Categories: Info

“Un muncitor de la salubritate n-are 400 de euro pentru o chirie în Cluj”


O organizație clujeană atrage atenția asupra condițiilor precare în care își duc viața lucrătorii societăților de salubritate din zonă.
Majoritatea lucrătorilor din acest domeniu locuiesc în zona Pata Rât pentru că nu au șansa să primească locuințe sociale și pentru că din salariile lor nu pot plăti peste 400 euro/ lună pentru o chirie privată în oraș, susține organizația Căși Sociale Acum (CSA).

“Imaginează-ți o lume în care lucrările de salubritate s-au oprit brusc. În care gunoiul menajer se revarsă pe străzi. Birourile, spitalele și școlile nu ar mai putea funcționa, deoarece spațiile lor s-ar umple cu gunoi. Construcțiile s-ar opri și ele, deoarece absența lucrătorilor care ar curăța deșeurile de pe șantiere ar face imposibilă construcțiile noi și repararea clădirilor.

Producția s-ar opri, deoarece fabricile nu ar mai avea cum să elimine materialele în afara amplasamentului lor. Sistemele de alimentație s-ar descompune din moment ce mâncarea comestibilă și cea putrezită s-ar amesteca între ele. Canalizările s-ar înfunda de la urină și excremente. Apa ar deveni contaminată și nepotabilă.

Aerul ar deveni toxic și irespirabil. Mirosul ar fi insuportabil, ducând oamenii la nebunie. Copleșite și ele de această situație, speciile nonumane ar începe să moară și ele, iar noile dezechilibre vor conduce la dezastre ecologice. Epidemiile vor izbucni. Refugiații ar fugi din orașe, competiția lor asupra unor noi terenuri ducând la violență. Fără munca de salubrizare, societatea s-ar prăbuși literalmente”, conform CSA.

Aceasta este o iniţiativă civic-activistă ce urmăreşte problematizarea locuirii sociale în Cluj-Napoca, în contextul reducerii drastice a fondului public locativ și al transformării locuirii în afacere imobiliară, dar şi al limitării accesului la locuinţe sociale persoanelor îndreptăţite să ocupe fondul locativ public.

Parte dintr-un program mai amplu al Fundației Desire, campania pleacă de la  nedreptățile locative care afectează persoanele și familiile cu domiciliul pe strada Cantonului. Locuirea pe această stradă a fost cel mai neglijat capitol al zonei marginalizate Pata Rât, constituită în urma mai multor evacuări forțate din oraș.

Pentru a impulsiona producerea unui oraș pentru oameni, nu pentru profit, campania propune pentru Cluj un model de dezvoltare care extinde fondul locativ de stat și alocă un buget adecvat investițiilor publice aferente.

Source link

Facebook Comments Box
Tudor Calinescu

Recent Posts

Mișcarea ca mod de viață: Ciclismul câștigă tot mai mult teren în rândul clujenilor

În ultimii ani, tot mai mulți clujeni lasă mașina acasă și folosesc bicicleta pentru a…

1 day ago

CARBOCHIM, CIFRĂ DE AFACERI DE 34,2 MILIOANE DE LEI ÎN 2023

CARBOCHIM S.A., cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, a încheiat anul 2023…

1 day ago

Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, despre Cluj vs București: Experiența după trei săptămâni în capitala Ardealului.

O nouă etapă a "competiției" Cluj vs București a fost marcată de sinceritatea președintelui TIFF,…

2 days ago

Studenții UAD au Transformat Căștile de Protecție în Opere de Artă pe Șantierul Carbochim, în Parteneriat cu Grupul IULIUS

Într-o inițiativă inedită de colaborare între mediul academic și cel industrial, 25 de studenți de…

2 days ago

Pasager în stare gravă pe un zbor Tarom: posibilitatea unei aterizări de urgență a fost luată în considerare

Un pasager aflat la bordul unei curse Tarom duminică seara a întâmpinat dificultăți medicale grave,…

1 week ago

Incident dramatic pe teren în timpul meciului dintre Ungaria și Scoția: fotbalist transportat de urgență la spital

Duminică seara, medicii au intervenit de urgență pe teren pentru a-i acorda primul ajutor fotbalistului…

1 week ago