Connect with us

Eveniment

Lebedele au invadat zona Gilău-Tarnița

Stefania Heinz

Published

on

Lebedele au invadat zona Gilău-Tarnița

De câteva zile, un grup de lebede albe se plimbă nestingherite printre rațele sălbatice în minidelta de lângă Cluj, mai exact între primul baraj de la Gilău și Tarnița. 
Deși sunt păsări migratoare, nu e neobișnuit ca iarna blandă să determine lebedele să se oprească la noi în sezonul rece, conform City News. Totuși, dacă temperaturile foarte scăzute ar face ca suprafața lacului să înghețe, păsările ar fi în pericol, deoarece nu ar mai avea acces la hrană.

„Lebedele vin aici pentru că suntem o țară caldă. Nu vă închipuiți că ele sunt niște păsări proaste, ele știu foarte bine despre ce este vorba. Vin și iernează în România pentru că au hrană, iar temperaturile sunt mai scăzute decât în Suedia, Norvegia sau Rusia. Vin pe lacuri care îngheață parțial.

Fiind păsări ierbivore, au nevoie de acces la vegetația din lacuri. Se scufundă cât le permite gâtul și se hrănesc de acolo. Dacă lacul îngheață complet atunci chiar este nevoie să le ajutăm, deoarece ar fi o combinație fatală pentru ele. Frigul și lipsa accesului la vegetația din apa lacului le-ar pune mari probleme.

Lebedele își folosesc resursele din grăsime pentru a rezista frigului. De aceea este bine să le ajutăm cu hrană suplimentară precum grâu, porumb, salată verde, coji de cartofi sau fructe”, spune ornitologul Ovidiu Bufnilă.

Acestea sunt obișnuite să ierneze și pe lacuri parțial înghețate și au nevoie de hrană suplimentară doar în cazuri extreme.

“Multe dintre ele pot să stea pe gheață, dar cu o suprafață liberă de apă. Se hrănesc din apă, iar apoi se odihnesc chiar pe gheață. Cei care le văd într-o astfel de postură se alarmează și sună la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU). Dacă putem și avem cum, haideți să le ajutăm cu mâncare, dar să nu mai punem ISU pe fugă degeaba! Doar dacă îngheață tot lacul și nu se mai pot deplasa trebuie să intervenim”, spune Bufnilă.

Pompierii clujeni au intervenit la început de an pentru a disloca mai multe lebede de pe lacul de la Florești, în urma unui apel la 112. Totuși, în momentul în care au ajuns în zonă, acestea și-au luat zborul, deși acestea părea prinse în stratul de gheață. 

Source link

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy

Eveniment

Bărbat de 50 de ani, readus la viață după un accident cu scuterul la Cuzdrioara

Alex Campian

Published

on

Un bărbat de 50 de ani a fost salvat ca prin minune de echipajele de urgență, după ce a fost găsit în stop cardio-respirator, în urma unui accident cu scuterul. Incidentul s-a petrecut în noaptea de duminică spre luni, în localitatea Cuzdrioara, județul Cluj.

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au fost alertați și au intervenit rapid. Când au ajuns la fața locului, l-au găsit pe bărbat într-o vale, în afara carosabilului. Nu avea puls și nu mai respira.

Fără să piardă o clipă, pompierii și paramedicii SMURD au început manevrele de resuscitare. După minute tensionate și eforturi susținute, inima bărbatului a fost repornită, iar acesta a revenit la viață.

A fost stabilizat și transportat de urgență la spital pentru investigații și tratament de specialitate.

Deocamdată nu se cunosc cauzele exacte ale accidentului, însă autoritățile urmează să stabilească ce s-a întâmplat. Important este că, datorită intervenției rapide a salvatorilor, viața unui om a fost salvată în mod spectaculos.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

Șoferii mai au de așteptat! Deschiderea Drumului Expres Tureni – A3 se amână

Alex Campian

Published

on

Drum expres Tureni – DN1 – A3, amânare deschidere pentru 9 iulie

Se amână deschiderea drumului expres Tureni – DN1 – A3. Noua dată: 9 iulie

Deschiderea drumului expres DN1 Tureni – A3, programată inițial pentru luni, 7 iulie, a fost amânată și va avea loc miercuri, 9 iulie. Această investiție importantă va contribui la descongestionarea traficului greu și de tranzit din municipiile Cluj-Napoca, Turda și Câmpia Turzii.

Drumul expres are o lungime de 5 km, iar bretelele de legătură către nodurile rutiere DN1 și A3 însumează 10 km. Valoarea investiției se ridică la 562,61 milioane lei (fără TVA).

Proiectul este strategic pentru regiune, asigurând o legătură rapidă și fluidă între DN1 și autostrada A3, ceea ce va stimula și dezvoltarea economică locală.

Lucrările au fost realizate de un consorțiu internațional condus de Dimex 2000 Company SRL.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

Accident tragic în Cluj: Copil de 2 ani și 7 luni, lovit mortal de o mașină în Căpușu Mic

Alex Campian

Published

on

Un grav accident rutier a avut loc marți seara, 2 iulie, în localitatea Căpușu Mic, județul Cluj. Un copil de doar 2 ani și 7 luni și-a pierdut viața după ce a fost lovit de un ansamblu de vehicule format din autoturism și remorcă.

Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj, două echipaje SMURD din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca, dintre care unul de terapie intensivă mobilă, au fost mobilizate de urgență la locul accidentului. La fața locului a fost solicitat și un elicopter SMURD pentru sprijin medical aerian.

Copilul a fost găsit în stop cardio-respirator, iar echipajele medicale au început imediat manevrele de resuscitare. Din păcate, în ciuda tuturor eforturilor depuse, medicii au fost nevoiți să declare decesul micuțului.

Conform Poliției Cluj, accidentul s-a produs în jurul orei 18:45. Primele cercetări arată că un bărbat în vârstă de 43 de ani, aflat la volanul unui vehicul cu remorcă, l-ar fi accidentat pe copilul care se afla în apropierea Drumului Comunal 114 (DC114). Circumstanțele exacte urmează să fie stabilite în cadrul anchetei.

Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, iar rezultatul a fost negativ.

Poliția continuă cercetările pentru a clarifica toate aspectele privind modul în care s-a produs tragedia.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom