Connect with us

Eveniment

Dumitru Prunariu l-a lăudat pe Elon Musk: “Va duce omenirea pe Lună și apoi pe Marte” / “Se joacă cu miliarde, dar în cel mai bun sens”

Stefania Heinz

Published

on

Dumitru Prunariu l-a lăudat pe Elon Musk: "Va duce omenirea pe Lună și apoi pe Marte" / "Se joacă cu miliarde, dar în cel mai bun sens"


Prezent la Cluj, Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în spațiul cosmic, a spus că crede în visul miliardarului american Elon Musk de a ajunge pe Marte.
Dumitru Prunariu a participat, la Cluj-Napoca, la workshop-ului Space System Engineering 2023, eveniment ajuns la a doua ediție și organizat de Cluster-ul SPACE TECH, înființat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) și de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare.

Singurul român care a zburat în spațiul cosmic a vorbit despre despre recenta lansare, de către SpaceX-ul lui Elon Musk, a celei mai mari și mai puternice rachete din lume, despre planurile Israelului de a ajunge pe Lună, în contextul conflictului din Orientul Mijlociu, dar și despre motivul pentru care nu vom avea prea curând un nou român în spațiu.

Dumitru Prunariu a avut doar cuvinte de laudă pentru miliardarul american.

„Elon Musk este un vizionar din punctul meu de vedere, un întreprinzător care este ca un copil entuziasmat. Se joacă cu miliarde, dar în cel mai bun sens, și realizează un progres tehnologic rapid și consistent. Faptul că a lansat pentru a doua oară această navă gigant reprezintă un succes deosebit, chiar dacă nu a fost finalizată această lansare cu plasarea pe orbită a Starship-ului. Față de prima lansare, acum a funcționat mult mai bine, deși după detașare booster-ul principal a explodat. Aceasta nu înseamnă că într-un interval de timp rezonabil nu se vor putea analiza cauzele și defectele să fie remediate. Eu am multă încredere în ceea ce realizează Elon Musk și, așa cum și-a propus el de la bun început, va duce omenirea pe Lună și apoi pe Marte. Afirma acum câtiva ani că în aproximativ 50-100 de ani vom avea colonii de un milion de oameni pe planeta Marte”, a explicat Dumitru Prunariu.

Cosmonautul român a vorbit și despre încercarea statului Israel de a ajunge pe Lună:

„Israelul a lansat o navă automată pe lună, care, din păcate, a eșuat la aterizare. «Bereshit», cum s-a numit nava, a fost o inițiativă privată susținută de statul Israel. În continuare acea inițiativă va fi privată cu susținerea statului. Sunt convins că acest conflict din Orientul Mijlociu nu va deturna Israelul de la anumite planuri care sunt de perspectivă și care îl vor menține și îl vor ridica pe harta activităților cosmice internaționale”. 

Niciun român pe Lună, în viitorul apropiat
Dumitru Prunariu a vorbit la Cluj-Napoca și despre despre Artemis III, prima misiune de aterizare pe Lună de la Apollo încoace.

„La finalul anului viitor, un prim echipaj va înconjura Luna, vor face investigații și se vor întoarce, iar la un an după aceea va pleca un nou echipaj, care va ateriza pe Lună. Omul va călca din nou acolo după programul Apollo. În 1972 a fost ultima dată când omul a pășit pe lună. Sunt atât de mulți ani de atunci. (…) Noua fază de selecție a cosmonauților europeni s-a încheiat anul trecut. Din păcate, nu avem vreun român în grupul selecționat. Adevărul este că, indiferent cât de bine pregățiți oameni avem și noi alături de alte state, la un număr de voluntari de câteva zeci de mii, se găsesc cel puțin 100 care să fie excelent pregătiți și care ar putea urma un curs de pregătire pentru a putea zbura în spațiul cosmic, însă Europa nu are nevoie de atât de mulți. Este un număr limitat”, a spus Dumitru Prunariu.

Acesta a explicat că din Europa au fost aleși șase candidați cosmonauți care, pe banii ESA (European Space Agency – Agenția Spațială Europeană), vor efectua pregătirea și vor zbura în cosmos.

„Trebuie să înțelegem că ultimele decizii care se iau asupra persoanelor selecționate sunt decizii politice. Nu ale unui partid, ci de politică europeană de dezvoltare în acest domeniu, legat de investiții pe care le promovează statele Agenției Spațiale Europene. Chiar dacă am fi avut datoriile plătite la ESA, în acest context întelegem clar că România nu era printre statele favorizate pentru a fi selecționate pentru un zbor cosmic”, a conchis Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut român care a ajuns în spațiu.

SPACE TECH sau cum se uită Clujul spre stele
Clusterul SPACE TECH a fost fondat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (deținătoarea președinției asociației), Control Data System SRL, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare, în colaborare cu Romanian IEEE AP-S Chapter și Romanian IEEE COM-S Chapter.

Clusterul de la Cluj a organizat workshop-ul Space Systems Engineering 2023. Evenimentul cu participare internațională s-a aflat la a doua ediție și a avut loc în 21 noiembrie 2023, în Aula Igor Tertea. Workshop-ul a reunit profesioniști de marcă din sectorul spațial, invitați din cadrul organizațiilor internaționale (ESA, SME4Space) și naționale (ROSA, ROMSPACE, ROSPIN), precum și reprezentanți ai mediului industrial, academic și de cercetare din România. În cadrul evenimentului au avut loc prezentări ale experților în domeniul tehnologiilor spațiale, din țara noastră și din străinătate, care au facilitat înțelegerea noilor tendințe în dezvoltarea tehnologică la nivel internațional.

„Evenimentul face parte din lanțul de acțiuni pe care le întreprinde clusterul nostru, SpaceTech. Este ediția a doua, prima a avut loc anul trecut. De data aceasta avem circa 60 de participanți. E vorba de membrii fondatori și apoi ceilalți membri: companii cu activități în domeniul aerospațial, institute de cercetare, dar participă și investitori, firme de evenimente și organizatori de servicii din acest domeniu. Este important și faptul că avem participanți și din alte țări”, a spus Tudor Palade, profesor la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia informației a UTCN.

La rândul său, Dumitru Prunariu a lăudat ințitiva Clujului:

„Acest cluster face parte dintr-o asociație care este foarte importantă în ideea dezvoltării unor astfel de activități în România. Sunt bucuros că acest municipiu, Cluj-Napoca, a preluat inițiativa unui astfel de cluster, că este al doilea an la rând când organizează un workshop internațional, că lucrurile se dezvoltă pozitiv și că acest domeniu este abordat, cel puțin la nivelul acestor organizații, la modul cel mai serios”.

Source link

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy

Eveniment

Tragedie la Săvădisla, Cluj: Bărbatul prins între fiarele contorsionate a murit

Alex Campian

Published

on

Un grav accident rutier a avut loc în localitatea Săvădisla, județul Cluj. Un bărbat de aproximativ 60 de ani, aflat în autoturismul implicat în coliziunea cu un autocamion, și-a pierdut viața.

Victima a fost găsită încarcerată, în stop cardio-respirator, între fiarele contorsionate ale mașinii. Pompierii Detașamentului 2 Cluj-Napoca au intervenit de urgență, reușind să-l extragă din autoturism. În ciuda eforturilor medicilor de a-l resuscita, bărbatul nu a mai putut fi salvat.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un grav accident rutier petrecut pe raza localității Săvădisla. În accident au fost implicate un autocamion și un autoturism”, a transmis ISU Cluj.

Circumstanțele exacte ale impactului urmează să fie stabilite de către polițiști. Traficul în zonă a fost restricționat temporar.

Sursa: ISU Cluj / Radio Cluj

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

Tragedie la Florești: Fetiță de 12 ani lovită pe trecerea de pietoni. A fost intubată și transportată de urgență la spital

Alex Campian

Published

on

O fetiță de doar 12 ani a fost grav rănită marți seara, în jurul orei 21:25, după ce a fost lovită de un autoturism pe trecerea de pietoni de pe DN1 E60, în zona Metro din Florești, județul Cluj. Incidentul a provocat o intervenție medicală de urgență, copila fiind intubată la fața locului și transportată în stare critică la spital de către o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă.

Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj, accidentul s-a produs în momentul în care un tânăr de 24 de ani, din Oradea, care conducea un autoturism pe direcția Gilău – Cluj-Napoca, a surprins și accidentat grav minora care traversa regulamentar pe trecerea de pietoni.

„Din primele cercetări, a reieşit că un tânăr de 24 de ani din municipiul Oradea, în timp ce conducea un autoturism din direcția Gilău spre Cluj-Napoca, ar fi acroşat o minoră de 12 ani din comuna Florești, aflată în traversarea drumului public pe trecerea pentru pietoni”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.

Polițiștii continuă ancheta pentru a stabili circumstanțele exacte ale accidentului. Impactul a fost extrem de violent, iar starea fetiței este în continuare una critică, medicii depunând toate eforturile pentru a-i salva viața

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

🩸 Bilet gratuit de o zi la Untold pentru cei care donează sânge în acest weekend la Cluj!

Alex Campian

Published

on

Organizatorii festivalului Untold 2025 oferă o șansă unică clujenilor să participe la cea mai așteptată ediție aniversară: un bilet gratuit de o zi la festival pentru toți cei care donează sânge în cadrul campaniei Blood Network.


📅 Când și unde?

Caravana mobilă Blood Network va fi prezentă în parcarea Kaufland de pe Strada Fabricii, nr. 12, în zilele de:

  • Sâmbătă, 28 iunie 2025

  • Duminică, 29 iunie 2025

⏰ Program: 8:00 – 14:00


🎟️ Cum poți primi biletul?

Pentru a primi biletul gratuit, trebuie să:

  1. Donezi sânge la caravana mobilă în cele două zile menționate.

  2. Te înscrii pe platforma oficială a campaniei: reteaua.sieudonez.ro.

Biletele oferite vor fi valabile pentru prima zi a Festivalului Untold, care se va desfășura între 7 și 10 august 2025.


🌟 Despre campania Blood Network

Aceasta este cea de-a unsprezecea ediție a inițiativei Blood Network, cea mai longevivă campanie de donare de sânge din România, susținută de Untold, care îmbină responsabilitatea socială cu distracția.


⚠️ Atenție!

Donarea se face în limita capacității de recoltare a caravanei mobile, așa că grăbește-te să faci o faptă bună și să-ți asiguri biletul!

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom