Connect with us

Sport

Lucrările la Castelul Banffy din Răscruci, finalizate! Un nou obiectiv turistic pe harta Clujului

Stefan Petre

Published

on

Castelul Banffy din Răscruci în timpul lucrărilor de restaurare. FOTO: Captură ecran Legat de Cluj

Administrație

Lucrările la Castelul Banffy din Răscruci au fost finalizate și urmează să fie recepționate luna aceasta, a anunțat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Castelul Banffy din Răscruci în timpul lucrărilor de restaurare. FOTO: Captură ecran Legat de Cluj

  


Lucrările la Castelul Banffy din localitatea Răscruci au fost finalizate și vor fi recepționate până la finalul lunii, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. Reabilitarea obiectivului a durat mai bine de doi ani. 


„Castelul Banffy de la Răscruci este pe drumul principal pe direcția Cluj-Dej, în localitatea Răscruci din comuna Bonțida. Este un castel copnstruit într-un stil neoclasic, undeva la începutul secolului al XIX-lea. Era reședința de vară a nobililor din familia Banffy, care stăpâneau și castelul învecinat de la Bonțida, cel unde are loc an de an Electric Castle. A fost amenajat și un lac în mijlocul amplasamentului din Răscruci. Clădirea actuală, așa-numitul pavilion, a fost construită după modelul castelelor nobiliare din Anglia și a fost realizat în așa fel încât decorul de lemn al holurilor și încăperilor, tâmplăria, elementele de ceramică au fost concepute undeva între anii 1875-1885. Castelul a devenit o clădire emblematică. În 1948, castelul a fost naționalizat, iar în perioada comunistă, a devenit o școală specială.Clădirea a ajuns într-o stare avansată de degradare, era un monument pe cale de dispariție, așa că, în urmă cu cinci ani, am decis restaurarea acestei clădiri. Am făcut lucrări de conservare și restaurare, au durat doi ani și jumătate aceste lucrări, am găsit foarte greu o firmă specializată care să facă lucrările de acolo, pentru că, fiind o clădire de patrimoniu, ne-am dorit foarte mult să fie menținută în forma sa originală, s-a lucrat după fotografii și toate documentele prin care s-a putut afla cum arăta, de arhitectură, de culoare, de sculptură în lemn, tot ce exista acolo. A fost o lucrare amplă”, a declarat Alin Tișe, la un post local de radio.



Evenimente culturale, dar și familiale, la castelOdată redat circuitului turistic, castelul va putea fi folosit pentru organizarea de evenimente, având o capacitate de până la 150 de persoane în interior. „Banii pe care i-am folosit pentru restaurarea castelului au fost parțial bani europeni, parțial bani de la Consiliul Județean. Consiliul Județean va asigura, la fel ca și până acum, administrarea palatului, va deveni un obiectiv turistic și va fi parte a unui centru cultural pe care intenționăm să îl gândim la nivelul județului. Va fi folosit pentru evenimente culturale, pentru vizite, evenimente personale, familiale, simpozioane, tot ceea ce poate găzdui un astfel de palat. În jurul castelului, avem 4 hectare de pământ, gazon, curte, grădină amenajată cu un lac, arată foarte bine. În sfârșit, terminăm luna aceasta, după atâția ani, și e un pas important. Încercăm o creştere a potenţialului turistic, să adăugăm încă un obiectiv restaurat şi anume Ansamblul Monument Istoric Castel Bánffy din Răscruci. Încercăm să punem în valoare ansamblul prin includerea într-un circuit turistic prin sprijinirea dezvoltării de evenimente culturale. Pot intra până la 100-150 persoane în interior, are un subsol cu o cramă generoasă. Pot fi evenimente şi mai puţin numeroase. Încercăm să facem şi parcări generoase prin cumpărarea de teren. Va avea tot ce înseamnă funcţionarea unui castel”, a mai arătat șeful forului județean.



Bugetul, suplimentat cu 3,1 milioane de euroÎn luna august a acestui an, costul lucrărilor a crescut cu peste 15 milioane de lei față de ce a fost aprobat inițial.Atunci, consilierii județeni au votat modificarea costurilor la proiectul privind Restaurarea, conservarea și punerea în valoare a Ansamblului monument istoric Castel Bánffy, sat Răscruci, comuna Bonțida. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă restaurarea, conservarea și punerea în valoare a Ansamblului monument istoric Bánffy format din castel și parc din satul Răscruci, comuna Bonțida.


Consiliul Județean spune că în timpul implementării proiectului au apărut „o serie de lucrări neprevăzute precum cele două tuneluri care s-au descoperit în subsolul castelului, două corpuri care au necesitat consolidare, care au modificat valoarea contractului de lucrări”. Ulterior, s-au descoperit niște picturi murale după eliminarea stratului de tencuială și au fost probleme cu zidul de sprijin dintre castel și lac.În urma modificării costurilor, valoarea totală a proiectului este de 57,6 milioane de lei. Sursele de finanțare sunt fonduri europene și bugetul Consiliului Județean Cluj.Lucrările la Castelul Banffy din Răscruci sunt finanțate din fonduri europene în valoare de 42 de milioane de lei și au început în 2021.Ce lucrări au fost realizate la Castelul Banffy din Răscruci?Lucrările de restaurare şi conservare a ansamblului monument istoric vizează atât zidurile interioare şi exterioare, compartimentările, finisajele, instalaţiile de utilităţi, cât şi componentele artistice: tâmplăriile, ornamentica, finisajele din lemn şi lemn pictat, mobilierul cu valoare istorică, şemineul, sobele de teracotă, vitraliile, inscripţiile, etcObiectivul lucrărilor a fost transformarea castelului din Răscruci într-un spațiu cultural și turistic, fiind redat astfel atât comunității, cât și turiștilor dornici să-l exploreze. Potrivit documentațiilor tehnice, din zona parterului, vizitatorii vor avea acces la nivelurile superioare și inferioare.Etajul va deveni un spațiu cultural, cu bibliotecă/mediatică, o sală multifuncțională pentru activități culturale, o sală de curs, un birou de cercetare, un birou administrativ, grupuri sanitare (destinate inclusiv persoanelor cu dizabilități locomotorii). La subsol, se va amenaja un spațiu expozițional, cu acces pe terasa dinspre parc.Parcul va fi și el amenajat, lacul va fi valorificat, se vor regăsi aici un ponton, o pasarelă peste canal, poduri peste șanț, un pavilion, porumbar, fântâna arteziană și zidul de sprijin. Alte două imobile, cu funcție de clădiri conexe, care vor deservi castelului, vor fi și ele restaurate și consolidate.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. Cei mai talentați rideri din lume SuperEnduro World Championship – GP of Romania VIDEO

Diana Petrescu

Published

on

Pe 18 ianuarie 2025, Sala Polivalentă BTarena din Cluj-Napoca se transformă într-o arenă a adrenalinei și a performanței, găzduind pentru a doua oară o etapă din prestigiosul Campionat Mondial de SuperEnduro. Evenimentul promite să aducă laolaltă cei mai talentați rideri din lume, oferind spectatorilor un spectacol memorabil și încărcat de emoție.

Un test al celor mai buni: tehnică, rezistență și ambiție

SuperEnduro World Championship nu este doar o cursă – este o provocare extremă. Grand Prix-ul României, renumit pentru traseele sale dificile și obstacolele brutale din lemn, va împinge piloții la limita maximă a abilităților lor tehnice și fizice. Obstacolele spectaculoase, care includ bușteni, pietre și alte elemente concepute să testeze rezistența și coordonarea, transformă fiecare tură într-o adevărată luptă contracronometru.

Fiecare secundă contează, iar adrenalina va atinge cote maxime, deoarece cei mai buni rideri ai lumii se vor întrece pentru glorie și puncte importante în clasamentul mondial.

Mai mult decât o cursă: un spectacol complet

Etapa din România oferă mai mult decât competiția propriu-zisă:

  • Sesiuni de autografe: Fanii vor avea ocazia să întâlnească idolii acestui sport, să obțină autografe și să facă fotografii cu riderii de top.
  • Zone expoziționale: Descoperă cele mai noi echipamente, motociclete de ultimă generație și tehnologii avansate prezentate de branduri renumite din industria sporturilor motorizate.
  • Show-uri surpriză: Evenimentul va fi deschis cu spectacole speciale care vor pune în scenă cascadorii, demonstrații și momente unice de entertainment.

O experiență de neratat pentru toți iubitorii de sport

Indiferent dacă ești un fan devotat al sporturilor extreme sau cauți o activitate electrizantă pentru un weekend memorabil, Grand Prix-ul României din cadrul Campionatului Mondial de SuperEnduro este evenimentul pe care nu vrei să-l ratezi. Atmosfera explozivă din BTarena, energia mulțimii și spectacolul riderilor fac din această competiție o experiență unică.

Fii parte din spectacol!

Pentru a te asigura că nu pierzi niciun moment din această competiție spectaculoasă, cumpără-ți biletele din timp! Locurile sunt limitate, iar interesul pentru acest eveniment este uriaș.

  • Data: 18 ianuarie 2025
  • Locația: Sala Polivalentă BTarena, Cluj-Napoca

Vino să trăiești emoția Campionatului Mondial de SuperEnduro, să îți susții favoriții și să te bucuri de un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. România devine pentru o zi capitala mondială a sporturilor extreme – iar tu trebuie să fii acolo!

Pregătește-te pentru adrenalină, emoție și spectacol! Ne vedem la Cluj-Napoca!

 

CUMPARA BILETE din timp ->

 

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sport

Clujeanul Alexandru Bologa, Campion Paralimpic la Jocurile Paralimpice Paris 2024: Aur la Judo pentru România!

Dani Muresan

Published

on

Clujeanul Alexandru Bologa a reușit o performanță remarcabilă la Jocurile Paralimpice de la Paris 2024, cucerind medalia de aur la judo. Într-o finală spectaculoasă, Bologa l-a învins pe Shamey Yergali din Kazakhstan, printr-un Ippon de senzație, în doar 1 minut și 22 de secunde.

Această victorie aduce României prima medalie de aur la Jocurile Paralimpice din acest an și marchează apogeul carierei impresionante a sportivului clujean. După ce a câștigat medalii de bronz la Rio 2016 și Tokyo 2020, Alex Bologa a demonstrat că este un adevărat campion, urcând pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de la Paris.

Un palmares impresionant:

  • Paris 2024: Medalie de aur
  • Tokyo 2020: Medalie de bronz
  • Rio 2016: Medalie de bronz
  • Campion mondial și european în mai multe rânduri, cu patru titluri europene consecutive
  • Nenumărate victorii la Grand Prix-uri internaționale și competiții mondiale

Alex Bologa se află pe primul loc în clasamentul mondial din 2019, fiind antrenat de Gergely Tamas. Performanțele sale excepționale reconfirmă statutul său de favorit la nivel mondial, aducând încă o dată mândrie României.

Acest succes la Paris nu face decât să consolideze poziția lui Bologa în istoria sportului românesc și paralimpic internațional, demonstrând că determinarea și munca asiduă pot depăși orice limită.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Administratie

Noul Bazin Olimpic din Cluj-Napoca va purta numele lui David Popovici și va fi finalizat în 2025

Dani Muresan

Published

on

Primarul Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat că noul bazin olimpic, aflat în construcție în zona Borhanci, va purta numele înotătorului David Popovici. Lucrările, care au început în primăvara acestui an, au un buget estimat la 28 de milioane de euro. Săptămâna viitoare este planificată începerea lucrărilor la fundație.

Acest bazin va avea trei niveluri și va putea găzdui competiții naționale și internaționale, datorită dimensiunilor sale olimpice. De asemenea, bazinul va fi deschis atât pentru sportul de masă, cât și pentru activități de performanță. Va dispune de locuri pentru 1.000 de spectatori, iar finalizarea construcției este prevăzută pentru sfârșitul anului 2025.

Finanțarea proiectului provine din bugetul local al municipiului Cluj-Napoca.

David Popovici, campion olimpic la 200 m liber, speră ca succesul său la Paris să sporească atenția acordată sportului. El a subliniat necesitatea unor investiții mai mari în acest domeniu și s-a angajat să contribuie la promovarea sportului. Într-un mesaj adresat politicienilor, Popovici a accentuat importanța investițiilor în sport pentru a asigura o Românie educată și sănătoasă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite