Connect with us

Eveniment

Fostl deputat de Cluj, plângere penală împotriva celor care l-au amenințat cu moartea, in scandalul ambarcațiunilor de pe Tarnîța

Stefania Heinz

Published

on

Fostl deputat de Cluj, plângere penală împotriva celor care l-au amenințat cu moartea, in scandalul ambarcațiunilor de pe Tarnîța

“Am depus plângere penală la adresa dlui Victor Vic, prieten cu Abdul Rahim, amândoi pasionați de bărci cu motor, pentru amenințare cu moartea. Am depus sesizare la poliție și la adresa dlui Abdul Rahim”, scrie Adrian Dohotaru pe Facebook.
Scandalul a izbucnit după dezbaterea organizată de Consiliul Judeţean (CJ) Cluj, pe tema noului regulament care interzice ambarcaţiunile cu motor pe lacurile Fântânele şi Tarniţa, cel din urmă fiind sursa de apă potabilă pentru Cluj-Napoca. 

Adrian Dohotaru, fost deputat şi activist de mediu, susţine acest nou regulament, cât şi petiţia prin care se cere demisia Rocsanei Contraş, şefa Biroului Arii Protejate, birou ce va supraveghea aplicarea regulamentului menţionat. Scandalul vine în contextul în care Rocsana Condraş a fost iubita lui Abdul Rahim, după cum scria presa locală, un împătimit al sporturilor nautice, care are şi un ponton cu skijeturi și bărci cu motor pe Tarnița. 

După dezbaterea menţionată, Dohotaru a relatat pe Facebook: 

“M-a sunat Abdul Rahim, iubitul Rocsanei Contraș, și m-a amenințat cu moartea. Mi-a spus că o să „mor în chinuri la Tarnița”, că o să mă înec. M-a făcut „bă, homosexualule! în mod repetat, la care l-am întrebat ce are cu homosexualii. După care mi-a zis că n-are nimic, dar că „ar face dragoste cu mine”. Bineînțeles, la așa replică, i-am recomandat un psiholog, un psihiatru chiar. La care a replicat că psihologii sunt „ca voi, politicienii, niște mincinoși”.

Abdul Rahim a răspuns, însă, în secţiunea mesaje, la postarea lui Dohotaru: “Minți la fel cum respiri!!!! Am spus și ma repet ca îmi doresc sa mori mușcat de vipere pe Tarnita!!!!”, iar la un alt utilizator i-a replicat că Rocsana Contraş nu mai este iubita lui: “Ești depășit de situație Adriane! Roxana nu mai este iubita mea, am rămas doar amici”. 

Acum, Adrian Dohotaru a postat un nou mesaj în legătură cu acest scandal:

“Inițial, mi-am propus să ignor astfel de amenințări, dar la sugestia multora dintre voi, am mers la Poliție pentru că este anormal ca astfel de comportamente să fie încurajate în spațiul public. În același timp, nu pot să nu constat lipsa de profesionalism a Rocsanei Contraș. Dânsa e angajată pe filieră PNL în Consiliul Județean, ca șefă la Arii Protejate, cu rol de constatare a contravențiilor pe lac, potrivit viitorului regulament de navigație, aflat în dezbatere publică.

După ce a băut apă din Tarnița, ca să ne demonstreze cât de puțin poluată este apa din care beau clujenii, clamează apoi că a dormit în timpul audierii publice pe tema regulamentului de navigație pe lacurile Tarnița și Beliș-Fântânele, pe care trebuie să-l aplice, pentru a ne anunța ulterior cât de poluată e totuși apa. Dar nu din cauza proprietarilor de ambarcațiuni motorizate, nu din cauza proprietarilor „care au construit ilegal, a celor care deversează fecalele în Tarnița, dar și a turiștilor care aruncă deșeuri”, așa cum arătăm într-o petiție semnată de 9.000 de clujeni, ci din cauza medicamentelor aruncate în lac.

Aruncarea medicamentelor în lac este condamnabilă și e bine că se fac cercetări în acest sens, dar atitudinea Rocsanei Contraș, pe ultima sută de metri, de a arăta problemele de poluare, de a mă invita batjocoritor la curățenie sunt cel puțin ipocrite și tardive.

Am participat la curățenii, dar mai important am participat la realizarea de campanii de sesizări colective, în urma cărora s-au strâns, doar în ultimele luni, sute de tone de deșeuri. Cele mai recente sesizări colective, care au dus la mobilizare de masă din partea autorităților sunt strângerea deșeurilor de pe malul Someșului, pe câteva zeci de hectare, la aeroport și în Florești.

Rolul unui activist civic nu e să strângă voluntar gunoiul în locul altora, deși poate să aibă un rol simbolic și acest lucru, ci să gândească preventiv, să determine autoritățile să acționeze pentru a diminua cantitatea de deșeuri depozitate ilegal.

În sensul acesta, Asociația Societatea Organizată Sustenabil S.O.S, alături de Mai Mult Verde și, sperăm, cât mai multe autorități locale de pe culoarul Someșului, vom relua acțiunile, în primăvară, menite să ducă la curățarea altor sute de tone de deșeuri de pe malul râului. În același timp, la propunerea Poliției locale Cluj-Napoca, contribuim cu asociația, cât ni se permite, la conturarea unei strategii la nivel metropolitan care să prevină depozitarea de deșeuri.

Nu cred că o persoană ca Rocsana Contraș trebuie să conducă un birou de Arii protejate, de aceea am cerut prin petiție demisia dânsei. Nu pentru că am avea personal ceva cu dânsa, ci pentru că nu a dovedit nicio calificare, alta decât apartenența la PNL, pentru a ocupa această funcție.

Nu cred că sunt „atacuri la persoană”, cum susține dânsa, faptul că arăt că există un conflict de interese între relația sa intimă din trecut cu Abdul Rahim, pasionat de sporturi motorizate, care a condus la moartea fostei iubite într-un accident tragic, și „controlul modului de aplicare a prevederilor prezentului regulament [de navigație], precum și constatarea contravențiilor prevăzute de legislația în vigoare și de prezentul regulament se fac de către agenții constatatori din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont – Salvaspeo Cluj – Biroul Arii Protejate”.

Asta mai ales în condițiile în care Abdul Rahim se autopropune, în mod repetat, drept persoana cu rol de coordonare în aplicarea sancțiunilor și regulamentului?! „Aici doar eu sunt persoana potrivită pentru acest lucru deoarece dispun de toate mijloacele necesare supravegherii căilor navigabile de pe lacul Tarnița și sunt un foarte bun coordonator.”

După cum nu cred că este atac la persoană a constata incompatibilitatea morală a deținerii funcției de șef birou la Arii Protejate, în cadrul Consiliului Județean Cluj, și pasiunea pentru tigri, așa cum are în curtea sa fostul iubit, actualul prieten, Abdul Rahim. În paranteză fie spus, dacă tigrul este deținut cu acte (aparent) legale, propun parlamentarilor clujeni să facă un efort comun să schimbe legislația de deținere de animale exotice, așa cum și în trecut ne-am coalizat pentru Tarnița sau pentru Parcul Feroviarilor și alte cauze de interes public.

Chiar dacă nu sunt de acord cu maniera prin care și-au expus punctele de vedere, Rocsana Contraș, Abdul Rahim, Victor Vic ș.a., ei au avut un rol important, anume acela că ne-au făcut să dezbatem problemele legate de Tarnița. Ne-au arătat că dacă ai conexiuni politice poți ajunge în funcții publice fără pregătire. Ne-au arătat că dacă ai bani îți poți permite să îi disprețuiești pe cei din jur, pe cei „săraci”, „rupți în cur”, fără „teren pe malul lacului”, care ne uităm invidioși, de pe baraj, la șmecherii care au reușit în viață și se bucură de ea pe skijet.

Tarnița e un bun comun, spunem unii, apa din care bem, unde ne putem relaxa. Pentru alții, e bunul lor privat, locul unde poți face ce vrea mușchii mei. Și banii mei. Despre asta e vorba, Tarnița e o metaforă pentru România ultimilor 30 de ani, o luptă între reglementare și dereglementare”, adaugă Adrian Dohotaru. 

Citește și:  Fost deputat de Cluj, ameninţat cu moartea. Sâmburele de scandal: interzicerea ambarcaţiunilor cu motor pe Tarniţa / Replica acuzatului

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

ANDRA va cânta la Turda Arena, primarul din Turda va plăti 600.000 de lei din banii publici pentru inaugurare

Stefania Heinz

Published

on

Dezvăluiri. „Andra avea vreo 16 ani și venea cu taică-su cu trenul de la Cluj. Mă ruga taică-su: Domne, vreau să cânte fata mea gratis! Omul foarte deștept”

Primarul din Turda, Matei Cristian, intenționează să ofere un spectacol de amploare cu ocazia inaugurării noii săli polivalente Turda Arena, și pentru aceasta, este dispus să aloce generoase sume din bugetul public. Cu o investiție estimată la 600.000 de lei, administrația locală turdeană se pregătește să marcheze deschiderea acestei noi facilități în weekendul 12-14 aprilie 2024, eveniment ce va fi încununat cu prezența celebrei artiste clujene, Andra.

Bugetul total destinat evenimentului se ridică la aproximativ 930.000 de lei, TVA inclus, iar municipalitatea Turdei va acoperi cea mai mare parte, restul sumei urmând să fie asigurat din sponsorizări, conform informațiilor furnizate de turdanews.net.

Planurile pentru aceste zile de sărbătoare includ premierea tuturor sportivilor merituoși din Turda, indiferent de ramura sportivă în care activează. În plus, organizatorii au făcut eforturi pentru a atrage toate legendele handbalului și fotbalului, sperând că acestea vor onora invitația.

Pe parcursul celor trei zile de eveniment, programul va include jocuri pentru copii, street food, spectacol de drone și artificii, lasere și proiecții pe fațada sălii polivalente. Primarul Matei Cristian a subliniat că acest spectacol va fi unul fără precedent pentru Turda, oferind comunității o experiență de neuitat.

Momentul inaugural va fi marcat de prezența Andreei, cunoscută sub numele de scenă Andra, care va fi cap de afiș al artiștilor ce vor concerta pe scena Turda Arena. Un aspect deosebit este că accesul la acest spectacol va fi gratuit pentru locuitorii orașului Turda, oferindu-le acestora oportunitatea de a se bucura de un eveniment cultural deosebit în noul lor loc emblematic.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cultura

Evenimente de Ziua Porților Deschise la Teatrul National – Evenimente pentru copii, adolescenți si toate varstele

Stefania Heinz

Published

on

Luni, 27 martie 2023, ora 11:00, Teatrul National Lucian Blaga, Piata Stefan cel Mare, nr. 2-4

Intrarea liberă*

Teatrul Național din Cluj-Napoca se pregătește să sărbătorească Ziua Mondială a Teatrului printr-un eveniment special, Ziua Porților Deschise, care promite o experiență captivantă pentru toți iubitorii de artă și teatru.

Această zi specială este creată pentru a întări legătura între teatru și publicul său, oferind oportunitatea participanților de a se bucura de activități diverse și captivante, adaptate atât copiilor, cât și adulților.

Evenimentul va debuta cu un spectacol de teatru pentru copii intitulat „Despre stele”, prezentat de echipa MiniReactor. Acesta va fi urmat de diverse activități artistice, precum ateliere de marionete, jonglerii, face painting, și baloane modelabile, menite să încânte și să inspire creativitatea celor mici.

O atracție deosebită va fi lectura publică susținută de Alex Moldovan, autorul seriei „Olguța”, care va oferi publicului ocazia să se bucure de poveștile sale și să participe la o sesiune de discuții și autografe.

Pentru adolescenți, va fi organizat un atelier de teatru și improvizație condus de actrița Diana Buluga, care va oferi o perspectivă din culisele teatrului și va dezvălui secretele muncii de actor.

Un moment de neratat va fi spectacolul de teatru sonor „Noroc să ai”, o producție a Teatrului Improbabil, bazată pe textul lui Cosmin Stănilă, un actor al Teatrului Național din Cluj-Napoca.

În plus, participanții vor avea ocazia să descopere culisele teatrului, să asiste la o repetiție cu public la cea mai recentă premieră a Teatrului Național, „Îmblânzirea Scorpiei” după William Shakespeare, și să se bucure de un dialog special cu actorul Marian Râlea, cunoscut sub numele de „Magicianul”.

Evenimentul se va încheia într-o notă de poveste, cu spectacolul „Basme vechi și basne noi”, prezentat de Texte Bune în Locuri Nebune. Actorii vor încânta publicul cu povești spuse cu măiestrie, iar universul sonor al acestor povestiri va fi animat de muzica lui Bogdan Rakolcza.

Pe lângă toate aceste activități, publicul va avea ocazia să descopere o selecție captivantă de fotografii din spectacolele Teatrului Național din Cluj-Napoca în cadrul expoziției „Portrete ale Efemerului – cele mai frumoase fotografii de spectacol, 2010-2023”, găzduită de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Intrarea este liberă, iar accesul la evenimente se va face în limita locurilor disponibile, în ordinea sosirii. Pentru atelierul de teatru și improvizație pentru adolescenți este necesară înscrierea prealabilă la adresa de email atelier@teatrulnationalcluj.ro, având un număr limitat de locuri disponibile.

Evenimente pentru copii și adolescenți:  

11:00-11:45, Sala mare

Spectacol de teatru pentru copii

Despre stele (o producție MiniReactor) – 4+

de Ana Cucu-Popescu 

 

11:30-17:00, Foaier rang III

Zona de creație pentru copii – 3+

 

11:30-14:30, Foaier rang III

Face painting și baloane modelabile (Tărâmul Fericirii) – 3+

 

12:00-13:00, Foaier rang II, dreapta

Atelier de marionete (Magic Puppet) – 5+

 

12:00-13:00, Foaier rang II, stânga

Alex Moldovan – Povestiri de citit pe sub bancă
texte în lectura autorului și sesiune de autografe – 9-14 ani

 

12:00-13:00, Esplanadă

Atelier de baloane uriașe de săpun (Magic Puppet) – 5+

 

13:30-14:30, Foaier, rang II, stânga

Astăzi se improvizează! 

Atelier de teatru și improvizație pentru adolescenți cu actrița Diana Buluga – 14-18 ani

Participare gratuită pe bază de înscriere prin email la adresa: atelier@teatrulnationalcluj.ro.

 

15:00-15:30 – Esplanadă

Jonglerii (Magic Puppet) – 12+

 

16:00-16:30 – Esplanadă

Jonglerii (Magic Puppet) – 12+

 

Evenimente speciale:      Ziua Porților Deschise la Teatrul

12:15-15:15

Vizite în culise ghidate de actori ai Teatrului Național din Cluj-Napoca – AG

 

13:30-16:00

Foaier rang II, dreapta

Noroc să ai – Teatru Sonor (o producție Teatrul Improbabil)

de Cosmin Stănilă

 

16:00-16:50, Scena mare

Repetiție cu publicurmată de discuţii cu realizatorii spectacolului

Îmblânzirea Scorpiei după William Shakespeare – 14+

regia: Leta Popescu

 

17:00-17:50, Scena mare

Invitatul special al zileiactorul Marian Râlea în dialog cu actorii – AG

Anca Hanu și Cătălin Herlo 

 

18:00-19:40, Scena mare

Basme vechi și basne noi (o producție Texte bune în locuri nebune) – AG

regia și scenariul: Ionuț Caras

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

FOTO – Exercițiul de intervenție al ISU Cluj: Incendiu simulat la un Grand Hotel Napoca din Cluj-Napoca

Stefania Heinz

Published

on

Ieri, forțele și mijloacele din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj au desfășurat un amplu exercițiu de intervenție, simulând un incendiu la un operator economic din domeniul hotelier, situat pe strada Octavian Goga din Cluj-Napoca.

Scenariul inițial a implicat un incendiu la parterul unui imobil înalt de 10 niveluri, cu posibilitatea extinderii focului la mezanin. Situația a fost amplificată de numărul mare de victime, determinând declanșarea Planului Roșu de Intervenție. La fața locului, echipele operative au fost confruntate cu flăcările care cuprinseseră parterul și mezaninul hotelului, iar 18 persoane au fost evacuate din clădire, dintr-un total de 30. Restul persoanelor au necesitat căutare și salvare.

Exercițiul a constituit un test benefic pentru capacitatea de intervenție a echipajelor de urgență, permitând o colaborare strânsă între instituțiile responsabile de gestionarea situațiilor de urgență. Astfel de antrenamente sunt esențiale pentru pregătirea eficientă a personalului și coordonarea optimă a acțiunilor în caz de situații reale de urgență.

Mulțumim tuturor celor implicați pentru sprijinul acordat în desfășurarea acestui exercițiu și pentru eforturile lor în promovarea siguranței și securității comunității noastre.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite