Connect with us

Eveniment

Palmares remarcabil al Universității Tehnice din Cluj-Napoca la Saloanele și Expozițiile de inventică și inovații din anul 2023

Stefania Heinz

Published

on

Palmares remarcabil al Universității Tehnice din Cluj-Napoca la Saloanele și Expozițiile de inventică și inovații din anul 2023

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a participat, de-a lungul anului 2023, la peste zece Saloane și Expoziții internaționale dedicate inventicii și inovației, respectiv la șase astfel de evenimente desfășurate la nivel național.
Prezența lucrărilor brevetate sau în curs de brevetare, purtând marca UTCN, au fost apreciate cu un număr considerabil de trofee și medalii de aur, argint și bronz.

La expoziția internațională The International Invention, Innovation, and Technology Exhibition (ITEX) din Malaysia, ce a avut loc în perioada 11-12 mai 2023, lucrările prezentate de către UTCN au fost premiate cu trei medalii de aur.

În cadrul Japan Design, Idea and Invention Expo (JDIE 2023), organizat între 6 și10 iulie la Tokyo de către “World Inventions Intellectual Property Association – WIIPA”, UTCN a primit trei medalii de aur pentru invențiile și inovațiile expuse la acest eveniment.

Desfășurat între 28-29 august 2023, la Atlanta, statul Georgia (SUA), sub egida “World Inventions Intellectual Property Association – WIIPA”, INNOVERSE Invention & Innovation Expo 2023, a adus în palmaresul universității noastre, două medalii de aur și una de argint, precum și un premiu special acordat inovațiilor de vârf – Leading Innovation Award, pentru lucrările brevetate sau în curs de brevetare, ce poartă marca UTCN.

În perioada 26-27 august 2023 s-a desfășurat (online), la Toronto (Canada), cea de-a VIIIa ediție a salonului International Invention Innovation Competition iCAN, eveniment organizat de către “Toronto International Society of Innovation and Advanced Skills (TISIAS), în colaborare cu Innovation Initiative Co-operative Inc. „The Inventors’ Circle”, International Federation of Inventors Associations (IFIA), World Invention Intellectual Property Associations (WIIPA) și The Patent Invention Magazine. Cu acest prilej, prin lucrările prezentate, UTCN a primit premiul special “Canadian Special Award of Excelence”, alături de două medalii de aur și una de argint.

INOVA 2023, 47-th International Invention Show, organizat la Zagreb, capitala Croației, în perioada 26-29 septembrie, este unul dintre evenimentele cele mai importante din lumea expozițională a inventicii și inovației din Europa, și nu numai, unde UTCN a primit trei medalii de aur pentru lucrările prezentate.

Alte trei medalii de aur din lumea competițională a inventicii și inovației au intrat în palmaresul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, prezentă, la începutul lunii octombrie, la expoziția ITE – International Invention & Trade Expo 2023, desfășurată la Londra (Marea Britanie). Evenimentul din capitala britanică este considerat o veritabilă platformă de afaceri ce aduce împreună din peste 32 de țări, inventatori, producători și comercianți, care au ocazia să-și prezinte cele mai recente produse și idei, invenții patentate, profitând astfel și de un fructuos schimb de informații din diverse domenii.

În cadrul Expoziței Internationale Specializate „INFOINVENT” de la Chișinău (Republica Moldova), desfășurată între 22-24 noiembrie, UTCN a participat cu 33 de lucrări, dintre care 13 au fost medaliate cu aur, 3 cu argint și 5 cu bronz. Remarcabil este că la acest eveniment, trofeul pentru „Cea mai bună invenţie creată de o femeie inventator” (acordat pentru titularii străini), a fost obținut de doamna Prof. dr. ing, Doina Pîslă, pentru invenția „Robot paralel pentru recuperarea mobilităţii membrului inferior”.

Pe plan intern, lucrările Universității Tehnice din Cluj-Napoca s-au făcut remarcate la Saloanele și Expozițiile de inventică cu tradiție în acest domeniu. Astfel, la Salonul Internațional de Invenții INVENTICA 2023, organizat între 21-23 iunie de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași și Institutul Național de Inventică Iași, pentru invențiile prezentate UTCN a primit, pe lângă cele14 medalii de aur și 6 de argint, Cupa și Diploma Universității Tehnice ieșene, o Diplomă de Excelență din partea Universității Politehnica din Timișoara și alte două Diplome de Excelență din partea unor importante institute naționale de cercetare și dezvoltare din București (ICECHIM și INMA).

Participarea Universității Tehnice din Cluj-Napoca în standurile expoziției internaționale EUROINVENT – European Exhibition of Creativity and Innovation, desfășurată între 6-8 iunie la Palatul Culturii din Iași, sub egida Forumului Inventatorilor Români, a adus în palmaresul UTCN zece medalii de aur, opt medalii de argint și trei de bronz, performanță completată cu o serie de premii speciale, și anume: Premiul Special EUROINVENT “Pro Scientia et Inovatio”, două Diplome de Excelență din partea Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare URBAN – INCERC, Premiul Special al Association of Thai Innovation and Invention Promotion – ATIP (Thailanda), Premiul Special al asociației “Toronto International Society of Innovation and Advanced Skills (TISIAS) din Canada, Premiul Special al Malaysian Research & Innovation Society – MyRIS (Malaysia), Certificat de Merit din partea Asociației APIICS – Portugalia, Diploma de Excelență din partea Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Protecția Mediului (București), Certificat de Excelență din partea Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și a Radiației (Măgurele – jud. Ilfov), Diploma de Excelență acordată de Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPECA (București), precum și din partea Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) din Chișinău (Republica Moldova).

În cadrul Salonului Internațional de Invenții și Inovații „Traian Vuia”, organizat între 1517 iunie de Universitatea de Științele Vieții ”Regele Mihai” din Timișoara, lucrările prezentate de către UTCN au fost apreciate cu 20 de medalii de aur, plus Cupa și Premiul Special al Salonului „Traian Vuia” și premiul firmei PRIMOSAL SRL (București).

Participarea UTCN la Expoziția Internațională INVENTCOR 2023 de la Deva, desfășurată între 14-16 septembrie și organizată de către Asociația CORNELIUGROUP, în colaborare cu Facultatea de Inginerie Hunedoara, din cadrul Universității Politehnica Timișoara, a fost răsplătită cu 20 de medalii de aur, la care se adaugă Premiul special INVENTCOR la categoria D, o Diplomă de Excelență din partea Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și a Radiației (Măgurele – jud. Ilfov), un Certificat de Excelență al Universității Politehnica Timișoara și câteva premii speciale din partea Association of Thai Innovation and Invention Promotion – ATIP (Thailanda).

Salonul Inovării şi Cercetării UGAL INVENT- 2023, organizat de Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi, în perioada 9-10 noiembrie, a adus pentru UTCN, Trofeul UGAL INVENT 2023, alături de opt medalii de aur, o medalie de argint și patru medalii de bronz.

Și nu în ultimul rând, în cadrul Salonului Internațional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii PRO INVENT 2023, organizat de UTCN în complexul universitar de pe Bdul. Muncii, în perioada 25-27 octombrie, invențiile prezentate de către UTCN au primit 20 medalii de aur, plus Medalia de Aur a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și Premiul de Excelență al Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci – OSIM, din București.

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

ANDRA va cânta la Turda Arena, primarul din Turda va plăti 600.000 de lei din banii publici pentru inaugurare

Stefania Heinz

Published

on

Dezvăluiri. „Andra avea vreo 16 ani și venea cu taică-su cu trenul de la Cluj. Mă ruga taică-su: Domne, vreau să cânte fata mea gratis! Omul foarte deștept”

Primarul din Turda, Matei Cristian, intenționează să ofere un spectacol de amploare cu ocazia inaugurării noii săli polivalente Turda Arena, și pentru aceasta, este dispus să aloce generoase sume din bugetul public. Cu o investiție estimată la 600.000 de lei, administrația locală turdeană se pregătește să marcheze deschiderea acestei noi facilități în weekendul 12-14 aprilie 2024, eveniment ce va fi încununat cu prezența celebrei artiste clujene, Andra.

Bugetul total destinat evenimentului se ridică la aproximativ 930.000 de lei, TVA inclus, iar municipalitatea Turdei va acoperi cea mai mare parte, restul sumei urmând să fie asigurat din sponsorizări, conform informațiilor furnizate de turdanews.net.

Planurile pentru aceste zile de sărbătoare includ premierea tuturor sportivilor merituoși din Turda, indiferent de ramura sportivă în care activează. În plus, organizatorii au făcut eforturi pentru a atrage toate legendele handbalului și fotbalului, sperând că acestea vor onora invitația.

Pe parcursul celor trei zile de eveniment, programul va include jocuri pentru copii, street food, spectacol de drone și artificii, lasere și proiecții pe fațada sălii polivalente. Primarul Matei Cristian a subliniat că acest spectacol va fi unul fără precedent pentru Turda, oferind comunității o experiență de neuitat.

Momentul inaugural va fi marcat de prezența Andreei, cunoscută sub numele de scenă Andra, care va fi cap de afiș al artiștilor ce vor concerta pe scena Turda Arena. Un aspect deosebit este că accesul la acest spectacol va fi gratuit pentru locuitorii orașului Turda, oferindu-le acestora oportunitatea de a se bucura de un eveniment cultural deosebit în noul lor loc emblematic.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cultura

Evenimente de Ziua Porților Deschise la Teatrul National – Evenimente pentru copii, adolescenți si toate varstele

Stefania Heinz

Published

on

Luni, 27 martie 2023, ora 11:00, Teatrul National Lucian Blaga, Piata Stefan cel Mare, nr. 2-4

Intrarea liberă*

Teatrul Național din Cluj-Napoca se pregătește să sărbătorească Ziua Mondială a Teatrului printr-un eveniment special, Ziua Porților Deschise, care promite o experiență captivantă pentru toți iubitorii de artă și teatru.

Această zi specială este creată pentru a întări legătura între teatru și publicul său, oferind oportunitatea participanților de a se bucura de activități diverse și captivante, adaptate atât copiilor, cât și adulților.

Evenimentul va debuta cu un spectacol de teatru pentru copii intitulat „Despre stele”, prezentat de echipa MiniReactor. Acesta va fi urmat de diverse activități artistice, precum ateliere de marionete, jonglerii, face painting, și baloane modelabile, menite să încânte și să inspire creativitatea celor mici.

O atracție deosebită va fi lectura publică susținută de Alex Moldovan, autorul seriei „Olguța”, care va oferi publicului ocazia să se bucure de poveștile sale și să participe la o sesiune de discuții și autografe.

Pentru adolescenți, va fi organizat un atelier de teatru și improvizație condus de actrița Diana Buluga, care va oferi o perspectivă din culisele teatrului și va dezvălui secretele muncii de actor.

Un moment de neratat va fi spectacolul de teatru sonor „Noroc să ai”, o producție a Teatrului Improbabil, bazată pe textul lui Cosmin Stănilă, un actor al Teatrului Național din Cluj-Napoca.

În plus, participanții vor avea ocazia să descopere culisele teatrului, să asiste la o repetiție cu public la cea mai recentă premieră a Teatrului Național, „Îmblânzirea Scorpiei” după William Shakespeare, și să se bucure de un dialog special cu actorul Marian Râlea, cunoscut sub numele de „Magicianul”.

Evenimentul se va încheia într-o notă de poveste, cu spectacolul „Basme vechi și basne noi”, prezentat de Texte Bune în Locuri Nebune. Actorii vor încânta publicul cu povești spuse cu măiestrie, iar universul sonor al acestor povestiri va fi animat de muzica lui Bogdan Rakolcza.

Pe lângă toate aceste activități, publicul va avea ocazia să descopere o selecție captivantă de fotografii din spectacolele Teatrului Național din Cluj-Napoca în cadrul expoziției „Portrete ale Efemerului – cele mai frumoase fotografii de spectacol, 2010-2023”, găzduită de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Intrarea este liberă, iar accesul la evenimente se va face în limita locurilor disponibile, în ordinea sosirii. Pentru atelierul de teatru și improvizație pentru adolescenți este necesară înscrierea prealabilă la adresa de email atelier@teatrulnationalcluj.ro, având un număr limitat de locuri disponibile.

Evenimente pentru copii și adolescenți:  

11:00-11:45, Sala mare

Spectacol de teatru pentru copii

Despre stele (o producție MiniReactor) – 4+

de Ana Cucu-Popescu 

 

11:30-17:00, Foaier rang III

Zona de creație pentru copii – 3+

 

11:30-14:30, Foaier rang III

Face painting și baloane modelabile (Tărâmul Fericirii) – 3+

 

12:00-13:00, Foaier rang II, dreapta

Atelier de marionete (Magic Puppet) – 5+

 

12:00-13:00, Foaier rang II, stânga

Alex Moldovan – Povestiri de citit pe sub bancă
texte în lectura autorului și sesiune de autografe – 9-14 ani

 

12:00-13:00, Esplanadă

Atelier de baloane uriașe de săpun (Magic Puppet) – 5+

 

13:30-14:30, Foaier, rang II, stânga

Astăzi se improvizează! 

Atelier de teatru și improvizație pentru adolescenți cu actrița Diana Buluga – 14-18 ani

Participare gratuită pe bază de înscriere prin email la adresa: atelier@teatrulnationalcluj.ro.

 

15:00-15:30 – Esplanadă

Jonglerii (Magic Puppet) – 12+

 

16:00-16:30 – Esplanadă

Jonglerii (Magic Puppet) – 12+

 

Evenimente speciale:      Ziua Porților Deschise la Teatrul

12:15-15:15

Vizite în culise ghidate de actori ai Teatrului Național din Cluj-Napoca – AG

 

13:30-16:00

Foaier rang II, dreapta

Noroc să ai – Teatru Sonor (o producție Teatrul Improbabil)

de Cosmin Stănilă

 

16:00-16:50, Scena mare

Repetiție cu publicurmată de discuţii cu realizatorii spectacolului

Îmblânzirea Scorpiei după William Shakespeare – 14+

regia: Leta Popescu

 

17:00-17:50, Scena mare

Invitatul special al zileiactorul Marian Râlea în dialog cu actorii – AG

Anca Hanu și Cătălin Herlo 

 

18:00-19:40, Scena mare

Basme vechi și basne noi (o producție Texte bune în locuri nebune) – AG

regia și scenariul: Ionuț Caras

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

FOTO – Exercițiul de intervenție al ISU Cluj: Incendiu simulat la un Grand Hotel Napoca din Cluj-Napoca

Stefania Heinz

Published

on

Ieri, forțele și mijloacele din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj au desfășurat un amplu exercițiu de intervenție, simulând un incendiu la un operator economic din domeniul hotelier, situat pe strada Octavian Goga din Cluj-Napoca.

Scenariul inițial a implicat un incendiu la parterul unui imobil înalt de 10 niveluri, cu posibilitatea extinderii focului la mezanin. Situația a fost amplificată de numărul mare de victime, determinând declanșarea Planului Roșu de Intervenție. La fața locului, echipele operative au fost confruntate cu flăcările care cuprinseseră parterul și mezaninul hotelului, iar 18 persoane au fost evacuate din clădire, dintr-un total de 30. Restul persoanelor au necesitat căutare și salvare.

Exercițiul a constituit un test benefic pentru capacitatea de intervenție a echipajelor de urgență, permitând o colaborare strânsă între instituțiile responsabile de gestionarea situațiilor de urgență. Astfel de antrenamente sunt esențiale pentru pregătirea eficientă a personalului și coordonarea optimă a acțiunilor în caz de situații reale de urgență.

Mulțumim tuturor celor implicați pentru sprijinul acordat în desfășurarea acestui exercițiu și pentru eforturile lor în promovarea siguranței și securității comunității noastre.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite