Connect with us

Sport

Riscăm să rămânem fără unele medicamente și farmacii. „Farmaciile acumuleză pierderi de la un medicament la altul”

Stefan Petre

Published

on

În unele cazuri, farmaciile riscă să aibă pierderi de peste 700 lei pentru un singur medicament / Foto: depositphotos.com

Sănătate

În unele cazuri, farmaciile au pierderi și de peste 700 de lei pentru un singur flacon de medicament. Schimbările economice din ultima perioadă și cele viitoare ar putea să ducă la dispariția unor medicamente de pe piață, dar și la falimentarea unor farmacii, în special în medii defavorizate.

În unele cazuri, farmaciile riscă să aibă pierderi de peste 700 lei pentru un singur medicament / Foto: depositphotos.com

  Schimbările fiscale din ultima perioadă au adus îngrijorări și în industria medicamentelor și cea farmaceutică. În cadrul conferinței de presă de la deschiderea Congresului Național de Farmacie, organizat de Facultatea de Farmacie a UMF Cluj, s-a discutat despre niște situații de risc în care în România am putea rămâne fără anumite medicamente sau chiar fără farmacii, chiar acolo unde este mai mare nevoie. Conferința de presă, la deschiderea Congresului Național de Farmacie de la Cluj – De la stânga la dreapta: farm. dr. Răzvan Mihai Prisada, președintele ANMDM, Prof. dr. Anca Buzoianu, rectorul UMF Cluj-Napoca, prof. dr. farm. Dumitru Lupuliasa, Președintele Societății de Științe Farmaceutice din România și prof. dr. Gianina Crișan, Decanul Facultății de Farmacie, UMF Cluj. / Foto: monitorulcj.ro
 CITEȘTE ȘI:
S-a decis decizia decidenților. Guvernul a adoptat proiectul noilor măsuri fiscale Prof. dr. farm. Dumitru Lupuliasa, Președintele Societății de Științe Farmaceutice (SSF) din România, a explicat că situația nu este albă, nici neagră, ci mai degrabă „gri”. Lupuliasa a explicat că deja au fost cazuri de medicamente care nu s-au mai găsit pe piață, fiindcă producătorii nu au mai fost interesați să le producă:„Din păcate, a avut loc o corecție a prețurilor în ultima perioadă. Acele creșteri de care s-a vorbit erau de la 4 lei și 6 bani, la 4 lei și 65 de bani. O creștere de de ~65 de bani pentru un flacon de medicamente nu cred că este un efort atât de mare. Nu s-a spus public partea cealaltă, care subliniează realitatea românească. Timp de vreo 8 ani, am fost țara în care prețurile erau cele mai mici din Europa, ținute cumva artificial acolo. Ori în aceste condiții am observat cu toții că au fost sute și chiar mii de repere de medicamente care au început să se găsească din ce în ce mai puțin sau chiar să dispară de pe piață, producătorii nemafiind interesați să le aducă. (…) Există un pericol în privința medicamentelor care sunt foarte scumpe și la care adaosul comercial este limitat de 30/35 de lei, pentru medicamentele care sunt peste 300 lei flaconul. Făcând un calcul al farmacistului care dorește să onoreze prescripția cu care vine pacientul, îl costă cam 390 de lei. El are prețul + adaosul, adică 335 de lei și pe el îl costă 390 de lei. În ce economie sănătoasă sau nesănătoasă de piață cineva poate să reziste cu un asemenea calcul? (…) mi-e teamă că pacienții noștri vor rămâne fără multe medicamente care sunt scumpe, pentru că ăsta e prețul lor”, a explicat dr. Lupuliasa.
CITEȘTE ȘI:
Peste 1500 de farmaciști s-au adunat la Cluj, la Congresul Național de Farmacie. Rector UMF Cluj: „Trebuie să tratăm mai mult pacientul și mai puțin boala”
 Președintele SSF a evidențiat și că pot să apară situații în care va fi imposibil pentru producători să realizeze anumite medicamente. Una dintre situații are legătură cu plafonul de 60.000 de euro pentru firme. În cazul microintreprinderilor, se revine la două cote de impozitare – 1% sau 3%, în funcție de venituri: „Există societăți care au și parte de producție și parte de distribuție, iar dacă taxarea se face la dublu, s-ar putea să dispară o serie de depozite, o serie întreagă de medicamente. Sunt lucruri care trebuiau, din punctul meu de vedere, un pic mai bine analizate înainte de a lua o decizie de a împărți cât plătești dacă ai cifră de afacere până la 60 de mii de euro, cât plătești după aceea. Cred că este important și obiectul de activitate al societăților care pot sau nu să aibă o astfel de încadrare.”
Situațiile în care farmaciile ar putea intra în faliment, în special la țarăFarmaciștii au reclamat în ultima perioadă întârzieri majore la decontarea facturilor pentru medicamente. Casa de Asigurări de Sănătate a promis rezolvarea situației până la finalul lunii septembrie, cu bani din bugetul alocat pentru trimestrul IV. Prof. dr. farm. Dumitru Lupuliasa a evidențiat că întârzierile sunt o problemă mare pentru farmacii, dar și că majorarea impozitelor va determina falimentul farmaciilor, în special la țară: „E vorba și de întârzierile cu care s-au făcut plățile la facturile depuse de farmacii. Înțeleg că zilele acestea CAS a făcut un efort în sensul de a aduce fondurile din ultimul trimestru în următorul pentru a plăti facturile. Am primit de la colegi informația că dacă nu îți achiți facturile către furnizor sunt penalități care înseamnă la o lună de zile cam 3%. Ori având în vedere că întârzierile la plată au fost de 2-3 luni, asta înseamnă 6-9%. Care ar fi impactul creșterii impozitării? Va determina falimentul farmaciilor, mai ales în zonele rurale sau în zonele defavorizate (…) să vedem ce se va întâmpla cu facturile care vor trebui achitate în semestrul patru al acestui an”, a mai spus Prof. dr. farm. Dumitru Lupuliasa.CITEȘTE ȘI:
Noile măsuri fiscale elimină facilitățile pentru IT-iști și angajații din construcții. Ce taxe vor fi aplicate firmelor din România?
 O farmacie riscă să piardă peste 700 de lei pentru un flacon de medicamentDumitru Lupuliasa a oferit și un exemplu concret în care farmacia riscă să piardă mulți bani pentru un singur flacon de medicament:„De asemenea, există o serie întreagă de calcule. E un exemplu pentru un medicament pentru afecțiune neoplazică, nu contează tipul, dar care costă 13.000 lei. Adaosul comercial al farmaciei este 35 de lei, singurul venit al farmaciei generat de eliberarea prescripției medicale. Plățile întârziate generează un cost suplimentar de 130 lei/lună. Întârziere de 60 de zile înseamnă pentru farmacie un cost de 260 de lei. Dacă la produsul respectiv, de cele mai multe ori, este necesară achitarea pe loc generează un cost de 390 de lei, cu impozit de 1% din adaos comercial înseamnă 130 de lei. Și atunci pierderea este mai mare de 745 de lei pentru un flacon. Aș dori să găsesc pe cineva care să-mi ofere un răspuns la: cum se poate să lucrezi știind că generezi și acumulezi un deficit de la un medicament la altul? Nu o să poți să mai faci față să aprovizionezi pentru luna următoare. Ar fi păcat, pentru că în România sunt înregistrate aproape toate medicamentele de care este nevoie, dar dacă intervin aceste fenomene economice s-ar putea ca lucrurile să ajungă acolo unde nu trebuie. Sincer, nu ne dorim ca pacienții noștri nici să alerge după un medicament dintr-o farmacie în alta, nici să nu găsească. Indiferent unde ar intra, ar trebui să găsească medicamente”, a concluzionat Prof. dr. farm. Dumitru Lupuliasa.Foto: depositphotos.comCitiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. Cei mai talentați rideri din lume SuperEnduro World Championship – GP of Romania VIDEO

Diana Petrescu

Published

on

Pe 18 ianuarie 2025, Sala Polivalentă BTarena din Cluj-Napoca se transformă într-o arenă a adrenalinei și a performanței, găzduind pentru a doua oară o etapă din prestigiosul Campionat Mondial de SuperEnduro. Evenimentul promite să aducă laolaltă cei mai talentați rideri din lume, oferind spectatorilor un spectacol memorabil și încărcat de emoție.

Un test al celor mai buni: tehnică, rezistență și ambiție

SuperEnduro World Championship nu este doar o cursă – este o provocare extremă. Grand Prix-ul României, renumit pentru traseele sale dificile și obstacolele brutale din lemn, va împinge piloții la limita maximă a abilităților lor tehnice și fizice. Obstacolele spectaculoase, care includ bușteni, pietre și alte elemente concepute să testeze rezistența și coordonarea, transformă fiecare tură într-o adevărată luptă contracronometru.

Fiecare secundă contează, iar adrenalina va atinge cote maxime, deoarece cei mai buni rideri ai lumii se vor întrece pentru glorie și puncte importante în clasamentul mondial.

Mai mult decât o cursă: un spectacol complet

Etapa din România oferă mai mult decât competiția propriu-zisă:

  • Sesiuni de autografe: Fanii vor avea ocazia să întâlnească idolii acestui sport, să obțină autografe și să facă fotografii cu riderii de top.
  • Zone expoziționale: Descoperă cele mai noi echipamente, motociclete de ultimă generație și tehnologii avansate prezentate de branduri renumite din industria sporturilor motorizate.
  • Show-uri surpriză: Evenimentul va fi deschis cu spectacole speciale care vor pune în scenă cascadorii, demonstrații și momente unice de entertainment.

O experiență de neratat pentru toți iubitorii de sport

Indiferent dacă ești un fan devotat al sporturilor extreme sau cauți o activitate electrizantă pentru un weekend memorabil, Grand Prix-ul României din cadrul Campionatului Mondial de SuperEnduro este evenimentul pe care nu vrei să-l ratezi. Atmosfera explozivă din BTarena, energia mulțimii și spectacolul riderilor fac din această competiție o experiență unică.

Fii parte din spectacol!

Pentru a te asigura că nu pierzi niciun moment din această competiție spectaculoasă, cumpără-ți biletele din timp! Locurile sunt limitate, iar interesul pentru acest eveniment este uriaș.

  • Data: 18 ianuarie 2025
  • Locația: Sala Polivalentă BTarena, Cluj-Napoca

Vino să trăiești emoția Campionatului Mondial de SuperEnduro, să îți susții favoriții și să te bucuri de un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. România devine pentru o zi capitala mondială a sporturilor extreme – iar tu trebuie să fii acolo!

Pregătește-te pentru adrenalină, emoție și spectacol! Ne vedem la Cluj-Napoca!

 

CUMPARA BILETE din timp ->

 

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sport

Clujeanul Alexandru Bologa, Campion Paralimpic la Jocurile Paralimpice Paris 2024: Aur la Judo pentru România!

Dani Muresan

Published

on

Clujeanul Alexandru Bologa a reușit o performanță remarcabilă la Jocurile Paralimpice de la Paris 2024, cucerind medalia de aur la judo. Într-o finală spectaculoasă, Bologa l-a învins pe Shamey Yergali din Kazakhstan, printr-un Ippon de senzație, în doar 1 minut și 22 de secunde.

Această victorie aduce României prima medalie de aur la Jocurile Paralimpice din acest an și marchează apogeul carierei impresionante a sportivului clujean. După ce a câștigat medalii de bronz la Rio 2016 și Tokyo 2020, Alex Bologa a demonstrat că este un adevărat campion, urcând pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de la Paris.

Un palmares impresionant:

  • Paris 2024: Medalie de aur
  • Tokyo 2020: Medalie de bronz
  • Rio 2016: Medalie de bronz
  • Campion mondial și european în mai multe rânduri, cu patru titluri europene consecutive
  • Nenumărate victorii la Grand Prix-uri internaționale și competiții mondiale

Alex Bologa se află pe primul loc în clasamentul mondial din 2019, fiind antrenat de Gergely Tamas. Performanțele sale excepționale reconfirmă statutul său de favorit la nivel mondial, aducând încă o dată mândrie României.

Acest succes la Paris nu face decât să consolideze poziția lui Bologa în istoria sportului românesc și paralimpic internațional, demonstrând că determinarea și munca asiduă pot depăși orice limită.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Administratie

Noul Bazin Olimpic din Cluj-Napoca va purta numele lui David Popovici și va fi finalizat în 2025

Dani Muresan

Published

on

Primarul Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat că noul bazin olimpic, aflat în construcție în zona Borhanci, va purta numele înotătorului David Popovici. Lucrările, care au început în primăvara acestui an, au un buget estimat la 28 de milioane de euro. Săptămâna viitoare este planificată începerea lucrărilor la fundație.

Acest bazin va avea trei niveluri și va putea găzdui competiții naționale și internaționale, datorită dimensiunilor sale olimpice. De asemenea, bazinul va fi deschis atât pentru sportul de masă, cât și pentru activități de performanță. Va dispune de locuri pentru 1.000 de spectatori, iar finalizarea construcției este prevăzută pentru sfârșitul anului 2025.

Finanțarea proiectului provine din bugetul local al municipiului Cluj-Napoca.

David Popovici, campion olimpic la 200 m liber, speră ca succesul său la Paris să sporească atenția acordată sportului. El a subliniat necesitatea unor investiții mai mari în acest domeniu și s-a angajat să contribuie la promovarea sportului. Într-un mesaj adresat politicienilor, Popovici a accentuat importanța investițiilor în sport pentru a asigura o Românie educată și sănătoasă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite