Educatie
România în coada clasamentului european la educație online și competențe digitale

Published
1 year agoon
By
Dani Muresan
România ocupă ultimul loc în clasamentul țărilor europene în ceea ce privește utilizarea internetului în scopuri educaționale. Conform datelor furnizate de Eurostat, în 2023, aproape o treime dintre utilizatorii de internet din Uniunea Europeană, cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani, au accesat cursuri sau materiale online de învățare, în creștere față de anul anterior.
Cu toate acestea, situația din România este alarmantă în acest domeniu, cu doar 10% dintre utilizatorii de internet declarând că au folosit mediul online în scopuri educaționale în 2023. Conform Eurostat, doar 9,2% dintre români au participat la cursuri online sau au utilizat materiale online de învățare în ultimele 3 luni anterior sondajului european. Aceasta reprezintă o creștere ușoară de puțin peste 1 punct procentual față de anul precedent, când procentul era de 7,8%.
Comparativ cu alte țări europene, România se află la o distanță considerabilă de celelalte state membre, ocupând ultimul loc în UE. Cipru, Bulgaria și Grecia se situează pe penultimele locuri, cu procente de 16%, respectiv 17%, iar Polonia cu 18%. De menționat că Grecia și Cipru au înregistrat scăderi semnificative față de anul 2022, în timp ce celelalte țări au înregistrat creșteri.
La polul opus al acestui raport, Olanda se clasează pe primul loc în ceea ce privește educația online, cu un impresionant procent de 54% dintre utilizatori, urmată de Finlanda, Suedia, Spania și Estonia. Media europeană este de 30%, în creștere de la 28% în 2022, iar creșterile semnificative s-au înregistrat în Olanda, Suedia, Malta, Estonia și Croația.
Analfabetismul digital în școlile românești
Explicația acestei realități nu este surprinzătoare, având în vedere un raport publicat în rețeaua Eurydice. În România, competențele digitale sunt introduse în programa școlară abia din clasa a V-a, spre deosebire de alte țări europene, unde acestea sunt integrate încă din primii ani de studiu. Astfel, tinerii și adulții români nu beneficiază de o educație suficientă în acest domeniu, iar școala românească nu promovează învățământul digital.
Situația este agravată de faptul că 4 din 10 elevi români sunt analfabeți funcționali, conform unui recent studiu național. Doar 11% dintre elevi au capacitatea de a înțelege pe deplin sensul unui text, în timp ce restul se împart între cei funcționali și cei cu analfabetism funcțional. Aceste constatări subliniază necesitatea unei reforme educaționale urgente pentru a aduce România la standardele europene în domeniul educației online.
You may like
-
Averea unui Român Este de Peste 11 Ori Mai Mică Decât a unui European Mediu: De Unde Vine Această Discrepanță?
-
Cluj-Napoca, Printre Cele Mai Sigure Orașe din Europa la Începutul Anului 2024: Vezi Topul Celor Mai Sigure Orașe din Europa
-
Se adună donații pentru Centrul Comunitar Khetane, de la Pata Rât!
-
Lecție dată de un BMW -ist la Cluj! Un șofer cu BMW seria 7 ”tare de tot” s-a oprit să ajute un șofer necăjit
-
Clujean, vizat de DIICOT pentru distribuirea unor materiale interzise cu minori
-
Patru hoți români au terorizat mai multe orașe din Italia! Polițiștii locali i-au numit ,,Banda Mercedesului Alb” – VIDEO
Educatie
🥇 Mădălina Rafa, eleva din Dej cu cea mai mare medie la Bacalaureat 2025 în județul Cluj: “Poți face performanță oriunde”

Published
6 days agoon
June 28, 2025By
Alex Campian
Mădălina Rafa, absolventă a Colegiului Național „Andrei Mureșanu” din Dej, este tânăra care a obținut cea mai mare medie din județul Cluj la Bacalaureatul 2025 – 9,98. A fost șefă de promoție, a avut 10 pe linie în toți cei patru ani de liceu, iar acum se pregătește pentru admiterea la Facultatea de Medicină din cadrul UMF Cluj-Napoca.
📚 Rezultate de top: 10 la Matematică și Chimie, 9.95 la Limba română
Performanța ei este cu atât mai remarcabilă cu cât nu a luat meditații pentru Bacalaureat, ci s-a bazat exclusiv pe ce a învățat la școală. A luat 10 la Matematică, 10 la Chimie și 9.95 la Limba română.
„Pregătirea pentru Bac nu începe în clasa a XII-a. Am muncit constant din clasa a IX-a și am construit o bază solidă de cunoștințe”, spune Mădălina.
💃 Sportivă de performanță în dans sportiv
Pe lângă activitatea academică, Mădălina este și sportivă de performanță. Practică dansul sportiv și a participat la numeroase competiții naționale și internaționale, menținând un echilibru impresionant între școală și sport.
„Am fost sprijinită de toți profesorii mei. Au înțeles că fac sport de performanță și m-au ajutat ori de câte ori am avut nevoie”, povestește tânăra.
🧠 Fără meditații la Bac, doar pentru admitere la Medicină
Mădălina a ales să facă meditații doar pentru admiterea la Medicină, la biologie și chimie.
„Chimia organică pentru admitere se suprapune cu materia de Bac, dar nu am avut nevoie de meditații pentru examenul de final de liceu. Școala a fost suficientă pentru o notă mare.”
🌍 “Orașul nu determină performanța”
Mădălina Rafa este o voce a generației ei, convingătoare și motivantă. Crede cu tărie că poți face performanță oriunde, chiar și într-un oraș mic.
„Nu contează unde înveți, ci cum înveți și cât de dedicați sunt profesorii. La Dej, am avut parte de dascăli extraordinari care m-au inspirat și susținut.”
🩺 Viitorul: Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca
În iulie, Mădălina va susține admiterea la UMF Cluj-Napoca, hotărâtă să își urmeze visul de a deveni medic. Are toate atuurile: determinare, disciplină, pasiune și un caracter puternic.
➡️ Povestea ei este o lecție de ambiție, echilibru și încredere în sine.
Sursa info&foto: cluj24
Educatie
Invenția care a uimit America: doi liceeni din Cluj, aleși dintre 27.600 de participanți la un concurs din New York

Published
2 weeks agoon
June 20, 2025By
Alex Campian
Proiectul iRIDE, realizat de doi elevi de liceu din Cluj-Napoca, a fost distins cu o Mențiune Onorabilă la Olimpiada Genius din Statele Unite ale Americii, desfășurată la Rochester Institute of Technology din New York.
Recunoașterea vine în urma unei competiții acerbe, la care au fost înscrise peste 27.600 de proiecte din întreaga lume. Proiectul clujenilor a fost desemnat printre cele mai bune 200, la categoria Știință.
Anunțul a fost făcut de profesoara Dorina Gîrbovan de la Transylvania College, cea care i-a coordonat pe elevi. „Această recunoaștere este extrem de valoroasă pentru noi. Este un semnal că ideile tinerilor pot contribui concret la rezolvarea unor probleme reale. Suntem motivați să continuăm și să revenim anul viitor cu un proiect și mai puternic”, a declarat aceasta.
Soluție pentru mobilitatea nevăzătorilor
Ce este iRIDE? Este un vehicul electric autonom, creat special pentru a ajuta persoanele cu deficiențe de vedere să se deplaseze independent în aeroporturi. Proiectul integrează tehnologii moderne, precum inteligență artificială, senzori de detecție, comenzi vocale și o tastatură Braille, facilitând astfel orientarea în spații aglomerate și complexe.
Dispozitivul este capabil să detecteze obstacole în timp real și să asigure o deplasare sigură pentru utilizator. Conceptul reprezintă o soluție inovatoare cu potențial real de aplicare în infrastructura aeroportuară.
Cei doi elevi care au realizat proiectul sunt Mara Cristiana Cioban, de la Transylvania College, și Gombos Domokos, de la Colegiul Unitarian „Zsigmond Janos”.
Participarea și premierea lor la Genius Olympiad reprezintă o nouă confirmare a valorii tinerilor români în competițiile internaționale de știință și tehnologie.
Educatie
Olimpicii racovițiști Povestea succesului din inima Clujului

Published
2 weeks agoon
June 19, 2025
Colegiul Național „Emil Racoviță”din Cluj-Napoca, fondat în urmă cu peste un secol, s-a impus, de câteva decenii deja, ca un reper al excelenței educaționale în România. Situat în inima orașului, aproape de instituții culturale și academice, colegiul a cultivat de-a lungul timpului o tradiție pentru formarea intelectuală a elevilor săi, reflectată în mod deosebit în rezultatele remarcabile obținute. În actualul an școlar (2024-2025), 150 de elevi ai liceului au participat la faze naționale ale olimpiadelor și concursurilor organizate în România.
Olimpiada Națională de Matematică este una dintre provocările la care elevii Colegiului Național „Emil Racoviță” sunt prezenți cu mic, cu mare. Dintre pasionații de toate vârstele, s-au selectat 20 de elevi, de la clasa a V-a până la clasa a XII-a, care au participat la etapa națională a Olimpiadei de Matematică. Treisprezece dintre ei s-au întors cu rezultate remarcabile: Tudor Mitran (VIII B) – premiul I şi medalie de aur, prof. Adrian Andrea, Darius Hangan (VI B) – premiul al II-lea și medalie de aur, prof. Valentina Vasilescu, Dan Sebastian Popa (VII C) – mențiunea I și medalie de argint, prof. Laura Coldea, Bianca Murza (V B) – mențiunea II și medalie de argint, prof. Laura Coldea, Ștefan Paruș (XI B) – mențiune și medalie de aur, prof. V. Vasilescu, Alexandru Chiș (XI B) – mențiune și medalie de argint, prof. V. Vasilescu, Alexandru Balaş și Dominic Palici (VI B) – medalie de bronz, prof. V. Vasilescu, Vlad-Andrei Luca (X C) – medalie de bronz, prof. Adrian Magdaș, iar Patrick-David Dunca (V B), Cezar Ferdeș (VD), Eduard Stuparu (VI B) și Alexandru Paul Cârcu (VIII B) au obținut mențiune de onoare, pregătiți fiind de prof. L. Coldea, prof. Gheorghe Lobonț, prof. A. Andrea respectiv V. Vasilescu.
De asemenea, în cadrul Concursului de Matematică Aplicată „Adolf Haimovici”, Eliza Duca (XII A), pregătită de către doamna profesoară Ariana Văcărețu, s-a calificat la etapa națională.
Elevii racovițiști au demonstrat din nou excelență în domeniul științelor, obținând rezultate remarcabile la Olimpiada Națională de Fizică și la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică, unde au demonstrat nu doar cunoștințe teoretice solide, ci și o capacitate excepțională de aplicare practică în probele experimentale și de rezolvare a problemelor complexe. Printre participanți la olimpiada naţională de fizică s-au remarcat: Victor Schubert (VII A) – mențiune, Paul Gabriel Mureşan (VI B) – mențiune, prof. Iraida Mărginean, Mihai Cristian Iliescu (VIII B) – medalie de bronz, prof. Iraida Mărginean. La olimpiada naţională de astronomie şi astrofizică au obținut următoarele rezultate: Gafițescu Florin-Andrei (VIII C) mențiune și medalie de argint, calificare în lotul național lărgit, locul 11 la lotul lărgit de juniori, Vlad Andrei Luca (X C) – mențiune de onoare, Eric-Daniel Blendea (XI B) – medalie de bronz, Ilinca Sandu (XI C) – medalie de bronz, George-Dan Chita (XI C) – premiu special, mențiune și medalie de argint, calificare în lotul național lărgit, locul 13 la lotul lărgit, Nectarie Paşca (XI B) – premiu special, mențiune și medalie de argint, calificare în lotul național lărgit, locul 15 la lotul național, Matei Costea (XI B) – premiu special, mențiune și medalie de argint, calificare în lotul național lărgit, locul 11 la lotul lărgit, Bogdan Rusea (XI C) – premiul al II-lea, premiu special, mențiune și medalie de aur, calificare în lotul national lărgit, locul 4 în lotul lărgit, calificat în lotul restrâns pentru IOAA şi calificare la Olimpiada internaţională din Mumbai – India. Toți au fost pregătiți cu profesionalism și cu pasiune de un absolvent al colegiului, de asemenea olimpic internațional: Teofil Voicu.
La Olimpiada Națională de Chimie elevii Colegiului Național „Emil Racoviță” au avut o prestație excelentă, demonstrând un nivel ridicat de pregătire și interes față de științele naturii. La olimpiada naţională de chimie au participat : Iliescu Mihai Cristian (VIII B), care a obținut premiul II – prof. Camelia Moldovan, Ștefan Păcurar (XI C), care a obținut mențiune specială și premiu pentru cea mai bună lucrare practică, prof. Margareta Bulzan. La biologie au obținut următoarele rezultate: Andrei Cezar Bora (X A) – mențiune, Ioana Lorena Bărăgan (XII A) – premiu special, prof. Cristina Miclea. Experiența acumulată în cadrul competiției naționale reprezintă un pas important în dezvoltarea lor academică, marcând începutul pregătirii pentru admiterea la Medicină sau la alte facultăți de profil și un motiv de mândrie pentru întreaga comunitate a colegiului.
O provocare complexă au reprezentat-o olimpiadele interdisciplinare, la care s-au calificat: Mihai Cristian Mihai Cristian Iliescu (VIII B) , la Științe pentru juniori și Amelia Carmen Pop (XII B) la Științele pământului. Etapa națională a acestor olimpiade se va desfășura în perioada vacanței de vară.
Olimpiada Națională de Statistică (aflată în acest an la prima ediție) a suscitat interesul unui număr impresionant de elevi, toți cei 22 de elevi participanți la faza județeană calificându-se la etapa națională, îndrumați și pregătiți de prof. Ariana Văcărețu și prof. Gh. Lobonț.
La Olimpiada Națională de Informatică s-au remarcat următorii elevi: Iulia Morariu (VIII B) a obţinut medalie de argint la olimpiada naţională, medalie de argint la Turneul international de informatică “ Shumen” şi calificare la olimpiada europeană de informatică pentru fete (EGOI). Elevul Tudor Morariu (XI A) a luat medalie de bronz la etapa naţională, Cezar Bolba (VIII B) – mențiunea II și medalie de aur, Dan Sebastian Popa (VII C) – mențiunea III și medalie de aur, prof. Szabo Zoltan, Andreea Maria Socaciu (VIII C) – medalie de bronz. La Olimpiada Națională de Tehnologia Informației, eleva Tulai Maria-Ananda (XII C), îndrumată de prof. Elena Tarța, s-a remarcat obținând premiul III și medalia de aur.
La Olimpiada Naţională de Inteligenţă artificială au avut rezultate remarcabile elevii: Morariu Tudor (XI A) a obţinut medalie de argint şi calificare ȋn lot şi Cazacu-Ştefan Ian (IX B) a obţinut medalie de bronz. Elevii au fost pregătiţi de doamnele profesoare Anca Lăpuştea, Elena Tarţa – Buhan şi de domnii profesori Szabo Zoltan şi Răzvan Muntea.
La Olimpiada Naţională de Lingvistică, din cei 8 membri ai lotului clujean, 6 sunt racovițiști. Rezultatele lor sunt cu totul remarcabile: Alexandru Pârv (VIII B) – premiul I, Ştefan Gog (XI B) şi Tudor–Brendan Neag (XI B) au obţinut menţiune şi s-au calificat ȋn lotul lărgit. Ei au fost ȋndrumaţi de profesorii Corina Dindelegan, Monica Columban, Valentina Vasilescu şi Adrian Andrea.
Limbile străine creează punți între comunitățile atât de diverse existente la nivel mondial. La Olimpiada de Limba Engleză, din 7 elevi calificați la etapa națională, eleva Iulia Pașca (IX C) a obținut premiul II, prof. Diana Todoran. La Olimpiada de Limba Germană, doi elevi s-au calificat la națională, Matei Bărbat (XI B) obținând premiul II, iar Raluca Denisa Conț (XI C) obținând premiul III. Amândoi au fost pregătiți de către doamna profesoară Cristina Rusu.
Elevii colegiului și-au reprezentat cu onoare școala și în cadrul Olimpiadelor de Logică și de Filozofie, unde eleva Sara Ștefania Cojocaru (XI A), a obținut premiu special – prof. Rareș Damian.
Elevii Colegiului Național „Emil Racoviță” s-au remarcat și prin participarea la Olimpiada Națională de Geografie unde au obţinut menţiunea I – Maria Breaz (XII C) şi premiu special – Rareş Filimon (VIII A). Elevii au fost ȋndrumaţi de domnii profesori Alexandru Nicoară şi Vasile Moldovan.
Cultura și educația religioasă au beneficiat de atenția cuvenită. Elevii cu atașament pentru dimensiunea spirituală au avut rezultate excepționale la Olimpiada de Religie Ortodoxă, în cadrul căreia elevul Nicolae Ţaţa (X B) pregătit de prof. Călin Mureșan a obținut premiul special. Concursul „Cultură și spiritualitate românească” a adus rezultate foarte bune: un premiu I și punctaj maxim pentru Antonia Codrea (VI C) – prof. Lucia Lazea și Anca Vasiu și o mențiune pentru Irina-Maria Samoilă din clasa a XII-a B, pregătită de către doamnele profesoare Monica Columban și Anca Vasiu. De asemenea la Olimpiada de Lectură ca abilitate de viaţă (OLAV) eleva Giulia Popa (VIII B) a obţinut premiu special, prof. Corina Dindelegan.
Rezultate excepționale au fost obținute și la Concursul de șah pentru fete de către Maia Rut Moldovan (VIII C) antrenată de d-na prof. Florina Costișor, care ne-a arătat valoarea imensă a acestui sport al minții, obţinând premiul III.
Competițiile școlare nu se rezumă exclusiv la olimpiade. Elevii din CNER au participat la o serie de concursuri specifice. Conferința Internațională a Tinerilor Cercetători (ICYS) a devenit un reper în ceea ce privește competivitatea științifică, în materie de cercetare, pentru elevii cu vârstele cuprinse între 14 și 18 ani. În evaluarea proiectelor de cercetare, în afară de corectitudinea științifică, juriul urmărește actualitatea temelor, elementele de noutate, etica lucrărilor și prezentarea acestora în limba engleză. În aceste condiții, doi elevi de la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca au adus acasă medalii strălucitoare. George Dan Chita (XI C) a câștigat medalia de aur la categoria fizică, iar Mihnea-Ioan Tomoiagă (XI B) a obținut argintul pe secțiunea de științele vieții. Ei au fost coordonaţi de doamnele profesoare Iraida Mărginean şi Camelia Moldovan. La International Science and Engineering Fair (ISEF) – cea mai amplă competiţie de ştiinţă adresată elevilor de liceu din ȋntreaga lume – elevul Bogdan Bora (IX B), cel mai tânăr participant, a primit diplomă de finalist.
Pregătirea multilaterală a racovițiștilor și interesele lor extrem de diverse sunt completate de rezultate excepționale la concursurile de discurs public Public Speaking și de monologuri Speak Out. În cadrul concursului Public Speaking, patru elevi s-au calificat în semifinală, iar la etapa finalei naționale Maria-Ilinca Oprea (XI C), prof. Cristina Rusu a obținut premiul II.
Aflat la a XIV-a ediție, Concursul Humanitas în licee și-a desfășurat finala pe țară cu participarea echipei CNER, formată din elevii clasei a X-a B și coordonată de prof. Monica Columban. Elevii Casian Cismaru, Carla Precup, Nicolae Țața și Ecaterina Borza au adus liceului un merituos loc II.
Pentru comunitatea CNER, toate aceste rezultate nu sunt doar niște date statistice, ci realizări pe care le consemnează deopotrivă pe traseu și la final de parcurs. Nu se pot trece cu vederea rezultate admirabile, unele dintre ele unice la nivel național. Astfel:
Patru elevi din aceeași clasă (VIII B) sunt admiși la liceu fără a mai susține Evaluarea Națională, fiindcă și-au demonstrat deja competența și excelența: Mihai Cristian Iliescu, Tudor Mitran, Iulia Morariu și Alexandru Pârv se pot considera deja liceeni.
Trei șefe de promoție cu media 10 și-au rostit discursul la festivitatea de absolvire a liceului: Clara Ioana Bob, Ana Eliza Pojum și Carmen Amelia Pop.
Deoarece excelența se cuvine nu doar încurajată, ci și răsplătită, în perioada 27 iunie–1 iulie 2025, se va desfășura Excursia Premianților, pe un itinerar ofertant, a cărui destinație este Cracovia. Excursia este sponsorizată de Banca Transilvania.
Aceste performanțe de excepție nu sunt doar o dovadă a muncii susținute și a inteligenței elevilor, ci și a dedicării cadrelor didactice și a unui mediu educațional care încurajează excelența. Colegiul Național „Emil Racoviță” rămâne un simbol al valorii academice clujene, un loc unde pasiunea pentru cunoaștere prinde contur în reușite concrete. Felicităm toți elevii și profesorii implicați și le dorim succes în etapele următoare, cu convingerea că viitorul este luminos pentru acești tineri ambițioși!
Un decalog al renumitului colegiu clujean răspunde la întrebarea „Ce înseamnă să fii racovițist?”: Responsabilitate, Apreciere, Competiție, Onestitate, Valoare, Inspirație, Țel, Inovație, Succes, Tradiție.
Îi invităm să se alăture comunității racovițiste pe toți cei dornici să se formeze în spiritul acestor valori.Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, fondat în urmă cu peste un secol, s-a impus, de câteva decenii deja, ca un reper al excelenței educaționale în România. Situat în inima orașului, aproape de instituții culturale și academice, colegiul a cultivat de-a lungul timpului o tradiție pentru formarea intelectuală a elevilor săi, reflectată în mod deosebit în rezultatele remarcabile obținute. În actualul an școlar (2024-2025), 150 de elevi ai liceului au participat la faze naționale ale olimpiadelor și concursurilor organizate în România.
Olimpiada Națională de Matematică este una dintre provocările la care elevii Colegiului Național „Emil Racoviță” sunt prezenți cu mic, cu mare. Dintre pasionații de toate vârstele, s-au selectat 20 de elevi, de la clasa a V-a până la clasa a XII-a, care au participat la etapa națională a Olimpiadei de Matematică. Treisprezece dintre ei s-au întors cu rezultate remarcabile: Tudor Mitran (VIII B) – premiul I şi medalie de aur, prof. Adrian Andrea, Darius Hangan (VI B) – premiul al II-lea și medalie de aur, prof. Valentina Vasilescu, Dan Sebastian Popa (VII C) – mențiunea I și medalie de argint, prof. Laura Coldea, Bianca Murza (V B) – mențiunea II și medalie de argint, prof. Laura Coldea, Ștefan Paruș (XI B) – mențiune și medalie de aur, prof. V. Vasilescu, Alexandru Chiș (XI B) – mențiune și medalie de argint, prof. V. Vasilescu, Alexandru Balaş și Dominic Palici (VI B) – medalie de bronz, prof. V. Vasilescu, Vlad-Andrei Luca (X C) – medalie de bronz, prof. Adrian Magdaș, iar Patrick-David Dunca (V B), Cezar Ferdeș (VD), Eduard Stuparu (VI B) și Alexandru Paul Cârcu (VIII B) au obținut mențiune de onoare, pregătiți fiind de prof. L. Coldea, prof. Gheorghe Lobonț, prof. A. Andrea respectiv V. Vasilescu.
De asemenea, în cadrul Concursului de Matematică Aplicată „Adolf Haimovici”, Eliza Duca (XII A), pregătită de către doamna profesoară Ariana Văcărețu, a obţinut menţiune şi medalie de argint.
Elevii racovițiști au demonstrat din nou excelență în domeniul științelor, obținând rezultate remarcabile la Olimpiada Națională de Fizică și la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică, unde au demonstrat nu doar cunoștințe teoretice solide, ci și o capacitate excepțională de aplicare practică în probele experimentale și de rezolvare a problemelor complexe. Printre participanți la olimpiada naţională de fizică s-au remarcat: Bogdan Rusea (XI C) – mențiune (locul 4), medalie de aur, calificat în lotul național, Matei Costea (XI B) – mențiune, medalie de aur, Victor Schubert (VII A) – mențiune, medalie de argint, George-Dan Chita (XI C) – medalie de argint, prof.dr. Constantin Corega, Paul Gabriel Mureşan (VI B) – medalie de argint, prof. Iraida Mărginean, iar elevii Mihai Cristian Iliescu (VIII B), Eduard Stuparu (VI B) și Irina Dobrean (XI B) au obținut medalia de bronz. La Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică elevii noștri au obținut următoarele rezultate: Gafițescu Florin-Andrei (VIII C) mențiune și medalie de argint, calificare în lotul național lărgit, locul 11 la lotul lărgit de juniori, Vlad Andrei Luca (X C) – mențiune de onoare, Eric-Daniel Blendea (XI B) – medalie de bronz, Ilinca Sandu (XI C) – medalie de bronz, George-Dan Chita (XI C) – premiu special, mențiune și medalie de argint, calificare în lotul național lărgit, locul 13 la lotul lărgit, Nectarie Paşca (XI B) – premiu special, mențiune și medalie de argint, calificare în lotul național lărgit, locul 15 la lotul național, Matei Costea (XI B) – premiu special, mențiune și medalie de argint, calificare în lotul național lărgit, locul 11 la lotul lărgit, Bogdan Rusea (XI C) – premiul al II-lea, premiu special, mențiune și medalie de aur, calificare în lotul national lărgit, locul 4 în lotul lărgit, calificat în lotul restrâns pentru IOAA şi calificare la Olimpiada internaţională din Mumbai – India. Toți au fost pregătiți cu profesionalism și cu pasiune de un absolvent al colegiului, de asemenea olimpic internațional: Teofil Voicu.
La Olimpiada Națională de Chimie elevii Colegiului Național „Emil Racoviță” au avut o prestație excelentă, demonstrând un nivel ridicat de pregătire și interes față de științele naturii. La olimpiada naţională de chimie au participat : Mihai Cristian Iliescu (VIII B), care a obținut premiul II – prof. Camelia Moldovan, Ștefan Păcurar (XI C), care a obținut mențiune specială și premiu pentru cea mai bună lucrare practică, prof. Margareta Bulzan.
La Olimpiada Naţională de Biologie s-au remarcat cu rezultate foarte bune următorii elevi: Andrei Cezar Bora (X A) – mențiune şi punctaj maxim (100p) la proba practică, Ioana Lorena Bărăgan (XII A) – premiu special, prof. Cristina Miclea. Experiența acumulată în cadrul competiției naționale reprezintă un pas important în dezvoltarea lor academică, marcând începutul pregătirii pentru admiterea la Medicină sau la alte facultăți de profil și un motiv de mândrie pentru întreaga comunitate a colegiului.
O provocare complexă au reprezentat-o olimpiadele interdisciplinare, la care s-au calificat: Mihai Cristian Iliescu (VIII B) , la Științe pentru juniori, pregătit de prof. Mihaela Crişan, prof. Iraida Mărginean şi prof. Camelia Moldovan. Tudor-Brendan Neag (XII B) la Științele pământului a obţinut premiul III şi a fost pregătit de următorii profesori: Cristina Miclea, Margareta Bulzan, Ştefan Huber şi Mihaela Gârda. Etapa națională a olimpiadei de Ştiinţe pentru Juniori se va desfășura în perioada vacanței de vară.
Olimpiada Națională de Statistică (aflată în acest an la prima ediție) a suscitat interesul unui număr impresionant de elevi, toți cei 22 de elevi participanți la faza județeană calificându-se la etapa națională, îndrumați și pregătiți de prof. Ariana Văcărețu și prof. Gh. Lobonț.
La Olimpiada Națională de Informatică s-au remarcat următorii elevi: Iulia Morariu (VIII B) a obţinut medalie de argint la olimpiada naţională, medalie de argint la Turneul international de informatică “ Shumen” şi calificare la olimpiada europeană de informatică pentru fete (EGOI). Elevul Tudor Morariu (XI A) a luat medalie de bronz la etapa naţională, Cezar Bolba (VIII B) – mențiunea II și medalie de aur, Dan Sebastian Popa (VII C) – mențiunea III și medalie de aur, prof. Szabo Zoltan, Andreea Maria Socaciu (VIII C) – medalie de bronz. La Olimpiada Națională de Tehnologia Informației, eleva Tulai Maria-Ananda (XII C), îndrumată de prof. Elena Tarța, s-a remarcat obținând premiul III și medalia de aur.
La Olimpiada Naţională de Inteligenţă artificială au avut rezultate remarcabile elevii: Morariu Tudor (XI A) a obţinut medalie de argint şi calificare ȋn lot şi Cazacu-Ştefan Ian (IX B) a obţinut medalie de bronz. Elevii au fost pregătiţi de doamnele profesoare Anca Lăpuştea, Elena Tarţa – Buhan şi de domnii profesori Szabo Zoltan şi Răzvan Muntea.
La Olimpiada Naţională de Lingvistică, din cei 8 membri ai lotului clujean, 6 sunt racovițiști. Rezultatele lor sunt cu totul remarcabile: Alexandru Pârv (VIII B) – premiul I, Ştefan Gog (XI B) şi Tudor-Brendan Neag (XI B) au obţinut menţiune şi s-au calificat ȋn lotul lărgit. Ei au fost ȋndrumaţi de profesorii Corina Dindelegan, Monica Columban, Valentina Vasilescu şi Adrian Andrea.
Limbile străine creează punți între comunitățile atât de diverse existente la nivel mondial. La Olimpiada de Limba Engleză, din 7 elevi calificați la etapa națională, eleva Iulia Pașca (IX C) a obținut premiul II, prof. Diana Todoran şi eleva Raluca Denisa Conţ (XI C) a obţinut menţiune – prof. Cristina Rusu. La Olimpiada de Limba Germană, doi elevi s-au calificat la națională, Matei Bărbat (XI B) obținând premiul II, iar Raluca Denisa Conț (XI C) obținând premiul III. Amândoi au fost pregătiți de către doamna profesoară Cristina Rusu.
Elevii colegiului și-au reprezentat cu onoare școala și în cadrul Olimpiadelor de Logică și de Filozofie, unde eleva Sara Ștefania Cojocaru (XI A), a obținut premiu special – prof. Rareș Damian.
Elevii Colegiului Național „Emil Racoviță” s-au remarcat și prin participarea la Olimpiada Națională de Geografie unde au obţinut menţiunea I – Maria Breaz (XII C) şi premiu special – Rareş Filimon (VIII A). Elevii au fost ȋndrumaţi de domnii profesori Alexandru Nicoară şi Vasile Moldovan.
Cultura și educația religioasă au beneficiat de atenția cuvenită. Elevii cu atașament pentru dimensiunea spirituală au avut rezultate excepționale la Olimpiada de Religie Ortodoxă, în cadrul căreia elevul Nicolae Ţaţa (X B) pregătit de prof. Călin Mureșan a obținut premiul special. Concursul „Cultură și spiritualitate românească” a adus rezultate foarte bune: un premiu I și punctaj maxim pentru Antonia Codrea (VI C) – prof. Lucia Lazea și Anca Vasiu și o mențiune pentru Irina-Maria Samoilă din clasa a XII-a B, pregătită de către doamnele profesoare Monica Columban și Anca Vasiu. De asemenea la Olimpiada de Lectură ca abilitate de viaţă (OLAV) eleva Giulia Popa (VIII B) a obţinut premiu special, prof. Corina Dindelegan.
Rezultate excepționale au fost obținute și la Concursul de șah pentru fete de către Maia Rut Moldovan (VIII C) antrenată de d-na prof. Florina Costișor, care ne-a arătat valoarea imensă a acestui sport al minții, obţinând premiul III.
Competițiile școlare nu se rezumă exclusiv la olimpiade. Elevii din CNER au participat la o serie de concursuri specifice. Conferința Internațională a Tinerilor Cercetători (ICYS) a devenit un reper în ceea ce privește competivitatea științifică, în materie de cercetare, pentru elevii cu vârstele cuprinse între 14 și 18 ani. În evaluarea proiectelor de cercetare, în afară de corectitudinea științifică, juriul urmărește actualitatea temelor, elementele de noutate, etica lucrărilor și prezentarea acestora în limba engleză. În aceste condiții, doi elevi de la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca au adus acasă medalii strălucitoare. George Dan Chita (XI C) a câștigat medalia de aur la categoria fizică, iar Mihnea-Ioan Tomoiagă (XI B) a obținut argintul pe secțiunea de științele vieții. Ei au fost coordonaţi de doamnele profesoare Iraida Mărginean şi Camelia Moldovan. La International Science and Engineering Fair (ISEF) – cea mai amplă competiţie de ştiinţă adresată elevilor de liceu din ȋntreaga lume – elevul Bogdan Bora (IX B), cel mai tânăr participant, a primit diplomă de finalist.
Pregătirea multilaterală a racovițiștilor și interesele lor extrem de diverse sunt completate de rezultate excepționale la concursurile de discurs public Public Speaking și de monologuri Speak Out. În cadrul concursului Public Speaking, patru elevi s-au calificat în semifinală, iar la etapa finalei naționale Maria-Ilinca Oprea (XI C) a obținut premiul II – prof. Cristina Rusu.
Aflat la a XIV-a ediție, Concursul Humanitas în licee și-a desfășurat finala pe țară cu participarea echipei CNER, formată din elevii clasei a X-a B și coordonată de prof. Monica Columban. Elevii Casian Cismaru, Carla Precup, Nicolae Țața și Ecaterina Borza au adus liceului un merituos loc II.
Pentru comunitatea CNER, toate aceste rezultate nu sunt doar niște date statistice, ci realizări pe care le consemnează deopotrivă pe traseu și la final de parcurs. Nu se pot trece cu vederea rezultate admirabile, unele dintre ele unice la nivel național. Astfel:
● Patru elevi din aceeași clasă (VIII B) sunt admiși la liceu fără a mai susține Evaluarea Națională, fiindcă și-au demonstrat deja competența și excelența: Mihai Cristian Iliescu, Tudor Mitran, Iulia Morariu și Alexandru Pârv se pot considera deja liceeni.
● Trei șefe de promoție cu media 10 și-au rostit discursul la festivitatea de absolvire a liceului: Clara Ioana Bob, Ana Eliza Pojum și Carmen Amelia Pop.
Deoarece excelența se cuvine nu doar încurajată, ci și răsplătită, în perioada 27 iunie
–1 iulie 2025, se va desfășura Excursia Premianților, pe un itinerar ofertant, a cărui destinație este Cracovia. Excursia este sponsorizată de Banca Transilvania.
Aceste performanțe de excepție nu sunt doar o dovadă a muncii susținute și a inteligenței elevilor, ci și a dedicării cadrelor didactice și a unui mediu educațional care încurajează excelența. Colegiul Național „Emil Racoviță” rămâne un simbol al valorii academice clujene, un loc unde pasiunea pentru cunoaștere prinde contur în reușite concrete. Felicităm toți elevii și profesorii implicați și le dorim succes în etapele următoare, cu convingerea că viitorul este luminos pentru acești tineri ambițioși!
Un decalog al renumitului colegiu clujean răspunde la întrebarea „Ce înseamnă să fii racovițist?”: Responsabilitate, Apreciere, Competiție, Onestitate, Valoare, Inspirație, Țel, Inovație, Succes, Tradiție.
Îi invităm să se alăture comunității racovițiste pe toți cei dornici să se formeze în spiritul acestor valori.

Cum ajungi rapid la Electric Castle 2025: tren, autobuz sau mașină? Ghid complet pentru Bonțida

Kids Thursday revine la Iulius Mall Cluj – Teatru de păpuși gratuit în aer liber, toată vara!

Accident tragic în Cluj: Copil de 2 ani și 7 luni, lovit mortal de o mașină în Căpușu Mic

Lebenița de Transilvania! Locul din Cluj unde pepenii se coc mai ceva ca la Dăbuleni. “Nu cred toţi. Trebuie să-i aducem în câmp ca să creadă”

O nouă destinație pentru clujeni. Se deschide Aquapark-ul in care s au investit 14 milioane de euro

În Cluj Napoca se află una dintre cele mai vechi clădiri din România. Are aproape 1.000 de ani
Cele mai citite
-
Prin Oras3 weeks ago
BREAKING NEWS: Persoană căzută de la etaj în cartierul Gheorgheni – SMURD și Poliția, la fața locului
-
Eveniment2 weeks ago
Copiii concepuți la Electric Castle primesc acces pe viață la festival
-
Educatie2 weeks ago
Olimpicii racovițiști Povestea succesului din inima Clujului
-
Stiri4 weeks ago
Tragedie în Cluj-Napoca: Un tânăr de 40 de ani a murit într-un grav accident rutier pe Calea Turzii
-
Sanatate1 week ago
Adevărul despre laptele Pilos de la Lidl: De unde provine, de fapt, și ce scrie pe etichetă
-
Orasul Tau3 weeks ago
Video: Nopți Albe pe Strada Năvodari: Locuitorii, Disperați de Zgomotul Infernale din Parcarea Primăriei
-
Stiri4 weeks ago
Atac șocant în Cluj-Napoca: trecători loviți cu bâta de baseball în plină stradă
-
Eveniment2 days ago
Tragedie la Săvădisla, Cluj: Bărbatul prins între fiarele contorsionate a murit