Connect with us

Sanatate

Spitalul Orășenesc Huedin se transformă ușor într-un hub medical al zonei de vest a județului Cluj

Tudor Calinescu

Published

on

Spitalul Orășenesc Huedin se transformă ușor într-un hub medical al zonei de vest a județului Cluj


Cu un corp de clădire reabilitat în totalitate și echipamente medicale de ultimă generație, unitatea va putea depista și trata o paletă mai largă de afecțiuni. Odată cu inaugurarea vechiului corp de clădire, pacienții beneficiază de servicii medicale de înaltă calitate. Investiția de peste 7 milioane de euro s-a realizat din fonduri europene. 
Primăria Orașului Huedin a finalizat implementarea a două proiecte de reabilitare și dotare cu aparatură medicală a Spitalului Orășenesc Huedin, instituția medicală devenind astfel hub medical pentru partea de vest a județului Cluj, deservind inclusiv comunități din județele limitrofe. Inaugurarea corpului de clădire și a aparaturii medicale a avut loc joi, 21 decembrie 2023. 

“Este un lucru extrem de important pentru orașul nostru având în vedere că acesta este străbătut de DN1/E60, unde au loc foarte multe accidente iar Spitalul Orășenesc Huedin se află în prima linie pentru salvarea acestor vieți. Mai mult, chiar dacă Spitalul nostru este un spital orășenesc susținut de o comunitate de 8000 de locuitori, el funcționează în fapt ca un hub medical pentru întreaga regiune de vest a județului Cluj, deservind o populație de aproximativ 70.000 de locuitori din județele Cluj, Alba, Sălaj și Bihor.  Investițiile pe care le-am realizat în această unitate medicală reprezintă angajamentul nostru ferm pentru sănătatea locuitorilor orașului Huedin precum și a întregii zone. Investiția inaugurată azi depășește 7 milioane de EURO” , a spus Mircea Moroșan, primarul orașului Huedin. 

Cel mai important este că pacienții nu vor trebui să se deplaseze la Cluj-Napoca pentru un examen de computer tomograf, spre exemplu. Această investigație imagistică se poate realiza în prezent în cadrul Spitalului Orășenesc Huedin. În cazul unui eveniment rutier ori a unui accident dar și în alte situații grave, computerul tomograf este cel care îl ghidează pe medic pentru a lua cele mai bune decizii pentru pacient. 

“Această investiție este deosebit de importantă pentru această zonă deoarece populația din această microregiune era nevoită să parcurgă chiar și 100 de Km până la cea mai apropiată unitate sanitară. Odată cu această investiție, acest drum se scutește și vom avea servicii medicale performante pe plan local. Aici a fost creat un ambulatoriu de specialitate, cu 14 cabinete medicale și laboratoare și au fost achiziționate foarte multe aparate medicale extrem de performante”, a precizat Adina Pașcalău, manager Spital Orășenesc Huedin 

Ovidiu Cîmpean, secretar de stat, a lăudat eforturile făcute de Primăria Huedin pentru a readuce la viață vechiul corp de clădire și dotarea acestuia cu aparatură medicală performantă. 

“Regiunea NV este cea mai performantă la nivel național și asta se datorează muncii autorităților locale și a județului Cluj și sper ca în viitor să fie pregătite și alte proiecte pentru cetățenii din această zonă. Ca o comparație, suntem la un moment de bilanț pentru Programul Regional 2014-2020, care luna aceasta se încheie, și suntem aproape de o absorbție de 100%, iar aceast aspect este o premieră pentru România de când țara noastră este membru UE”, a spus Ovidiu Cîmpean, secretar de stat MIPE.

Europarlamentarul Daniel Buda, prezent la inaugurarea investiției, a evidențiat că sănătatea este o prioritate și pentru Comisia Europeană. Acesta a mai adăugat că va sprijini, în continuare, proiectele de la Huedin.

“La nivelul Parlamentului European ne preocupăm mereu de ceea ce înseamnă alocările financiare, inclusiv pentru spitale. Săptămâna trecută s-au mai alocat de la Comisia Europeană 685 de milioane de euro pentru 7 țări, printre care și România, pentru a fi investiți în sănătate”, a declarat și Daniel Buda, europarlamentar PNL.

La evenimentul de inaugurare au participat reprezentanți ai instituțiilor statului, politicieni cu activitate la nivel local, județean și național, medici, precum și colaboratori privați ai Spitalului Orășenesc Huedin.

“Reabilitare energetică a clădirii vechi a Spitalului Orășenesc Huedin”, proiect în valoare de 15.407.230,39 lei cu TVA, din care suma eligibilă finanțată din fonduri europene este de 12.971.030,09 lei, iar diferența de 2.436.200,30 lei reprezintă suma neeligibilă și a fost finanțată din bugetul local al orașului Huedin. Finanțarea cheltuielilor eligibile a fost realizată astfel: 85% Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), 13% bugetul de stat și 2% contribuția UAT Huedin.

Reabilitarea clădirii vechi a Spitalului Orășenesc Huedin a cuprins următoarele lucrări: amenajare și drenare a terenului pe care e amplasată clădirea, lucrări de construcții la structura de rezistență și la arhitectura clădirii, lucrări de instalații sanitare, termice și electrice, protecția împotriva radiațiilor, lucrări de construcție a liftului, lucrări de construire a sistemului de securitate la incendiu, construirea de structuri suplimentare pentru echipamentele medicale, instalarea centralei termice pe gaz și a pompelor de căldură, reabilitarea grupurilor sanitare, precum și lucrări de finisaj ale elementelor de construcții.

Clădirea reabilitată a Spitalului Orășenesc Huedin, va găzdui cabinetele și laboratoarele ambulatoriului integrat de specialitate din cadrul spitalului:

Cabinet Medicină Internă, Cabinet Oftalmologie, Cabinet ORL, Cabinet Obstetrică – Ginecologie, Cabinet Dermatovenerologie, Cabinet Pediatrie, Cabinet Cardiologie, Cabinet de Medicină Fizică și Reabilitare, Cabinet Neurologie, Cabinet Chirurgie General, Cabinet Psihiatrie, Cabinet Ortopedie Traumatologie, Cabinet Gastroenterologie, Cabinet Psihologie, Cabinet Endocrinologie, Laborator Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie, Laborator de Analize Medicale, Laborator de Medicină Fizică și Reabilitare, Laborator Radiologie și Imagistică Medicală.

“Dotare cu aparatură medicală a ambulatoriului integrat de specialitate din cadrul Spitalului Orășenesc Huedin” este finanțată prin același program de finanțare (POR), și are valoarea totală eligibilă de 10,165,558,11 lei cu TVA, din care 2% reprezintă cofinanțarea orașului Huedin.

Principalele aparate achiziționate în cadrul acestui proiect:


Aparat Computer Tomograf (CT) – în valoare de 1.710.255,80 lei;
Doua aparate Doppler color – în valoare de 909.919,46 lei;
Aparat DEXA (Dual-energy X-ray Absorptiometrie) – în valoare de 735.743,09 lei;
Electroencefalograf (EEG) – în valoare de 424.949,10 lei;
Colonofibroscop – în valoare de 357.821,10 lei.

 

 

 

Prin inaugurarea acestor proiecte marcăm un moment foarte important în procesul de transformare și modernizare a Spitalului Orășenesc Huedin, cu atât mai mult cu cât instituția este singura unitate medicală din partea de vest a județului Cluj și care oferă servicii medicale inclusiv pacienților din județele limitrofe.

 

Utilitatea acestor investiții se justifică și prin faptul că orașul Huedin este situat pe DN1/E60 (pe axa Cluj-Napoca – Oradea), zonă în care se produc cele mai multe accidente de circulație soldate cu răniți și decese, iar Spitalul Orășenesc Huedin este cea mai apropiată unitate medicală care poate contribui la salvarea vieții celor implicați în evenimentele rutiere.

 

Source link

Facebook Comments Box

Sanatate

Florin Piersic a fost Transferat de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca la Institutul Matei Balș din Capitală, cu un Avion SMURD, Seara Trecută

Maria Costea

Published

on

Medicul din Cluj-Napoca care l-a operat pe Florin Piersic, despre starea de sănătate a marelui actor: „Noi treaba ne-am cam făcut-o”

Decizia de a muta pe Florin Piersic de la Cluj-Napoca la București a fost luată de către actor împreună cu familia sa. Alegerea a fost făcută pentru a continua tratamentul cu antibiotice și pentru ca infecția la genunchi să fie gestionată de același medic care s-a ocupat de această problemă în trecut.

Medicul Horia Roșianu, specialistul de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca care l-a operat pe Florin Piersic, a discutat despre starea de sănătate a marelui actor la România TV.

Conform informațiilor medicale, starea marelui actor este stabilă în prezent.

„E o infecție dublă: infecția protezei și infecția sondelor cardiace. E bine. S-a întâmplat să fiu în concediu de odihnă, dar oricum tratamentul antibiotic trebuia făcut. Oricum a fost o nenorocire foarte mare. Când vezi o vegetație pe o sondă cardiacă, nu sari imediat pe ea, trebuie administrat tratament adecvat. Împreună cu o comisie, cu medicii anesteziști, cu colegi de cea mai înaltă clasă, am depistat că pe sonde sunt vegetații, dar s-a pus problema ce se rezolvă mai întâi, infecția protezei de genunchi, sau desfundarea sondelor. Din punct de vedere cardiac, am strâns repede o echipă de 11 colegi și împreună, într-o zi de Paști, duminică dimineață, calmi și liniștiți, în 45 de minute am operat marele actor, am extras stimulatorul și sondele fără nicio problemă.

Atunci am rezolvat acest focar secundar de infecție. Suntem institut de inimă, nu de ortopedie sau de infecțioase. Starea clinică s-a ameliorat, l-am urmărit până astăzi. El nu mai stă foarte bine în institut de inimă, chiar dacă suntem unitate de elită, dar nu suntem de infecțioase sau ortopedie. Noi treaba ne-am făcut-o. Astfel, discutând și cu familia, am pus alternativa. Eu am sugerat că de-al doilea focar de infecție de la genunchi să se ocupe același medic care s-a ocupat de proteza de genunchi, așa cum eu m-am ocupat de sondele pe care eu le-am aplicat acum 15 ani. El trebuia să ajungă într-o unitate unde să continue tratamentul infecțios”, a declarat, la România TV, Horia Roșianu.

Mesajul emoționant transmis de Florin Piersic, de Florii: „Românilor de pretutindeni le transmit toată iubirea mea și speranța că mai e puțin timp să mai pot să mai apar și să-i văd”

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sanatate

Tusea convulsivă, cunoscută și sub numele de ‘tusea de 100 de zile’, poate provoca fracturi ale coastelor

Stefania Heinz

Published

on

Tusea convulsivă, o afecțiune gravă ce poate avea consecințe fatale în special pentru sugari și copii, a înregistrat o creștere alarmantă de 40% în ultima săptămână.

Tusea convulsivă poate avea consecințe extrem de grave, inclusiv fatale, în special pentru copiii și sugarii nevaccinați. Această afecțiune se răspândește cu ușurință și poate provoca complicații serioase, precum fracturi ale coastelor, pneumonie și convulsii.

Potrivit rapoartelor, autoritățile sanitare avertizează că tusea convulsivă poate duce uneori la apariția herniilor, durerilor de coaste, infecțiilor de ureche și incontinenței urinare. Aceste informații sunt înregistrate în Anglia și Țara Galilor, unde numărul oficial de cazuri de tuse convulsivă a crescut de la 595 la 824 în doar o săptămână a scris The Sun.

Tusea convulsivă este cunoscută pentru natura sa extrem de contagioasă, care se transmite prin tuse și strănut. Simptomele includ tuse severă, care poate persista săptămâni întregi, dificultăți respiratorii și vărsături.Vaccinul împotriva tusei convulsive este recunoscut ca fiind foarte eficient în prevenirea bolii și în reducerea riscului de complicații grave asociate cu aceasta.

Părinții sunt îndemnați să se asigure că micuții lor sunt la zi cu vaccinurile pentru a-i proteja împotriva pericolelor asociate cu tusea convulsivă.Femeile însărcinate sunt, de asemenea, încurajate să se vaccineze împotriva tusei convulsive pentru a-și proteja bebelușii la naștere.

Medicii recomandă odihnă adecvată, consumul abundent de lichide și evitarea contactului cu alte persoane pentru a preveni răspândirea bolii.

De asemenea, se pot lua analgezice precum paracetamol sau ibuprofen pentru a ameliora disconfortul cauzat de tuse, iar băuturile calde cu lămâie și miere pot ajuta la calmarea gâtului iritat.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sanatate

Act de Generozitate: Organele a Trei Pacienți au Salvat 9 Vieți, Două Persoane Primează o Nouă Șansă la Viață în Cluj

Diana Petrescu

Published

on

Agenția Națională de Transplant - Facebook

Trebuie să ne bucurăm de această veste grozavă: trei intervenții de prelevare din București, Baia Mare și Iași au salvat 9 oameni aflați în suferință, oferindu-le o nouă șansă prin transplant de ficat, rinichi și plămâni. În plus, doi pacienți norocoși din Cluj au primit și ei o nouă șansă la viață. Este un exemplu clar al puterii altruismului și a solidarității umane, iar beneficiarii și familiile lor vor fi recunoscătoare pentru gestul de neuitat al donatorilor.

Vineri, Agenția Națională de Transplant a anunțat că în decurs de mai puțin de 72 de ore au avut loc prelevări de organe de la trei pacienți. Operațiile au fost efectuate în București, Baia Mare și Iași.

„Baia Mare, Bucureşti şi Iaşi. Trei intervenții de prelevare în mai puţin de 72 de ore: 9 oameni aflați în suferință au primit o nouă şansă prin transplant de ficat, rinichi şi plămâni. Transplantul înseamnă VIAŢĂ!

O săptămână de foc pentru echipele medicale implicate în activitatea de transplant, care au făcut un adevărat maraton pentru salvarea de vieţi. O cursă contracronometru pentru viață, în care solidaritatea şi dragostea faţă de semeni, tăria de a lua decizii foarte grele, munca responsabilă şi efortul colectiv fac diferenţa dintre viaţă şi moarte. Toți sunt eroii care au alergat între moarte și viață și au făcut ca suferinţa să se transforme în speranţă!

Începând de marţi și până în zorii zilei de ieri, au fost nu mai puțin de 3 prelevări de organe în 3 orașe diferite, în urma cărora 9 pacienți au beneficiat de o interventie de transplant organ”, a transmis Agenția Naţională de Transplant, într-o postare pe Facebook.

Doi pacienți din Cluj au primit o nouă șansă la viață

9 pacienți au primit o nouă șansă la viață, iar dintre aceștia 2 sunt din Cluj.

„Astfel, datorită acestui efort colectiv, 2 pacienți au fost transplantați renal la #ICUTR Cluj Napoca și alți 4 pacienți la Spitalul Clinic Dr. C I Parhon, Iasi, iar 2 pacienți au beneficiat de o intervenție salvatoare de transplant hepatic la Institutul Clinic Fundeni. Datorită platformei europene de schimb de organe FOEDUS la care este inclusă şi Agenţia Naţională de Transplant, deoarece pe teritoriul României nu au existat receptori compatibili pentru plămâni, la Iaşi a fost prezentă o echipă de chirurgi din Elveţia.

Mulțumim din inimă, cu profund respect și recunoștință, acestor familii pentru gestul altruist și generos pe care au ales să îl facă, transformând durerea și suferința lor într-un alt început pentru alți pacienți a căror unică șansă este un transplant”, a încheiat Agenția Națională de Transplant.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite