Connect with us

Eveniment

Cate UNIVERSITATI sunt in Cluj-Napoca? – E fain la Cluj!

Tudor Calinescu

Published

on

Cate UNIVERSITATI sunt in Cluj-Napoca? - E fain la Cluj!

Se stie ca orasul Cluj-Napoca este cunoscut in toata tara si chiar si in intreaga lume ca oras Universitar. Acest renume reprezinta de multi ani un adevarat magnet pentru tinerii care termina liceul si isi doresc un drum nou in viata. Zeci de mii de absolventi de liceu din intreaga tara ajung entuziamati la Cluj-Napoca la inceputul anului Universitar.

Dar cate UNIVERSITATI are orasul Cluj Napoca?!

Conform site-ului primariei Cluj-Napoca are nu mai putin de 10 universitati dupa cum urmeaza:

UNIVERSITATEA „BABEȘ-BOLYAI”

Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) este o instituţie publică de învăţământ superior a cărei misiune este să promoveze şi să susţină în comunitatea locală, regională, naţională şi internaţională ­ dezvoltarea unor componente culturale specifice. Universitatea Babeș-Bolyai este cea mai veche, cea mai mare și, din multe puncte de vedere, cea mai prestigioasă universitate din România. Instituția are clare antecedente care coboară în perioada Renașterii și s-a născut sub semnul distinct al multiculturalismului. UBB are în componență 21 de facultăţi.

UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ŞI FARMACIE „IULIU HAŢIEGANU”

Cea mai veche instituţie de învăţământ medical din Transilvania, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” (UMF) a scris istoria învăţământului universitar clujean. UMF Cluj-Napoca pregăteşte clinicieni capabili să practice la cel mai înalt nivel această profesie nobilă, capabili să identifice și să răspundă întrebărilor fundamentale ale prevenirii şi tratării tuturor patologiilor, pentru a oferi servicii de sănătate de înaltă calitate. Absolvenţii Universităţii obţin în mod constant cele mai bune rezultate la examenul de intrare în rezidențiat şi rezultate foarte bune la concursurile internaționale de ocupare a posturilor profesionale. În prezent, la U.M.F. studiază peste 8.000 de studenţi (studii de licență), dintre care peste 2600 sunt cetățeni străini.

Structura Universității Tehnice din Cluj-Napoca este complexă și cuprinde 12 facultăți repartizate în cele două centre universitare, Cluj-Napoca și Baia-Mare, la care se adaugă extensiile în localitățile Alba-Iulia, Bistrița, Satu-Mare și Zalău. Ofertă educațională, organizată în sistem Bologna, cuprinde programe de licență, masterat și doctorat, precum și programe de formare continuă.

Domeniile de studii au o largă cuprindere, de la inginerie la arhitectură, științe fundamentale, socio-umane și arte. În prezent, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca pregătește specialiști prin studii de licență, masterat, doctorat și studii postuniversitare, numărul studenților depășind 20000.

UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca este continuatoarea prestigioasei şcoli superioare de agricultură clujene, fondată cu peste 150 de ani în urmă, în octombrie 1869, sub numele de Institut de Învăţămînt Agronomic Cluj-Mănăştur. În anul 1906, Institutul a fost ridicat la rang de Academie, purtând numele de Academia de Agricultură Cluj. Universitatea de Ştiinţe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca are în structura sa facultăţi, departamente, bibliotecă, laboratoare, unităţi de cercetare, muzee, cămine, cantine, servicii administrative, tehnice, baze de practică, de agrement, servicii sociale etc.

ACADEMIA DE MUZICĂ „GHEORGHE DIMA”

Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca este una dintre cele mai active instituţii de învăţământ superior muzical din România, oferind studenţilor săi calificare superioară în domeniul creaţiei şi interpretării muzicale, al pedagogiei muzicale şi al muzicologiei. Academia sprijină cercetarea ştiinţifică în domeniile creaţiei, interpretării şi muzicologiei, fiind prima instituţie din România în care s-au organizat studii doctorale în domeniul muzical. Academia de Muzică „Gheorghe Dima” este parte activă a vieţii culturale a oraşului şi regiunii, organizând sau participând la organizarea unor evenimente culturale de prestigiu pe plan naţional şi internaţional.

UNIVERSITATEA DE ARTĂ ŞI DESIGN

Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca (UAD) are în componență două facultăţi: Facultatea de Arte Plastice şi Facultatea de Arte Decorative şi Design. Aceasta operează în concordanţă cu principiile Declaraţiei de la Bologna, dezvoltând un proces educaţional divizat în trei cicluri: licenţă, masterat şi doctorat. Alte structuri academice în cadrul UAD sunt: Şcoala doctorală care oferă un program de doctorat și Departamentul de specialitate cu profil psihopedagogic (DSPP) care oferă un program de studii psihopedagogice pentru domeniul artelor plastice și decorative, precum și un program de formare continuă pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar.

UNIVERSITATEA „BOGDAN VODĂ”

Universitatea „Bogdan-Vodă” a fost fondată în anul 1992 ca instituţie particulară de învăţământ superior, fiind acreditată instituţional în anul 2005 (prin Legea nr. 132 din 17 mai 2005).

INSTITUTUL TEOLOGIC PROTESTANT

Institutul Teologic Protestant (ITP) dorește să pună teologia în slujba comunităților bisericești, prin propovăduirea fidelă a învățăturii Evangheliei în mediul actual, având în vedere structura multiconfesională și multiculturală a societății mileniului trei. ITP intenționează să creeze un dialog teologic universitar de înaltă ținută, comensurabilă prin originalitatea mesajului său creștin, prin fidelitatea sa față de revelația divină și tradiție, prin rigoarea sa logică și epistemologică în raport cu științele umane, precum și prin relevanța sa socială și culturală în raport cu lumea contemporană.

UNIVERSITATEA „SAPIENTIA”

Fundația Sapientia – Universitatea Sapientia este universitatea autonomă europeană a etniei maghiare din România, cu menirea și obiectivul de a educa comunitatea maghiară și de a cultiva viața științifică a acestei etnii la un nivel profesional onorabil.

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ „DIMITRIE CANTEMIR”

Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” din București (UCDC) este o institutie particulară, autonomă, de învățământ superior și de cercetare științifică. Universitatea are în structura sa organizatorică 15 facultăți cu sediu în 6 mari centre universitare din țară: București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Timișoara și Sibiu. La Cluj-Napoca, Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” are două facultăți: Facultatea de Drept și Facultatea de Științe Economice.

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Program special de transport public în Cluj-Napoca cu ocazia „Nopții Muzeelor”, sâmbătă, 17 mai

Stefania Heinz

Published

on

Cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor” care are loc sâmbătă, 17 mai, Compania de Transport Public Cluj-Napoca (CTP) anunță un program special de transport în comun, destinat să faciliteze accesul publicului la muzeele din oraș și întoarcerea în siguranță spre cartierele rezidențiale.

Vor fi puse la dispoziție linii de noapte care vor conecta zona centrală cu principalele cartiere din oraș: Zorilor, Grigorescu, Mănăștur, Mărăști, Gheorgheni, Piața Gării și Aeroportul Internațional Cluj-Napoca.

Programul curselor de noapte:

  • Din cartierul Zorilor – Linia 54N:
    Plecări la orele: 23:00, 23:30, 00:00, 00:30, 01:00

  • Din cartierul Grigorescu – Linia 54N:
    Plecări la orele: 23:00, 23:30, 00:00, 00:30, 01:00

  • Din cartierul Mănăștur – Linia 25N:
    Plecări la orele: 23:00, 23:30, 00:00, 00:30, 01:00

  • Din cartierul Gheorgheni – Linia 25N:
    Plecări la orele: 23:00, 23:30, 00:00, 00:30, 01:00

  • De la Aeroport – Linia 5N:
    Plecări la orele: 22:50, 23:20, 23:50, 00:20, 00:50

  • Din Piața Gării – Linia 5N:
    Plecări la orele: 22:50, 23:20, 23:50, 00:20, 00:50

CTP încurajează publicul să utilizeze transportul public pentru a se bucura de eveniment într-un mod sigur și sustenabil. Accesul la muzeele din Cluj-Napoca este gratuit în cadrul „Nopții Muzeelor”, iar transportul de noapte va asigura o deplasare facilă în oraș pe tot parcursul serii.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Video: România, printre primele 10 echipe la Campionatul Mondial de Cheerleading – Felicitări!

Stefania Heinz

Published

on

România a reușit o performanță remarcabilă la Cheerleading World Championship, clasându-se printre primele 10 echipe din lume! Este un moment istoric pentru sportul românesc, care confirmă progresul și dedicarea deosebită a sportivilor noștri în acest domeniu dinamic și extrem de competitiv.

Echipa națională a impresionat printr-o combinație spectaculoasă de tehnică, acrobație, sincronizare și energie, demonstrând că România are un cuvânt important de spus în cheerleadingul internațional. Participarea la această competiție de talie mondială a însemnat luni de antrenamente intense, sacrificii și o dorință uriașă de a reprezenta cu mândrie culorile țării.

Rezultatul obținut plasează România în elita mondială a cheerleadingului și oferă un exemplu de ambiție și perseverență pentru toți tinerii sportivi.

Felicitări sportivilor, antrenorilor și întregului staff pentru această reușită incredibilă! Ați demonstrat că, prin muncă și pasiune, visele devin realitate.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Gala Laureaților “Uniți Susținem Excelența” – O seară de neuitat la Cinema Teatru Florin Piersic

Diana Petrescu

Published

on

Joi seară, eleganța, emoția și recunoștința au fost cuvintele de ordine în cadrul Galei Laureaților “Uniți Susținem Excelența”, desfășurată în rafinata atmosferă a Cinema Teatru Florin Piersic din Cluj-Napoca. Evenimentul a reunit prieteni dragi, personalități remarcabile și oameni de o valoare inestimabilă, într-o celebrare sinceră a performanței și pasiunii.

Aplauze și emoții la scenă deschisă au însoțit fiecare moment al serii, dar unul dintre cele mai vibrante a fost oferit de Matei Ioan Miko, care a fost aplaudat pentru reușita sa impresionantă. Felicitările și aprecierea nu au întârziat să apară – prestația sa a fost un adevărat regal artistic și intelectual, o demonstrație de dedicare și excelență.

Fiecare premiat al serii a fost întâmpinat cu respect și recunoștință, fiind onorat pentru contribuția sa la comunitate, cultură, educație sau artă. Gala a subliniat ideea că, uniți, putem susține cu adevărat valorile autentice și excelența românească.

Într-o notă specială, maestrul Florin Piersic a fost prezent în mijlocul participanților, oferind momente de o căldură și carismă rar întâlnite. Cu farmecul său inconfundabil și spiritul jovial care l-a consacrat, actorul a fost, fără îndoială, “cireașa de pe tort” a acestei seri magice.

Gala “Uniți Susținem Excelența” a fost mai mult decât un eveniment – a fost o celebrare a frumosului, a muncii și a visurilor împlinite. Felicitări tuturor premiaților, iar organizatorilor – recunoștință pentru un eveniment care inspiră și aduce împreună oameni de valoare!

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite