Connect with us

Eveniment

“Ni s-a spus că virusul nu afectează tinerii. Am crezut asta, ca toţi ceilalţi”

Published

on

"Ni s-a spus că virusul nu afectează tinerii. Am crezut asta, ca toţi ceilalţi"

Julie, o adolescentă de 16 ani, a fost ucisă de COVID-19 în Franţa. Ea este acum cea mai tânără victimă a coronavirusului din Franţa. Acum o săptămână, Julie avea doar o mică tuse, aparent benignă.
Mărturia şfâşietoare a mamei ei: “Nu vom primi niciodată un răspuns”.

La vârsta de 16 ani, Julie A. a murit de coronavirus la Paris, devenind cea mai tânără victimă franceză a pandemiei, despre care se crede că afectează în principal persoanele în vârstă sau vulnerabile, relatează L’Express.

“Este un moment de netrăit”, spune Sabine, mama fetei.  Vorbind cu viteză maximă, ea evocă “şocul pierderii unui copil”, “sensul vieţii”, obligaţia de a “continua”.

“Ar fi trebuit să avem o viaţă clasică”, spune ea, contactată telefonic de AFP, joi, la domiciliul său din suburbiile Parisului. “Avea doar o tuse”, repetă Sabine. O tuse mică, benignă, care a apărut acum o săptămână, pe care a încercat să o trateze cu sirop, plante şi inhalaţii. 

Sâmbătă, Julie începe să simtă dificultăţi de respiraţie. “Nimic înspăimântător, îi era greu să-şi tragă răsuflarea”, îşi aminteşte mama ei. Apoi vin crizele de tuse, care o împing luni să-şi ducă fiica, fără probleme de sănătate deosebite, la medic. 

Medicul generalist găseşte o insuficienţă respiratorie “acceptabilă”. El decide să cheme ambulanţa, în cele din urmă pompierii sunt cei care sosesc. Costume complete, măşti, mănuşi, “ca din filmele SF”, spune mama. Ei o duc pe fată, purtând o mască de hârtie pe sub masca de oxigen, la cel mai apropiat spital, în Longjumeau, Essonne. 

Sabine se duce acasă. Când sună la spital puţin mai târziu, i se spune despre o tomografie, o opacitate pulmonară, “nimic grav”. Un test la Covid-19 este în curs de desfăşurare. Dar în timpul nopţii, Julie, care suferă acum de insuficienţă respiratorie, este transferată la Spitalul de Copii Necker din Paris. Încă două teste la Covid-19 sunt în curs de desfăşurare.

“Mă doare inima”
 
Julie este internată în terapie intensivă marţi. Este instalată într-o cameră mică, cu ursuleţi pictaţi pe pereţii albaştri. “La 16 ani, mergi încă la pediatrie, eşti tânăr”, spune Sabine. Când vine pentru a-şi vizita fiica după-amiaza, aceasta este anxioasă, vorbeşte, dar oboseşte rapid: “Mă doare inima în piept”, spune ea. 

Dar rezultatele ultimelor două teste de Covid-19 aduc veşti bune: negativ. “Deschidem uşa dormitorului, asistentele nu mai pun echipament special, doctorul ridică degetul mare pentru a-mi spune că totul este în regulă”, spune Sabine. Julie pare să fi evitat ce e mai rău. E târziu, Sabine pleacă acasă, promite că se va întoarce a doua zi. 

Târziu în noapte, un apel: rezultatul primului test făcut la spitalul din Longjumeau tocmai a sosit, Julie este pozitivă la Covid-19 şi starea ei se deteriorează, trebuie să fie intubată. “Nu-ţi vine să crezi. Credem că s-au înşelat. Şi de ce aceste rezultate vin atât de târziu?”, întreabă Sabine. “Încă de la început, ni s-a spus că virusul nu afectează tinerii. Am crezut asta, ca toţi ceilalţi”, spune Manon, sora mai mare a lui Julie.

“Într-o oră”
 
În jurul orei 0:30, un alt apel telefonic: “Veniţi, repede!” “Atunci m-am panicat. Sunt cuvinte care te fac să înţelegi”, explică Sabine. Potrivit directorului general al Sănătăţii, profesorul Jérôme Salomon, care a anunţat moartea fetei joi seara, Julie a fost victima unei forme severe a virusului “extrem de rară” la tineri. “Era deja cenuşie”, spune Sabine. 

Când a ajuns la spital cu fiica ei cea mare în jurul orei 01:00, miercuri, Julie a murit deja. Îi atinge mâna, “pielea ei era călduţă încă”, îşi aminteşte ea. Sora ei îi mângâie fruntea. Şi apoi, imediat, li se spune că nu o vor mai vedea niciodată, protocolul în vremuri de epidemie este strict. “Tot ce ţi se poate spune, într-o singură oră…” spune Sabine. 

De asemenea, este imposibil să recupereze lucrurile fetei, totul trebuie ars. Cu greu, reuşesc să păstreze un lănţişor de botez, o brăţară. Corpul lui Julie e în camera mortuară de la spitalul Necker. Nu va fi eliberat înainte de înmormântare, în câteva zile. Ca măsură de precauţie, nu va fi nici o ceremonie, doar zece persoane vor fi prezente la cimitir. 

“A trebuit să aleg între cei dragi, care va fi acolo”, spune Manon. “Chiar în ziua morţii ei, trebuia deja să alegem un sicriu.” Acesta va trebui să rămână închis, iar Julie “nu va fi machiată, nici îmbrăcată, nu avem dreptul”, spune sora ei. “Este greu de înţeles”, spune ea, aproape odată cu mama ei. 

Potrivit ultimului bilanţ, 1.696 de decese de Covid-19 au fost înregistrate în spitalele din Franţa de la începutul epidemiei. De joi seara, pe burtierele de la televiziuni circulă în buclă informaţia că o fată de 16 ani a murit de coronavirus. “Este oribil, pentru că ştiu că este vorba de copilul meu”, spune Sabine.  (Articol preluat integral din L’Express. Autor: Tudor Potra, Sursă foto: Le Parisien)

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Cluj: Muntele Basmelor îi așteaptă cu un program special pe copii. Locul magic cu Balauri, Dragoni, Dinozauri, Giganți, Unicorni și Prințese

Published

on

Cluj: Muntele Basmelor îi așteaptă cu un program special pe copii. Locul magic cu Balauri, Dragoni, Dinozauri, Giganți, Unicorni și Prințese


Muntele Basmelor, este o locatie cu o atmosfera magica, in mijlocul padurii din cadrul Buscat Resort, își așteaptă vizitatorii cu un program special în data de 5 octombrie.„Parcul va fi deschis pentru toți aventurierii (familii și grupuri), între orele 10:00 și 18:00. Ce modalitate mai bună de a petrece Ziua Educației decât în natură 🌲, la munte ⛰, printre personaje fantastice 🌲🧚‍♀?Pentru o bună coordonare în parc, recomandăm programarea vizitei de către grupuri. Familiile care vor veni pe 5 octombrie nu trebuie să facă rezervare”, au transmis administratorii parcului.Parcul de Amuzament pentru copii Muntele Basmelor este inconjurat de o atmosfera magica, in mijlocul naturii, in padurea din cadrul Buscat Resort, la doar 55 km de Cluj-Napoca. Pe langa personajele preferate din povesti precum: printese, unicorni, dragon, balaur cu 3 capete de dimensiuni impresionante si multe altele , parcul ofera o gama larga de activitati recreative pentru copii. Micutii isi pot testa agilitatea si curajul pe diverse structuri :ateliere de catarat, casute in copaci, tiroliene, leagane, topogane etc., toate amenajate special pe un traseu de 2 km. Fiecare coltisor al parcului este conceput cu grija pentru a stimula imaginatia copiilor si a le oferi momente de joaca de neuitat.Joi, 5 octombrie, zi liberă pentru elevi, profesori și angajații din ÎnvățământZiua Internațională a Educației, sărbătorită în fiecare an pe data de 5 octombrie, va fi anul acesta într-o zi de joi. Conform ordinului privind structura anului școlar actual și contractului colectiv de muncă la nivel de învățământ, în data de 5 octombrie nu se organizează cursuri.Ziua liberă pentru profesori și elevi este cu trei săptămâni și două zile înaintea primei vacanțe a anului școlar în curs, structurat pe module de învățare (vacanța programată pentru 28 octombrie – 5 noiembrie).Mai exact, pe 28 octombrie se încheie primul modul de învățare și urmează o primă vacanță, de o săptămână.

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Tinerii militari, în vizită la Baza Aeriană din Câmpia Turzii! Cum a fost experiența

Published

on

Tinerii militari, în vizită la Baza Aeriană din Câmpia Turzii! Cum a fost experiența

Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii și-a deschis porțile pentru a le oferi șansa tinerilor militari de a interacționa cu echipmanentele militare, dar și cu soldații.
Elevii din cadrul Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia au avut oportunitatea de a vizita Baza 71 Aeriană pentru a înțelege mai bine viața militară și pentru a obține o perspectivă asupra a ceea ce presupune serviciul militar.

Această vizită a inclus prezentarea echipamentelor militare și interacțiuni cu militarii în activitate.

„A fost o experiență educativă și valoroasă pentru tinerii militari, în care au aflat mai multe informații despre misiunile unității, dar și de aspectele legate de apărare și securitate națională”, au transmis reprezentanții Bazei Aeriene de la Câmpia Turzii.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Degajare de fum noaptea trecută pe casa scării dintr-un bloc de locuințe din Cluj-Napoca

Published

on

Degajare de fum noaptea trecută pe casa scării dintr-un bloc de locuințe din Cluj-Napoca

O degajare de fum dintr-un bloc de locuinţe din municipiul Cluj-Napoca a pus în alertă locatarii care au sunat la 112 şi au solicitat intervenţia pompierilor.
“În cursul nopții trecute, respectiv în jurul orei 04.30, pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au fost alertați cu privire la o degajare de fum pe casa scării dintr-un bloc de locuințe, situat pe strada Cloșca din municipiul Cluj-Napoca.

La fața locului s-a deplasat o autospecială, unde s-a constatat faptul că degajările de fum erau minore și proveneau de la un frigider defect.

Nu au fost necesare măsuri de evacuare și nu au fost persoane care să solicite consult medical”, a transmis ISU Cluj în dimineaţa de 4 octombrie. 

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite

Copyright © 2023 iLoveYouCluj. Webdesign & Marketing - iPublicitate