Connect with us

Eveniment

Victimele Holocaustului de la Ghetoul din Cluj

Stefania Heinz

Published

on

Victimele Holocaustului de la Ghetoul din Cluj

An de an, la 9 octombrie, sunt omagiate victimele Holocaustului din România. Ghetoul din Cluj a fost unul din lagărele de plecare organizate în anul 1944 în cadrul holocaustului evreilor transilvăneni.

În România, prin Hotărârea de Guvern nr. 672/5 mai 2004, a fost aprobată data de 9 octombrie, ce marchează începutului deportărilor evreilor în Transnistria, în anul 1941, pentru comemorarea oficială, în plan naţional, a Zilei Holocaustului.

Ghetoul din Cluj a fost unul din lagărele de plecare organizate în anul 1944 în cadrul holocaustului evreilor transilvăneni. Ghetoul din Cluj a fost lichidat prin şase transporturi efectuate în trenuri ale morţii spre lagărul de exterminare de la Auschwitz, între 25 mai şi 5 iunie 1944.

Trimiterea în ghetouri a evreilor din Transilvania de Nord a început la 3 mai 1944 şi a durat o săptămână. Au fost concentraţi în zona fabricii de cărămidă Iris din nordul oraşului. Fiind format în principal din barăci folosite pentru uscarea cărămizilor, ghetoul nu avea aproape nici o facilitate pentru cei aproximativ 18.000 de evrei adăpostiţi acolo şi originari din Cluj, Gherla, Borşa, Huedin, precum şi satele din jur.

Dintre aceştia, 4.000 erau copii sub 13 ani – după cum se specifică pe placa comemorativă. Se ştie că majoratul moral-spiritual în iudaism este la 12 ani la fete (bat-mitzvah) şi, respectiv, la 13 ani la băieţi (bar-mitzvah) – de aici şi precizarea de mai sus. Placa se găseşte pe corpul de clădire din intersecţia străzii Fabricii, cu linia de tramvai (vizavi de hypermarketul REAL şi fabrica de medicamente Rambaxi, fostă Terapia).

În judeţul Cluj a mai fost înfiinţat un ghetou la Dej, unde erau concentraţi aproximativ 8.000 de evrei. Acţiunea de concentrare a fost efectuată de autorităţile maghiare, supravegheate de consilierii SS, printre care Hauptsturmführer-ul SS Dieter Wisliceny. Ghetoul se afla în subordinea lui László Urban, care conducea şi poliţia oraşului. Administrarea internă a fost încredinţată unui „Judenrat” (Consiliu Evreiesc). Printre membrii consiliului au fost rabinul Akiba Glasner, rabinul Mózes Weinberger şi Ernő Márton.

Similar celorlalte ghetouri de pe teritoriul Ungariei, exista şi o clădire special amenajată, unde poliţia îi tortura pentru a afla unde şi-au ascuns obiectele de valoare.

Ghetoul a fost lichidat după deportarea evreilor din acest ghetou la Auschwitz în şase transporturi. Primul a avut loc la 25 mai, iar ultimul la 9 iunie 1944.

“Astăzi aducem un pios omagiu victimelor Holocaustului şi îi onorăm pe supravieţuitori, condamnând, cu fermitate, aceste atrocităţi care au mutilat, pentru totdeauna, istoria noastră. În numele tuturor românilor, afirm cu tărie că nu vom uita niciodată victimele inocente şi ne angajăm, totodată, să nu mai permitem repetarea unei asemenea tragedii. Dorinţa însă nu este niciodată de-ajuns pentru a împiedica răul. Eşecul de a ne aminti istoria aşa cum a fost are consecinţe triste. Din păcate, deşi România a făcut progrese extraordinare în ceea ce priveşte recuperarea memoriei Holocaustului, asistăm de ani buni la campanii groteşti de reabilitare publică a unor figuri sinistre ale ‘trecutului negru’, oameni de cultură, politicieni sau militari care, prin ideile şi faptele lor, au condus la înjosirea, batjocorirea şi asasinarea unor semeni. Cei care vor să şteargă Holocaustul din istorie, precum şi cei care încearcă să-i exonereze de vină pe criminali sunt complici la acest rău îngrozitor. Nu vom înceta niciodată să-i condamnăm pe cei care au sădit ura şi au săvârşit crime şi nu vom mai pleca tăcuţi capul niciodată în faţa răului”, spune preşedintele Klaus Iohannis în mesajul său oficial din ziua comemorării victimelor Holocaustului.

Source link

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy

Eveniment

Bărbat de 50 de ani, readus la viață după un accident cu scuterul la Cuzdrioara

Alex Campian

Published

on

Un bărbat de 50 de ani a fost salvat ca prin minune de echipajele de urgență, după ce a fost găsit în stop cardio-respirator, în urma unui accident cu scuterul. Incidentul s-a petrecut în noaptea de duminică spre luni, în localitatea Cuzdrioara, județul Cluj.

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au fost alertați și au intervenit rapid. Când au ajuns la fața locului, l-au găsit pe bărbat într-o vale, în afara carosabilului. Nu avea puls și nu mai respira.

Fără să piardă o clipă, pompierii și paramedicii SMURD au început manevrele de resuscitare. După minute tensionate și eforturi susținute, inima bărbatului a fost repornită, iar acesta a revenit la viață.

A fost stabilizat și transportat de urgență la spital pentru investigații și tratament de specialitate.

Deocamdată nu se cunosc cauzele exacte ale accidentului, însă autoritățile urmează să stabilească ce s-a întâmplat. Important este că, datorită intervenției rapide a salvatorilor, viața unui om a fost salvată în mod spectaculos.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

Șoferii mai au de așteptat! Deschiderea Drumului Expres Tureni – A3 se amână

Alex Campian

Published

on

Drum expres Tureni – DN1 – A3, amânare deschidere pentru 9 iulie

Se amână deschiderea drumului expres Tureni – DN1 – A3. Noua dată: 9 iulie

Deschiderea drumului expres DN1 Tureni – A3, programată inițial pentru luni, 7 iulie, a fost amânată și va avea loc miercuri, 9 iulie. Această investiție importantă va contribui la descongestionarea traficului greu și de tranzit din municipiile Cluj-Napoca, Turda și Câmpia Turzii.

Drumul expres are o lungime de 5 km, iar bretelele de legătură către nodurile rutiere DN1 și A3 însumează 10 km. Valoarea investiției se ridică la 562,61 milioane lei (fără TVA).

Proiectul este strategic pentru regiune, asigurând o legătură rapidă și fluidă între DN1 și autostrada A3, ceea ce va stimula și dezvoltarea economică locală.

Lucrările au fost realizate de un consorțiu internațional condus de Dimex 2000 Company SRL.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

Accident tragic în Cluj: Copil de 2 ani și 7 luni, lovit mortal de o mașină în Căpușu Mic

Alex Campian

Published

on

Un grav accident rutier a avut loc marți seara, 2 iulie, în localitatea Căpușu Mic, județul Cluj. Un copil de doar 2 ani și 7 luni și-a pierdut viața după ce a fost lovit de un ansamblu de vehicule format din autoturism și remorcă.

Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj, două echipaje SMURD din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca, dintre care unul de terapie intensivă mobilă, au fost mobilizate de urgență la locul accidentului. La fața locului a fost solicitat și un elicopter SMURD pentru sprijin medical aerian.

Copilul a fost găsit în stop cardio-respirator, iar echipajele medicale au început imediat manevrele de resuscitare. Din păcate, în ciuda tuturor eforturilor depuse, medicii au fost nevoiți să declare decesul micuțului.

Conform Poliției Cluj, accidentul s-a produs în jurul orei 18:45. Primele cercetări arată că un bărbat în vârstă de 43 de ani, aflat la volanul unui vehicul cu remorcă, l-ar fi accidentat pe copilul care se afla în apropierea Drumului Comunal 114 (DC114). Circumstanțele exacte urmează să fie stabilite în cadrul anchetei.

Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, iar rezultatul a fost negativ.

Poliția continuă cercetările pentru a clarifica toate aspectele privind modul în care s-a produs tragedia.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom