Connect with us

Eveniment

„Mâna de ajutor” pentru pacienții cu brațe amputate vine de la Cluj. UTCN creează la imprimante 3D membre artificiale pentru oameni, dar și Ciocanul lui Thor sau volane de Formula 1

Stefania Heinz

Published

on

„Mâna de ajutor” pentru pacienții cu brațe amputate vine de la Cluj. UTCN creează la imprimante 3D, membre pentru oameni dar și Axul lui Thor, volane de Formula 1 și inele

Cluj continuă să inoveze. Imprimantele 3D de la UTCN creează brațe artificiale pentru cei care au suferit o amputație. Aparatele de la Universitata Tehnică pot realiza tot felul de obiecte, de la volanul unui monopost de Formula 1 până la ciocanul lui Thor din universul Marvel.
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a organizat, vineir, la Facultatea de Inginerie Industrială, Robotică și Management-ul Producției/Facultatea de Inginerie a Materialelor și a Mediului de pe Bulevardul Muncii 103-105, în Aula Centenar evenimentul de multiplicare privind „Metode de învăţare bazate pe cercetarea fundamentală folosind metodele de printare 3D cu aplicabilitate în domeniul bio-mecatronic”, în cadrul proiectului EMERALD 21-COP-0019 finanţat din fonduri norvegiene prin intermediul Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European (SEE).

Evenimentul a reunit cadre didactice, studenți, cercetători și oameni de știință din instituţii de învăţământ superior, companii private, institute de cercetare şi dezvoltare, clustere, agenţii de dezvoltare, ONG-uri sau alte instituţii publice şi private interesate de domeniul tehnologiilor avansate de fabricaţie cu aplicabilitate în medicină: printare/bioprintare 3D/IT/bio-mecatronică/robotică medicală etc.

Scopul principal al acestui eveniment a fost acela de a prezenta conceptul principal al proiectului EMERALD, precum și metodele şi soluţiile practice ce au fost dezvoltate cu privire la realizarea unor sisteme mecatronice biomimetice special concepute pentru persoane cu nevoi speciale (brațe amputate), precum şi de a crea cadrul necesar dezvoltării unor parteneriate strategice pentru pregătirea şi dezvoltarea unor proiecte naţionale şi internaţionale de cercetare şi instituţionale.

„Omul trebuie să se simtă la fel ca înainte de a-și pierde membrul”
Prof. Cătălin Popa, decan al Facultății de Inginerie a Materialelor și a Mediului din cadrul UTCN, a vorbit despe importanța acestor materiale, atât din punct de vedere al accesibilității cât și al eficienței memebrelor printate cu ajutorul tehnologiei 3D, care să readucă un pacient la starea sa de dinainte. 

„Tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru se bazează pe dezvoltarea domeniului materialelor și, bineînțeles această zonă a aplicațiilor medicale pentru fabricația aditivă începe prin dezvoltarea de materiale noi. Absolut orice aplicație medicală trebuie să fie realizată din materiale care nu doar să fie acceptate de către corpul uman, ci unele care contribuie la procesul din organismul uman, vindecarea rănilor și refac funcțiile țesuturilor. Avem energia tisulară, care presupune realizarea de implanturi pornind de la celulele pacientului sau cele stem, ori zona de materiale furnizează, de fapt, gelurile în care se introduc celulele în momentul în care se realizează bio-imprimarea. Avem și acele structuri suport pe care se așează celulele și formează țesut, iar structura suport se resoarbe.

Cu ajutorul acestor dezvoltări, pe viitor, pacientul care beneficiază de metodele fabricației aditive să nu fie deloc diferit față de aceeași persoană înainte de a avea condiția medicală pentru care este tratat. Urmărim ca această construție de țesuturi să fie identice cu țesuturile originale. Este nevoie de o colaborare în colectivitate. Cele mai bune exempe sunt obținute pe Stația Spațială Internațională. De aceea avem nevoie de proiecte care să asigure accesul tuturor, un preț de cost suportabil pentru toate țările participante. Trebuie să privim optimist spre tehnologia care ajută ca umanitatea să se poată dezvolta într-un mod așezat, în care pacienții să poată avea un viitor care să nu țină atât de mult cont de posibilitatea existenței sau nu a unei tehnologii imediate”, a explicat Prof. Cătălin Popa, decan al Facultății de Inginerie a Materialelor și a Mediului în cadrul UTCN. 

„Statul român trebuie să își dea seama că la baza unui viitor mai bun stă cercetarea”
Acesta afirmă că pentru asemenea proiecte de anvergură este nevoie și de o implicare mai mare din partea statului român și îi îndeamnă pe reprezentați să sesizeze faptul că cercetarea stă la baza unui viitor stabil.

„Ca și cercetători, noi ne-am dori întotdeauna un suport mai mare din partea statului. Există mult loc pentu o dezvoltare superioară a capacităților pe care le avem. Există reazlizări punctuale la nivelul UTCN și al întregii țări, dar și proiecte internaționale din care facem parte și în care se dezvoltă cel mai bine. Să nu uităm contextul acestui proiect EUT+ (European University of Technology), care asigură posibilitatea dezvoltării. Acolo se organizează laboratoare comune care să dezvolte tehnologii pentru astfel de aplicații. Evident, este nevoie de un efort concentrat mai mare din partea factorilor de decizie (statul – n. red.) care să sesizeze că, de fapt, un viitor stabil și așezat pentru toți este realizat și pe baza unui efort concentrat pe partea de cercetare”, a conchis Prof. Cătălin Popa.

UTCN dă „o mână de ajutor” celor cu brațe amputate 
Iată câteva dintre tehnologiile pe care le regăsim în cadrul UTCN:

Conf. Răzvan Păcurar de la Facultatea de Inginerie Industrială, Robotică Management-ul Producției din cadrul UTCN, a explicat importanța acestui proiect realizat împreună cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, dar și faptul că deja, pacienții cu nevoi speciale au beneficiat de tehnologiile dezvoltate aici.

„EMERALD este un proiect cu finanțare norvegiană. Primim fonduri (parțial) de la Guvernul norvegian și este cofinanțat de Guvernul României. Este o rețea europeană pentru 3D Printing cu aplicație bio-mecatronică. Avem parteneri din Norvegia, Polonia, Slovacia, din universități și companii. Am vrut să aducem soluții noi pentru cei care au brațe amputate. Sunt lucruri care implică tehnologii și structuri noi, cum este și bio-printarea. Practic, termenul din titlu te obligă să te uiți în natură. Să vezi cum Dumnezeu a creat lumea și să încerci să o aduci în tehnică dacă poți. Ne putem inspira la fel cum a făcut-o Antoni Gaudí (arhitect – n. red.) când a construit Sagrada Família (biserică din Barcelona – Spania – n. red.). Înseamnă materiale, structuri și tehnologii noi, dar le punem în slujba celor care au cu adevărat nevoie. Cererea este mare, am primit cereri din partea unor companii, dar și universității care doresc să intre în noi parteneriate și, bineînteles spitale, pentru că totul este aplicat. Ceea ce facem nu este doar o teorie. Deja avem pacienți care au beneficiat de astfel de tehnologii”, a declarat Răzvan Păcurar conf. în cadrul departamentului de Inginerie a Fabricației – Facultatea de Inginerie Industrială, Robotică Management-ul Producției din cadrul UTCN.

Studenții au învățat la Cluj în două săptămâni cât într-un an
„Tehnologia 3D Printing a apărut de foarte mult timp pe piață. Putem face un pas spre bio-printare. Aceasta este paradigma deoarece este altceva când trebuie să realizezi implanturi sau ai lucruri utile care intră în contact chiar cu pielea umană. Există și un trend de a folosi tehnologiile sau etapa această de transformare digitală despre care se vorbește. Deoarece este un proiect educațional, încercăm să vedem cum putem să-i atragem pe studenți, ca să fie activați și motivați să realizeze lucruri. Organizăm școli de vară care durează două săptămâni, și aceștia învață, pentru că țări precum Norvegia sunt cu un pas înaintea noastră. Putem spune pionierat aici la noi, dar dea asemenea și că ne inspirăm cu ce se face deja. Încercăm să gândim, totuși spre viitor, pentru că întotdeauna trebuie să fii creativ. Folosim inclusiv metode de realitate virtuală/augmentată, ca să învețe și profesorii, și studenții. 

La școala de vară de anul trecut, activitatea a fost foarte intensă. Mă temeam că nu vor sta studenții atât și că își vor pierde răbdarea, dar au asimilat ca buretele. Asta pentru că lucrurile au fost foarte practice. Când am lucrat cu brațe și le-am spus că «este un pacient real», studenții au reacționat altfel. «Facem ceva să ajutăm pe cineva», asta a fost o motivație și au stat. Cred că au învățat din lucrurile practice în acele două săptămâni mai mult decât puteam să îi învăț eu în doi ani de zile. I-a ajutat și faptul că au lucrat în grupuri, studenți de la noi din universitate cu studenți din Polonia sau Norvegia. Să descoperi cum fac ceilați te motivează. Câteodată nu au fost ei specialiști, iar la unele lucruri i-am învățat noi (studenții și profesorii de la UTCN – n. red.). Acesta este conceptul urmărit în astfel de proiecte și parteneriate care se împlinesc aici la Cluj-Napoca. 

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca este în rețeaua europeană 3D Printing Technologies ca membru promotor al acestei tehnologii. De peste 27 de ani există această direcție în cadrul UTCN cu multiple colaborări care au acum aplicabilitate în lumea medicinei cu rezultate concrete. Evenimentul a reprezentat o concatenare între universitate, beneficiarii tehnologiilor 3D Printing și companiile care vor investi în aceste tehnologii și vor ajuta la rândul lor zona de medicină. Aici este vorba de oamenii cu nevoi speciale (brațe amputate). Reprezentanții UTCN transmit că există deja rezultate atât în rândul adulților, cât și în cel al copiilor. Începând de la brațe la bucăți de craniu, maxilare și așa mai departe.

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. Cei mai talentați rideri din lume SuperEnduro World Championship – GP of Romania VIDEO

Diana Petrescu

Published

on

Pe 18 ianuarie 2025, Sala Polivalentă BTarena din Cluj-Napoca se transformă într-o arenă a adrenalinei și a performanței, găzduind pentru a doua oară o etapă din prestigiosul Campionat Mondial de SuperEnduro. Evenimentul promite să aducă laolaltă cei mai talentați rideri din lume, oferind spectatorilor un spectacol memorabil și încărcat de emoție.

Un test al celor mai buni: tehnică, rezistență și ambiție

SuperEnduro World Championship nu este doar o cursă – este o provocare extremă. Grand Prix-ul României, renumit pentru traseele sale dificile și obstacolele brutale din lemn, va împinge piloții la limita maximă a abilităților lor tehnice și fizice. Obstacolele spectaculoase, care includ bușteni, pietre și alte elemente concepute să testeze rezistența și coordonarea, transformă fiecare tură într-o adevărată luptă contracronometru.

Fiecare secundă contează, iar adrenalina va atinge cote maxime, deoarece cei mai buni rideri ai lumii se vor întrece pentru glorie și puncte importante în clasamentul mondial.

Mai mult decât o cursă: un spectacol complet

Etapa din România oferă mai mult decât competiția propriu-zisă:

  • Sesiuni de autografe: Fanii vor avea ocazia să întâlnească idolii acestui sport, să obțină autografe și să facă fotografii cu riderii de top.
  • Zone expoziționale: Descoperă cele mai noi echipamente, motociclete de ultimă generație și tehnologii avansate prezentate de branduri renumite din industria sporturilor motorizate.
  • Show-uri surpriză: Evenimentul va fi deschis cu spectacole speciale care vor pune în scenă cascadorii, demonstrații și momente unice de entertainment.

O experiență de neratat pentru toți iubitorii de sport

Indiferent dacă ești un fan devotat al sporturilor extreme sau cauți o activitate electrizantă pentru un weekend memorabil, Grand Prix-ul României din cadrul Campionatului Mondial de SuperEnduro este evenimentul pe care nu vrei să-l ratezi. Atmosfera explozivă din BTarena, energia mulțimii și spectacolul riderilor fac din această competiție o experiență unică.

Fii parte din spectacol!

Pentru a te asigura că nu pierzi niciun moment din această competiție spectaculoasă, cumpără-ți biletele din timp! Locurile sunt limitate, iar interesul pentru acest eveniment este uriaș.

  • Data: 18 ianuarie 2025
  • Locația: Sala Polivalentă BTarena, Cluj-Napoca

Vino să trăiești emoția Campionatului Mondial de SuperEnduro, să îți susții favoriții și să te bucuri de un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. România devine pentru o zi capitala mondială a sporturilor extreme – iar tu trebuie să fii acolo!

Pregătește-te pentru adrenalină, emoție și spectacol! Ne vedem la Cluj-Napoca!

 

CUMPARA BILETE din timp ->

 

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

DJ Bobo a electrizat Clujul: primul concert susținut în România s-a încheiat cu piesa “Freedom”

Stefania Heinz

Published

on

Seara trecută, Cluj-Napoca a fost epicentrul muzicii dance, găzduind unul dintre cele mai așteptate evenimente muzicale ale anului. DJ Bobo, legenda pop și dance din anii ’90, a susținut primul său concert în România, în cea mai mare Sală Polivalentă din țară. Evenimentul a reunit mii de fani din toate colțurile țării, care au cântat și dansat alături de artist pe ritmurile care au definit o generație.

Concertul a fost o explozie de energie și emoție, cu o producție spectaculoasă ce a inclus lumini, proiecții video captivante și coregrafii impresionante. DJ Bobo și-a purtat fanii printr-o călătorie muzicală memorabilă, interpretând hituri emblematice precum “There Is a Party,” “Love Is All Around,” “Somebody Dance with Me” și, desigur, piesa care a făcut înconjurul lumii, “Freedom.”

Momentul culminant al serii a fost chiar interpretarea piesei “Freedom,” care a închis spectacolul într-o atmosferă electrizantă. Fanii, cu telefoanele aprinse, au creat un val de lumină și emoție în întreaga sală, cântând la unison refrenul care a devenit un imn al libertății și bucuriei de a trăi.

Artistul a mulțumit publicului român pentru primirea călduroasă și a promis că acest concert este doar începutul relației sale cu fanii din România. “Voi, cei din Cluj, sunteți incredibili! Mulțumesc pentru energie și pentru faptul că ați făcut această seară specială,” a declarat DJ Bobo la finalul spectacolului.

Concertul a demonstrat încă o dată că Cluj-Napoca este una dintre cele mai importante destinații pentru evenimente culturale și muzicale de anvergură din Europa de Est, aducând pe scena locală artiști internaționali de renume.

Cei prezenți vor păstra această seară în amintire ca pe o experiență unică, iar DJ Bobo și-a cimentat locul în inimile publicului român.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Magia luminilor „Garden of Lights” ajunge la Cluj-Napoca, iar expoziția „Small World” este prezentată în premieră în România.

Alex Campian

Published

on

Te așteptăm începând cu 15 noiembrie și nu uita de oferta PRE-SALE cu reduceri de 30% la abonamente! https://gardenoflights.com/ro/cluj-napoca #BuyTicketsNow #GardenOfLights #Cluj #ClujNapoca

Începând cu 15 noiembrie, locuitorii Clujului și cei din împrejurimi sunt invitați să participe la o experiență fascinantă, unde magia poveștilor întâlnește tehnologia și creativitatea. „Garden of Lights” își deschide porțile în Grădina Botanică „Alexandru Borza” a Universității Babeș-Bolyai, oferind o călătorie captivantă prin expoziția „Small World”.

Expoziția recreează o atmosferă de poveste, fiecare pas dezvăluind o nouă destinație culturală și geografică. De la orașe europene, peisaje exotice din America de Sud, până la misterele subacvatice ale Australiei, vizitatorii vor putea explora zeci de instalații tematice, copaci luminați, scene multimedia și spectacole de lumini. Printre punctele foto și reperele culturale iconice se numără câmpul de licurici, tunelurile de lumini, lampioanele japoneze tradiționale, urșii panda din China, morile de vânt olandeze, Big Ben, London Bridge, Turnul Eiffel, cafenelele pariziene, gondolele venețiene și atmosfera vibrantă a carnavalului brazilian.

Michal Chojnacki, CEO al Wonderful Lighting, a declarat: „Vizitatorii vor explora diverse continente și vor putea vedea peisaje emblematice și repere culturale remarcabile. Prin proiecțiile spectaculoase, expoziția aduce un sentiment autentic de aventură.”

Expoziția „Garden of Lights” va ilumina Grădina Botanică „Alexandru Borza” timp de trei luni, în fiecare seară după apus, oferind o experiență de poveste pentru întreaga familie. Cu instalații de lumină artistică în aer liber, expoziția combină frumusețea naturii cu narațiuni captivante.

Wonderful Lighting a intrat pe piața românească în 2023, când prima expoziție, inspirată din „Alice în Țara Minunilor”, a atras peste 180.000 de vizitatori în Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” din București. Anul acesta, aceeași locație găzduiește o expoziție inspirată din „Frumoasa și Bestia”, deschisă publicului din 25 octombrie. „Succesul nostru ne motivează să continuăm să organizăm evenimente care inspiră și aduc oamenii împreună. Suntem încântați să aducem Garden of Lights și în Cluj-Napoca, aducând astfel magia luminii și publicului din această zonă”, a adăugat Michal Chojnacki.

Biletele pot fi achiziționate online sau direct la intrarea expoziției din Grădina Botanică, fiind disponibile și abonamente de sezon pentru acces nelimitat pe toată durata expoziției.

Despre Wonderful Lighting
Wonderful Lighting, fondată în 2020 și deținătoarea brandului „Garden of Lights”, a organizat prima sa expoziție de lumini în Cracovia, în Grădina de Experimente Stanisław Lem, atrăgând un număr record de vizitatori. Compania desfășoară acum expoziții tematice în orașe europene precum Riga, Budapesta, Dinant, Cluj-Napoca și București, și recent, în Ohio, SUA. Temele expozițiilor includ basme îndrăgite precum „Pinocchio”, „Peter Pan”, „Albă ca Zăpada” și „Animale din Africa”. Wonderful Lighting colaborează cu compania americană S4 Lights, lider în iluminatul multimedia decorativ, recunoscută pentru proiectele realizate împreună cu Disneyland, SeaWorld și Silver Dollar City.

Despre Grădina Botanică „Alexandru Borza”
Fondată în 1919 și deschisă oficial în 1925, Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca este un centru important de cercetare, educație și conservare. Cu o suprafață de 14 hectare, grădina găzduiește aproximativ 10.000 de specii de plante organizate în sectoare tematice și oferă facilități speciale pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Parte a Universității Babeș-Bolyai, grădina sprijină educația în domeniile botanicii, fitogeografiei și biodiversității plantelor.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite