori de muzică bună

Calin Roman

Published

on

TurdaNews - Timp de trei zile, Jazz in the Park a cucerit inimile a peste 18.000 de iubitori de muzică bună

Peste 5.200 de persoane au luat parte duminică seara la super cine-concertul susținut The Cinematic Orchestra, încheind memorabil cea de-a XI-a ediție a festivalului Jazz in the Park, care a avut loc în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca.
În cele trei zile de desfășurare (1-3 septembrie), mai bine de 18.000 de persoane au fost cucerite de concertele celor peste 35 de trupe din peste 15 țări aduse de organizatorii festivalului și care au transformat din nou parcul în kilometrul 0 al jazzului din România. Concertelor de excepție de pe cele cinci scene din festival li s-au adăugat numeroase experiențe și activități inedite, discuții interesante despre muzică și lumea formată în jurul ei, restaurante pop-up și târguri de tot felul.

Jazz in the Park 11 a adus în fața publicului pe: Astatke, Billy Cobham Band, Nightmares on Wax, Theo Croker, Fun Lovin’ Criminals, Mansur Brown, Alexandru Andrieș, Camilla George, Nani Noam Vazana, The Heliocentrics, Ada Milea, JazzyBIT, Jan Gunnar Hoff Trio, Guts, Nickodemus, Mork, Daykoda, 7th SENSE, Andi Moisescu, Andra Botez, Pantaloons, Andrei Irimia, Mischa Blanos, FUNKorporation, KLT & Jessy Elsa Palma, Andrei Petrache Trio, Moss Farai, Dodo, Iorga, UFe, Bully, DigitaLove, Julian M, Melomenuții, Rogvaiv & Dubase, Mihu și Bogdan Roșca-Zasmencu. Alături de aceștia, au concertat și trupele Klawo, JazzQuarters Trio și DS Project Orchestra, toți laureații Concursului Internațional Jazz in the Park 2023.

Alin Vaida, fondator Jazz in the Park: „Ediția din acest an a ieșit mai bine decât am sperat. Un festival al bunului simț, cu public cald și respectuos, artiști faini –  atât ca muzică, cât și ca oameni – și cu un loc mai primitor ca niciodată. Tot ce era important să iasă bine a ieșit. Suntem fericiți. Muzical vorbind, parcă fiecare zi a fost mai bună decât cealaltă. Închiderea festivalului făcută de Cinematic Orchestra a fost ceva emoțional. Nu putea fi mai bine.
Mulțumiri speciale furnizorilor și partenerilor noștri care s-au mobilizat mai tare ca niciodată și au făcut un festival de pus în ramă, în ciuda dificultăților avute în ultima perioadă. Depozitul nostru a ars cu mai puțin de o lună înainte de începerea festivalului și am pierdut multă logistică valoroasă, doar am compensat prin efortul acestor prieteni dragi. Jos pălăria!
Nu în ultimul rând, vrem să mulțumim gazdei noastre, Parcul Etnografic. Am avut o colaborare foarte bună cu personalul de aici și ne-am simțit efectiv ca acasă.
Vom face o mică pauză, dar mai avem niște concerte și proiecte în acest an și, cel mai important, urmează să vă dăm vești cu planurile noastre pentru anul viitor.”

Ultima zi a festivalului, duminică, 3 septembrie, a început cu ploaie, dar vremea a ținut cu jazzul, iar soarele a revenit, alături de Ada Milea cu Concert în 4, pe Hill Stage. Au urmat Mischa Blanos, Camilla George și The Cinematic Orchestra. Backyard Stage by BRD a prezentat DSP Orchestra, Klawo, laureații Concursului Internațional Jazz in the Park 2023, trupa 7th SENSE într-o formulă extinsă, și un tribut emoționant adus lui Nina Simone de către talentata Nani Vazana. Friends Stage by DIGI a continuat să ofere experiențe muzicale autentice cu Lian, Julian M și Dodo, în timp ce Barn Stage by IQOS a fost preluată de Sandei by Komiti. La final, Night Stage a invitat lumea la dans pe sunetele captivante ale lui Bully și Nickodemus.
Povești în tihnă cu și despre muzică
„Întâlniri pe prispă” au fost locul unde publicul a putut să cunoască artiști și să asculte, în tihnă, discuțiile interesante purtate în jurul muzicii. Temele abordate au fost viitorul educației muzicale, rolul muzicii în societate și relația dintre inteligența artificială și creația muzicală. De asemenea, vor avea loc sesiuni de meet&greet cu trupe și artiști din festival. Discuțiile au fost moderate de Horia Ghibuțiu (director editorial al A.G. Radio Holding) și Vasile Hotea-Fernezan (jurnalist TVR Cluj), iar printre invitați s-au numărat Romeo Cozma (profesor la Universitatea din Iași), Dima Belinski (pianist și compozitor), Larisa Perde (fondator Șaraimanic), Tudor Sbîrcea (psihoterapeut), Sebastian Androne-Nakanishi (compozitor) și Andrei Petrache (compozitor). Sesiunile de meet&greet i-au adus la „Întâlniri pe prispă” pe Fun Lovin’ Criminals, 7th SENSE și Nani Vazana. Acest eveniment a fost susținut de TSV Line – membru al PM Tehnic. 

Experiența Jazz in the Park, dincolo de concerte
Gospodăriile și livezile Parcului Etnografic au fost animate pe toată perioada festivalului de tot felul de activități, gândite de organizatori astfel încât să antreneze toate simțurile și să creeze experiențe de neuitat. Music Lounge by BRD a adus ateliere de muzică, Vinyl Fair by Pepsi a prezentat o expoziție de viniluri și echipamente audio, iar Play Area by Digi a fost locul perfect de joacă cu simulatoare muzicale. Cei care au venit la festival s-au putut bucura de mâncare delicioasă la restaurantele pop-up și de băuturi fine la curtea cu vinuri de la Crush. IARMAROC.com a fost locul unde au putut fi descoperite produse unicat, iar Mega Image Lounge, zona perfectă de relaxare. Pentru cei mici, au fost organizate Kids Area și ateliere de muzică. Participanții au putut să-și documenteze experiențele pe care le vor putea revedea în People’s Aftermovie. Seara a fost timp și pentru povești sub stele și relaxare în lounge-urile MedLife și Acoustic Density Listening Room. Pentru cei interesați de istorie și tradiție, au fost organizate tururi ghidate în Parcul Etnografic.
Despre Jazz in the Park

Jazz in the Park este un festival manifest care combină muzica bună cu promovarea de valori pozitive în comunitate. Festivalul a găzduit până acum peste 400 de concerte de jazz cu artiști internaționali și este astăzi unul dintre cele mai importante festivaluri europene de gen. În 2019, Jazz in the Park a câștigat trofeul categoriei „Best Small European Festival” la cea de-a XI-a ediție a prestigioasei competiții European Festival Awards. El a devenit, astfel, primul festival de jazz din Europa (și implicit din România) care a obținut o distincție la acest eveniment. De asemenea, festivalul a fost finalist de 4 ori la aceeași categorie, ultima nominalizare fiind chiar anul trecut.

Source link

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy

Eveniment

Scandal violent în parkingul Primăriei Cluj: O femeie a rupt bariera, a lovit un polițist și pe șoferul viceprimăriței

Alex Campian

Published

on

Un incident grav a avut loc joi, în jurul orei 11:00, în fața parkingului Primăriei Cluj-Napoca, unde o femeie din Turda a provocat un scandal de proporții. Femeia, aflată la volanul unui autoturism, a forțat accesul în parcarea subterană, a rupt bariera de intrare cu mâna și a devenit violentă atât cu șoferul viceprimăriței Oláh Emese, cât și cu un polițist sosit la fața locului.

Potrivit martorilor, femeia a devenit agresivă după ce a observat mașina viceprimăriței efectuând manevre de parcare. Convinsă că aceasta încearcă să-i „taie calea”, a pătruns pe contrasens și a tamponat vehiculul oficial de trei ori consecutiv, provocând pagube minore.

Șoferul viceprimăriței a coborât pentru a discuta cu aceasta, moment în care a fost agresat fizic de femeie. Spiritele s-au încins rapid: vizibil furioasă, conducătoarea auto a rupt cu mâna bariera de la intrarea în parking. Situația a escaladat și mai mult în momentul apariției unui echipaj de la Secția 1 Poliție, când femeia l-ar fi lovit și pe unul dintre polițiști.

Toată scena s-a desfășurat sub privirile celor două fetițe minore ale femeii, aflate pe bancheta din spate a mașinii.

La fața locului a fost solicitat și un echipaj medical de la Serviciul de Ambulanță Județean Cluj, însă nu a fost necesară intervenția acestuia. După calmarea situației, femeia a fost lăsată să plece acasă împreună cu copiii, dar s-a ales cu dosar penal pentru ultraj, iar șoferul agresat va depune, la rândul său, plângere pentru lovire.

De asemenea, va fi formulată o plângere penală pentru distrugerea barierei de acces.

Precizări oficiale de la IPJ Cluj

„În data de 29 mai, în jurul orei 11:00, un bărbat a sesizat Poliția Municipiului Cluj-Napoca cu privire la faptul că o persoană de sex feminin, aflată la volanul unui autoturism, ar fi acroșat un autovehicul în timp ce încerca să intre în parking. Ulterior, conducătoarea auto ar fi coborât din vehicul, devenind recalcitrantă cu șoferul, și ar fi forțat bariera de acces, provocând avarii”, a transmis Inspectoratul de Poliție Județean Cluj.

Ancheta este în desfășurare pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor în care s-a produs incidentul.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Stiri

Acuzații grave la Cluj: Profesară, suspectată că a tras de păr și a umilit o elevă

Alex Campian

Published

on

O profesoară de la Școala Gimnazială Ciurila, județul Cluj, este cercetată penal după ce ar fi agresat fizic și verbal o fetiță de 10 ani. Potrivit procurorilor, incidentul a avut loc în timpul activităților desfășurate în cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”.

Profesoara este acuzată că a tras-o de păr pe copilă, a trântit-o pe un scaun și a umilit-o în fața colegilor, adresându-i jigniri legate de statutul social și aspectul fizic.

„Inculpata M.A., în data de 08.05.2025, în jurul orei 12:30–13:00, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu ca profesor la Școala Gimnazială Ciurila, în cadrul activităților organizate de «Săptămâna Verde» la locul de joacă «Alsofulle Event, Playground & More» din satul Filea de Jos, a tras-o de păr pe eleva D.A.M., în vârstă de 10 ani, pe o distanță de aproximativ 4–5 metri. Ulterior, a trântit-o pe un scaun și i-a adresat injurii și cuvinte jignitoare, motivând că fetița ar avea un nivel de inteligență, statut socio-economic și aspect fizic inferior altor elevi”, a transmis Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda.

Reținută și apoi plasată sub control judiciar

Femeia a fost reținută pentru 24 de ore în cursul zilei de miercuri, 21 mai 2025. A doua zi, procurorii au dispus plasarea sa sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

„La data de 21.05.2025, față de inculpata M.A. s-a dispus reținerea pentru 24 de ore de către organele de cercetare penală.
Prin ordonanța emisă de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda, în aceeași zi a fost pusă în mișcare acțiunea penală împotriva acesteia, sub acuzația de:
Purtare abuzivă, conform art. 296 alin. (1) Cod Penal
Purtare abuzivă, conform art. 296 alin. (2) raportat la art. 193 alin. (1), (21), lit. a), b) și c) Cod Penal, cu aplicarea art. 38 alin. (1) și art. 77 lit. h) Cod Penal.
În data de 22.05.2025, s-a dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, până la 20.07.2025 inclusiv.”

Cercetările continuă sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda, cu sprijinul polițiștilor de la Secția 9 Poliție Rurală Turda.

Sursa: Agerpress

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cultura

🔴 Minunea ascunsă de lângă Cluj! Ce se află la 120 de metri sub pământ?

Cosmin Ardelean

Published

on

Salina Turda, bijuteria subterană a Clujului! Ce atracții spectaculoase te așteaptă la 120 de metri sub pământ

Salina Turda rămâne unul dintre cele mai fascinante locuri din România, atrăgând anual peste 600.000 de turiști din întreaga lume. Aflată la doar 30 km de Cluj-Napoca, această minune a fost inclusă de CNN în topul celor mai impresionante destinații subterane, fiind depășită doar de un râu subteran din Filipine.

Un parc de distracții unic în lume, la 122 de metri sub pământ

Ce face Salina Turda atât de specială? Un parc de distracții subteran, amplasat în inima unei foste mine de sare! Vizitatorii pot experimenta:
🎡 O roată panoramică, de unde se poate admira întreaga salină.
🛶 Un lac subteran, perfect pentru plimbări romantice cu barca.
🎳 Bowling, biliard și locuri de relaxare, într-o atmosferă spectaculoasă.
🎭 Un amfiteatru subteran, unde sunt organizate concerte și evenimente speciale.

De la depozit de brânză la destinație de top

Salina Turda are o istorie fascinantă:
✔️ Exploatarea sării s-a încheiat în 1932.
✔️ A fost folosită ca adăpost în Al Doilea Război Mondial.
✔️ A devenit, pentru o perioadă, depozit de brânză.
✔️ A fost transformată în una dintre cele mai impresionante atracții turistice din lume.

Astăzi, turiștii pot coborî în salină cu un lift panoramic din sticlă, oferind o vedere spectaculoasă asupra pereților de sare, care strălucesc într-un joc fascinant de lumini.

O excursie de neuitat, la doar 30 de minute de Cluj

Salina Turda este destinația ideală pentru o escapadă de o zi, fie că vrei o doză de aventură, relaxare sau o lecție de istorie. Fiecare colț al acestui loc îmbină perfect trecutul cu modernitatea, oferind vizitatorilor o experiență unică și de neuitat.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom