Connect with us

Eveniment

Dumitru Prunariu l-a lăudat pe Elon Musk: “Va duce omenirea pe Lună și apoi pe Marte” / “Se joacă cu miliarde, dar în cel mai bun sens”

Stefania Heinz

Published

on

Dumitru Prunariu l-a lăudat pe Elon Musk: "Va duce omenirea pe Lună și apoi pe Marte" / "Se joacă cu miliarde, dar în cel mai bun sens"


Prezent la Cluj, Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în spațiul cosmic, a spus că crede în visul miliardarului american Elon Musk de a ajunge pe Marte.
Dumitru Prunariu a participat, la Cluj-Napoca, la workshop-ului Space System Engineering 2023, eveniment ajuns la a doua ediție și organizat de Cluster-ul SPACE TECH, înființat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) și de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare.

Singurul român care a zburat în spațiul cosmic a vorbit despre despre recenta lansare, de către SpaceX-ul lui Elon Musk, a celei mai mari și mai puternice rachete din lume, despre planurile Israelului de a ajunge pe Lună, în contextul conflictului din Orientul Mijlociu, dar și despre motivul pentru care nu vom avea prea curând un nou român în spațiu.

Dumitru Prunariu a avut doar cuvinte de laudă pentru miliardarul american.

„Elon Musk este un vizionar din punctul meu de vedere, un întreprinzător care este ca un copil entuziasmat. Se joacă cu miliarde, dar în cel mai bun sens, și realizează un progres tehnologic rapid și consistent. Faptul că a lansat pentru a doua oară această navă gigant reprezintă un succes deosebit, chiar dacă nu a fost finalizată această lansare cu plasarea pe orbită a Starship-ului. Față de prima lansare, acum a funcționat mult mai bine, deși după detașare booster-ul principal a explodat. Aceasta nu înseamnă că într-un interval de timp rezonabil nu se vor putea analiza cauzele și defectele să fie remediate. Eu am multă încredere în ceea ce realizează Elon Musk și, așa cum și-a propus el de la bun început, va duce omenirea pe Lună și apoi pe Marte. Afirma acum câtiva ani că în aproximativ 50-100 de ani vom avea colonii de un milion de oameni pe planeta Marte”, a explicat Dumitru Prunariu.

Cosmonautul român a vorbit și despre încercarea statului Israel de a ajunge pe Lună:

„Israelul a lansat o navă automată pe lună, care, din păcate, a eșuat la aterizare. «Bereshit», cum s-a numit nava, a fost o inițiativă privată susținută de statul Israel. În continuare acea inițiativă va fi privată cu susținerea statului. Sunt convins că acest conflict din Orientul Mijlociu nu va deturna Israelul de la anumite planuri care sunt de perspectivă și care îl vor menține și îl vor ridica pe harta activităților cosmice internaționale”. 

Niciun român pe Lună, în viitorul apropiat
Dumitru Prunariu a vorbit la Cluj-Napoca și despre despre Artemis III, prima misiune de aterizare pe Lună de la Apollo încoace.

„La finalul anului viitor, un prim echipaj va înconjura Luna, vor face investigații și se vor întoarce, iar la un an după aceea va pleca un nou echipaj, care va ateriza pe Lună. Omul va călca din nou acolo după programul Apollo. În 1972 a fost ultima dată când omul a pășit pe lună. Sunt atât de mulți ani de atunci. (…) Noua fază de selecție a cosmonauților europeni s-a încheiat anul trecut. Din păcate, nu avem vreun român în grupul selecționat. Adevărul este că, indiferent cât de bine pregățiți oameni avem și noi alături de alte state, la un număr de voluntari de câteva zeci de mii, se găsesc cel puțin 100 care să fie excelent pregătiți și care ar putea urma un curs de pregătire pentru a putea zbura în spațiul cosmic, însă Europa nu are nevoie de atât de mulți. Este un număr limitat”, a spus Dumitru Prunariu.

Acesta a explicat că din Europa au fost aleși șase candidați cosmonauți care, pe banii ESA (European Space Agency – Agenția Spațială Europeană), vor efectua pregătirea și vor zbura în cosmos.

„Trebuie să înțelegem că ultimele decizii care se iau asupra persoanelor selecționate sunt decizii politice. Nu ale unui partid, ci de politică europeană de dezvoltare în acest domeniu, legat de investiții pe care le promovează statele Agenției Spațiale Europene. Chiar dacă am fi avut datoriile plătite la ESA, în acest context întelegem clar că România nu era printre statele favorizate pentru a fi selecționate pentru un zbor cosmic”, a conchis Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut român care a ajuns în spațiu.

SPACE TECH sau cum se uită Clujul spre stele
Clusterul SPACE TECH a fost fondat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (deținătoarea președinției asociației), Control Data System SRL, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare, în colaborare cu Romanian IEEE AP-S Chapter și Romanian IEEE COM-S Chapter.

Clusterul de la Cluj a organizat workshop-ul Space Systems Engineering 2023. Evenimentul cu participare internațională s-a aflat la a doua ediție și a avut loc în 21 noiembrie 2023, în Aula Igor Tertea. Workshop-ul a reunit profesioniști de marcă din sectorul spațial, invitați din cadrul organizațiilor internaționale (ESA, SME4Space) și naționale (ROSA, ROMSPACE, ROSPIN), precum și reprezentanți ai mediului industrial, academic și de cercetare din România. În cadrul evenimentului au avut loc prezentări ale experților în domeniul tehnologiilor spațiale, din țara noastră și din străinătate, care au facilitat înțelegerea noilor tendințe în dezvoltarea tehnologică la nivel internațional.

„Evenimentul face parte din lanțul de acțiuni pe care le întreprinde clusterul nostru, SpaceTech. Este ediția a doua, prima a avut loc anul trecut. De data aceasta avem circa 60 de participanți. E vorba de membrii fondatori și apoi ceilalți membri: companii cu activități în domeniul aerospațial, institute de cercetare, dar participă și investitori, firme de evenimente și organizatori de servicii din acest domeniu. Este important și faptul că avem participanți și din alte țări”, a spus Tudor Palade, profesor la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia informației a UTCN.

La rândul său, Dumitru Prunariu a lăudat ințitiva Clujului:

„Acest cluster face parte dintr-o asociație care este foarte importantă în ideea dezvoltării unor astfel de activități în România. Sunt bucuros că acest municipiu, Cluj-Napoca, a preluat inițiativa unui astfel de cluster, că este al doilea an la rând când organizează un workshop internațional, că lucrurile se dezvoltă pozitiv și că acest domeniu este abordat, cel puțin la nivelul acestor organizații, la modul cel mai serios”.

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Boney M, Dr Alban, Lian Ross și Admiral C4C vin la Retro L’Amour in 27 iulie 2024, la BT Arena din Cluj-Napoca

Stefan Petre

Published

on

Bucurați-vă de atmosfera anilor ’80 și ’90 la Retro L’Amour, un concert ce va avea loc la BT Arena din Cluj-Napoca pe data de 27 iulie 2024. Evenimentul va fi o călătorie muzicală în timp, reunind artiști legendari care au marcat acele epoci.

Boney M, alături de Lizz Mitchell, vă vor încânta cu un amestec captivant de muzică disco și ritmuri exotice, aducându-vă nostalgia anilor trecuți.

Dr. Alban este cunoscut pentru hiturile sale de dans contagioase și mesajele pozitive, care au răsunat în inimile fanilor din întreaga lume cu melodii precum “It’s My Life”, “Sing Hallelujah”, “One Love”, “Hello Afrika” și multe altele.

Lian Ross vă va impresiona cu vocea sa puternică și hiturile dance remarcabile care au definit muzica anilor ’80 și continuă să fie iubite și astăzi. Printre acestea se numără “Say You’ll Never”, “Young Forever”, “Fantasy” și multe altele.

Admiral C4C, cunoscut pentru abilitatea sa de a îmbina stiluri vechi și noi, a colaborat cu numeroși artiști legendari precum Dr. Alban și Lian Ross. Prin piesele sale remarcabile, precum “Turn It Up”, “Moving On”, “Outta Control”, “Bumpa Clap feat Beenie Man, Timaya”, “Take Me To The Dance feat No Mercy, Lian Ross, Captain Jack”, vă va captiva cu siguranță.

Nu ratați acest eveniment de excepție! Biletele sunt disponibile pentru achiziționare:

EXTASY BILETE – AICI | ENTERTIX BILETE – AICI  IABILET – AICI

IN CURAND O SA AVEM cate un concurs lunar unde o sa aveti posibilitatea sa castigati 2 bilete gratuite la Retro L’Amour

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

ANDRA va cânta la Turda Arena, primarul din Turda va plăti 600.000 de lei din banii publici pentru inaugurare

Stefania Heinz

Published

on

Dezvăluiri. „Andra avea vreo 16 ani și venea cu taică-su cu trenul de la Cluj. Mă ruga taică-su: Domne, vreau să cânte fata mea gratis! Omul foarte deștept”

Primarul din Turda, Matei Cristian, intenționează să ofere un spectacol de amploare cu ocazia inaugurării noii săli polivalente Turda Arena, și pentru aceasta, este dispus să aloce generoase sume din bugetul public. Cu o investiție estimată la 600.000 de lei, administrația locală turdeană se pregătește să marcheze deschiderea acestei noi facilități în weekendul 12-14 aprilie 2024, eveniment ce va fi încununat cu prezența celebrei artiste clujene, Andra.

Bugetul total destinat evenimentului se ridică la aproximativ 930.000 de lei, TVA inclus, iar municipalitatea Turdei va acoperi cea mai mare parte, restul sumei urmând să fie asigurat din sponsorizări, conform informațiilor furnizate de turdanews.net.

Planurile pentru aceste zile de sărbătoare includ premierea tuturor sportivilor merituoși din Turda, indiferent de ramura sportivă în care activează. În plus, organizatorii au făcut eforturi pentru a atrage toate legendele handbalului și fotbalului, sperând că acestea vor onora invitația.

Pe parcursul celor trei zile de eveniment, programul va include jocuri pentru copii, street food, spectacol de drone și artificii, lasere și proiecții pe fațada sălii polivalente. Primarul Matei Cristian a subliniat că acest spectacol va fi unul fără precedent pentru Turda, oferind comunității o experiență de neuitat.

Momentul inaugural va fi marcat de prezența Andreei, cunoscută sub numele de scenă Andra, care va fi cap de afiș al artiștilor ce vor concerta pe scena Turda Arena. Un aspect deosebit este că accesul la acest spectacol va fi gratuit pentru locuitorii orașului Turda, oferindu-le acestora oportunitatea de a se bucura de un eveniment cultural deosebit în noul lor loc emblematic.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cultura

Evenimente de Ziua Porților Deschise la Teatrul National – Evenimente pentru copii, adolescenți si toate varstele

Stefania Heinz

Published

on

Luni, 27 martie 2023, ora 11:00, Teatrul National Lucian Blaga, Piata Stefan cel Mare, nr. 2-4

Intrarea liberă*

Teatrul Național din Cluj-Napoca se pregătește să sărbătorească Ziua Mondială a Teatrului printr-un eveniment special, Ziua Porților Deschise, care promite o experiență captivantă pentru toți iubitorii de artă și teatru.

Această zi specială este creată pentru a întări legătura între teatru și publicul său, oferind oportunitatea participanților de a se bucura de activități diverse și captivante, adaptate atât copiilor, cât și adulților.

Evenimentul va debuta cu un spectacol de teatru pentru copii intitulat „Despre stele”, prezentat de echipa MiniReactor. Acesta va fi urmat de diverse activități artistice, precum ateliere de marionete, jonglerii, face painting, și baloane modelabile, menite să încânte și să inspire creativitatea celor mici.

O atracție deosebită va fi lectura publică susținută de Alex Moldovan, autorul seriei „Olguța”, care va oferi publicului ocazia să se bucure de poveștile sale și să participe la o sesiune de discuții și autografe.

Pentru adolescenți, va fi organizat un atelier de teatru și improvizație condus de actrița Diana Buluga, care va oferi o perspectivă din culisele teatrului și va dezvălui secretele muncii de actor.

Un moment de neratat va fi spectacolul de teatru sonor „Noroc să ai”, o producție a Teatrului Improbabil, bazată pe textul lui Cosmin Stănilă, un actor al Teatrului Național din Cluj-Napoca.

În plus, participanții vor avea ocazia să descopere culisele teatrului, să asiste la o repetiție cu public la cea mai recentă premieră a Teatrului Național, „Îmblânzirea Scorpiei” după William Shakespeare, și să se bucure de un dialog special cu actorul Marian Râlea, cunoscut sub numele de „Magicianul”.

Evenimentul se va încheia într-o notă de poveste, cu spectacolul „Basme vechi și basne noi”, prezentat de Texte Bune în Locuri Nebune. Actorii vor încânta publicul cu povești spuse cu măiestrie, iar universul sonor al acestor povestiri va fi animat de muzica lui Bogdan Rakolcza.

Pe lângă toate aceste activități, publicul va avea ocazia să descopere o selecție captivantă de fotografii din spectacolele Teatrului Național din Cluj-Napoca în cadrul expoziției „Portrete ale Efemerului – cele mai frumoase fotografii de spectacol, 2010-2023”, găzduită de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Intrarea este liberă, iar accesul la evenimente se va face în limita locurilor disponibile, în ordinea sosirii. Pentru atelierul de teatru și improvizație pentru adolescenți este necesară înscrierea prealabilă la adresa de email atelier@teatrulnationalcluj.ro, având un număr limitat de locuri disponibile.

Evenimente pentru copii și adolescenți:  

11:00-11:45, Sala mare

Spectacol de teatru pentru copii

Despre stele (o producție MiniReactor) – 4+

de Ana Cucu-Popescu 

 

11:30-17:00, Foaier rang III

Zona de creație pentru copii – 3+

 

11:30-14:30, Foaier rang III

Face painting și baloane modelabile (Tărâmul Fericirii) – 3+

 

12:00-13:00, Foaier rang II, dreapta

Atelier de marionete (Magic Puppet) – 5+

 

12:00-13:00, Foaier rang II, stânga

Alex Moldovan – Povestiri de citit pe sub bancă
texte în lectura autorului și sesiune de autografe – 9-14 ani

 

12:00-13:00, Esplanadă

Atelier de baloane uriașe de săpun (Magic Puppet) – 5+

 

13:30-14:30, Foaier, rang II, stânga

Astăzi se improvizează! 

Atelier de teatru și improvizație pentru adolescenți cu actrița Diana Buluga – 14-18 ani

Participare gratuită pe bază de înscriere prin email la adresa: atelier@teatrulnationalcluj.ro.

 

15:00-15:30 – Esplanadă

Jonglerii (Magic Puppet) – 12+

 

16:00-16:30 – Esplanadă

Jonglerii (Magic Puppet) – 12+

 

Evenimente speciale:      Ziua Porților Deschise la Teatrul

12:15-15:15

Vizite în culise ghidate de actori ai Teatrului Național din Cluj-Napoca – AG

 

13:30-16:00

Foaier rang II, dreapta

Noroc să ai – Teatru Sonor (o producție Teatrul Improbabil)

de Cosmin Stănilă

 

16:00-16:50, Scena mare

Repetiție cu publicurmată de discuţii cu realizatorii spectacolului

Îmblânzirea Scorpiei după William Shakespeare – 14+

regia: Leta Popescu

 

17:00-17:50, Scena mare

Invitatul special al zileiactorul Marian Râlea în dialog cu actorii – AG

Anca Hanu și Cătălin Herlo 

 

18:00-19:40, Scena mare

Basme vechi și basne noi (o producție Texte bune în locuri nebune) – AG

regia și scenariul: Ionuț Caras

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite