Connect with us

Eveniment

„Mâna de ajutor” pentru pacienții cu brațe amputate vine de la Cluj. UTCN creează la imprimante 3D membre artificiale pentru oameni, dar și Ciocanul lui Thor sau volane de Formula 1

Stefania Heinz

Published

on

„Mâna de ajutor” pentru pacienții cu brațe amputate vine de la Cluj. UTCN creează la imprimante 3D, membre pentru oameni dar și Axul lui Thor, volane de Formula 1 și inele

Cluj continuă să inoveze. Imprimantele 3D de la UTCN creează brațe artificiale pentru cei care au suferit o amputație. Aparatele de la Universitata Tehnică pot realiza tot felul de obiecte, de la volanul unui monopost de Formula 1 până la ciocanul lui Thor din universul Marvel.
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a organizat, vineir, la Facultatea de Inginerie Industrială, Robotică și Management-ul Producției/Facultatea de Inginerie a Materialelor și a Mediului de pe Bulevardul Muncii 103-105, în Aula Centenar evenimentul de multiplicare privind „Metode de învăţare bazate pe cercetarea fundamentală folosind metodele de printare 3D cu aplicabilitate în domeniul bio-mecatronic”, în cadrul proiectului EMERALD 21-COP-0019 finanţat din fonduri norvegiene prin intermediul Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European (SEE).

Evenimentul a reunit cadre didactice, studenți, cercetători și oameni de știință din instituţii de învăţământ superior, companii private, institute de cercetare şi dezvoltare, clustere, agenţii de dezvoltare, ONG-uri sau alte instituţii publice şi private interesate de domeniul tehnologiilor avansate de fabricaţie cu aplicabilitate în medicină: printare/bioprintare 3D/IT/bio-mecatronică/robotică medicală etc.

Scopul principal al acestui eveniment a fost acela de a prezenta conceptul principal al proiectului EMERALD, precum și metodele şi soluţiile practice ce au fost dezvoltate cu privire la realizarea unor sisteme mecatronice biomimetice special concepute pentru persoane cu nevoi speciale (brațe amputate), precum şi de a crea cadrul necesar dezvoltării unor parteneriate strategice pentru pregătirea şi dezvoltarea unor proiecte naţionale şi internaţionale de cercetare şi instituţionale.

„Omul trebuie să se simtă la fel ca înainte de a-și pierde membrul”
Prof. Cătălin Popa, decan al Facultății de Inginerie a Materialelor și a Mediului din cadrul UTCN, a vorbit despe importanța acestor materiale, atât din punct de vedere al accesibilității cât și al eficienței memebrelor printate cu ajutorul tehnologiei 3D, care să readucă un pacient la starea sa de dinainte. 

„Tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru se bazează pe dezvoltarea domeniului materialelor și, bineînțeles această zonă a aplicațiilor medicale pentru fabricația aditivă începe prin dezvoltarea de materiale noi. Absolut orice aplicație medicală trebuie să fie realizată din materiale care nu doar să fie acceptate de către corpul uman, ci unele care contribuie la procesul din organismul uman, vindecarea rănilor și refac funcțiile țesuturilor. Avem energia tisulară, care presupune realizarea de implanturi pornind de la celulele pacientului sau cele stem, ori zona de materiale furnizează, de fapt, gelurile în care se introduc celulele în momentul în care se realizează bio-imprimarea. Avem și acele structuri suport pe care se așează celulele și formează țesut, iar structura suport se resoarbe.

Cu ajutorul acestor dezvoltări, pe viitor, pacientul care beneficiază de metodele fabricației aditive să nu fie deloc diferit față de aceeași persoană înainte de a avea condiția medicală pentru care este tratat. Urmărim ca această construție de țesuturi să fie identice cu țesuturile originale. Este nevoie de o colaborare în colectivitate. Cele mai bune exempe sunt obținute pe Stația Spațială Internațională. De aceea avem nevoie de proiecte care să asigure accesul tuturor, un preț de cost suportabil pentru toate țările participante. Trebuie să privim optimist spre tehnologia care ajută ca umanitatea să se poată dezvolta într-un mod așezat, în care pacienții să poată avea un viitor care să nu țină atât de mult cont de posibilitatea existenței sau nu a unei tehnologii imediate”, a explicat Prof. Cătălin Popa, decan al Facultății de Inginerie a Materialelor și a Mediului în cadrul UTCN. 

„Statul român trebuie să își dea seama că la baza unui viitor mai bun stă cercetarea”
Acesta afirmă că pentru asemenea proiecte de anvergură este nevoie și de o implicare mai mare din partea statului român și îi îndeamnă pe reprezentați să sesizeze faptul că cercetarea stă la baza unui viitor stabil.

„Ca și cercetători, noi ne-am dori întotdeauna un suport mai mare din partea statului. Există mult loc pentu o dezvoltare superioară a capacităților pe care le avem. Există reazlizări punctuale la nivelul UTCN și al întregii țări, dar și proiecte internaționale din care facem parte și în care se dezvoltă cel mai bine. Să nu uităm contextul acestui proiect EUT+ (European University of Technology), care asigură posibilitatea dezvoltării. Acolo se organizează laboratoare comune care să dezvolte tehnologii pentru astfel de aplicații. Evident, este nevoie de un efort concentrat mai mare din partea factorilor de decizie (statul – n. red.) care să sesizeze că, de fapt, un viitor stabil și așezat pentru toți este realizat și pe baza unui efort concentrat pe partea de cercetare”, a conchis Prof. Cătălin Popa.

UTCN dă „o mână de ajutor” celor cu brațe amputate 
Iată câteva dintre tehnologiile pe care le regăsim în cadrul UTCN:

Conf. Răzvan Păcurar de la Facultatea de Inginerie Industrială, Robotică Management-ul Producției din cadrul UTCN, a explicat importanța acestui proiect realizat împreună cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, dar și faptul că deja, pacienții cu nevoi speciale au beneficiat de tehnologiile dezvoltate aici.

„EMERALD este un proiect cu finanțare norvegiană. Primim fonduri (parțial) de la Guvernul norvegian și este cofinanțat de Guvernul României. Este o rețea europeană pentru 3D Printing cu aplicație bio-mecatronică. Avem parteneri din Norvegia, Polonia, Slovacia, din universități și companii. Am vrut să aducem soluții noi pentru cei care au brațe amputate. Sunt lucruri care implică tehnologii și structuri noi, cum este și bio-printarea. Practic, termenul din titlu te obligă să te uiți în natură. Să vezi cum Dumnezeu a creat lumea și să încerci să o aduci în tehnică dacă poți. Ne putem inspira la fel cum a făcut-o Antoni Gaudí (arhitect – n. red.) când a construit Sagrada Família (biserică din Barcelona – Spania – n. red.). Înseamnă materiale, structuri și tehnologii noi, dar le punem în slujba celor care au cu adevărat nevoie. Cererea este mare, am primit cereri din partea unor companii, dar și universității care doresc să intre în noi parteneriate și, bineînteles spitale, pentru că totul este aplicat. Ceea ce facem nu este doar o teorie. Deja avem pacienți care au beneficiat de astfel de tehnologii”, a declarat Răzvan Păcurar conf. în cadrul departamentului de Inginerie a Fabricației – Facultatea de Inginerie Industrială, Robotică Management-ul Producției din cadrul UTCN.

Studenții au învățat la Cluj în două săptămâni cât într-un an
„Tehnologia 3D Printing a apărut de foarte mult timp pe piață. Putem face un pas spre bio-printare. Aceasta este paradigma deoarece este altceva când trebuie să realizezi implanturi sau ai lucruri utile care intră în contact chiar cu pielea umană. Există și un trend de a folosi tehnologiile sau etapa această de transformare digitală despre care se vorbește. Deoarece este un proiect educațional, încercăm să vedem cum putem să-i atragem pe studenți, ca să fie activați și motivați să realizeze lucruri. Organizăm școli de vară care durează două săptămâni, și aceștia învață, pentru că țări precum Norvegia sunt cu un pas înaintea noastră. Putem spune pionierat aici la noi, dar dea asemenea și că ne inspirăm cu ce se face deja. Încercăm să gândim, totuși spre viitor, pentru că întotdeauna trebuie să fii creativ. Folosim inclusiv metode de realitate virtuală/augmentată, ca să învețe și profesorii, și studenții. 

La școala de vară de anul trecut, activitatea a fost foarte intensă. Mă temeam că nu vor sta studenții atât și că își vor pierde răbdarea, dar au asimilat ca buretele. Asta pentru că lucrurile au fost foarte practice. Când am lucrat cu brațe și le-am spus că «este un pacient real», studenții au reacționat altfel. «Facem ceva să ajutăm pe cineva», asta a fost o motivație și au stat. Cred că au învățat din lucrurile practice în acele două săptămâni mai mult decât puteam să îi învăț eu în doi ani de zile. I-a ajutat și faptul că au lucrat în grupuri, studenți de la noi din universitate cu studenți din Polonia sau Norvegia. Să descoperi cum fac ceilați te motivează. Câteodată nu au fost ei specialiști, iar la unele lucruri i-am învățat noi (studenții și profesorii de la UTCN – n. red.). Acesta este conceptul urmărit în astfel de proiecte și parteneriate care se împlinesc aici la Cluj-Napoca. 

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca este în rețeaua europeană 3D Printing Technologies ca membru promotor al acestei tehnologii. De peste 27 de ani există această direcție în cadrul UTCN cu multiple colaborări care au acum aplicabilitate în lumea medicinei cu rezultate concrete. Evenimentul a reprezentat o concatenare între universitate, beneficiarii tehnologiilor 3D Printing și companiile care vor investi în aceste tehnologii și vor ajuta la rândul lor zona de medicină. Aici este vorba de oamenii cu nevoi speciale (brațe amputate). Reprezentanții UTCN transmit că există deja rezultate atât în rândul adulților, cât și în cel al copiilor. Începând de la brațe la bucăți de craniu, maxilare și așa mai departe.

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

ANDRA va cânta la Turda Arena, primarul din Turda va plăti 600.000 de lei din banii publici pentru inaugurare

Stefania Heinz

Published

on

Dezvăluiri. „Andra avea vreo 16 ani și venea cu taică-su cu trenul de la Cluj. Mă ruga taică-su: Domne, vreau să cânte fata mea gratis! Omul foarte deștept”

Primarul din Turda, Matei Cristian, intenționează să ofere un spectacol de amploare cu ocazia inaugurării noii săli polivalente Turda Arena, și pentru aceasta, este dispus să aloce generoase sume din bugetul public. Cu o investiție estimată la 600.000 de lei, administrația locală turdeană se pregătește să marcheze deschiderea acestei noi facilități în weekendul 12-14 aprilie 2024, eveniment ce va fi încununat cu prezența celebrei artiste clujene, Andra.

Bugetul total destinat evenimentului se ridică la aproximativ 930.000 de lei, TVA inclus, iar municipalitatea Turdei va acoperi cea mai mare parte, restul sumei urmând să fie asigurat din sponsorizări, conform informațiilor furnizate de turdanews.net.

Planurile pentru aceste zile de sărbătoare includ premierea tuturor sportivilor merituoși din Turda, indiferent de ramura sportivă în care activează. În plus, organizatorii au făcut eforturi pentru a atrage toate legendele handbalului și fotbalului, sperând că acestea vor onora invitația.

Pe parcursul celor trei zile de eveniment, programul va include jocuri pentru copii, street food, spectacol de drone și artificii, lasere și proiecții pe fațada sălii polivalente. Primarul Matei Cristian a subliniat că acest spectacol va fi unul fără precedent pentru Turda, oferind comunității o experiență de neuitat.

Momentul inaugural va fi marcat de prezența Andreei, cunoscută sub numele de scenă Andra, care va fi cap de afiș al artiștilor ce vor concerta pe scena Turda Arena. Un aspect deosebit este că accesul la acest spectacol va fi gratuit pentru locuitorii orașului Turda, oferindu-le acestora oportunitatea de a se bucura de un eveniment cultural deosebit în noul lor loc emblematic.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cultura

Evenimente de Ziua Porților Deschise la Teatrul National – Evenimente pentru copii, adolescenți si toate varstele

Stefania Heinz

Published

on

Luni, 27 martie 2023, ora 11:00, Teatrul National Lucian Blaga, Piata Stefan cel Mare, nr. 2-4

Intrarea liberă*

Teatrul Național din Cluj-Napoca se pregătește să sărbătorească Ziua Mondială a Teatrului printr-un eveniment special, Ziua Porților Deschise, care promite o experiență captivantă pentru toți iubitorii de artă și teatru.

Această zi specială este creată pentru a întări legătura între teatru și publicul său, oferind oportunitatea participanților de a se bucura de activități diverse și captivante, adaptate atât copiilor, cât și adulților.

Evenimentul va debuta cu un spectacol de teatru pentru copii intitulat „Despre stele”, prezentat de echipa MiniReactor. Acesta va fi urmat de diverse activități artistice, precum ateliere de marionete, jonglerii, face painting, și baloane modelabile, menite să încânte și să inspire creativitatea celor mici.

O atracție deosebită va fi lectura publică susținută de Alex Moldovan, autorul seriei „Olguța”, care va oferi publicului ocazia să se bucure de poveștile sale și să participe la o sesiune de discuții și autografe.

Pentru adolescenți, va fi organizat un atelier de teatru și improvizație condus de actrița Diana Buluga, care va oferi o perspectivă din culisele teatrului și va dezvălui secretele muncii de actor.

Un moment de neratat va fi spectacolul de teatru sonor „Noroc să ai”, o producție a Teatrului Improbabil, bazată pe textul lui Cosmin Stănilă, un actor al Teatrului Național din Cluj-Napoca.

În plus, participanții vor avea ocazia să descopere culisele teatrului, să asiste la o repetiție cu public la cea mai recentă premieră a Teatrului Național, „Îmblânzirea Scorpiei” după William Shakespeare, și să se bucure de un dialog special cu actorul Marian Râlea, cunoscut sub numele de „Magicianul”.

Evenimentul se va încheia într-o notă de poveste, cu spectacolul „Basme vechi și basne noi”, prezentat de Texte Bune în Locuri Nebune. Actorii vor încânta publicul cu povești spuse cu măiestrie, iar universul sonor al acestor povestiri va fi animat de muzica lui Bogdan Rakolcza.

Pe lângă toate aceste activități, publicul va avea ocazia să descopere o selecție captivantă de fotografii din spectacolele Teatrului Național din Cluj-Napoca în cadrul expoziției „Portrete ale Efemerului – cele mai frumoase fotografii de spectacol, 2010-2023”, găzduită de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Intrarea este liberă, iar accesul la evenimente se va face în limita locurilor disponibile, în ordinea sosirii. Pentru atelierul de teatru și improvizație pentru adolescenți este necesară înscrierea prealabilă la adresa de email atelier@teatrulnationalcluj.ro, având un număr limitat de locuri disponibile.

Evenimente pentru copii și adolescenți:  

11:00-11:45, Sala mare

Spectacol de teatru pentru copii

Despre stele (o producție MiniReactor) – 4+

de Ana Cucu-Popescu 

 

11:30-17:00, Foaier rang III

Zona de creație pentru copii – 3+

 

11:30-14:30, Foaier rang III

Face painting și baloane modelabile (Tărâmul Fericirii) – 3+

 

12:00-13:00, Foaier rang II, dreapta

Atelier de marionete (Magic Puppet) – 5+

 

12:00-13:00, Foaier rang II, stânga

Alex Moldovan – Povestiri de citit pe sub bancă
texte în lectura autorului și sesiune de autografe – 9-14 ani

 

12:00-13:00, Esplanadă

Atelier de baloane uriașe de săpun (Magic Puppet) – 5+

 

13:30-14:30, Foaier, rang II, stânga

Astăzi se improvizează! 

Atelier de teatru și improvizație pentru adolescenți cu actrița Diana Buluga – 14-18 ani

Participare gratuită pe bază de înscriere prin email la adresa: atelier@teatrulnationalcluj.ro.

 

15:00-15:30 – Esplanadă

Jonglerii (Magic Puppet) – 12+

 

16:00-16:30 – Esplanadă

Jonglerii (Magic Puppet) – 12+

 

Evenimente speciale:      Ziua Porților Deschise la Teatrul

12:15-15:15

Vizite în culise ghidate de actori ai Teatrului Național din Cluj-Napoca – AG

 

13:30-16:00

Foaier rang II, dreapta

Noroc să ai – Teatru Sonor (o producție Teatrul Improbabil)

de Cosmin Stănilă

 

16:00-16:50, Scena mare

Repetiție cu publicurmată de discuţii cu realizatorii spectacolului

Îmblânzirea Scorpiei după William Shakespeare – 14+

regia: Leta Popescu

 

17:00-17:50, Scena mare

Invitatul special al zileiactorul Marian Râlea în dialog cu actorii – AG

Anca Hanu și Cătălin Herlo 

 

18:00-19:40, Scena mare

Basme vechi și basne noi (o producție Texte bune în locuri nebune) – AG

regia și scenariul: Ionuț Caras

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

FOTO – Exercițiul de intervenție al ISU Cluj: Incendiu simulat la un Grand Hotel Napoca din Cluj-Napoca

Stefania Heinz

Published

on

Ieri, forțele și mijloacele din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj au desfășurat un amplu exercițiu de intervenție, simulând un incendiu la un operator economic din domeniul hotelier, situat pe strada Octavian Goga din Cluj-Napoca.

Scenariul inițial a implicat un incendiu la parterul unui imobil înalt de 10 niveluri, cu posibilitatea extinderii focului la mezanin. Situația a fost amplificată de numărul mare de victime, determinând declanșarea Planului Roșu de Intervenție. La fața locului, echipele operative au fost confruntate cu flăcările care cuprinseseră parterul și mezaninul hotelului, iar 18 persoane au fost evacuate din clădire, dintr-un total de 30. Restul persoanelor au necesitat căutare și salvare.

Exercițiul a constituit un test benefic pentru capacitatea de intervenție a echipajelor de urgență, permitând o colaborare strânsă între instituțiile responsabile de gestionarea situațiilor de urgență. Astfel de antrenamente sunt esențiale pentru pregătirea eficientă a personalului și coordonarea optimă a acțiunilor în caz de situații reale de urgență.

Mulțumim tuturor celor implicați pentru sprijinul acordat în desfășurarea acestui exercițiu și pentru eforturile lor în promovarea siguranței și securității comunității noastre.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite