Connect with us

Actualitate

Un moment istoric pentru Cluj-Napoca: încep lucrările la Spitalul Regional de Urgență. Centura metropolitană are startul lucrărilor în teren tot aici, pe 24 mai!

Dani Muresan

Published

on

Astăzi a avut loc ceremonia de spargere a solului pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj, care a însemnat începerea efectivă a lucrărilor la acest obiectiv. La eveniment au participat și președintele PNL, domnul Nicolae Ciucă, primarul Municipiului Cluj-Napoca, domnul Emil Boc, președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, președintele PNL Cluj, domnul europarlamentar Daniel Buda, secretarul general al Guvernului, domnul Mircea Abrudean, viceprimarul Municipiului Cluj-Napoca, domnul Dan Tarcea și primarul comunei Florești, domnul Bogdan Pivariu.

Ce se întâmplă astăzi la Cluj reprezintă un moment istoric nu doar pentru comunitatea noastră, ci și pentru întreaga Transilvanie. În egală măsură, demonstrează capacitatea noastră de a munci împreună: guvernare locală,universități, cetățeni și, nu în ultimul rând, forțe politice responsabile. Mă bucur că am putut fi, acum mulți ani, acela care a semnat Hotărârea de Guvern prin care acest teren de 7 hectare, din Florești, a fost dat pentru realizarea Spitalului Regional de Urgență. De asemenea, mă bucur că, în calitate de primar al Clujului, împreună cu colegii mei, am reușit să schimbăm proiectul metroului, cu aprobarea Guvernului și a Uniunii Europene, ca lucrările să înceapă de aici, din Florești, pentru a putea asigura un al treilea acces suplimentar la Spitalul Regional de Urgență.

Vinerea viitoare, în 24 mai, vom deschide lucrările la primul tronson al centurii metropolitane de la cluj, care are ca menire principală lărgirea de la patru la șase benzi a drumului Cluj-Florești pentru a asigura în primul rând accesul direct la Spitalul Regional de Urgență pentru ambulanțe, dar și pentru transportul public dedicat.

Avem în această zonă proiecte de peste 3 miliarde de euro în lucru. Aceste proiecte sunt meritul capacității noastre de a lucra împreună.
La Cluj am demonstrat că atunci când este vorba despre interesul public major ne dăm mâna. Doresc să mulțumesc și Universității de Medicină și Farmacie pentru că ne-a oferit motivul pentru care să realizăm acest spital: degeaba dorești, dacă nu nu ai și resursa umană capabilă să facă posibil un asemenea spital regional de urgență” a declarat primarul Municipiului Cluj-Napoca, domnul Emil Boc.

Cred că trebuie să vorbim puțin despre ce se întâmplă astăzi aici. S-a vorbit destul în toți acești ani. Este un proiect așteptat de foarte mulți ani. Este o responsabilitate a noastră, a tuturor, indiferent de formațiunea politică, să ne ocupăm de accesul la servicii medicale performante. Este un gest de recunoaștere față de truda medicilor și profesorilor din România. Clujul merită acest lucru cu prisosință. Nu de multe ori am auzit că cel mai bun medic din zonă este acceleratul de Cluj. Îi felicit pe toți cei care s-au implicat în acest proiect”, a declarat președintele PNL, fost premier al României, domnul Nicolae Ciucă.

O să vorbesc puțin pentru că eu sunt un om al faptelor. Aș spune că acest teren are o istorie lungă, poate chiar o telenovelă. Ani de zile ne-am chinuit să rezolvăm problema terenului. În 2018 am reușit să-l predăm Ministerului Sănătății. Acum este un nou început. Mă bucur că am ajuns aici. Le mulțumesc mai marilor de la București pentru că au înțeles că această colaboare între cele două partide responsabile este cheia în a reușit în multe proiecte regionale. Oamenii așteaptă de la noi fapte și lucruri concrete. Consiliul Județean va continua să se implice în infrastructura de la acest proiect”, a precizat președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe.

Suntem la un moment istoric, debutul lucrărilor la Spitalul Regional de Urgență. Cu fiecare pas și fiecare etapă parcursă punem bazele pentru a edifica acest spital. Medicii noștri vor salva vieți aici. Spitalul Regional de Urgență înseamnă acces la servicii medicale de calitate și, cel mai important, înseamnă speranță. Vreau să vă asigur că primăria Florești este un partener de nădejde. Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți, să ne țină sănătoși și să implementăm cu succes acest proiect”, a declarat primarul comunei Florești, domnul Bogdan Pivariu.

Contractul, cu o valoare licitată de 52.277.047,79 lei (fără TVA), presupune lucrări de organizare de șantier, excavare grosieră a pământului, devierea rețelelor de utilități și amenajarea căilor temporare de acces precum și construcția unei incinte etanșe de pereți mulați și ziduri de sprijin din piloți forați.

La finalizare, Spitalul Regional de Urgență Cluj va avea o suprafață construită totală de 184.013 mp, din care 176.638 clădirea principală, structurată pe 8 niveluri S+P+5E+Eth, heliport. Suprafața terenului pe care va fi construit viitorul spital este de 143.064 mp.
Spitalul va avea o structură modernă, la standarde europene, din punct de vedere arhitectural, medical, al echipamentelor și a tehnologiei IT. În proiectul spitalului sunt prevăzute 22 săli de operație, 4 săli de nașteri și 849 de paturi (106 paturi vor fi pentru îngrijiri critice, inclusiv terapie internsivă, terapie intensivă de urgență și terapie intersivă de urgență și îngrijiri a arșilor).

Material comandat de Partidul Național Liberal Cluj, Cod Mandatar Financiar 21240015

Facebook Comments Box

Actualitate

Topul celor mai sigure orașe și cartiere din România: Vezi pe ce loc se află Clujul și care sunt zonele de evitat

Dani Muresan

Published

on

Conform indexului T.R.A.I., realizat de Storia, platforma de anunțuri imobiliare lansată de OLX, Brașov, Oradea și Cluj-Napoca sunt orașele din România unde locuitorii se simt cel mai în siguranță. Dintre cele mai sigure zece cartiere din țară, șapte sunt situate în Cluj-Napoca. Orașele care au primit un scor mai redus în privința siguranței sunt Tulcea, Ploiești și Brăila. Indexul, accesibil pe trai.storia.ro, adună date obiective de la Google Traffic, Google Places, Airly și Storia, precum și date subiective de la locuitorii din cartierele incluse pe platformă.

Dintre cele mai sigure zece cartiere din țară, șapte sunt situate în Cluj-Napoca. Cartierul Andrei Mureșanu este considerat foarte sigur (scor 92,9), urmat de Orizont din Buzău (91,7) și cartierele Grigorescu (91,3) și Europa (91,3) din Cluj-Napoca. Alte cartiere percepute ca foarte sigure sunt Gruia (90,7) și Colonia Borhanci (90,4) din Cluj-Napoca, urmate de cartierul Scriitorilor din Brașov (90,4), Zorilor (90,3) și Bună-Ziua (90,3) din Cluj-Napoca și Valea Cetății din Brașov (90,2).

Pentru a completa datele obiective furnizate de T.R.A.I., am dorit să aflăm și părerea locuitorilor cu privire la alți indicatori importanți, precum percepția lor asupra siguranței. Orașe precum Brașov, Oradea, Cluj-Napoca și Sibiu au obținut scoruri foarte ridicate în ceea ce privește nivelul siguranței, Cluj-Napoca remarcându-se cu șapte cartiere incluse în top 10. Conform datelor analizate, chiar și orașele cu scoruri mai scăzute au obținut peste 60 de puncte (dintr-un punctaj maxim de 100), indicând astfel că sunt, totuși, orașe destul de sigure. Un alt aspect interesant care a reieșit din datele noastre este că persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 44 de ani se simt, în general, mai în siguranță (scoruri de peste 78), în timp ce persoanele de peste 65 de ani au prezentat, în medie, un scor puțin mai redus (74,7)”, a declarat Monica Dudău, Senior Marketing Manager Storia & OLX Imobiliare.

Cartierele care au obținut scoruri mai scăzute în ceea ce privește percepția siguranței sunt Gara de Nord din București (scor 52,8), cartierul Vest din Tulcea (53,3) și Hotvon din Baia Mare (54,2). Alte cartiere cu scoruri mai reduse includ Bulevardul București din Ploiești (55,9), CET din Constanța (56,1), Transilvaniei din Buzău (56,7), Mihai Bravu din Ploiești (57,3), cartierul Palas din Constanța (57,4) și Ferentari din București (58,1).

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Deputatul Sabin Sărmaș a jignit vârstnicii Clujului, făcându-i „oi” și provocând un conflict între generații!

Stefania Heinz

Published

on

Deputatul Sabin Sărmaș a provocat un val de indignare și tensiuni între generații printr-o declarație controversată adresată vârstnicilor din Cluj-Napoca. Într-o postare pe o rețea socială, ulterior ștearsă, Sărmaș a descris persoanele în vârstă din Cluj ca fiind “oi“, afirmând că “Bătrânii sunt oi, votează cu Boc pentru că sunt înțepeniți în proiect“.

Acest incident ridică semne de întrebare asupra maturității și capacității de înțelegere a deputatului privind importanța și contribuția vârstnicilor la bunul mers al societății. Comentariile sale jignitoare nu doar că au provocat furie, dar au și evidențiat o lipsă de considerație față de cei care au contribuit semnificativ la dezvoltarea României.

Declarațiile lui Sărmaș contravin spiritului de unitate între generații care a caracterizat Cluj-Napoca în ultimele două decenii. Orașul a fost un model de toleranță și incluziune, unde fiecare cetățean, fie tânăr, fie vârstnic, a avut un loc și a fost respectat.

Reacțiile negative nu au întârziat să apară. Cetățenii și liderii locali au criticat dur afirmațiile deputatului, subliniind importanța unirii generațiilor și a respectului reciproc. „Cheia este unirea generațiilor, avem nevoie ca toate generațiile să se înțeleagă între ele, trebuie să unim oamenii, nu să-i învrăjbim între ei”, au declarat reprezentanți ai comunității clujene.

Rămâne de văzut cum va evolua cariera politică a lui Sabin Sărmaș după acest incident prin care a pierdut total încrederea vârstnicilor. O întrebare care rămâne pe buzele multora este cum se vor simți Sărmaș și propria sa familie la vârsta senectuții, dacă vor fi tratați cu același dispreț. Zecile de mii de vârstnici ai Clujului, inclusiv bunicii deputatului, merită un respect deosebit și o atitudine demnă din partea tuturor, mai ales a celor aleși să îi reprezinte.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Comuna Jucu își propune să dezvolte o stațiune balneo-climaterică pentru a capitaliza pe resursele naturale locale

Dani Muresan

Published

on

Comuna Jucu își propune să dezvolte o stațiune balneo-climaterică pentru a capitaliza pe existența lacurilor cu apă sărată din zonă. Sarea este o resursă prezentă pe traseul Cluj-Napoca – Apahida – Cojocna – Jucu, iar lacurile din această regiune se remarcă prin apa lor extrem de sărată și beneficiile pentru sănătate asociate acestui tip de apă.

Primarul Dorel Pojar a anunțat cu entuziasm planurile comunei într-un interviu acordat Ziua Live: “Vrem să facem în Jucu o stațiune balneo-climaterică, deoarece am reușit să intrăm ca și comună în categoria de comună turistică de interes local, în baza unor prospecțiuni și dosare depuse. Avem niște lacuri sărate și în baza acestora am primit titulatura de comună turistică de interes local. Așteptăm fonduri să facem stațiunea balneo-climaterică.

Cu toate acestea, realizarea acestui proiect necesită investiții semnificative. Comuna Jucu depinde de surse externe de finanțare, fie din fonduri europene, fie de la Guvern. Bugetul local este deja direcționat către dezvoltarea infrastructurii rutiere, proiecte de apă și canalizare sau deschiderea unor parcuri pe malul Someșului.

Clujul, în ansamblul său, ar beneficia de o astfel de stațiune, mai ales în contextul în care Băile Someșeni sunt în paragină, iar în Cluj-Napoca nu există un aquapark funcțional. Această lipsă obligă oamenii să se îndrepte spre alte destinații, cum ar fi județele vecine, Turda sau Dej, pentru a beneficia de facilități similare.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite