Connect with us

Eveniment

Primul bucătar român cu stea Michelin își deschide restaurant la Cluj

Stefania Heinz

Published

on

Primul bucătar român cu stea Michelin își deschide restaurant la Cluj

Chef Bogdan Dănilă, primul bucătar român care a obținut o stea Michelin, vine la Cluj să deschidă, în colaborare cu Hotel Meridian, restaurantul care ar putea da un restart gastronomiei românești.
ZIUA de CLUJ l-a “extras” preț de o jumătate de oră pe chef Bogdan Dănilă din bucătăria în care testează ingrediente și produse locale și pregătește meniul viitorului restaurant de la Cluj, pentru un dialog despre ambiție, perseverență și pasiune pentru gastronomie:

Se poate mânca la fel de bine la Cluj ca la Barcelona sau Paris?

Se poate, pentru că ingredientele există, dar trebuie cineva cu execuție sau oameni cu experiență, care să se ducă peste hotare să facă un stagiu de pregătire. Eu am fost ca la școală, în primii 4-5 ani de bucătărie doar am curățat cartofi, pește, făceam doar paste, abia apoi îți permiți să ai puțină creativitate. E ca la facultate. Întâi, în primii ani, înveți tot, apoi devii stagiar undeva 2-3 ani, apoi, după 10-15 ani, începi să lucrezi pe cont propriu, să ai relații, să-ți creezi stilul tău.

Ce înseamnă steaua Michelin pe care ai obținut-o ? Cum se reflectă această distincție şi, mai ales, cum se reflectă experienţa acumulată, în restaurantul pe care îl vei deschide la Cluj?

Cred că acum am un nivel de maturitate în care nu îmi este frică să experimentez, să vin cu ceva nou. De exemplu, când lucrezi înspre o stea Michelin te uiți foarte mult la sezonalitate, trebuie să iei ingredientul din locul potrivit și execuția trebuie să fie consistentă, în fiecare zi același lucru trebuie să fie foarte bine făcut. Acum, când mă gândesc la restaurantul acesta pe care îl vom deschide la Cluj, pot să zic că m-am maturizat și sunt mai echilibrat. Sunt încântat că pot face ceva în locul de unde am plecat, în țara mea. Acum am maturitatea să mă uit din toate unghiurile și nu sunt intimidat. Nu am nimic de demonstrat, vreau să fac o treabă bună, dar nu simt presiune sau stres, simt mai mult o bucurie.

Care a fost “călătoria” de la tânărul căruia îi place să mănânce mâncare bună și e pasionat de bucătărie până la bucătarul șef care are o stea Michelin și care experimentează cu gusturi, mirosuri, culori? 

Este foarte multă pasiune, puțin noroc și multă ambiție. Eu și acum, după 20 de ani de bucătărie, când mă trezesc sunt entuziasmat. De exemplu, dacă tu îmi zici că este o femeie în vârstă care face plăcinte cu mărar, undeva la 30 de km, eu mă duc să văd cum face. Sunt foarte modest și vreau să învăț foarte mult, să ascult ce fac oamenii. Niciodată nu ajungi la un nivel la care să poți spune că ştii tot. Trebuie să lucrezi foarte mult și să faci multe sacrifcii, să nu zici că niciodată nu se poate, trebuie să fii optimist.

Cine sunt bucătarii care te-au format și de la care ai avut cel mai mult de învățat?

Gordon Ramsay trebuie să fie unul, pentru disciplină, atitudine, respect pentru tine, pentru produs, pentru colegii tăi, pentru tehnică. Nu este chiar cum se vede la televizor, acolo fiind un show, dar în bucătărie este foarte disciplinat, ca și cum ai fi la Legiunea Franceză sau undeva în armată, toată lumea trebuie să se comporte frumos, iar asta se reflectă în mâncare.

Dacă lucrezi la un restaurant de nivel înalt, cum am lucrat eu la Pétrus, vei vedea că toți sunt disciplinați. Nu contează dacă ești ucenic și ai 19 ani și doar tai pâine şi pui unt, atenția la detaliu este maximă. Untul trebuie să fie la temperatura perfectă, pâinea trebuie tăiată la același nivel, caldă, să nu se uşte până ajunge la masă. O echipă de oameni care respectă regulile acestea poate să facă treabă bună și asta vrem să reproducem aici, în România, la Cluj. Noi începem să găsim produsele cele mai bune, iar atunci depinde de doar oamenii care vor lucra în restaurant, să le dau puțină inspirație.

Eu am ales alt drum, am plecat de 20 de ani din țară, dar sunt foarte mândru de România. Cu acest restaurant și cu imaginea mea, sper să-i inspir pe alții, pe cei tineri. Copiii de 19-20 de ani trebuie să aibă și ei un model român, să vadă că se poate, să nu se uite doar la un chef italian sau francez. Și eu, când eram mai tânăr, admiram alți chefi, iar apoi am ajuns pe aceeași scenă cu ei, la Gala Michelin, şi îmi spuneam că mi s-a îndeplinit visul. Dar a fost doar o etapă. Dacă ar gândi oamenii așa și în România și ar avea puțină inspirație, să vadă că se poate și să aibă un model, s-ar putea schimba puțin cultura.

Ce te-a determinat, după 20 de ani, tu locuind în continuare la New York, să îți aloci o parte din timp să te întorci în România și să deschizi un restaurant la Cluj?

Am avut ambiție. Apoi, după 20 de ani de muncă, pandemia de COVID a adus pentru mine o necesară oprire din rutina zilnică. Lucram foarte mult, totdeauna implicat în multe proiecte. Nu ziceam că îmi este rău, dar cu COVID-ul am avut o pauză de câteva luni și am stat acasă și m-am gândit ce pot să fac eu. Mereu am fost ambițios și am zis că se poate. Eu cred că în România, când se vor redeschide toate, după pandemie, va fi ca un “fresh start”. Dacă noi vom reuși cu acest restaurant pe care îl deschidem la Cluj, în vremurile acestea, poate fi un semn bun pentru toată lumea, să aibă un efect care să ridice toată industria. Este un restaurant în Budapesta care are două stele Michelin și nu pot crede că se poate doar în Ungaria, iar la noi nu.

Despre Bogdan Dănilă

Originar din Transilvania, Bogdan Dănilă a fost nominalizat de Zagat printre primii 30 de bucătari sub 30 de ani, în timp ce se afla la restaurantul Petrus al lui Gordon Ramsay, și a primit o stea Michelin în 2018 pentru munca sa la restaurantul newyorkez Clocktower, al celebrului Jason Atherton, devenind astfel primul român care a primit această distincţie. În prezent, Bogdan Dănilă ocupă poziția de Group Executive Chef la D&D London (compania-mamă din spatele Queensyard, Bluebird și a altor 40 de restaurante din întreaga lume).

Patru restaurante, trei stele MichelinQueensyard 
Bogdan Dănilă este în prezent Group Executive Chef la D&D Restaurant Group London, responsabil de restaurantele Queensyard din Hudson Yards și Bluebird din Columbus Circle, ambele în New York City. Conduce echipe din bucătărie, formate din 70 de angajați, și supraveghează toate operațiunile culinare pentru cele două restaurante newyorkeze.The Clocktower *
Situat în hotelul EDITION New York, restaurantul The Clocktower servește preparate din bucătăria modernă, cu o influență britanică. În perioada în care Bogdan Dănila conducea bucătăria și se ocupa de dezvoltarea meniului, din poziția de Chef De Cuisine, The Clocktower a fost distins cu o stea Michelin.Pollen Street Social *
Pollen Street Social este un bistro contemporan care oferă “fine dining” în Mayfair, Londra. Este principalul restaurant al renumitului chef Jason Atherton. Restaurantul Pollen Street Social a primit o stea Michelin în timp ce Bogdan Dănilă conducea bucătăria, ca parte a echipei de conducere, în rolul de Sous Chef.Petrus *
Petrus, cel mai cunoscut dintre restaurantele lui Gordon Ramsay, este situat în inima districtului Knightsbridge și este considerat cel mai bun restaurant din Londra. Cunoscut pentru interpretarea modernă a bucătăriei franceze, restaurantul a fost distins cu o stea Michelin în timp ce Bogdan Danillă conducea bucătăria ca Senior Sous Chef.

Source link

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy

Eveniment

Laureat al Premiului Nobel onorează Clujul. Sir Tim Hunt, invitat special al Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca

Alex Campian

Published

on

Un moment de înaltă ținută academică a avut loc joi, la Cluj-Napoca, unde Academia Română – Filiala Cluj a găzduit Atelierul „O viață dedicată științei”. Invitatul special al evenimentului a fost Sir Tim Hunt, laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie și Medicină (2001), cunoscut pentru descoperirile sale fundamentale în domeniul ciclului celular.

Manifestarea s-a desfășurat în cadrul Conferinței Internaționale de Biologie Moleculară – ICBM 2025 („Molecular Biology – Current aspects and prospects”), organizată de Asociația pentru Știință și Cercetare, în parteneriat cu mediul academic și universitar clujean.

Dialogul cu Sir Tim Hunt, moderat de prof. univ. dr. Ioan Negruțiu, membru de onoare al Academiei Române, a oferit publicului o incursiune inspiratoare în parcursul profesional al savantului britanic. În sală s-au aflat academicienii Marius Andruh și Nicolae Zamfir, vicepreședinți ai Academiei Române, alături de cercetători, doctoranzi și studenți din domeniul științelor vieții.

„Keep going, never give up and have fun!”

Într-un discurs plin de căldură și umor britanic, Sir Tim Hunt a vorbit despre provocările și satisfacțiile unei vieți dedicate științei. Mesajul său esențial, „Keep going, never give up and have fun!” („Continuă, nu te lăsa și distrează-te!”), a fost primit cu aplauze de tinerii cercetători prezenți în sală.

El a subliniat importanța curiozității, a colaborării internaționale și a pasiunii pentru descoperire, încurajând comunitatea științifică românească să își urmeze visurile cu perseverență.

O platformă pentru viitorul biologiei moleculare

ICBM 2025 reunește în acest an cercetători, profesori, doctoranzi și studenți din domeniul biologiei moleculare, oferind un cadru interdisciplinar de dialog științific și colaborare. În cadrul conferinței sunt prezentate cele mai noi descoperiri privind biologia microorganismelor, plantelor și animalelor, precum și direcțiile de cercetare care pot modela viitorul medicinei și biotehnologiei.

Evenimentul de la Cluj confirmă, încă o dată, rolul orașului ca pol al excelenței academice și al colaborării internaționale în domeniul științelor vieții.

Mai multe detalii despre programul conferinței pot fi consultate pe site-ul oficial: https://icmb2025.stiinta-cercetare.ro.

info&foto: Academia Română Filiala Cluj-Napoca acad-cj.ro

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

„Stagiunea de toamnă” a Teatrului de Păpuși începe la Iulius Mall Cluj. Magie, culoare și povești pentru cei mici

Alex Campian

Published

on

Toamna aduce povești cu zâmbete și aventuri pentru cei mici, odată cu revenirea Teatrului de Păpuși la Iulius Mall Cluj. Începând din acest weekend, copiii și părinții sunt invitați să redescopere farmecul poveștilor spuse prin personaje simpatice, culoare și muzică, în cadrul unei noi „stagiuni de toamnă” dedicate micilor spectatori.

Povești magice pentru toată familia

Cum vremea rece limitează activitățile în aer liber, Iulius Mall Cluj le oferă copiilor o alternativă plină de bucurie și imaginație: seriile de spectacole de teatru de păpuși, desfășurate în fiecare sâmbătă, în zona foodcourt.
Micii spectatori vor avea parte de personaje năstrușnice, decoruri vesele și întâmplări pline de haz, aduse la viață de trupa AnimaArt.

Primul spectacol: „Șoricelul Animator”

Sâmbătă, de la ora 11:00, începe aventura cu povestea unui simpatic „Șoricel Animator”, care promite zâmbete și voie bună pentru toți copiii.
Atmosfera va fi una de basm, în care micii curioși sunt invitați să râdă, să aplaude și să descopere bucuria teatrului.

Programul spectacolelor din noiembrie

  • 15 noiembrieCrăiasa Zăpezii

  • 22 noiembrieDegețica

  • 29 noiembriePovestea Omului de Zăpadă

Participarea este gratuită, iar accesul este liber pentru întreaga familie. Fiecare spectacol promite să aducă o doză de magie, veselie și emoție autentică, într-un decor prietenos și cald, perfect pentru serile de toamnă.

Teatrul, magia copilăriei

Prin aceste evenimente, Iulius Mall Cluj continuă tradiția de a transforma spațiile comerciale în locuri de educație prin joacă, unde copiii învață să iubească arta, teatrul și poveștile.
Stagiunea de toamnă promite o lună plină de emoții frumoase, râsete și amintiri colorate pentru toți cei care cred în magie.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

(Video) Razie de amploare la Cluj-Napoca: mai mulți hoți prinși de polițiști

Alex Campian

Published

on

Polițiștii clujeni au desfășurat joi dimineața o amplă operațiune în municipiul Cluj-Napoca, în urma căreia au fost reținute mai multe persoane suspectate de furturi de cabluri de cupru. Printre acestea se numără și trei tineri care au sustras bunuri chiar dintr-o unitate de învățământ.

Acțiunea a vizat prevenirea furturilor și depistarea persoanelor urmărite penal. În doar câteva ore, oamenii legii au verificat sute de persoane și au descoperit bunuri furate în valoare de aproximativ 10.000 de lei.


Hoț prins după un furt pe Calea Dezmirului

Un bărbat de 30 de ani a fost reținut după ce, la sfârșitul lunii octombrie, ar fi pătruns în curtea unei societăți comerciale situate pe Calea Dezmirului, de unde a furat o rolă de cablu din cupru.

Polițiștii l-au identificat în cadrul raziei de joi dimineață, iar pe numele său a fost emisă ordonanță de reținere pentru 24 de ore. Ancheta continuă sub coordonarea procurorilor, sub acuzația de furt calificat.


Spargere într-o școală din Cluj. Trei tineri, reținuți

Tot în cadrul aceleiași operațiuni, au fost identificați trei tineri cu vârste între 19 și 25 de ani, bănuiți că, în noaptea de 2 spre 3 septembrie, au pătruns în incinta unei școli de pe Aleea Peana, de unde au furat aproximativ 60 de metri de cablu electric din cupru.

Prejudiciul estimat depășește 12.000 de lei, iar suspecții au fost reținuți pentru 24 de ore. Polițiștii au reușit recuperarea unei părți din bunurile sustrase.


450 de persoane legitimate și bunuri confiscate

Razia s-a desfășurat cu participarea a zeci de polițiști din cadrul mai multor structuri – Investigații Criminale, Rutieră, Secția 2 Poliție Rurală Apahida, sprijiniți de luptători SAS, jandarmi și polițiști locali.

În total, au fost legitimate 450 de persoane, executate cinci mandate de aducere, iar o persoană dată în urmărire a fost depistată. În urma verificărilor, au fost găsite mai multe bunuri provenite din furturi, în valoare totală de aproximativ 10.000 de lei.


Poliția promite noi acțiuni pentru siguranța publică

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Cluj au anunțat că astfel de razii vor continua și în perioada următoare, atât în municipiu, cât și în comunele limitrofe, pentru a descuraja furturile și a menține un climat de ordine publică.

Sursa video : IJP Cluj si Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom