Un elicopter Airbus al Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) a avut probleme tehnice în zbor după ce a transportat un pacient din Zalău la Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj.
Totuși, piloţii au reuşit să readucă în siguranţă aparatul pe aeroport. „Elicopterul SMURD de la Jibou a transportat un pacient din Zalău pentru a fi preluat de pe AIAIC. După predarea pacientului echipajului de terapie intensivă SMURD, elicopterul a decolat şi a întâmpinat probleme tehnice în zbor.
Drept pentru care piloţii aeronavei au întreprins manevre specifice pentru a-l readuce în siguranţă pe aeroport. Elicopterul a revenit în siguranţă pe aeroport, în jurul orei 15:20”, a precizat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat, la Digi 24, că pilotul a sesizat problema imediat după decolare, a respectat procedura și a oprit unul dintre motoare, astfel că a reușit să aterizeze.
„Din informațiile pe care le-am primit până acum a fost o problemă care a necesitat oprirea unuia dintre motoare de către pilot. Elicopterele SMURD sunt bimotor, ceea ce înseamnă că în mod normal ele trebuie să poată să zboare și cu un motor în situații de urgență, lucru care s-a întâmplat. A trebuit să survoleze zona aeroportului o perioadă ca să scape de combustibilul care era încărcat, că tocmai decolaseră de la AIAIC după ce au predat un pacient acolo, apoi au aterizat”, a spus Arafat.
Elicopterul SMURD de 5,5 milioane de euro care deservește de anul trecut Regiunea Nord-Vest a României a fost repartizat de Raed Arafat la Jibou, deși inițial trebuia să aibă baza la Cluj-Napoca, fiindcă zona de acoperire a acestuia se suprapunea cu cea de la Târgu-Mureș. „Elicopterul va fi amplasat la Jibou, ceea ce permite să deservească zona foarte bine. Acolo urmează ca autoritățile locale să investească în hangar, care va trebui să fie construit lângă platforma betonată care deja există. Doctorii care vor face gardă pe acest elicopter vor fi medici de urgență din Cluj, Oradea și din Zalău”, a precizat Raed Arafat. Totuși, activitățile medicale la care intervine noul elicopter sunt coordonate de medici ai Spitalului Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca. În 2019, Ministerul Sănătății a achiziționat trei elicoptere pentru SMURD. Celelalte au fost distribuite în Constanța și în Galați. Anul acesta vor mai fi cumpărate 10.
Source link