Connect with us

Eveniment

Burduja, despre platforma „România fără dosar”: ”Această lege nu va funcţiona decât dacă fiecare român îşi va cere drepturile”

Stefania Heinz

Published

on

Burduja, despre platforma „România fără dosar”: ''Această lege nu va funcţiona decât dacă fiecare român îşi va cere drepturile''

Fostul ministru al Cercetării şi Digitalizării Sebastian Burduja a explicat, miercuri, după intrarea în vigoare a Legii 9/2023 privind eliminarea dosarului cu şină şi a debirocratizării administraţiei publice, că acest act normativ va funcţiona numai dacă cetăţenii îşi vor cere drepturile şi a adăugat că, atunci când vorbim despre lupta împotriva birocraţiei, vorbim despre lupta pentru libertate.
„Este o zi importantă pe care am aşteptat-o timp de şase luni, pentru că legea a fost promulgată în 4 ianuarie 2023, şi s-a potrivit să se numeroteze cu 9, legea 9/2023, este şi o lege nouă pentru toţi românii şi o lege care are ca ax central libertatea, valoarea fundamentală a PNL. Când discutăm despre lupta împotriva birocraţiei, discutăm despre lupta pentru libertate. Când discutăm despre lupta împotriva funcţionarului care te primea la ghişeu şi când ajungeai, în sfârşit, bucuros cu dosarul cu şină, proabil, te trimitea după copie după buletin, în general la xeroxuri din incinta instituţiei, unde câţiva antreprenori creativi te jupuiau de câţiva lei pentru copii xerox sau unui act emis tot de statul român”, a explicat Sebastian Burduja, miercuri într-o conferinţă de presă.

El a mai spus că „legea a plecat de la un cetăţean şi vreau să îi mulţumesc pe această cale”.

 
„A venit în audienţă la mine. Exista legea Tuţă care practic a instituit interdicţia solicitării de copii după acte emise de statul român la nivel central – ministere, agenţii, autorităţi. Omul acesta se confruntase cu o situaţie la nivel local unde chiar asta s-a întâmplat şi probabil că milioanelor de români în lupta cu birocraţia, de fapt în lupta pentru a îşi rezolva diverse probleme punctuale. Ajuns la ghişeu, după o coadă de o oră, acolo un funcţionar amabil i-a cerut o copie după buletin şi a fost trimis la xeroxul după colţ, a luat coada de la capăt. Apoi ne-am apucat de treabă şi vreau să îi mulţumesc consilierului meu Andrei Popa care a redactat textul iniţial al propunerii legislative şi co-iniţiatorilor George Tuţă, Diana Morar, Gabriela Horga, precum şi celorlalţi parlamentari care au susţinut acest proiect legislativ”, a completat Burduja.

Fostul ministru al Cercetării şi Digitalizării a mai spus că unul dintre cele mai importante lucruri la această lege este interzicerea dosarului cu şină.

 
 

„El a vizat iniţial interzicerea copiilor după acte emise la nivel naţional, la nivel local, judeţean, primării, consilii judeţene, dar şi de alte instituţii care fac practic un serviciu public. De exemplu, universităţile sau companiile de utilităţi apă, canal, energie, etc. Deci începând cu ziua de ieri nu se mai pot solicita copii după acte la niciuna dintre aceste instituţii – nivel naţional, central şi alte instituţii. De asemenea, în procesul legislativ, domnul Tuţă şi doamna Simona Bucur Oprescu de la PSD, au depus un amendament foarte apreciat care a interzis explicit prin lege dosarul cu şină şi forma finală a legii include bineînţeles acest amendament care interzice dosarul cu şină şi cred că orice alte produse de papetărie care sunt solicitate cetăţenilor”, a mai declarat liberalul.

Acesta a precizat că, prin site-ul romaniafaradosar.ro, cetăţenii îşi pot cere drepturile.

„Ce e mai important de reţinut este că această lege nu va funcţiona decât dacă fiecare român îşi va cere drepturile, pentru că legea nu are sancţiuni pecuniare pentru cei care o încalcă, dar legea este lege şi prin intermediul acestei platforme romaniafaradosar.ro ajută cetăţenii să îşi ceară acest drept. Funcţionarii care încalcă legea comit un abuz. Ei pot fi cercetaţi disciplinar şi trebuie să fie cercetaţi disciplinar, iar abuzul săvârşit cu intenţie se pedepseşte şi într-un alt registru la care sper să nu ajungă nimeni, Registrul faptelor penale. Deci nu este o lege care nu se poate implementa. Ea se va implementa cu mare succes, cu această condiţie ca fiecare român care este pus în situaţia de a îi fi încălcate drepturile şi le cere. Sesizează instituţiile abilitate şi are obligaţia să urmărească faptul că acel funcţionar este sancţionat”, a mai explicat Burduja.

Acesta a amintit de alte două realizări din timpul mandatului său şi anume posibilitatea obţinerii online a cazierului judiciar şi aplicaţia RoeID prin care nu mai este necesar ca cetăţenii să facă un drum la ghişeu pentru a obţine utilizator şi parolă ca să beneficieze apoi de anumite servicii pe internet.

„Pentru simplificarea vieţilor noastre sunt şi alţi paşi pe care noi i-am făcut la Ministerul Digitalizării şi sunt convins că domnul Ivan îi va continua. Aş menţiona doar cazierul judiciar on-line care a fost şi este un mare succes şi faptul că sunt peste 100.000 de români cu siguranţă astăzi, cred că 150.000 de români care şi-au eliberat cazierul judiciar on-line spune ceva, spune că era nevoie de asta pentru cetăţeni şi că este un serviciu public la mare cerere. De asemenea, aplicaţia RoeID pe care vă rog să o promovaţi în continuare pentru că ea rezolvă acel drum la ghişeu în care un funcţionar ne elibera utilizator şi parola pentru ca ulterior să putem accesa anumite servicii on-line. Acel drum nu mai este necesar în momentul acesta, pentru că avem identitate digitală. Durează foarte puţin, e o procedură de înregistrare simplă şi orice român ar trebui să o parcurgă şi să beneficieze de serviciile ghiseul.ro. Am mai rezolvat o problemă prin această aplicaţie şi anume milioane de români care nu au cont bancar în România pot să acceseze platforma ghiseul.ro în premieră. Până acum, nu se putea, tocmai pentru că funcţionarul bancar era folosit ca o modalitate de autentificare, de verificare a identităţii celor care voiau să acceseze platforma ghiseul.ro”, a conchis Sebastian Burduja.

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Boney M, Dr Alban, Lian Ross și Admiral C4C vin la Retro L’Amour in 27 iulie 2024, la BT Arena din Cluj-Napoca

Stefan Petre

Published

on

Bucurați-vă de atmosfera anilor ’80 și ’90 la Retro L’Amour, un concert ce va avea loc la BT Arena din Cluj-Napoca pe data de 27 iulie 2024. Evenimentul va fi o călătorie muzicală în timp, reunind artiști legendari care au marcat acele epoci.

Boney M, alături de Lizz Mitchell, vă vor încânta cu un amestec captivant de muzică disco și ritmuri exotice, aducându-vă nostalgia anilor trecuți.

Dr. Alban este cunoscut pentru hiturile sale de dans contagioase și mesajele pozitive, care au răsunat în inimile fanilor din întreaga lume cu melodii precum “It’s My Life”, “Sing Hallelujah”, “One Love”, “Hello Afrika” și multe altele.

Lian Ross vă va impresiona cu vocea sa puternică și hiturile dance remarcabile care au definit muzica anilor ’80 și continuă să fie iubite și astăzi. Printre acestea se numără “Say You’ll Never”, “Young Forever”, “Fantasy” și multe altele.

Admiral C4C, cunoscut pentru abilitatea sa de a îmbina stiluri vechi și noi, a colaborat cu numeroși artiști legendari precum Dr. Alban și Lian Ross. Prin piesele sale remarcabile, precum “Turn It Up”, “Moving On”, “Outta Control”, “Bumpa Clap feat Beenie Man, Timaya”, “Take Me To The Dance feat No Mercy, Lian Ross, Captain Jack”, vă va captiva cu siguranță.

Nu ratați acest eveniment de excepție! Biletele sunt disponibile pentru achiziționare:

EXTASY BILETE – AICI | ENTERTIX BILETE – AICI  IABILET – AICI

IN CURAND O SA AVEM cate un concurs lunar unde o sa aveti posibilitatea sa castigati 2 bilete gratuite la Retro L’Amour

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

ANDRA va cânta la Turda Arena, primarul din Turda va plăti 600.000 de lei din banii publici pentru inaugurare

Stefania Heinz

Published

on

Dezvăluiri. „Andra avea vreo 16 ani și venea cu taică-su cu trenul de la Cluj. Mă ruga taică-su: Domne, vreau să cânte fata mea gratis! Omul foarte deștept”

Primarul din Turda, Matei Cristian, intenționează să ofere un spectacol de amploare cu ocazia inaugurării noii săli polivalente Turda Arena, și pentru aceasta, este dispus să aloce generoase sume din bugetul public. Cu o investiție estimată la 600.000 de lei, administrația locală turdeană se pregătește să marcheze deschiderea acestei noi facilități în weekendul 12-14 aprilie 2024, eveniment ce va fi încununat cu prezența celebrei artiste clujene, Andra.

Bugetul total destinat evenimentului se ridică la aproximativ 930.000 de lei, TVA inclus, iar municipalitatea Turdei va acoperi cea mai mare parte, restul sumei urmând să fie asigurat din sponsorizări, conform informațiilor furnizate de turdanews.net.

Planurile pentru aceste zile de sărbătoare includ premierea tuturor sportivilor merituoși din Turda, indiferent de ramura sportivă în care activează. În plus, organizatorii au făcut eforturi pentru a atrage toate legendele handbalului și fotbalului, sperând că acestea vor onora invitația.

Pe parcursul celor trei zile de eveniment, programul va include jocuri pentru copii, street food, spectacol de drone și artificii, lasere și proiecții pe fațada sălii polivalente. Primarul Matei Cristian a subliniat că acest spectacol va fi unul fără precedent pentru Turda, oferind comunității o experiență de neuitat.

Momentul inaugural va fi marcat de prezența Andreei, cunoscută sub numele de scenă Andra, care va fi cap de afiș al artiștilor ce vor concerta pe scena Turda Arena. Un aspect deosebit este că accesul la acest spectacol va fi gratuit pentru locuitorii orașului Turda, oferindu-le acestora oportunitatea de a se bucura de un eveniment cultural deosebit în noul lor loc emblematic.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cultura

Evenimente de Ziua Porților Deschise la Teatrul National – Evenimente pentru copii, adolescenți si toate varstele

Stefania Heinz

Published

on

Luni, 27 martie 2023, ora 11:00, Teatrul National Lucian Blaga, Piata Stefan cel Mare, nr. 2-4

Intrarea liberă*

Teatrul Național din Cluj-Napoca se pregătește să sărbătorească Ziua Mondială a Teatrului printr-un eveniment special, Ziua Porților Deschise, care promite o experiență captivantă pentru toți iubitorii de artă și teatru.

Această zi specială este creată pentru a întări legătura între teatru și publicul său, oferind oportunitatea participanților de a se bucura de activități diverse și captivante, adaptate atât copiilor, cât și adulților.

Evenimentul va debuta cu un spectacol de teatru pentru copii intitulat „Despre stele”, prezentat de echipa MiniReactor. Acesta va fi urmat de diverse activități artistice, precum ateliere de marionete, jonglerii, face painting, și baloane modelabile, menite să încânte și să inspire creativitatea celor mici.

O atracție deosebită va fi lectura publică susținută de Alex Moldovan, autorul seriei „Olguța”, care va oferi publicului ocazia să se bucure de poveștile sale și să participe la o sesiune de discuții și autografe.

Pentru adolescenți, va fi organizat un atelier de teatru și improvizație condus de actrița Diana Buluga, care va oferi o perspectivă din culisele teatrului și va dezvălui secretele muncii de actor.

Un moment de neratat va fi spectacolul de teatru sonor „Noroc să ai”, o producție a Teatrului Improbabil, bazată pe textul lui Cosmin Stănilă, un actor al Teatrului Național din Cluj-Napoca.

În plus, participanții vor avea ocazia să descopere culisele teatrului, să asiste la o repetiție cu public la cea mai recentă premieră a Teatrului Național, „Îmblânzirea Scorpiei” după William Shakespeare, și să se bucure de un dialog special cu actorul Marian Râlea, cunoscut sub numele de „Magicianul”.

Evenimentul se va încheia într-o notă de poveste, cu spectacolul „Basme vechi și basne noi”, prezentat de Texte Bune în Locuri Nebune. Actorii vor încânta publicul cu povești spuse cu măiestrie, iar universul sonor al acestor povestiri va fi animat de muzica lui Bogdan Rakolcza.

Pe lângă toate aceste activități, publicul va avea ocazia să descopere o selecție captivantă de fotografii din spectacolele Teatrului Național din Cluj-Napoca în cadrul expoziției „Portrete ale Efemerului – cele mai frumoase fotografii de spectacol, 2010-2023”, găzduită de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Intrarea este liberă, iar accesul la evenimente se va face în limita locurilor disponibile, în ordinea sosirii. Pentru atelierul de teatru și improvizație pentru adolescenți este necesară înscrierea prealabilă la adresa de email atelier@teatrulnationalcluj.ro, având un număr limitat de locuri disponibile.

Evenimente pentru copii și adolescenți:  

11:00-11:45, Sala mare

Spectacol de teatru pentru copii

Despre stele (o producție MiniReactor) – 4+

de Ana Cucu-Popescu 

 

11:30-17:00, Foaier rang III

Zona de creație pentru copii – 3+

 

11:30-14:30, Foaier rang III

Face painting și baloane modelabile (Tărâmul Fericirii) – 3+

 

12:00-13:00, Foaier rang II, dreapta

Atelier de marionete (Magic Puppet) – 5+

 

12:00-13:00, Foaier rang II, stânga

Alex Moldovan – Povestiri de citit pe sub bancă
texte în lectura autorului și sesiune de autografe – 9-14 ani

 

12:00-13:00, Esplanadă

Atelier de baloane uriașe de săpun (Magic Puppet) – 5+

 

13:30-14:30, Foaier, rang II, stânga

Astăzi se improvizează! 

Atelier de teatru și improvizație pentru adolescenți cu actrița Diana Buluga – 14-18 ani

Participare gratuită pe bază de înscriere prin email la adresa: atelier@teatrulnationalcluj.ro.

 

15:00-15:30 – Esplanadă

Jonglerii (Magic Puppet) – 12+

 

16:00-16:30 – Esplanadă

Jonglerii (Magic Puppet) – 12+

 

Evenimente speciale:      Ziua Porților Deschise la Teatrul

12:15-15:15

Vizite în culise ghidate de actori ai Teatrului Național din Cluj-Napoca – AG

 

13:30-16:00

Foaier rang II, dreapta

Noroc să ai – Teatru Sonor (o producție Teatrul Improbabil)

de Cosmin Stănilă

 

16:00-16:50, Scena mare

Repetiție cu publicurmată de discuţii cu realizatorii spectacolului

Îmblânzirea Scorpiei după William Shakespeare – 14+

regia: Leta Popescu

 

17:00-17:50, Scena mare

Invitatul special al zileiactorul Marian Râlea în dialog cu actorii – AG

Anca Hanu și Cătălin Herlo 

 

18:00-19:40, Scena mare

Basme vechi și basne noi (o producție Texte bune în locuri nebune) – AG

regia și scenariul: Ionuț Caras

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite