Connect with us

Eveniment

Profesor de sănătate publică la UBB Cluj: Care ar fi pașii spre ieșirea românilor din case?

Published

on

Profesor de sănătate publică la UBB Cluj: Care ar fi pașii spre ieșirea românilor din case?

Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj, scrie un articol despre ieşirea din casă, începând cu jumătatea lunii mai 2020, după izolarea cauzată de pandemia de coronavirus. 
Trecem printr-o îndelungată stare de urgență, decretată pentru protecția persoanelor vulnerabile în fața infecției cu coronavirus. Măsurile luate până acum au fost corecte și la timp, dar fenomenul de oboseală la complianță începe să se manifeste și este timpul să trecem la pasul următor, care să ne permită să revenim la o nouă stare de normalitate, centrată pe responsabilitatea individuală. A sosit momentul ca responsabilitatea pentru protejarea împotriva COVID-19 să devină tot mai mult responsabilitatea noastră, a cetățenilor, iar statul să își focalizeze resursele pe creșterea capacității sistemului medical.

Soluția ar putea fi să ne raportăm la infecția cu COVID-19 precum ne raportăm la viteza excesivă ca factor de risc pentru accidentele de circulație sau la consumul cronic de alcool ca factor de risc pentru ciroza hepatică.

Acum știm cu toții care sunt factorii de risc asociați COVID-19 (nu există români care nu au auzit de acest virus), am fost informați privind modul de protejare individuală (toată lumea știe că trebuie să porți mască, să păstrezi distanța, să dezinfectezi mâinile și suprafețele), am fost informați privind capacitățile limitate ale sistemului de sănătate (nu avem destule ventilatoare, monitoare, personal specializat, suficientă capacitate de testare, …), trebuie să începem să ne asumăm responsabilitatea pentru protecția noastră.

Într-un mod similar suntem  informați cu privire la riscul la care ne expunem atunci când conducem mașina. Suntem informați că modalitatea de protecție este să conduci cu viteza legală și să porți centura de siguranță. Există chiar și penalizări dacă nu ne protejăm. În cazul în care avem un accident de circulație pentru că nu am respectat modalitățile de protecție, vom primi tratament medical atât cât este disponibil în acel moment în cel mai apropiat spital.

Care ar fi pașii spre ieșirea românilor din case?

Pasul 1: Campanie de informare continuă cu mesajele: “Dacă sunteți într-una din categoriile de risc – protejați-vă! (păstrați distanța de 1.5 m, dezinfectați-vă/spălați-vă mâinile cu săpun, dezinfectați des suprafețele din jur unde se poate depune virusul)” și “Dacă nu sunteți într-una din categoriile de risc – protejați-i pe ceilalți! (păstrați distanța de 1.5 m, dezinfectați-vă/spălați-vă mâinile cu săpun, dezinfectați des suprafețele din jur unde se poate depune virusul)”. Comportamentul individual va trebui sprijinit prin ajustarea legislației muncii pentru a permite și facilita munca la distanță și adaptarea locului de muncă pentru persoanele la risc.

Pasul 2 (continuu): Creșterea capacității spitalelor de tratament a cazurilor severe (implicând atât dotarea corespunzătoare, cât și adaptarea circuitelor). Managementul spitalelor și a Direcțiilor de Sănătate Publică trebui să devină unul profesionist (depolitizarea și stabilirea de criterii de performanță clare și independente de mediul politic). Este nevoie acută de creșterea alocării bugetare la media Uniunii Europene pentru sistemul de sănătate, precum și alocarea de resurse adecvate pentru programe de sănătate publică – prevenție și promovare, care să pregătească populația și sistemul de sănătate pentru următoarea pandemie.

Pasul 3: Populația se întoarce la muncă începând cu luna viitoare, la activitatea normală, dar cu măști pe față în toate locurile publice și amendă în caz de nerespectare. Aceia dintre noi care avem risc ridicat (persoane peste 65 de ani și sau cu boli respiratorii, cardio-vasculare sau diabet) trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru sănătatea și viața noastră și să ne protejăm (similar cu modul în care ne protejăm de alte boli cronice prin evitarea consumului excesiv de alcool pe termen lung). Chiar dacǎ suntem ȋn vârstǎ și avem boli cronice (dar nu grave), putem să mergem la cumpǎrǎturi, respectând mǎsurile simple de precauție pe care le vedem și le auzim peste tot. Autoritățile locale, asociațiile de voluntari, bisericile pot să se coordoneze și să își asume rolul de suport pentru persoanele la risc din comunitatea lor, care vor rămâne izolate. Până la dezvoltarea unui vaccin, școlile ar trebui să continue în online și întrunirile peste 50 de persoane să fie interzise.

Pasul 4: Cei care se infectează cu COVID-19 și au simptome ușoare sau moderate cor fi tratați de către medicii de familie prin telemedicină, iar cei cu simptome severe, vor primi asistență medicală în spitale, pe măsura posibilităților (la fel ca pentru orice altă boală). Există un număr mare de pacienți cu alte boli cronice, potențial letale, care au fost neglijați în această perioadă pentru a oferi tratament prioritar cazurilor de COVID-19.

În acest moment funcționăm pe o abordare paternalistă, în care statul ia decizii și face eforturi pentru protecția noastră. Însă toată această fervoare mediatică a sensibilizat populația din România la riscurile și protecția individuală de COVID-19 la un nivel neegalat pentru alți factori de risc, ceea ce permite în acest moment trecerea la o abordare bazată pe responsabilitate individuală, în care noi suntem responsabili de protecția noastră. Dincolo de purtarea corectă a măștilor obligatorii în spațiile publice (absența lor este ușor de sancționat), vor fi români care vor decide să nu se protejeze suplimentar, expunându-se riscului de infecție, riscului de dezvoltare de simptome severe și riscului de a nu avea acces la echipament și personal medical (exact la fel ca pentru orice altă boală).

Cred că experiența perioadei de izolare a scos la iveală capacitatea multora dintre noi de a reacționa responsabil, prompt și eficient la nevoile generale. Recursul la responsabilitatea fiecăruia dintre noi poate reprezenta o soluție funcțională de repornire a României, începând chiar cu luna viitoare.

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Spitalul de Urgență din Cluj-Napoca face angajări. 150 de posturi pentru personal cu și fără specializare

Published

on

Se fac angajări fără concurs la Spitalul Județean Cluj. „Căutăm urgent personal”

Spitalul de Urgență din Cluj-Napoca face angajări pentru peste 150 de posturi pentru personal medical și auxiliar, pe perioadă nedeterminată.Reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca au anunţat că au fost scoase la concurs pe perioadă nedeterminată următoarele posturi de personal medical şi auxiliar:asistent medical generalist – 53 posturi, diplomă de licență în specialitate/ diplomă de școală sanitară postliceală (cu diplomă de bacalaureat), fără condiţii de vechimeasistent medical de laborator clinic – 4 posturi, diplomă de licență în specialitate / diplomă de școală sanitară postliceală (cu diplomă de bacalaureat), fără condiţie de vechimetehnician de radiologie şi imagistică licenţiat – 1 post, diplomă de licență în specialitate, debutant, fără condiţii de vechimeasistent medical nutriție și dietetică licențiat – 1 post, diplomă de licență în specialitate debutant, fără condiții de vechimefiziokinetoterapeut – 2 posturi, diplomă de licență în specialitate, fără condiții de vechimefiziokinetoterapeut – 1 post cu ½ normă, diplomă de licență în specialitate, 6 luni vechime ca fiziokinetoteraput, consituie avantaj experienţa într-o secție ATImoaşă – 1 post, diplomă de licență în specialitate, fără condiţie de vechimeinfirmier – 39 posturi, studii generale, fără condiţie de vechimeîngrijitoare – 52 posturi, studii generale, fără condiţie de vechimebrancardier – 11 posturi, studii generale, fără condiţie de vechimecurier – 1 post, studii generale, fără condiţie de vechimeMai multe detalii legate de condițiile de ocupare a posturilor, conținutul dosarelor de înscriere, calendarul concursului și bibliografia, pe pagina Web a spitalului, anunțurile nr. 97, 96 și 95.

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

ACCIDENT în Cluj: Cu bolidul pe arătură

Published

on

ACCIDENT în Cluj: Cu bolidul pe arătură

Pompierii clujeni au anunţat în dimineaţa de joi, 23 martie a.c., o intervenție la un accident rutier petrecut în apropiere de localitatea Feleacu din judeţul Cluj. 
Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în această dimineață la un accident rutier petrecut în apropiere de localitatea Feleacu.

În accident a fost implicat un singur autoturism și nu au existat persoane încărcate. Un bărbat de aproximativ 30 de ani a fost evaluat de echipajul SMURD și transportat la spital. Acesta avea afecțiuni ușoare.

Pompierii au asigurat totodată măsurile specifice de prevenire și stingere a incendiilor, a transmis biroul de presă al ISU Cluj. 

Sursa foto: B Sergiu Alexandru – Info Trafic Cluj-Napoca, ISU Cluj

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

CFR Cluj a adus 3 jucători din Africa, pe modelul Emmanuel Yeboah

Published

on

Îl vinde CFR Cluj pe Yeboah la Slavia Praga? Câți bani poate primi campioana

CFR Cluj, campioana României din ultimele cinci sezoane, a adus trei jucători din Africa, pe modelul Emmanuel Yeboah.Emmanuel Yeboah a ajuns la CFR Cluj în primăvara anului trecut, iar după ce a impresionat la echipa a doua a clubului, a făcut pasul sub comanda lui Dan Petrescu.CFR Cluj a adus la echipa a doua a clubului nu mai puțin de trei jucători africani în această perioadă, în speranța că vor face pasul spre prima echipă în viitor, anunță ghanasoccer.net, preluați de digisport.ro.Campioana României i-a adus pe Emmanuel Mensah de la Young Apostles, pe Gaddo Aboubakar de la MSK Zilina și pe Razak Abdullah de la Hearts of Lions.Dintre cei trei jucători, Mensah este considerat cel mai important nume, conforms sursei citate. Acesta a jucat în liga a doua din Ghana și îl are ca model pe Asamoah Gyan.CFR îl are în vizor pe Adrian MaziluPromovat de Gică Hagi la prima echipă din acest sezon, Adrian Mazilu i-a răsplătit încrederea “Regelui” și a avut evoluții consistente în tricoul Farului. Parcursul atacantului în vârstă de 17 ani le-a atras imediat atenția cluburilor din străinătate, dar și celor de la CFR Cluj, iar Ioan Varga l-a numit pe jucător un viitor “briliant”.”Îmi place Mazilu de la Farul, este un jucător cu potențial mare. Necesită un an, doi la acest nivel și apoi va fi un briliant. Este posibil să ne intereseze, dar acum nu pot să mă pronunț, trebuie să ieșim pe locul întâi și apoi ne vom gândi și la achiziții”, a spus Neluțu Varga, potrivit Fanatik.Progresul lui Mazilu se vede clar și la nivelul cifrelor, iar atacantul a ajuns să fie cotat la 400.000 de euro, potrivit Transfermarkt.com. Ca o comparație, în vara anului trecut, în momentul în care a fost promovat la prima echipă a Farului, atacantul valora doar 10.000 de euro.

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite

Copyright © 2023 iLoveYouCluj. Webdesign & Marketing - iPublicitate