Administrație
Primăria a încheiat un nou contract, cu un alt proiectant, pentru lucrările de modernizare din zona străzii Mihail Kogălniceanu.
Grupul Statuar „Școala Ardeleană”, forma inițială/Foto: monuments-remembrance.eu
Acordul inițial cu proiectantul Mossfern, pentru amenajarea urbană a străzilor Mihail Kogălniceanu-Universității și a străzilor adiacente, a fost reziliat de Primăria Cluj-Napoca, în condițiile în care firma nu a fost dispusă să remedieze problema cu privire la grupul statuar „Școala Ardeleană”, prin repunerea acestuia pe soclu.
Proiectul de modernizare a străzii Mihail Kogălniceanu și străzile adiacente Universității, Emmanuel de Martonne, axa nord-sud alcătuită din străzile János Bolyai – Hermann Oberth – Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac a început în ianuarie 2022. Însă, din cauza blocajelor apărute pe parcursul lucrărilor, administrația locală a decis rezilierea contractului cu proiectantul ce a fost desemnat în urma unui concurs internațional de soluții.
Un proiect de modernizare cu problemeProblemele în teren au început să apară în primăvara lui 2023 când, în cadrul lucrărilor de modernizare a străzii Mihail Kogălniceanu, grupul statuar „Școala Ardeleană”, lucrare a sculptorului Romulus Ladea, a rămas fără soclu. Cazul a provocat ample dezbateri în spațiul public, iar administrația locală a anunțat revenirea la forma inițială. CITEȘTE ȘI:
Emil Boc: „Grupul Statuar „Școala Ardeleană” va avea exact forma soclului pe care a avut-o anterior”. Dezbateri aprinse în Comisia de MonumenteÎn iulie 2023, problema relocării arborilor de pe strada Mihail Kogălniceanu și strada Universității a reprezentat un alt moment dificil, iar lucrările în teren au fost blocate temporar pentru identificarea unor soluții.
„Proiectantul nu a acceptat să repună grupul statuar pe soclu”Motivul pentru care primăria a decis să încheie colaborarea cu proiectantul responsabil de amenajarea străzii Kogălniceanu și a străzilor adiacente a fost reprezentat de problemele înregistrate la soluția oferită pentru grupul statuar „Școala Ardeleană”. Acum, potrivit viceprimarului Dan Tarcea, lucrările din teren continuă, în baza unui nou contract.
„Din păcate acolo avem câteva întârzieri. A fost un proiect extrem de greu, cu foarte multe chestiuni care au apărut pe parcurs, pornind de la grupul statuar Școala Ardeleană și statuia lui Emil Racoviță, precum și problema arborilor de pe strada Universității… Am avut nevoie de timp pentru a clarifica toate aceste elemente care au apărut. A trebuit să și reziliem contractul cu proiectantul, pentru că nu a dorit să pună grupul statuar Școala Ardeleană înapoi pe soclu și am avut o perioadă de timp în care am fost blocați, a trebuit să reziliem contractul și să încheiem un alt contract cu un alt arhitect, pentru că avem nevoie de un proiect. În acest moment, lucrurile sunt clarificate, să spun așa. Sperăm ca până la sfîrșitul anului aceste lucrări să fie gata”, a declarat, marți, viceprimarul Dan Tarcea, în cadrul unei intervenții la un post local de radio. Reprezentanții primăriei nu au oferit detalii suplimentare cu privire la noul contract semnat pentru finalizarea lucrărilor de modernizare. În martie 2023, Emil Boc declara că rezilierea contractului pentru acest proiect ar putea presupune pierderea fondurilor europene pentru modernizarea străzilor din centrul Clujului. „A rezilia contractul, astăzi, înseamnă pierderea proiectului și a banilor europeni. Nu poți… este o chestiune de corectare a unei soluții care o să se facă în conformitate cu interesele orașului”, avertiza edilul Emil Boc în primăvara acestui an. Deși lucrările de modernizare aveau termen limită luna iunie 2023, termenul inițial a fost prelungit până la finalul anului. Valoarea proiectului finanțat prin fonduri europene „Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universităţii şi străzile adiacente” este de 48.721.315,94 lei.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI:
Source link