Connect with us

Actualitate

România Construiește O Autostradă Strategică către Ucraina

Stefania Heinz

Published

on

România se află în plină construcție a unei autostrăzi vitale, cunoscută sub numele de “Autostrada Moldovei”, ce va lega Bucureștiul de granița cu Ucraina. Acest nou drum de transport, programat să fie finalizat în acest an conform Nexta.tv, va avea un impact semnificativ asupra regiunii.

Traseul proiectului este gândit să treacă prin orașele Buzău, Focșani, Bacău, Roman, Pașcani și Suceava, conectând porturile românești la granița ucraineană, unde se va întâlni cu autostrada M19 din Ucraina, în apropierea localității Siret. Acest proiect colossal a angajat mii de muncitori și sute de utilaje, conform surselor citate.

Importanța acestei autostrăzi pentru Ucraina este incontestabilă, deschizând posibilitatea unui nou coridor european de transport. Această rută alternativă nu doar că va oferi acces suplimentar la porturile românești, dar va și deschide o cale directă către țările Uniunii Europene, evitând Polonia, Ungaria și Slovacia. Finanțarea pentru acest drum provine atât din fondurile interne ale României, cât și din cele ale Uniunii Europene.

Blocarea anterioră a frontierei cu Ucraina de către transportatorii din țările de tranzit a cauzat pierderi economice semnificative pentru statul vecin. Prin urmare, acest nou coridor de transport românesc nu doar că extinde oportunitățile comerciale, dar și va reconfigura dinamica transportului regional.

Autostrada Ploiești-Siret (A7), finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, reprezintă o piesă crucială în acest proiect, împărțită în patru tronsoane și 12 loturi. Tronsonul Buzău-Focșani, parte integrantă a Autostrăzii Moldovei, este împărțit în patru loturi, două dintre acestea având termene de finalizare în cursul acestui an. Ultimul lot, Lotul 3, Pietroasele – Buzău, a semnat contractul pentru execuție în luna noiembrie a anului trecut. O asociație de firme din Turcia are la dispoziție 20 de luni pentru finalizarea tronsonului lor de 14 kilometri.

În paralel cu aceste eforturi de infrastructură, România plănuiește să sprijine Ucraina prin crearea unui ancoraj suplimentar în portul Constanța. Acest pas strategic va permite depozitarea produselor agricole ucrainene în portul Mării Negre, consolidând capacitatea de export a porturilor ucrainene de-a lungul Dunării.

Acest proiect nu doar că redefinește harta rutelor de transport în regiune, ci și consolidează colaborarea economică și strategică între România și Ucraina, deschizând noi oportunități și consolidând legăturile dintre cele două țări.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy

Actualitate

Grampet lansează Leon – primul automotor construit în România după 80 de ani

Alex Campian

Published

on

Un moment istoric pentru industria feroviară românească: Grampet Group, cel mai mare operator feroviar și logistic din Europa Centrală și de Sud-Est, a lansat Leon, primul automotor construit integral în România, după o pauză de peste 80 de ani.

Evenimentul oficial de prezentare a avut loc în Salonul Regal din Gara de Nord București, în prezența președintelui companiei, Gruia Stoica, și a specialiștilor implicați în dezvoltarea acestui proiect ambițios.


🔧 Un prototip 100% românesc, cu o investiție de 10 milioane de euro

Leon este rezultatul colaborării a peste 180 de specialiști români și a fost realizat de Electroputere VFU Pașcani, parte a Grupului Grampet. Construcția prototipului a necesitat o investiție de aproximativ 10 milioane de euro și a fost atestat CE, ceea ce înseamnă că respectă toate standardele europene pentru a putea circula pe rețelele feroviare din Uniunea Europeană.

Fabrica de la Pașcani are în prezent o capacitate de producție de două trenuri Leon pe lună, ceea ce înseamnă un potențial de 24 de trenuri pe an.


📈 Interes din partea operatorilor privați

Gruia Stoica, președintele Grampet Group, a declarat că deja există interes din partea mai multor operatori privați pentru achiziția trenului Leon:

„Avem câteva oferte de achiziție din partea unor parteneri, dar urmează să negociem. Leon este un nou început pentru industria feroviară românească.”


🇷🇴 Primul automotor 100% românesc

Spre deosebire de alte fabrici care construiesc parțial componente precum vagoane sau locomotive, Leon este primul tren complet realizat în România, de la design și inginerie, până la producția efectivă.

Acesta este un automotor modern, eficient energetic, cu design modular și tehnologii de ultimă generație, pregătit pentru rute regionale și naționale în regim de viteză medie.

Info si Imagini: Ziarul Financiar

Video Youtube:

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Actualitate

Când se redeschide Ștrandul Clujana din Cluj-Napoca – Tarifele rămân aceleași ca în 2024

Alex Campian

Published

on

Clujenii vor putea din nou să se bucure de una dintre cele mai populare zone de agrement acvatic din oraș. Ștrandul Clujana își redeschide porțile în weekendul 13–15 iunie 2025, marcând începutul sezonului estival. Într-un oraș cu opțiuni limitate pentru relaxare la piscină, ștrandul rămâne o alegere de top pentru familii, tineri și copii.

Piscine pentru toate vârstele

  • Bazinul pentru adulți are o adâncime de 1,56 m și o temperatură constantă de 26°C, fiind ideal pentru înot și relaxare.

  • Piscina pentru copii (20×10 m, adâncime 40 cm) include trei tobogane de apă și este amplasată în apropierea a două locuri de joacă.

  • Bazinul pentru bebeluși (10×3 m, adâncime 15 cm) este dotat cu o ciupercuță cu apă și spațiu de joacă, perfect pentru cei mai mici vizitatori.

Facilități de recreere și alimentație

Zona verde din incintă oferă:

  • Gazon pentru relaxare

  • Loc de joacă cu nisip, tobogane, hinta și un mini-parc destinat copiilor

Pe partea de alimentație, clujenii au la dispoziție:

  • Grill Bar în aer liber

  • Pizzerie și bar interior, pentru gustări și băuturi răcoritoare

Program și tarifare

Ștrandul Clujana va funcționa zilnic, în intervalul 08:00–20:00, de luni până duminică.

Prețul biletului de intrare include:

  • Acces auto și parcare

  • Șezlong

  • Umbrelă

  • Acces complet la toate piscinele

Preturi :

Copii 0-2 ani
Gratuit
luni-duminică

Copii 2-14 ani
50RON
luni-duminică
40 RON după ora 17:00

Adulți
60RON
luni-vineri
50 RON după ora 17:00

Adulți
70RON
sâmbătă, duminică și sărbători legale
50 RON după ora 17:00

Peste 65 ani

50RON
luni-duminică
40 RON după ora 17:00

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Actualitate

Atenție, șoferi! Parcarea din Piața Mihai Viteazul complet închisă

Alex Campian

Published

on

Reabilitare parcare Piața Mihai Viteazul Cluj-Napoca | Închidere temporară iunie–iulie 2025

Primăria municipiului Cluj-Napoca a anunțat că parcarea la sol din Piața Mihai Viteazul va intra într-un amplu proces de reabilitare. În cadrul lucrărilor va fi instalat un sistem modern de control al accesului, plată și monitorizare video.

Lucrările vor începe pe data de 3 iunie 2025 și vor dura până pe 14 iulie 2025, perioadă în care parcarea va fi complet închisă.

„Parcarea din Piața Mihai Viteazul va intra într-un proces de reabilitare. Vor fi implementate soluții moderne pentru acces, plată și supraveghere video. Pentru finalizarea acestor lucrări, este necesară închiderea temporară a parcării între 03.06.2025 și 14.07.2025”, au transmis reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom