Connect with us

Eveniment

Primul bucătar român cu stea Michelin își deschide restaurant la Cluj

Stefania Heinz

Published

on

Primul bucătar român cu stea Michelin își deschide restaurant la Cluj

Chef Bogdan Dănilă, primul bucătar român care a obținut o stea Michelin, vine la Cluj să deschidă, în colaborare cu Hotel Meridian, restaurantul care ar putea da un restart gastronomiei românești.
ZIUA de CLUJ l-a “extras” preț de o jumătate de oră pe chef Bogdan Dănilă din bucătăria în care testează ingrediente și produse locale și pregătește meniul viitorului restaurant de la Cluj, pentru un dialog despre ambiție, perseverență și pasiune pentru gastronomie:

Se poate mânca la fel de bine la Cluj ca la Barcelona sau Paris?

Se poate, pentru că ingredientele există, dar trebuie cineva cu execuție sau oameni cu experiență, care să se ducă peste hotare să facă un stagiu de pregătire. Eu am fost ca la școală, în primii 4-5 ani de bucătărie doar am curățat cartofi, pește, făceam doar paste, abia apoi îți permiți să ai puțină creativitate. E ca la facultate. Întâi, în primii ani, înveți tot, apoi devii stagiar undeva 2-3 ani, apoi, după 10-15 ani, începi să lucrezi pe cont propriu, să ai relații, să-ți creezi stilul tău.

Ce înseamnă steaua Michelin pe care ai obținut-o ? Cum se reflectă această distincție şi, mai ales, cum se reflectă experienţa acumulată, în restaurantul pe care îl vei deschide la Cluj?

Cred că acum am un nivel de maturitate în care nu îmi este frică să experimentez, să vin cu ceva nou. De exemplu, când lucrezi înspre o stea Michelin te uiți foarte mult la sezonalitate, trebuie să iei ingredientul din locul potrivit și execuția trebuie să fie consistentă, în fiecare zi același lucru trebuie să fie foarte bine făcut. Acum, când mă gândesc la restaurantul acesta pe care îl vom deschide la Cluj, pot să zic că m-am maturizat și sunt mai echilibrat. Sunt încântat că pot face ceva în locul de unde am plecat, în țara mea. Acum am maturitatea să mă uit din toate unghiurile și nu sunt intimidat. Nu am nimic de demonstrat, vreau să fac o treabă bună, dar nu simt presiune sau stres, simt mai mult o bucurie.

Care a fost “călătoria” de la tânărul căruia îi place să mănânce mâncare bună și e pasionat de bucătărie până la bucătarul șef care are o stea Michelin și care experimentează cu gusturi, mirosuri, culori? 

Este foarte multă pasiune, puțin noroc și multă ambiție. Eu și acum, după 20 de ani de bucătărie, când mă trezesc sunt entuziasmat. De exemplu, dacă tu îmi zici că este o femeie în vârstă care face plăcinte cu mărar, undeva la 30 de km, eu mă duc să văd cum face. Sunt foarte modest și vreau să învăț foarte mult, să ascult ce fac oamenii. Niciodată nu ajungi la un nivel la care să poți spune că ştii tot. Trebuie să lucrezi foarte mult și să faci multe sacrifcii, să nu zici că niciodată nu se poate, trebuie să fii optimist.

Cine sunt bucătarii care te-au format și de la care ai avut cel mai mult de învățat?

Gordon Ramsay trebuie să fie unul, pentru disciplină, atitudine, respect pentru tine, pentru produs, pentru colegii tăi, pentru tehnică. Nu este chiar cum se vede la televizor, acolo fiind un show, dar în bucătărie este foarte disciplinat, ca și cum ai fi la Legiunea Franceză sau undeva în armată, toată lumea trebuie să se comporte frumos, iar asta se reflectă în mâncare.

Dacă lucrezi la un restaurant de nivel înalt, cum am lucrat eu la Pétrus, vei vedea că toți sunt disciplinați. Nu contează dacă ești ucenic și ai 19 ani și doar tai pâine şi pui unt, atenția la detaliu este maximă. Untul trebuie să fie la temperatura perfectă, pâinea trebuie tăiată la același nivel, caldă, să nu se uşte până ajunge la masă. O echipă de oameni care respectă regulile acestea poate să facă treabă bună și asta vrem să reproducem aici, în România, la Cluj. Noi începem să găsim produsele cele mai bune, iar atunci depinde de doar oamenii care vor lucra în restaurant, să le dau puțină inspirație.

Eu am ales alt drum, am plecat de 20 de ani din țară, dar sunt foarte mândru de România. Cu acest restaurant și cu imaginea mea, sper să-i inspir pe alții, pe cei tineri. Copiii de 19-20 de ani trebuie să aibă și ei un model român, să vadă că se poate, să nu se uite doar la un chef italian sau francez. Și eu, când eram mai tânăr, admiram alți chefi, iar apoi am ajuns pe aceeași scenă cu ei, la Gala Michelin, şi îmi spuneam că mi s-a îndeplinit visul. Dar a fost doar o etapă. Dacă ar gândi oamenii așa și în România și ar avea puțină inspirație, să vadă că se poate și să aibă un model, s-ar putea schimba puțin cultura.

Ce te-a determinat, după 20 de ani, tu locuind în continuare la New York, să îți aloci o parte din timp să te întorci în România și să deschizi un restaurant la Cluj?

Am avut ambiție. Apoi, după 20 de ani de muncă, pandemia de COVID a adus pentru mine o necesară oprire din rutina zilnică. Lucram foarte mult, totdeauna implicat în multe proiecte. Nu ziceam că îmi este rău, dar cu COVID-ul am avut o pauză de câteva luni și am stat acasă și m-am gândit ce pot să fac eu. Mereu am fost ambițios și am zis că se poate. Eu cred că în România, când se vor redeschide toate, după pandemie, va fi ca un “fresh start”. Dacă noi vom reuși cu acest restaurant pe care îl deschidem la Cluj, în vremurile acestea, poate fi un semn bun pentru toată lumea, să aibă un efect care să ridice toată industria. Este un restaurant în Budapesta care are două stele Michelin și nu pot crede că se poate doar în Ungaria, iar la noi nu.

Despre Bogdan Dănilă

Originar din Transilvania, Bogdan Dănilă a fost nominalizat de Zagat printre primii 30 de bucătari sub 30 de ani, în timp ce se afla la restaurantul Petrus al lui Gordon Ramsay, și a primit o stea Michelin în 2018 pentru munca sa la restaurantul newyorkez Clocktower, al celebrului Jason Atherton, devenind astfel primul român care a primit această distincţie. În prezent, Bogdan Dănilă ocupă poziția de Group Executive Chef la D&D London (compania-mamă din spatele Queensyard, Bluebird și a altor 40 de restaurante din întreaga lume).

Patru restaurante, trei stele MichelinQueensyard 
Bogdan Dănilă este în prezent Group Executive Chef la D&D Restaurant Group London, responsabil de restaurantele Queensyard din Hudson Yards și Bluebird din Columbus Circle, ambele în New York City. Conduce echipe din bucătărie, formate din 70 de angajați, și supraveghează toate operațiunile culinare pentru cele două restaurante newyorkeze.The Clocktower *
Situat în hotelul EDITION New York, restaurantul The Clocktower servește preparate din bucătăria modernă, cu o influență britanică. În perioada în care Bogdan Dănila conducea bucătăria și se ocupa de dezvoltarea meniului, din poziția de Chef De Cuisine, The Clocktower a fost distins cu o stea Michelin.Pollen Street Social *
Pollen Street Social este un bistro contemporan care oferă “fine dining” în Mayfair, Londra. Este principalul restaurant al renumitului chef Jason Atherton. Restaurantul Pollen Street Social a primit o stea Michelin în timp ce Bogdan Dănilă conducea bucătăria, ca parte a echipei de conducere, în rolul de Sous Chef.Petrus *
Petrus, cel mai cunoscut dintre restaurantele lui Gordon Ramsay, este situat în inima districtului Knightsbridge și este considerat cel mai bun restaurant din Londra. Cunoscut pentru interpretarea modernă a bucătăriei franceze, restaurantul a fost distins cu o stea Michelin în timp ce Bogdan Danillă conducea bucătăria ca Senior Sous Chef.

Source link

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy

Eveniment

Pelerinajul de la Nicula – Rugăciune, lumină și speranță în ziua Adormirii Maicii Domnului

Alex Campian

Published

on

Vedere panoramică cu Mănăstirea Nicula și pelerinii veniți la hram

La poalele blânde ale dealului din satul Nicula, la câțiva kilometri de Gherla, Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” pulsează de credință. În fiecare an, pe 15 august, curțile ei se umplu de oameni care vin ca să atingă o bucată din pace — pelerini cu lumânări, copii în brațe, bătrâni cu pași mărunți, tineri cu glasuri tremurate. Anul acesta, ca dintotdeauna, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului rămâne inima acestei adunări: o prezență care adună rugăciuni, lacrimi și povești personale de mulțumire.

Povestea Niculei se împletește cu legenda icoanei care — spun cronicile vechi și memoria colectivă — a plâns în secolul al XVII-lea, un semn care a aprins atenția țăranilor și a clerului. De atunci, locul a devenit sanctuar: bisericuța modestă s-a transformat în mănăstire, iar drumul spre deal s-a umplut de poteci ale credinței. Mulți pelerini vorbesc despre vindecări neașteptate, despre chemări care le-au schimbat viața; alții trec pur și simplu pentru a mulțumi sau pentru a primi o clipă de liniște.

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului din Mănăstirea Nicula, pictată în 1681

Ajunul hramului e o noapte de priveghere: cântecele liturgice se revarsă, tămâia se amestecă cu aerul rece al serii, iar lumânările creează mici constelații pe pavajul curții. Dimineața, procesiunile de pe 14 și 15 august se contopesc într-un flux neîntrerupt de credincioși care își așteaptă rândul la închinare. Mulți au venit pe jos din Gherla sau din satele din jur, tradiție păstrată din generație în generație — alegere făcută nu doar din credință, ci ca jertfă simbolică, ca dialog între trup obosit și sufletul care cere ajutor.

Credincioși participând la Slujba Prohodului Maicii Domnului la Mănăstirea Nicula

În 15 august 2025, pelerinajul a fost din nou un semn că tradiția trăiește: slujbe solemne oficiate la altarul de vară, predici încărcate de mângâiere și sute de mărturii adunate la coadă. Organizatorii au comunicat programul și indicațiile pentru pelerini public, așa cum fac de obicei pe pagina oficială de Facebook a Mănăstirii și pe site-ul instituției — detalii și anunțuri pe https://www.facebook.com/ManastireaNiculaOficial și pe http://www.manastireanicula.ro.

Legendele din jurul icoanei au crescut cu fiecare secol: se pomenește de părinți care au găsit vindecare, de oameni care au lăsat la tocul ușii câte o povară și au plecat mai ușori. Aceste relatări, unele însemnate în arhive, altele păstrate oral, dau culoare pelerinajului: nu e doar un eveniment liturgic, ci o colecție vie de destine care vibrează sub același acoperiș spiritual.

Atmosfera, mai presus de cifre, e una a comuniunii. Vezi freamătul pregătirilor — tarabe cu iconițe, rugăciuni șoptite, mame care leagă părul copilului cu o panglică de coroană, bătrâni care își găsesc loc pe o bancă și stau în tăcere, mulțumind. Pentru mulți, clipa închinării la icoană e mai mult decât ritual: e o reamintire că nu sunt singuri. Lacrima se naște firesc, uneori de bucurie, alteori de ușurare.

Mănăstirea Nicula rămâne, astfel, un far al spiritualității românești — un loc în care istoria, legenda și trăirea contemporană se întâlnesc. Indiferent dacă vii pentru prima oară sau revii după multe hramuri, pleci cu o poveste personală, cu o lumânare stinsă în inimă și cu speranța că drumul spre același deal va mai fi parcurs cândva.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Actualitate

IULIUS – 25 de ani de inovație în retail și regenerare urbană în România

Alex Campian

Published

on

ULIUS 25 de ani de retail și regenerare urbană în România

IULIUS marchează un sfert de secol de activitate, timp în care a redefinit standardele retailului românesc și a transformat marile orașe prin proiecte de referință. Cu o viziune integrată, ce îmbină shoppingul, businessul, natura și lifestyle-ul, compania a devenit un reper nu doar pe piața locală, ci și în Europa de Est.

De la primul mall regional, la proiecte mixed-use de talie europeană

Povestea a început în anul 2000, la Iași, cu primul mall din afara Capitalei – o premieră care a deschis drumul retailului modern în România. Următorii 25 de ani au adus investiții de peste 1,2 miliarde de euro, dezvoltarea rețelei Iulius Mall și lansarea unor proiecte de pionierat în regenerarea urbană: Palas Iași și Iulius Town Timișoara.

Astăzi, portofoliul include:

  • 8 proiecte regionale în Iași, Suceava, Cluj-Napoca și Timișoara

  • peste 320.000 mp de spații de retail

  • 1.000+ branduri internaționale și antreprenori locali

  • peste 73 de milioane de vizite anual

„Proiectele noastre sunt destinația strategică a marilor branduri internaționale. Am dorit să creăm spații vibrante, parte din viața comunității”, afirmă Oana Diaconescu, Head of Retail Leasing IULIUS.

Retail, business și natură – o formulă de succes

Centrele comerciale IULIUS sunt locuri unde cumpărăturile se îmbină cu experiențe de relaxare și socializare: cinematografe, zone HoReCa, centre de entertainment și grădini urbane spectaculoase.
Palas Iași și Iulius Town Timișoara sunt exemple de proiecte mixed-use unde retailul și spațiile office se completează reciproc, generând trafic constant și atractivitate pentru investitori.

Investiții în viitor

  • Iași – Reamenajarea Palasului: 80 milioane € investiți în modernizare, sub semnătura Foster + Partners, cu extinderea zonei verzi și integrarea armonioasă în centrul orașului.

  • Cluj-Napoca – RIVUS: 500 milioane € pentru cel mai mare proiect de reconversie urbană din țară, pe platforma Carbochim, cu 142.000 mp retail și peste 400 de magazine.

  • Constanța – Proiect de regenerare urbană: 800 milioane €, pe 38 ha, cu funcțiuni de retail, office, cultură și divertisment, după un proces unic de bioremediere a terenului.

  • Tomești, Iași – Family Market: 28 milioane €, cu 16.000 mp închiriabili, pentru comerț de proximitate.

O amprentă verde în marile orașe

IULIUS a integrat în proiectele sale 18 hectare de grădini urbane cu peste 80.000 de arbori și arbuști, aducând natura în inima orașelor. În plus, compania este un susținător activ al culturii și artei, găzduind 1.000+ evenimente anual.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

Patru cetățeni străini, prinși cu bijuterii furate la un festival din Cluj

Alex Campian

Published

on

Hoți prinși pe Aeroportul Cluj-Napoca înainte de a fugi spre Barcelona

Cluj-Napoca, început de august. Orașul pulsează sub luminile și sunetul unui festival de muzică. În timp ce mii de oameni dansează, patru cetățeni străini își fac loc prin mulțime cu un alt “program artistic”: furturi de bijuterii.

📅 7–10 august – Polițiștii primesc 16 sesizări despre lănțișoare prețioase smulse de la gâtul oamenilor. Biroul de Investigații Criminale intră în alertă. Începe o vânătoare pe timp de festival.


Primul pas greșit al hoților

10 august, seara – Un bărbat de 45 de ani, suspect în mai multe cazuri, este depistat și reținut. Pistele duc rapid la restul grupului.

11 august, dimineața – Aeroportul Cluj-Napoca. Trei persoane – o femeie de 30 de ani și doi bărbați de 46 și 37 de ani – sunt surprinse chiar înainte de a se îmbarca spre Barcelona. Planul de evadare se încheie pe pista de control a Poliției de Frontieră.


Ce au găsit în bagaje

În valize, anchetatorii descoperă:

  • 18 lănțișoare din metale prețioase

  • parfumuri

  • cartușe de țigarete

  • pachete de cafea și alte bunuri

Bunuri furate recuperate de polițiștii din Cluj-Napoca


O operațiune la secundă

Acțiunea a fost coordonată de polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale, cu sprijinul Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj-Napoca, Sectorului Poliției de Frontieră Aeroport Cluj-Napoca, Secției 7 Poliție și Serviciului pentru Acțiuni Speciale.

Toți cei patru suspecți au fost reținuți pentru 24 de ore, iar cercetările continuă pentru a reconstitui întreaga lor activitate infracțională.

📹 Momentul intervenției poate fi urmărit aici: Video

Info&Video: Facebook Inspectoratul de Politie Judetean Cluj

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom