Connect with us

Actualitate

Bobotează în Cluj-Napoca: 20.000 de sticle de apă pregătite pentru ceremonia de sfințire – O tradiție ce transmite har divin prin apa binecuvântată

Diana Petrescu

Published

on

Sâmbătă, 6 ianuarie, în orașul Cluj-Napoca, va avea loc slujba de Bobotează în toate bisericile, eveniment la care sunt așteptați sute de credincioși pentru a lua parte și a se închina la apa sfințită. În centrul orașului, la Catedrala Mitropolitană „Adormirea Maicii Domnului”, au fost pregătite 20.000 de sticle pentru acest moment deosebit.

Boboteaza, sărbătorită la 6 ianuarie, marchează sfârșitul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă, încheind ciclul festiv început în Ajunul Crăciunului. În acest an, Catedrala din Cluj-Napoca a pregătit un număr impresionant de 20.000 de sticle de apă pentru ceremonia solemnă.

Ritualul Bobotezei și Agheazma Mare

Unul dintre cele mai cunoscute rituale asociate cu Boboteaza este cel legat de agheazma mare sau apa sfințită. Credincioșii își aduc recipiente proprii pentru a colecta apa sfințită la biserică sau primesc direct de la aceasta această apă, considerată a avea calități curative și protectoare. Această apă binecuvântată este păstrată în case pentru a fi folosită în momente speciale sau în perioade dificile.

Arhimandritul Simeon Pintea de la Catedrala Mitropolitană a explicat procedura și importanța acestui moment: „Am pregătit 20.000 de flacoane de câte jumătate de litru. La ora 8:30 începe Utrenia, adică slujba de dimineață, de la ora 10:00 începe Sfânta Liturghie și după finalizarea Liturghiei se va face sfințirea apei. Părintele Mitropolit Andrei slujește și predică și tot el va sfinți apa. Aceasta va fi sfințită în fața catedralei pe o scenă amenajată.”

Importanța și Semnificația Bobotezei

Arhimandritul Simeon Pintea a subliniat importanța Bobotezei și semnificațiile acestei sărbători: „Sărbătoarea Bobotezei are foarte multe semnificații. În primul rând este o sărbătoare a Teofaniei, adică a arătării Sfintei Treimi. La botezul Domnului s-a revelat Preasfânta Treime, Domnul Hristos, fiul lui Dumnezeu întrupat, s-a botezat în apa Iordanului, Tatăl din cer a mărturisit că El este Fiul cel iubit și Duhul Sfânt s-a pogorât asupra lui în chip de porumbel. De aceea noi numim această sărbătoare Teofanie.”

„De asemenea, este o sărbătoare a Epifaniei pentru că Domnul Hristos în această zi s-a descoperit în fața lumii ca Fiu al lui Dumnezeu și Mântuitor al lumii. Apoi, este sărbătoarea luminilor pentru că în vechime această zi se luminau, adică se botezau cei care s-au pregătit, prin Catehumenat ca să primească Sfântul Botez.”

„În această zi sărbătorim restaurarea creației pentru că Domnul Hristos botezându-se în Iordan a sfințit firea apelor și acest lucru înseamnă că este o zi a ecologiei, în sensul că Biserica are grijă de natura înconjurătoare și promovează grija și atenția oamenilor față de natura înconjurătoare tocmai prin faptul că o parte a creației cosmice, adică apa care este un element vital, se sfințește în ziua de Bobotează”, a încheiat Arhimandritul Simeon Pintea.

Evenimentul din Cluj-Napoca se anunță a fi un moment de adâncă închinare și împlinire spirituală pentru credincioșii care participă și sărbătoresc această tradiție milenară în data de 6 ianuarie.

Facebook Comments Box

Actualitate

Măcel în “zona rezidențială”! Caii au dezlănțuit iadul în cartierul milionarilor din Cluj!

Cosmin Ardelean

Published

on

Panică în cartierul milionarilor din Cluj! Caii distrug vile de lux și lasă mizerie în urmă!

Un adevărat haos stăpânește în cartierul Tineretului, una dintre cele mai exclusiviste zone ale Clujului, unde prețul unei case ajunge chiar și la 500.000 de euro. Proprietarii disperați se plâng că sunt terorizați de o hoardă de cai, lăsați liberi să pătrundă pe proprietățile lor și să distrugă tot ce le iese în cale.

“În cartierul Tineretului, zona străzii Voroneț și a străzilor adiacente, aproape în fiecare noapte sunt niște cai care sunt liberi, intră pe proprietățile private și provoacă distrugeri”, semnalează clujenii exasperați, care se tem ca nu cumva animalele să le afecteze și copiii.

Problema nu se oprește la distrugerea vilelor de lux și a grădinilor amenajate cu gust. Caii își fac nevoile peste tot, transformând străzile și trotuarele într-un câmp de luptă, unde “pe lângă asta, umblă liberi pe stradă, și pe trotuar și pe partea carosabilă”, după cum au declarat locuitorii.

Situația a ajuns la un punct critic, iar oamenii cer disperați ajutorul autorităților pentru a-l identifica și sancționa pe proprietarul cailor. “Este adevărat că orașul s-a extins foarte mult, acaparând toate zonele de la periferia orașului, însă nu este normal să investești peste 300.000 de euro, uneori chiar și 500.000 de euro, cât costă o casă pe strada Voronețului, ca să calci zilnic în balegă de cal”, spun ei.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Boc, război total cu fumatul! Cum va arăta Clujul fără miros de țigară?

Cosmin Ardelean

Published

on

Cluj-Napoca în război cu țigara: Se interzice fumatul în parcuri, stații de bus și la stadioane! Vezi unde mai poți fuma!

Clujul se pregătește să devină un oraș mai curat, dar mai puțin prietenos cu fumătorii! După o perioadă de consultare publică care se încheie astăzi, 4 aprilie 2025, autoritățile au decis: fumatul va fi drastic limitat în spațiile publice.

Primăria a anunțat că va interzice fumatul, și nu doar cel clasic, ci și orice forme alternative, în stațiile de transport în comun, în parcurile și bazele sportive. Motivul? Protejarea sănătății cetățenilor, inclusiv a nefumătorilor, de efectele nocive ale fumatului pasiv.

“Nu interzicem drepturi, protejăm vieți!” a declarat primarul Emil Boc, subliniind că măsura este necesară pentru a asigura un mediu sănătos pentru toți, de la copii care se joacă în parc la călători care așteaptă autobuzul.

Dar nu vă grăbiți să aruncați țigările la gunoi! Pentru fumători, există și o rază de speranță: în parcuri și baze sportive vor fi amenajate locuri special dedicate fumatului. Totuși, acestea vor fi create în termen de 90 de zile de la aprobarea definitivă a hotărârii, deci până atunci, mai bine țineți-vă de pachet!

Cei care ignoră interdicția riscă amenzi usturătoare, cuprinse între 100 și 500 de lei. Așa că mai bine respectați legea, nu doar pentru buzunarul vostru, ci și pentru sănătatea celor din jur.

Decizia nu este una radicală, a mai punctat primarul, ci una care aliniază Clujul cu trendul european. Multe orașe au adoptat deja măsuri similare, iar acum e rândul Clujului să facă un pas important spre un viitor mai verde și mai sănătos.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Cluj-Napoca izolat? Conexiunea aeriană cu Budapesta, suspendată! Efectul Schengen

Cosmin Ardelean

Published

on

Cluj-Napoca pierde conexiunea aeriană cu Budapesta! Zborurile Aeroexpress, suspendate după intrarea României în Schengen!

Clujenii care voiau să evadeze rapid în capitala Ungariei vor fi dezamăgiți! Compania aeriană Aeroexpress Regional a anunțat că va suspenda temporar zborurile dintre Cluj-Napoca și Budapesta începând cu luna aprilie a acestui an.

Decizia a fost confirmată de conducerea companiei, care a explicat că zborurile Cluj – Budapesta vor fi suspendate temporar din cauza schimbărilor semnificative în gradul de ocupare a aeronavelor, odată cu ridicarea controalelor la frontiera terestră după intrarea României în spațiul Schengen. Se pare că acest lucru a afectat viabilitatea economică a rutei, clujenii optând mai des pentru transportul rutier.

Compania aeriană nu renunță definitiv la ruta Cluj – Budapesta, ci intenționează să o reintroducă într-o formă îmbunătățită la începutul sezonului de iarnă 2025. Rămâne de văzut dacă se vor menține aceleași prețuri, orare și frecvențe.

Zborurile dintre Cluj și Budapesta, inaugurate în septembrie 2022, au fost populare printre cei care doreau să evite drumul lung cu mașina, dar acum par să fi pierdut teren în fața accesibilității și confortului oferit de călătoria fără controale la graniță.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite