Connect with us

Sport

Traseul Via Transilvanica poate fi explorat virtual pe Google Street View. Este traseul de 1.400 de km care unește România

Stefan Petre

Published

on

Începând din această toamnă, o mare parte din traseul Via Transilvanica este disponibil în imagini panoramice Street View, pe Google Maps/ Foto: Via Transilvanica - Facebook

Timp Liber

Începând din această toamnă, o mare parte din traseul Via Transilvanica este disponibil în imagini panoramice Street View, pe Google Maps.

Începând din această toamnă, o mare parte din traseul Via Transilvanica este disponibil în imagini panoramice Street View, pe Google Maps/ Foto: Via Transilvanica – Facebook

  


Începând din această toamnă, o mare parte din traseul Via Transilvanica este disponibil în imagini panoramice Street View, pe Google Maps. Aproape 900 de kilometri ai drumului pot fi explorați digital de orice persoană din lume, cu o conexiune la internet. Via Transilvanica este proiectul Asociației Tășuleasa Social și reprezintă un traseu de mare distanță, un concept cunoscut și întâlnit în întreaga lume, fie că e vorba de drumuri de pelerinaj, cum ar fi El Camino, sau trasee naturale, precum Appalachian Trail.  


Traseul Via Transilvanica are peste 1.400 km și pornește din Bucovina, de la Putna, străbate Transilvania și se încheie la Drobeta Turnu Severin, pe malul Dunării. Două treimi din acest traseu sunt fotografiate și accesibile în Google Street View. Un călător virtual pe Via Transilvanica se poate opri la Mănăstirea Sucevița, monument aflat pe lista Unesco World Heritage Sites, poate face un tur al Castelului Teleki de la Posmuș sau vizita orașul antic Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Natura este personajul principal al Viei Transilvanica: te poți plimba prin pădurile dese ale Bucovinei sau pe pajiștile din zona Viscri, să treci pe lângă o turmă de oi sau să te oprești să admiri Râpa Roșie de lângă Sebeș.   CITEȘTE ȘI:
Via Transilvanica, traseul de 1.400 de km care unește România, a câștigat premiul publicului la European Heritage AwardsVia Transilvanica este „drumul care unește”, drumul care aduce aproape comunitățile locale. Cu un click ajungi în satul Inlăceni, unde poți savura un moment de liniște în biserica unitariană, treci prin sate abandonate sau explorezi sate tradiționale precum Poiana Negri sau Obârșia Cloșani. Mai mult, te poți opri la una dintre afacerile locale care oferă servicii de ospitalitate călătorilor pe Via Transilvanica și care pot fi găsite pe Google Maps pe traseu, precum această casă tradițională transilvăneană din comuna Axente Sever.   


„Temelia pe care s-a construit Via Transilvanica înseamnă un univers rural și un patrimoniu natural excepțional, trecând prin 2000 de ani de istorie, cultură și diversitate. Parteneriatul cu Google este absolut firesc, căci prezența pe Street View și Google Maps oferă acestui proiect o deschidere către toate persoanele conectate la internet. Fiecare poate să-și construiască propria lui vizită pe Via Transilvanica. Oricât de mult am face noi ca Via Transilvanica să fie atractivă, ea va exista și va prospera atâta timp cât va fi vizitată și bătută de cât mai mulți drumeți, din cât mai multe colțuri ale lumii”, a transmis Alin Ușeriu, fondator și președinte Tășuleasa Social.„De peste 10 ani, Google Street View ajută oamenii să exploreze virtual locuri incredibile din România, de la Transfăgărășan și faimosul Castel Bran, la canalele Deltei Dunării sau sălile Salinei Turda. Cu acest nou proiect, invităm pasionații de drumeții, natură, cultură și istorie să pornească într-o călătorie digitală de-a lungul României, pe Via Transilvanica. Cei de la Tășuleasa Social au creat ceva special, un drum care unește și aduce în prim plan locuri, oameni și povești autentice. Street View poate fi primul pas pe care viitorul drumeț pe Via Transilvanica îl face către pădurile Bucovinei sau pajiștile din Terra Saxonum”, a declarat Elisabeta Moraru, country director Google Romania. 



CITEȘTE ȘI:
Bornă de pe traseul Via Transilvanica, vandalizatăPentru preluarea imaginilor panoramice de pe Via Transilvanica a fost utilizat un triciclu dedicat unor astfel de proiecte, de tipul recumbent bike, echipat cu o instalație pe care se montează camera panoramică. Tot procesul de fotografiere a durat aproximativ o lună și s-a derulat în august – septembrie 2023.Mai mult, în perioada următoare, ruta Via Transilvanica urmează să fie publicată pe Google Maps sub forma de „hiking trail”. 


Via Transilvanica este un proiect al Asociației Tășuleasa Social, inițiat în anul 2018, cu scopul de a pune în valoare bogățiile cultural-istorice și naturale ale României. Traseul este destinat tuturor iubitorilor de drumeție, natură și sport, care îl pot străbate la pas, cu bicicleta ori călare. La finalul lunii septembrie, Via Transilvanica a câștigat Premiul Publicului la ediția 2023 a European Heritage Awards, eveniment organizat de Europa Nostra, cea mai mare și importantă rețea dedicată patrimoniului din Europa, în parteneriat cu Comisia Europeană. Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box

Sport

Clujeanul Alexandru Bologa, Campion Paralimpic la Jocurile Paralimpice Paris 2024: Aur la Judo pentru România!

Dani Muresan

Published

on

Clujeanul Alexandru Bologa a reușit o performanță remarcabilă la Jocurile Paralimpice de la Paris 2024, cucerind medalia de aur la judo. Într-o finală spectaculoasă, Bologa l-a învins pe Shamey Yergali din Kazakhstan, printr-un Ippon de senzație, în doar 1 minut și 22 de secunde.

Această victorie aduce României prima medalie de aur la Jocurile Paralimpice din acest an și marchează apogeul carierei impresionante a sportivului clujean. După ce a câștigat medalii de bronz la Rio 2016 și Tokyo 2020, Alex Bologa a demonstrat că este un adevărat campion, urcând pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de la Paris.

Un palmares impresionant:

  • Paris 2024: Medalie de aur
  • Tokyo 2020: Medalie de bronz
  • Rio 2016: Medalie de bronz
  • Campion mondial și european în mai multe rânduri, cu patru titluri europene consecutive
  • Nenumărate victorii la Grand Prix-uri internaționale și competiții mondiale

Alex Bologa se află pe primul loc în clasamentul mondial din 2019, fiind antrenat de Gergely Tamas. Performanțele sale excepționale reconfirmă statutul său de favorit la nivel mondial, aducând încă o dată mândrie României.

Acest succes la Paris nu face decât să consolideze poziția lui Bologa în istoria sportului românesc și paralimpic internațional, demonstrând că determinarea și munca asiduă pot depăși orice limită.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Administratie

Noul Bazin Olimpic din Cluj-Napoca va purta numele lui David Popovici și va fi finalizat în 2025

Dani Muresan

Published

on

Primarul Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat că noul bazin olimpic, aflat în construcție în zona Borhanci, va purta numele înotătorului David Popovici. Lucrările, care au început în primăvara acestui an, au un buget estimat la 28 de milioane de euro. Săptămâna viitoare este planificată începerea lucrărilor la fundație.

Acest bazin va avea trei niveluri și va putea găzdui competiții naționale și internaționale, datorită dimensiunilor sale olimpice. De asemenea, bazinul va fi deschis atât pentru sportul de masă, cât și pentru activități de performanță. Va dispune de locuri pentru 1.000 de spectatori, iar finalizarea construcției este prevăzută pentru sfârșitul anului 2025.

Finanțarea proiectului provine din bugetul local al municipiului Cluj-Napoca.

David Popovici, campion olimpic la 200 m liber, speră ca succesul său la Paris să sporească atenția acordată sportului. El a subliniat necesitatea unor investiții mai mari în acest domeniu și s-a angajat să contribuie la promovarea sportului. Într-un mesaj adresat politicienilor, Popovici a accentuat importanța investițiilor în sport pentru a asigura o Românie educată și sănătoasă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sport

Incident dramatic pe teren în timpul meciului dintre Ungaria și Scoția: fotbalist transportat de urgență la spital

Dani Muresan

Published

on

Duminică seara, medicii au intervenit de urgență pe teren pentru a-i acorda primul ajutor fotbalistului maghiar Barnabas Varga, rănit grav în timpul meciului dintre Ungaria și Scoția. Sportivul a fost scos de pe teren cu targa, protejat de un paravan format de jucători și stewarzi pentru a-l feri de privirile fanilor și camerelor de filmat.

Atmosfera în Stuttgart Arena a devenit sumbră când Varga, atacantul de 29 de ani al naționalei Ungariei, a rămas întins pe gazon în urma unei coliziuni violente cu portarul scoțian Angus Gunn. Incidentul a avut loc în minutul 69 al meciului, în urma unui corner executat de Szoboszlai Dominik. În timp ce Gunn a respins mingea cu mâna dreaptă, cotul său stâng l-a lovit puternic în față pe Varga, care s-a prăbușit pe teren și a început să aibă convulsii.

Intervenția rapidă a echipei medicale a fost urmată de formarea unui paravan uman în jurul lui Varga, asigurând astfel intimitatea necesară pentru manevrele de urgență. După câteva minute de tensiune, atacantul a fost transportat de pe teren pe targă și dus la unul dintre spitalele din Stuttgart.

Federația Maghiară de Fotbal a transmis un mesaj prin intermediul rețelelor de socializare în jurul miezului nopții, asigurând publicul că starea lui Barnabas Varga este stabilă și că vor reveni cu informații suplimentare în cazul unor evoluții.

Meciul a fost reluat după o pauză considerabilă și prelungit cu 10 minute. În minutul 99, Ungaria a reușit să marcheze unicul gol al partidei prin Kevin Csoboth, aducând astfel victoria echipei aproape de finalul jocului.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite