Connect with us

Eveniment

Clujul și Unirea Transilvaniei cu România. Povestea delegaților clujeni care au participat la Marea Adunare de la Alba Iulia

Stefania Heinz

Published

on

Clujul și Unirea Transilvaniei cu România. Povestea delegaților clujeni care au participat la Marea Adunare de la Alba Iulia

În toamna anului 1918, clujenii se aflau în avangarda organizării actului istoric cunoscut astăzi drept Marea Adunare de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918. 
România participase alături de Puterile Antantei la Primul Război Mondial, iar odată cu obținerea victoriei finale împotriva Germaniei și Austro-Ungariei, românii au reușit să înfăptuiască unitatea națională deplină, râvnită timp de atâtea secole.

Printre participanții la Marea Adunare de la Alba Iulia au fost și delegați clujeni, mobilizați de către avocatul Amos Frâncu (foto), un om politic excepțional, apărător al memorandiștilor în anul 1894 și militant pentru Marea Unire de la 1 decembrie 1918. În Cluj, centru politic și cultural de primă importanță a Transilvaniei, pulsa o intensă mișcare națională românească. Declarația de autodeterminare a românilor din Transilvania, elaborată la Oradea, în 12 octombrie 1918 și citită în Parlamentul maghiar de la Budapesta pe 18 octombrie, a reprezentat și pentru românii clujeni semnalul luptei decisive pentru unirea cu România, al unor inițiative întreprinse sub freamătul nerăbdării de a acționa imediat, care au început să se deruleze și în orașul de pe Someș, până la 1 decembrie 1918, potrivit BJC

Faimosul proces al Memorandumului
Primul primar al Clujului, fost membru al Senatului Naţional Român din Cluj, doctor Iulian Pop spunea: „Istoria neamului românesc din Ardeal e un lung şir de suferinţe şi se învârte aproape în întregime în jurul Clujului. Aici a decurs faimosul proces al Memorandului, întemniţând fruntaşii neamului, pe străzile Clujului s-au târât în lanţuri preoţi, intelectuali, ţărani, femei şi bărbaţi nevinovaţi, au fost scuipaţi şi huiduiţi ca făcători de rele, întemniţaţi şi pedepsiţi cu ani grei de temniţă, iar alţii împuşcaţi fără multă procedură şi înmormântaţi noaptea fără mult zgomot de-a lungul gardului din cimitir, atunci când floarea neamului românesc, braţul vânjos al tineretului lupta pe toate fronturile Războiului mondial.

Aici s-a interzis de cătră faimosul rector Apathy, vorba dulce românească între zidurile universităţi şi tot aici au fost adunaţi în vara anului 1918 învăţătorii din aşa numita zona culturală, ca să-i instruiască cum să ne deznaţionalizeze. Aici au fost adunate hoardele secuieşti în toamna anului 1918, cari mişeleşte au atacat de mai multe ori localul Consiliului Naţional Român şi cărora, abstrăgând de la multe alte victime, a căzut jertfă şi tânărul Petroviciu. Aici s-a lucrat mai mult pentru deznaţionalizarea noastră, căci nicăiri n-a fost teamă mai mare ca aici, că se va realiza visul nostru de veacuri: Unirea tuturor Românilor. Cu drept cuvânt s-a numit Clujul Golgota Românismului!”

27 noiembrie 1918: Delegații clujeni care au primit mandat de participare
Lansarea de către Consiliul Național Român Central de la Arad a chemării de a participa în număr cât mai mare la Adunarea de la Alba Iulia din 7-20 noiembrie 1918 a declanșat suita adunărilor organizate pentru desemnarea delegaților. La Cluj, pentru ziua de 27 noiembrie au primit mandat de participare Emil Hațieganu, Nicodim Cristea, Elie Dăianu, Valentin Poruțiu, Augustin Pordea, Anton Mandeal, Petre Barițiu, Amos Frâncu, Ioan Giurgiu, Pavel Alb, Iuliu Muja, Iuliu Coroianu, Maria R. Pop și Sidonia G.I. Docan. Universitarii români întruniți în aceeași zi i-au delegat pe Emil Dandea și Virgil Marian.

În decursul lunii noiembrie au avut loc adunări de desemnare a reprezentanților la Alba Iulia în toate localitățile mai mari ale comitatului. Un tren cu circa 1000 de persoane a plecat spre Alba Iulia pe 30 noiembrie.

Emil Hațieganu, un nume cu rezonanță în domeniul luptei pentru unire și menținerea conștiinței naționale, potrivit documentelor regăsite în arhivele naționale. Acesta a rămas în Ardealul de Nord chiar și după cedarea silită a acestuia, pentru susținerea drepturilor națiunii române vitregite. În acest scop, profesorul Hațieganu și-a dat seama că unul din mijloacele cele mai eficace era menținerea limbii și culturii române. Singura publicație periodică din Transilvania acelui timp era „Tribuna Ardealului”, înființată și redactată de același Emil Hațieganu (foto).

Deschiderea Marii Adunări
Peste o sută de mii de români, trimiși de comunitățile locale, au votat pe 1 Decembrie 1918 Unirea Transilvaniei cu România. Idealul Marii Uniri a revărsat peste poporul român un sentiment înălțător de apartenență, iar România s-a bucurat de o perioadă de dezvoltare fără precedent. În mulțimea adunată la Alba Iulia s-au aflat și mulți clujeni care au mers fără mandat. Potrivit unor estimări, la Marea Adunare de la Alba Iulia au participat aproximativ 450 de persoane din județul Cluj.

În anul 2018, în urma solicitărilor adresate de către Consiliul Județean Cluj tuturor UAT-urilor din județul Cluj, pentru obținerea informațiilor utile cu privire la identificarea participanților la marele eveniment istoric de la Alba Iulia, au fost identificați alți 119 clujeni care s-au aflat, pe 1 decembrie 1918, la Marea Adunare de la Alba Iulia. Numele acestora le puteți găsi aici.

Și la Cluj, în ziua de 1 Decembrie 1918, mulțimea s-a adunat în Piața Mare, iar la ora 10,00 clopotele au vestit prin dangătul lor deschiderea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia și împlinirea visului unirii tuturor românilor într-un stat.

Source link

Facebook Comments Box

Actualitate

Magie la Cluj: Concerte Multisenzoiral cu Vivaldi și Ceaikovski! Unde? Când?

Cosmin Ardelean

Published

on

Clujul sub vraja lumânărilor: Concerte multisenzoriale cu Vivaldi și Ceaikovski la Auditorium Maximum

Clujenii sunt invitați în această primăvară la o experiență muzicală cum rar se întâlnește: concertele multiSENZORIAL, un concept inovator care transformă spațiile clasice în lumi de basm, inundate de lumina a mii de lumânări electrice. Atmosfera spectaculoasă, îmbinată cu măiestria unor muzicieni de top, promite o călătorie sonoră și vizuală de neuitat.

12 aprilie, ora 18:00 – Pe scena Auditorium Maximum va răsuna magia baletelor „Lacul lebedelor” și „Spărgătorul de nuci”, capodopere semnate de Piotr Ilici Ceaikovski. Muzica va fi interpretată de violonista Diana Jipa și Ansamblul Sebastian, într-un decor feeric care aduce publicul direct în inima poveștilor.

Seara continuă de la ora 20:00, când începe o altă incursiune fascinantă: „Anotimpurile” lui Antonio Vivaldi, aduse la viață în aceeași formulă artistică. Publicul va trăi, notă cu notă, spectacolul naturii de-a lungul celor patru anotimpuri – de la prospețimea primăverii, la arșița verii, bogăția toamnei și răceala iernii.

🎻 Programul serii include:

  • Primăvara: Allegro – Largo – Allegro pastorale

  • Vara: Allegro non molto – Adagio – Presto

  • Toamna: Allegro – Adagio molto – Allegro

  • Iarna: Allegro non molto – Largo – Allegro

🎟️ Biletele sunt disponibile online și la locație (Str. Mihail Kogălniceanu nr. 5), dar se recomandă sosirea cu cel puțin 30 de minute înainte de începerea concertului. Evenimentele au o durată de aproximativ 60 de minute, iar accesul copiilor este permis de la 8 ani în sus.

IMPORTANT: Din motive de siguranță, lumânările folosite în decor sunt electrice, dar creează o ambianță caldă și poetică, perfectă pentru o seară specială.

Dacă vrei să evadezi din rutina orașului și să te lași purtat de muzică într-un tărâm de poveste, nu rata aceste două seri excepționale la Cluj!

Biletele se pot achiziționa aici:
https://tickets.multisenzorial.com/

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Record Store Day 2025 – 3 zile de muzică, viniluri și good vibes!

Stefania Heinz

Published

on

Pregătește-te pentru un weekend epic în Cluj, dedicat în întregime iubitorilor de muzică pe vinil! Record Store Day revine cu forțe proaspete, iar anul acesta îl sărbătorim cum se cuvine la LaVinil, Yolka și Flying Circus. Trei zile de diggin’, DJ sets și concerte care te vor ține conectat la tot ce e cool în lumea analogică.


🎧 Ce e Record Store Day?

Lansat în 2008, Record Store Day este omagiul internațional adus magazinelor de discuri independente. Artiști, colecționari și pasionați de sunet autentic se adună an de an pentru ediții exclusive lansate special pentru această ocazie. Este ziua în care muzica pe vinil devine sărbătoare globală – și nimic nu sună mai bine!


📍 Ce se întâmplă în Cluj?

🎵 LaVinil – Viniluri cât cuprinde, inclusiv ediții speciale aduse special pentru acest weekend. Dacă nu ajung toate la timp… eh, știi cum e: vinilurile bune merită așteptarea.

🌀 Târg de viniluri @ Yolka – În căutare de rarități? La Yolka te așteaptă o selecție diversă și surprize din alea care îți fac inima să tresară!

🎚️ Live Vinyl DJ Sets @ LaVinil – Muzica e în priză non-stop. DJ locali și invitați speciali vor scoate sunete groase direct de pe platan!

🎤 Concert aniversar New Disorder @ Flying Circus – Vineri, 11 aprilie, trupa New Disorder împlinește 14 ani și marchează momentul cu un super show alături de Hanging Around. Intrarea se face pe bază de bilet.

💃 Party @ Yolka – Sâmbătă se lasă cu dans! UFO și Count de Monte Disco pun vibe-ul pe repeat de la 19:00 până târziu.


🗓️ Unde și când?

📍 LaVinil – 11–13 aprilie | 14:00–21:00
📍 Yolka – 12–13 aprilie | 14:00–23:00
📍 Flying Circus – 11 aprilie | de la ora 19:00 (bilete disponibile la intrare)

🔗 Pentru program actualizat și mai multe detalii, urmărește:
LaVinil | Yolka | Flying Circus


🔊 Viniluri. Muzică. Oameni faini.

Hai să facem din Record Store Day 2025 cel mai tare weekend de primăvară!

🎶 Ne vedem printre viniluri! 🎶

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cultura

Lacrimi și aplauze! Clujul i-a oferit un moment MAGIC lui Florin Piersic alături de Richard Clayderman și Dan Negru

Cosmin Ardelean

Published

on

Clujul l-a ridicat în picioare! Florin Piersic, ovaționat minute în șir la spectacolul lui Clayderman!

Clujul a oferit un moment de neuitat marelui actor Florin Piersic! În cadrul spectacolului impresionant susținut de pianistul Richard Clayderman pe 29 martie, publicul clujean l-a ovaționat pe legendarul artist minute în șir, într-o atmosferă încărcată de emoție și admirație.

Dan Negru, prezentatorul evenimentului, i-a pregătit o surpriză specială lui Florin Piersic, aflat în recuperare după problemele de sănătate. Într-un video postat pe Facebook, Negru a povestit momentul: “Am ajuns la Cluj ca să îl prezint pe Richard Clayderman, unul dintre cei mai mari pianiști din istoria muzicii mondiale… dar dacă tot am ajuns aici, la Cluj, nu am ratat ocazia să îl invit la spectacol…”.

Înainte de a-l introduce pe Richard Clayderman, Dan Negru a coborât de pe scenă și s-a îndreptat către Florin Piersic, stârnind o reacție extraordinară din partea publicului. Miile de spectatori prezenți în sală s-au ridicat în picioare și l-au aplaudat frenetic pe îndrăgitul actor, oferindu-i un omagiu vibrant.

“O să îi rog pe organizatori să nu se supere pe mine, că o să cobor de pe scenă un minut. Asta nu era prevăzut în program. Dar aș vrea ca lovitura de începere să fie dată de o legendă pe care vreau să o salut la Cluj, doamnelor și domnilor, Florin Piersic”, a spus Dan Negru, prezentându-l pe actor.

Florin Piersic a răspuns cu emoție la căldura publicului: “Mă bucur că suntem împreună! Vă îmbrățișez pe toți și am putere încă să vă pup pe toți…”.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite