Connect with us

Eveniment

Clujul are un nou parc fotovoltaic. Boc: „30% din energia folosită pentru a încălzi apartamentele cu termoficare e produsă de panouri”

Stefania Heinz

Published

on

Clujul are un nou parc fotovoltaic. Boc: „30% din energia folosită pentru a încălzi apartamentele cu termoficare e produsă de panouri”

Termoficare Napoca S.A. a inaugurat, marți, 1 august, un parc fotovoltaic care va produce 30% din energia necesară pentru a încălzi apartamentele racordarde la sistemul de termoficare.
„Știm bine că energia ofierită de soare și vânt este cea mai ieftină. Soarele are capacitatea de a ne produce de cinci ori mai multă energie decât consumă toată planeta. De aceea, dimensunea verde nepoluantă, bazată pe energie regenerabilă este cea mai importantă mișcare care se întâmplă azi la nivel european și mondial. Anul trecut, pentru prima dată în instoria Uniunii Europene, s-a produs mai multă energie din surse regenerabile decât din surse bazate pe combustibili fosili. Primăria Cluj-Napoca susține și promovează energia verde regenerabilă, solară sau eoliană.

30% din energia folosită pentru a încălzi apartamentele cu termoficare e produsă de panouri
 

Această centrală, alimentată și din energie solară, care deservește aproximativ 6.000 de apartamente, dacă înmulțim cu trei, aproape 18.000 de oameni care beneficiază de încălzire provenită din surse regenerabile. Din totalul de 100% de energie necesară pentru a încălzi cele 6.000 de locuințe, 30% din energie necesară este produsă de aceste panouri fotovoltaice. Nu consumăm electricitate sau gaz, ci folosim energia de la soare pentru a putea încălzi aceste apartamente din municipiu.” a declarat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

Emil Boc a afirmat că investiția în acest parc fotovoltaic aduce o economie de aproximativ 75.000 de euro pe an și că la toamnă, când timpul va permite, pe pământul pe care sunt instalate panourile se va însămânța, se va planta iarbă (gazon), astfel încât să arate verde din toate punctele de vedere, ca acest spațiu de peste o jumătate de hectar de teren cu cele aproape 700 de panouri să poată constitui o oază de verdeață și de susținere a dimensiunii verzi nepoluante a orașului. 

Firma Servelect, care s-a ocupat de proiect a terminat cu aproximativ două luni mai devreme decât a trebuit.

Centrala Fotovoltaică e formată dintr-un sistem de panouri forovoltaice interconectate – 696 panouri fotovoltaice monocristaline, 4 invertoare de 100 kW fiecare.

Locații cu panouri fotovoltaice în Cluj-Napoca
Edilul a amintit fatul că, până în acest moment, în Cluj-Napoca avem instalate panouri fotovoltaice în nouă locații:


Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr”
Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu”
Liceul cu Program Sportiv
Liceul Tehnologic „Alexandru Borza”
Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”
Seminarul Teologic Ortodox (Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”)
Baza Sportivă Gheorgheni
Hala agroalimentară din cartierul Grigorescu
Hala agroalimentară Ira (Piața Agroalimentară IRA)

„Doar într-un an și jumătate de când aceste panouri fotovoltaice sunt fucționale, au produs 369 MW energie, echivalentul a 97 tone de CO2, echivalentul a 2.500 de arbori plantați. Orice panou fotovoltaic ne ajută să ne păstrăm o viață mai sănătoasă”, a mai precizat primarul.

De asemenea, există în derulare un proiect finanțat prin Mecanismele financiare SEE și Norvegia, 2014‐2021 pentru montarea panourilor fotovoltaice în următoarele locații: 


Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Cluj-Napoca
Parking Moților
Parking Hașdeu
Parking Fabricii

Puterea totală propusă pentru aceste 4 locații este de 290 kWp.

În curând se va recepționa un parc fotovoltaic amplasat în zona Cluj Innovation Park, având o putere instalată de 990 kWp.

Emil Boc a menționat că mai sunt în lucru 14 astfel de locații în pregătire și una în finalizare în Lomb împreună cu Cluj Innovation Park, alături de alte patru locații care vor fi finalizate în perioada următoare: 

Rabla Local: 1.000 de clujeni s-au înscris în program
Emil Boc a vorbit și despre Programul Rabla Local 2023.

„S-a deschis ieri și pot să vă spun că doar într-o zi s-au înscris 1.000 de clujeni pe platformă. Avem bani pentru 5.000 de rable (mai vechi de 15 ani – n. red.), atât ne-a aprobat ministerul. Până în 31 august puteți să vă înscrieți pe platforma Agenției Fondului de Mediu, ca după aceea, în septembrie să demarăm procedurile la primărie de a realiza contractul și de a preda rabla la instituțiile care preiau mașini mai vechi de 15 ani. Cu cât vom sta mai aproape de natură, cu atât vom avea trai mai sănătos și o calitate a vieții mai bună”, a mai declarat Emil Boc.

Detalii proiect „Sistem de încălzire urbană cu emisii scăzute de gaze cu panouri fotovoltaice încorporate (LEDHPV)”/ „Low emissions district heating system with incorporated PV (LEDHPV)”

Proiectul cu numărul 2021/325308 derulat de Termoficare Napoca S.A. este cofinanțat în cadrul „Programului pentru energie în România”, prin Innovation Norway în calitate de operator de program.

Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 523.160 Euro, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 313.896 Euro. Durata de implementare a proiectului este de 13 luni, până la data de 30 Septembrie 2023.

Obiectivul proiectului constă în implementarea unui sistem fotovoltaic având capacitatea instalată de 0.420 MW în cadrul platformei Centrala Termică de Zonă (CTZ) aparținând Termoficare Napoca S.A., din str. Plevnei 68-70, Cluj-Napoca, cu scopul producerii de energie electrică din surse regenerabile. Energia electrică produsă va permite acoperirea parțială a consumului energetic necesar echipamentelor de pompare și sistemelor asociate de la nivelul Centralei Termice de Zonă, cu posibilitatea de a injecta energie electrică în Sistemul Energetic Naţional – SEN.

Principalele rezultate vizate de proiect fac referire la:


un sistem fotovoltaic cu o capacitate totală instalată de 0.420 MW;
reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 150 tone CO2/an;
energie produsă din surse regenerabile, cantitate medie anuală de 492 MWh.

„Programul pentru Energie în România” este un program al cărui obiectiv este reprezentat de „energie cu mai puține emisii de carbon și siguranță sporită a furnizării de energie”. Programul face parte din granturile SEE și Norvegiene 2014-2021. Granturile SEE și Norvegiene au ca obiectiv reducerea disparităților economice și sociale din Spațiul Economic European (SEE) și consolidarea relațiilor bilaterale între statele donatoare (Norvegia, Islanda și Liechtenstein) și statele beneficiare.

Proiect finanțat cu sprijinul granturilor acordate prin mecanismul financiar Norvegian 2014-2021, în cadrul „Programului pentru energie în România”.

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

ANDRA va cânta la Turda Arena, primarul din Turda va plăti 600.000 de lei din banii publici pentru inaugurare

Stefania Heinz

Published

on

Dezvăluiri. „Andra avea vreo 16 ani și venea cu taică-su cu trenul de la Cluj. Mă ruga taică-su: Domne, vreau să cânte fata mea gratis! Omul foarte deștept”

Primarul din Turda, Matei Cristian, intenționează să ofere un spectacol de amploare cu ocazia inaugurării noii săli polivalente Turda Arena, și pentru aceasta, este dispus să aloce generoase sume din bugetul public. Cu o investiție estimată la 600.000 de lei, administrația locală turdeană se pregătește să marcheze deschiderea acestei noi facilități în weekendul 12-14 aprilie 2024, eveniment ce va fi încununat cu prezența celebrei artiste clujene, Andra.

Bugetul total destinat evenimentului se ridică la aproximativ 930.000 de lei, TVA inclus, iar municipalitatea Turdei va acoperi cea mai mare parte, restul sumei urmând să fie asigurat din sponsorizări, conform informațiilor furnizate de turdanews.net.

Planurile pentru aceste zile de sărbătoare includ premierea tuturor sportivilor merituoși din Turda, indiferent de ramura sportivă în care activează. În plus, organizatorii au făcut eforturi pentru a atrage toate legendele handbalului și fotbalului, sperând că acestea vor onora invitația.

Pe parcursul celor trei zile de eveniment, programul va include jocuri pentru copii, street food, spectacol de drone și artificii, lasere și proiecții pe fațada sălii polivalente. Primarul Matei Cristian a subliniat că acest spectacol va fi unul fără precedent pentru Turda, oferind comunității o experiență de neuitat.

Momentul inaugural va fi marcat de prezența Andreei, cunoscută sub numele de scenă Andra, care va fi cap de afiș al artiștilor ce vor concerta pe scena Turda Arena. Un aspect deosebit este că accesul la acest spectacol va fi gratuit pentru locuitorii orașului Turda, oferindu-le acestora oportunitatea de a se bucura de un eveniment cultural deosebit în noul lor loc emblematic.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cultura

Evenimente de Ziua Porților Deschise la Teatrul National – Evenimente pentru copii, adolescenți si toate varstele

Stefania Heinz

Published

on

Luni, 27 martie 2023, ora 11:00, Teatrul National Lucian Blaga, Piata Stefan cel Mare, nr. 2-4

Intrarea liberă*

Teatrul Național din Cluj-Napoca se pregătește să sărbătorească Ziua Mondială a Teatrului printr-un eveniment special, Ziua Porților Deschise, care promite o experiență captivantă pentru toți iubitorii de artă și teatru.

Această zi specială este creată pentru a întări legătura între teatru și publicul său, oferind oportunitatea participanților de a se bucura de activități diverse și captivante, adaptate atât copiilor, cât și adulților.

Evenimentul va debuta cu un spectacol de teatru pentru copii intitulat „Despre stele”, prezentat de echipa MiniReactor. Acesta va fi urmat de diverse activități artistice, precum ateliere de marionete, jonglerii, face painting, și baloane modelabile, menite să încânte și să inspire creativitatea celor mici.

O atracție deosebită va fi lectura publică susținută de Alex Moldovan, autorul seriei „Olguța”, care va oferi publicului ocazia să se bucure de poveștile sale și să participe la o sesiune de discuții și autografe.

Pentru adolescenți, va fi organizat un atelier de teatru și improvizație condus de actrița Diana Buluga, care va oferi o perspectivă din culisele teatrului și va dezvălui secretele muncii de actor.

Un moment de neratat va fi spectacolul de teatru sonor „Noroc să ai”, o producție a Teatrului Improbabil, bazată pe textul lui Cosmin Stănilă, un actor al Teatrului Național din Cluj-Napoca.

În plus, participanții vor avea ocazia să descopere culisele teatrului, să asiste la o repetiție cu public la cea mai recentă premieră a Teatrului Național, „Îmblânzirea Scorpiei” după William Shakespeare, și să se bucure de un dialog special cu actorul Marian Râlea, cunoscut sub numele de „Magicianul”.

Evenimentul se va încheia într-o notă de poveste, cu spectacolul „Basme vechi și basne noi”, prezentat de Texte Bune în Locuri Nebune. Actorii vor încânta publicul cu povești spuse cu măiestrie, iar universul sonor al acestor povestiri va fi animat de muzica lui Bogdan Rakolcza.

Pe lângă toate aceste activități, publicul va avea ocazia să descopere o selecție captivantă de fotografii din spectacolele Teatrului Național din Cluj-Napoca în cadrul expoziției „Portrete ale Efemerului – cele mai frumoase fotografii de spectacol, 2010-2023”, găzduită de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Intrarea este liberă, iar accesul la evenimente se va face în limita locurilor disponibile, în ordinea sosirii. Pentru atelierul de teatru și improvizație pentru adolescenți este necesară înscrierea prealabilă la adresa de email atelier@teatrulnationalcluj.ro, având un număr limitat de locuri disponibile.

Evenimente pentru copii și adolescenți:  

11:00-11:45, Sala mare

Spectacol de teatru pentru copii

Despre stele (o producție MiniReactor) – 4+

de Ana Cucu-Popescu 

 

11:30-17:00, Foaier rang III

Zona de creație pentru copii – 3+

 

11:30-14:30, Foaier rang III

Face painting și baloane modelabile (Tărâmul Fericirii) – 3+

 

12:00-13:00, Foaier rang II, dreapta

Atelier de marionete (Magic Puppet) – 5+

 

12:00-13:00, Foaier rang II, stânga

Alex Moldovan – Povestiri de citit pe sub bancă
texte în lectura autorului și sesiune de autografe – 9-14 ani

 

12:00-13:00, Esplanadă

Atelier de baloane uriașe de săpun (Magic Puppet) – 5+

 

13:30-14:30, Foaier, rang II, stânga

Astăzi se improvizează! 

Atelier de teatru și improvizație pentru adolescenți cu actrița Diana Buluga – 14-18 ani

Participare gratuită pe bază de înscriere prin email la adresa: atelier@teatrulnationalcluj.ro.

 

15:00-15:30 – Esplanadă

Jonglerii (Magic Puppet) – 12+

 

16:00-16:30 – Esplanadă

Jonglerii (Magic Puppet) – 12+

 

Evenimente speciale:      Ziua Porților Deschise la Teatrul

12:15-15:15

Vizite în culise ghidate de actori ai Teatrului Național din Cluj-Napoca – AG

 

13:30-16:00

Foaier rang II, dreapta

Noroc să ai – Teatru Sonor (o producție Teatrul Improbabil)

de Cosmin Stănilă

 

16:00-16:50, Scena mare

Repetiție cu publicurmată de discuţii cu realizatorii spectacolului

Îmblânzirea Scorpiei după William Shakespeare – 14+

regia: Leta Popescu

 

17:00-17:50, Scena mare

Invitatul special al zileiactorul Marian Râlea în dialog cu actorii – AG

Anca Hanu și Cătălin Herlo 

 

18:00-19:40, Scena mare

Basme vechi și basne noi (o producție Texte bune în locuri nebune) – AG

regia și scenariul: Ionuț Caras

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

FOTO – Exercițiul de intervenție al ISU Cluj: Incendiu simulat la un Grand Hotel Napoca din Cluj-Napoca

Stefania Heinz

Published

on

Ieri, forțele și mijloacele din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj au desfășurat un amplu exercițiu de intervenție, simulând un incendiu la un operator economic din domeniul hotelier, situat pe strada Octavian Goga din Cluj-Napoca.

Scenariul inițial a implicat un incendiu la parterul unui imobil înalt de 10 niveluri, cu posibilitatea extinderii focului la mezanin. Situația a fost amplificată de numărul mare de victime, determinând declanșarea Planului Roșu de Intervenție. La fața locului, echipele operative au fost confruntate cu flăcările care cuprinseseră parterul și mezaninul hotelului, iar 18 persoane au fost evacuate din clădire, dintr-un total de 30. Restul persoanelor au necesitat căutare și salvare.

Exercițiul a constituit un test benefic pentru capacitatea de intervenție a echipajelor de urgență, permitând o colaborare strânsă între instituțiile responsabile de gestionarea situațiilor de urgență. Astfel de antrenamente sunt esențiale pentru pregătirea eficientă a personalului și coordonarea optimă a acțiunilor în caz de situații reale de urgență.

Mulțumim tuturor celor implicați pentru sprijinul acordat în desfășurarea acestui exercițiu și pentru eforturile lor în promovarea siguranței și securității comunității noastre.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite