Connect with us

Sport

Riscăm să rămânem fără unele medicamente și farmacii. „Farmaciile acumuleză pierderi de la un medicament la altul”

Stefan Petre

Published

on

În unele cazuri, farmaciile riscă să aibă pierderi de peste 700 lei pentru un singur medicament / Foto: depositphotos.com

Sănătate

În unele cazuri, farmaciile au pierderi și de peste 700 de lei pentru un singur flacon de medicament. Schimbările economice din ultima perioadă și cele viitoare ar putea să ducă la dispariția unor medicamente de pe piață, dar și la falimentarea unor farmacii, în special în medii defavorizate.

În unele cazuri, farmaciile riscă să aibă pierderi de peste 700 lei pentru un singur medicament / Foto: depositphotos.com

  Schimbările fiscale din ultima perioadă au adus îngrijorări și în industria medicamentelor și cea farmaceutică. În cadrul conferinței de presă de la deschiderea Congresului Național de Farmacie, organizat de Facultatea de Farmacie a UMF Cluj, s-a discutat despre niște situații de risc în care în România am putea rămâne fără anumite medicamente sau chiar fără farmacii, chiar acolo unde este mai mare nevoie. Conferința de presă, la deschiderea Congresului Național de Farmacie de la Cluj – De la stânga la dreapta: farm. dr. Răzvan Mihai Prisada, președintele ANMDM, Prof. dr. Anca Buzoianu, rectorul UMF Cluj-Napoca, prof. dr. farm. Dumitru Lupuliasa, Președintele Societății de Științe Farmaceutice din România și prof. dr. Gianina Crișan, Decanul Facultății de Farmacie, UMF Cluj. / Foto: monitorulcj.ro
 CITEȘTE ȘI:
S-a decis decizia decidenților. Guvernul a adoptat proiectul noilor măsuri fiscale Prof. dr. farm. Dumitru Lupuliasa, Președintele Societății de Științe Farmaceutice (SSF) din România, a explicat că situația nu este albă, nici neagră, ci mai degrabă „gri”. Lupuliasa a explicat că deja au fost cazuri de medicamente care nu s-au mai găsit pe piață, fiindcă producătorii nu au mai fost interesați să le producă:„Din păcate, a avut loc o corecție a prețurilor în ultima perioadă. Acele creșteri de care s-a vorbit erau de la 4 lei și 6 bani, la 4 lei și 65 de bani. O creștere de de ~65 de bani pentru un flacon de medicamente nu cred că este un efort atât de mare. Nu s-a spus public partea cealaltă, care subliniează realitatea românească. Timp de vreo 8 ani, am fost țara în care prețurile erau cele mai mici din Europa, ținute cumva artificial acolo. Ori în aceste condiții am observat cu toții că au fost sute și chiar mii de repere de medicamente care au început să se găsească din ce în ce mai puțin sau chiar să dispară de pe piață, producătorii nemafiind interesați să le aducă. (…) Există un pericol în privința medicamentelor care sunt foarte scumpe și la care adaosul comercial este limitat de 30/35 de lei, pentru medicamentele care sunt peste 300 lei flaconul. Făcând un calcul al farmacistului care dorește să onoreze prescripția cu care vine pacientul, îl costă cam 390 de lei. El are prețul + adaosul, adică 335 de lei și pe el îl costă 390 de lei. În ce economie sănătoasă sau nesănătoasă de piață cineva poate să reziste cu un asemenea calcul? (…) mi-e teamă că pacienții noștri vor rămâne fără multe medicamente care sunt scumpe, pentru că ăsta e prețul lor”, a explicat dr. Lupuliasa.
CITEȘTE ȘI:
Peste 1500 de farmaciști s-au adunat la Cluj, la Congresul Național de Farmacie. Rector UMF Cluj: „Trebuie să tratăm mai mult pacientul și mai puțin boala”
 Președintele SSF a evidențiat și că pot să apară situații în care va fi imposibil pentru producători să realizeze anumite medicamente. Una dintre situații are legătură cu plafonul de 60.000 de euro pentru firme. În cazul microintreprinderilor, se revine la două cote de impozitare – 1% sau 3%, în funcție de venituri: „Există societăți care au și parte de producție și parte de distribuție, iar dacă taxarea se face la dublu, s-ar putea să dispară o serie de depozite, o serie întreagă de medicamente. Sunt lucruri care trebuiau, din punctul meu de vedere, un pic mai bine analizate înainte de a lua o decizie de a împărți cât plătești dacă ai cifră de afacere până la 60 de mii de euro, cât plătești după aceea. Cred că este important și obiectul de activitate al societăților care pot sau nu să aibă o astfel de încadrare.”
Situațiile în care farmaciile ar putea intra în faliment, în special la țarăFarmaciștii au reclamat în ultima perioadă întârzieri majore la decontarea facturilor pentru medicamente. Casa de Asigurări de Sănătate a promis rezolvarea situației până la finalul lunii septembrie, cu bani din bugetul alocat pentru trimestrul IV. Prof. dr. farm. Dumitru Lupuliasa a evidențiat că întârzierile sunt o problemă mare pentru farmacii, dar și că majorarea impozitelor va determina falimentul farmaciilor, în special la țară: „E vorba și de întârzierile cu care s-au făcut plățile la facturile depuse de farmacii. Înțeleg că zilele acestea CAS a făcut un efort în sensul de a aduce fondurile din ultimul trimestru în următorul pentru a plăti facturile. Am primit de la colegi informația că dacă nu îți achiți facturile către furnizor sunt penalități care înseamnă la o lună de zile cam 3%. Ori având în vedere că întârzierile la plată au fost de 2-3 luni, asta înseamnă 6-9%. Care ar fi impactul creșterii impozitării? Va determina falimentul farmaciilor, mai ales în zonele rurale sau în zonele defavorizate (…) să vedem ce se va întâmpla cu facturile care vor trebui achitate în semestrul patru al acestui an”, a mai spus Prof. dr. farm. Dumitru Lupuliasa.CITEȘTE ȘI:
Noile măsuri fiscale elimină facilitățile pentru IT-iști și angajații din construcții. Ce taxe vor fi aplicate firmelor din România?
 O farmacie riscă să piardă peste 700 de lei pentru un flacon de medicamentDumitru Lupuliasa a oferit și un exemplu concret în care farmacia riscă să piardă mulți bani pentru un singur flacon de medicament:„De asemenea, există o serie întreagă de calcule. E un exemplu pentru un medicament pentru afecțiune neoplazică, nu contează tipul, dar care costă 13.000 lei. Adaosul comercial al farmaciei este 35 de lei, singurul venit al farmaciei generat de eliberarea prescripției medicale. Plățile întârziate generează un cost suplimentar de 130 lei/lună. Întârziere de 60 de zile înseamnă pentru farmacie un cost de 260 de lei. Dacă la produsul respectiv, de cele mai multe ori, este necesară achitarea pe loc generează un cost de 390 de lei, cu impozit de 1% din adaos comercial înseamnă 130 de lei. Și atunci pierderea este mai mare de 745 de lei pentru un flacon. Aș dori să găsesc pe cineva care să-mi ofere un răspuns la: cum se poate să lucrezi știind că generezi și acumulezi un deficit de la un medicament la altul? Nu o să poți să mai faci față să aprovizionezi pentru luna următoare. Ar fi păcat, pentru că în România sunt înregistrate aproape toate medicamentele de care este nevoie, dar dacă intervin aceste fenomene economice s-ar putea ca lucrurile să ajungă acolo unde nu trebuie. Sincer, nu ne dorim ca pacienții noștri nici să alerge după un medicament dintr-o farmacie în alta, nici să nu găsească. Indiferent unde ar intra, ar trebui să găsească medicamente”, a concluzionat Prof. dr. farm. Dumitru Lupuliasa.Foto: depositphotos.comCitiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box

Actualitate

Șoc la CFR Cluj! Paszkany și Mureșan, în fața judecății pentru FURT! Prejudiciu de 10 milioane de euro!

Cosmin Ardelean

Published

on

Cutremur la CFR Cluj! Paszkany și Mureșan, judecați pentru delapidare! Prejudiciu de 10 milioane de euro!

Un nou scandal de proporții zguduie fotbalul clujean! Procesul în care Arpad Paszkany (53 de ani), fost patron al CFR Cluj, și Iuliu Mureșan (71 de ani), fost președinte al clubului, sunt acuzați de infracțiuni grave este pe cale să înceapă.

Tribunalul Cluj a decis începerea procedurilor judiciare în acest dosar, în care Paszkany și Mureșan sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare, evaziune fiscală și spălare de bani.

Acuzațiile sunt extrem de grave: cei doi foști conducători ar fi delapidat fonduri provenite din participarea echipei în grupele Ligii Campionilor, provocând un prejudiciu uriaș de aproximativ 10 milioane de euro clubului CFR Cluj. Se presupune că sumele ar fi fost deturnate între anii 2008 și 2013, prin intermediul unor contracte fictive încheiate cu firme offshore.

Arpad Paszkany, care a condus CFR Cluj până în 2017, este acuzat de:

  • Săvârșirea infracțiunilor de inițiere și constituire a unui grup infracțional organizat
  • Instigare la delapidare, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată
  • Instigare la evaziune fiscală în formă agravată și continuată
  • Instigare la spălarea banilor, în formă continuată

Iuliu Mureșan, înlăturat din conducerea clubului în aceeași perioadă cu Paszkany, este considerat complice la săvârșirea acestor fapte.

Între timp, Arpad Paszkany trăiește în Marbella, Spania, alături de iubita sa cu 24 de ani mai tânără, Antonela Pătruț, cunoscută pentru participarea la emisiunea “Insula Iubirii”.

Această perioadă controversată din istoria clubului CFR Cluj contrastează puternic cu succesele sportive obținute sub conducerea lui Paszkany: promovarea în Superliga, câștigarea a trei campionate și participarea în Liga Campionilor.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cultura

Legenda halterelor din Cluj: Povestea campionului care a scris istorie

Cosmin Ardelean

Published

on

Ștefan Tașnadi – Clujeanul care a ridicat România pe podiumul olimpic

Ștefan Tașnadi (Tasnádi István), unul dintre cei mai mari halterofili ai României și un adevărat simbol al Clujului, rămâne o legendă a sportului. Cu o carieră impresionantă și peste 50 de recorduri naționale doborâte, Tașnadi și-a pus amprenta asupra halterelor românești, devenind primul sportiv din țară care a cucerit medalii la categoriile mari de greutate.

Născut pe 21 martie 1953, lângă Cluj, la Sic, Tașnadi și-a început cariera în 1970 la Școala Sportivă Viitorul Cluj, iar ulterior a fost legitimat la AS Clujana. A devenit rapid unul dintre cei mai valoroși sportivi români, fiind selecționat în lotul olimpic de haltere al României între 1976 și 1984.

Argint olimpic la Los Angeles
Momentul de glorie al carierei sale a fost la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, în 1984, unde a cucerit medalia de argint la categoria 110 kg. Pe lângă această performanță remarcabilă, a obținut și o medalie de bronz la Campionatele Europene și Mondiale de la Moscova în 1983.

De la campion la mentor
După retragerea din activitatea competițională, Tașnadi și-a dedicat viața antrenoratului, formând generații de sportivi la CS Universitatea Cluj. De asemenea, a activat ca arbitru internațional, contribuind la dezvoltarea acestui sport. Pentru meritele sale excepționale, i-au fost acordate titlurile de Maestru Emerit al Sportului și Clujean de Onoare.

Marele campion s-a stins din viață pe 28 februarie 2018, însă moștenirea sa continuă să inspire tinerii halterofili și să rămână un reper al excelenței în sport.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cultura

Piste de biciclete luminate noaptea în Polonia. Oare când la Cluj?

Cosmin Ardelean

Published

on

Polonia luminează viitorul bicicliștilor – când vine și rândul Clujului?

Imaginează-ți o pistă de biciclete care începe să strălucească odată cu lăsarea serii, fără electricitate, fără becuri și fără costuri de întreținere! Nu, nu e un scenariu dintr-un film SF, ci o realitate impresionantă din Polonia.

În orașul Lidzbark Warmiński, bicicliștii se pot bucura de o pistă inovatoare realizată dintr-un material fosforescent special, care absoarbe lumina solară pe timpul zilei și o eliberează treptat pe timpul nopții. Rezultatul? Un traseu spectaculos, de un albastru intens, care oferă nu doar o priveliște uimitoare, ci și mai multă siguranță în trafic.

Această soluție sustenabilă elimină necesitatea iluminatului stradal clasic, fiind prietenoasă cu mediul și economică pe termen lung. Inspirată de proiecte similare din Olanda, pista a atras rapid atenția urbanistilor și a comunităților de bicicliști din întreaga Europă.

Dar ce se întâmplă la Cluj? Orașul nostru se mândrește cu o comunitate activă de bicicliști, însă infrastructura încă lasă de dorit. O astfel de inovație ar putea revoluționa transportul alternativ și ar transforma Clujul într-un oraș și mai prietenos cu bicicliștii.

Dacă Polonia a reușit, de ce nu și noi? Poate că e timpul ca administrația locală să ia în considerare acest model și să aducă un plus de siguranță și inovație pe pistele de biciclete din Cluj!

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite