Connect with us

Eveniment

Rectorul UBB, despre Inteligența Artificială: ”Trebuie să o lăsăm să se dezvolte, dar cu două constrângeri”

Stefania Heinz

Published

on

Rectorul UBB, despre Inteligența Artificială: ''Trebuie să o lăsăm să se dezvolte, dar cu două constrângeri''

Rectorul Universităţii “Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, psihologul Daniel David, a apreciat, la o conferinţă la Alba Iulia, că inteligenţa artificială trebuie lăsată să se dezvolte, cu condiţia să nu fie un risc pentru oameni şi, de asemenea, să nu creeze dezechilibre între oameni.
“A apărut problema inteligenţei artificiale. (…). Inteligenţa artificială ne va depăşi în performanţă. Inevitabil. Ce înseamnă inteligenţa artificială? Înseamnă un sistem artificial care are răspunsuri nu doar similare omului, ci va avea răspunsuri mai bune decât omul.(…). Inteligenţa artificială este clar că o să ne depăşească, şi în capacitatea de memorie, de calcul. Este asta un pericol pentru noi? Depinde cum ne raportăm la inteligenţa artificială. Cineva spunea, l-aţi auzit pe Elon Musk, în mod naiv cerând stoparea cercetărilor o vreme în inteligenţa artificială până ne hotărâm şi ne dăm seama cam ce se va întâmpla. O mare greşeală”, a declarat Daniel David în conferinţa “Despre psihologia românilor în educaţie şi tehnologie”, susţinută duminică în cadrul Târgului de cArte Alba Transilvana.

David a opinat că nimeni nu poate opri cercetarea cu adevărat într-o tehnologie de interes.

“Dacă noi o oprim în universităţi şi în spaţiul public, ştiţi unde se va întâmpla? În zona neagră, ilegală şi în zona militară şi a serviciilor secrete. Şi sistemul civil va pierde controlul asupra acestui lucru. Noi trebuie să lăsăm inteligenţa artificială să se exprime aici, între noi, trebuie să o lăsăm şi să o susţinem să se dezvolte, dar, este drept, că trebuie să o constrângem cu două lucruri. Chiar săptămânile trecute, Universitatea ‘Babeş-Bolyai’ a propus o platformă umanistă pentru orice dezvoltare tehnologică. Ce înseamnă o platformă umanistă în cadrul tehnologiei? Înseamnă că orice tehnologie trebuie în primul rând să fie constrânsă etic. Ce înseamnă o constrângere etică? Înseamnă mai multe lucruri. Să nu fie un risc pentru oameni şi, doi, să nu creeze dezechilibre între oameni”, a spus Daniel David.

În afară de componentă de etică, este necesară şi o componentă de acceptabilitate socială, a adăugat acesta.

“Adică, ştiinţele sociale trebuie să vină, să informeze oamenii despre ce impact poate să aibă această tehnologie. Şi omul să decidă liber dacă acceptă sau nu acceptă acea tehnologie. Când spun că acceptă, nu mă gândesc că tehnologia trebuie să se adapteze neapărat la noi. Unele tehnologii ne vor schimba total. (…). Unele tehnologii o să mă schimbe, dar această schimbare trebuie să se facă cu acordul meu, să-mi dau consimţământul pentru această schimbare”, a explicat rectorul.

El a punctat că dacă există în orice zonă de dezvoltare tehnologică cele două constrângeri, de etică şi de acceptabilitate socială, nu trebuie să ne temem de tehnologie, fiindcă aceasta o să ne facă viaţa mai uşoară.

“În legătură cu inteligenţa artificială, aţi văzut unele frici ale unor profesori. Eu am rămas mirat. Profesorii spuneau: trebuie interzisă în şcoli. Trebuie interzisă în universităţi. De ce? Fiindcă GPT ce face? Poate scrie lucrări foarte bune, de licenţă, de masterat, de doctorat. Poate scrie? Da. Şi poate scrie lucrări foarte bune. Şi ce o să facem? O să interzicem? Care e diferenţa între faptul că, de exemplu, un student trişează şi vine la mine cu o lucrare scrisă de ChatGPT sau o lucrare cumpărată de pe internet? Care-i diferenţa? Că nu-i niciuna. Problema nu este a sistemului de inteligenţă artificială, problema mea este a mea, ca profesor. Noi, ca profesori, trebuie să ne schimbăm sistemul de evaluare. Dacă eu sunt coordonatorul acelei lucrări, eu trebuie să văd creşterea lucrării în timp şi atunci îmi dau seama că acea lucrare a fost scrisă de cel pe care l-am coordonat”, a explicat Daniel David.

Rectorul a arătat că de fiecare dată când s -a întâmplat vreo revoluţie în evoluţia civilizaţiei noastre, vechile generaţii totdeauna au văzut lucrurile catastrofic.

“Ce facem cu tehnologia? Multă lume spune că tehnologia este un pericol şi trebuie să avem grijă cum tratăm tehnologia. Noi, în zona asta a ştiinţelor cognitive, a ştiinţelor psihologice, vedem lucrurile altfel şi considerăm că tehnologia în sine nu este bună sau rea. Tehnologia devine mai bună sau devine mai rea în funcţie de cum o folosim noi. Şi atunci depinde de noi să o folosim bine. Şi dacă o să o folosim bine, atunci tehnologia va aduce doar beneficii. (…). Să nu ne temem de ea, noi o transformăm într-una bună sau rea în funcţie de ce facem cu ea”, a conchis rectorul Daniel David.

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Program special de transport public în Cluj-Napoca cu ocazia „Nopții Muzeelor”, sâmbătă, 17 mai

Stefania Heinz

Published

on

Cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor” care are loc sâmbătă, 17 mai, Compania de Transport Public Cluj-Napoca (CTP) anunță un program special de transport în comun, destinat să faciliteze accesul publicului la muzeele din oraș și întoarcerea în siguranță spre cartierele rezidențiale.

Vor fi puse la dispoziție linii de noapte care vor conecta zona centrală cu principalele cartiere din oraș: Zorilor, Grigorescu, Mănăștur, Mărăști, Gheorgheni, Piața Gării și Aeroportul Internațional Cluj-Napoca.

Programul curselor de noapte:

  • Din cartierul Zorilor – Linia 54N:
    Plecări la orele: 23:00, 23:30, 00:00, 00:30, 01:00

  • Din cartierul Grigorescu – Linia 54N:
    Plecări la orele: 23:00, 23:30, 00:00, 00:30, 01:00

  • Din cartierul Mănăștur – Linia 25N:
    Plecări la orele: 23:00, 23:30, 00:00, 00:30, 01:00

  • Din cartierul Gheorgheni – Linia 25N:
    Plecări la orele: 23:00, 23:30, 00:00, 00:30, 01:00

  • De la Aeroport – Linia 5N:
    Plecări la orele: 22:50, 23:20, 23:50, 00:20, 00:50

  • Din Piața Gării – Linia 5N:
    Plecări la orele: 22:50, 23:20, 23:50, 00:20, 00:50

CTP încurajează publicul să utilizeze transportul public pentru a se bucura de eveniment într-un mod sigur și sustenabil. Accesul la muzeele din Cluj-Napoca este gratuit în cadrul „Nopții Muzeelor”, iar transportul de noapte va asigura o deplasare facilă în oraș pe tot parcursul serii.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Video: România, printre primele 10 echipe la Campionatul Mondial de Cheerleading – Felicitări!

Stefania Heinz

Published

on

România a reușit o performanță remarcabilă la Cheerleading World Championship, clasându-se printre primele 10 echipe din lume! Este un moment istoric pentru sportul românesc, care confirmă progresul și dedicarea deosebită a sportivilor noștri în acest domeniu dinamic și extrem de competitiv.

Echipa națională a impresionat printr-o combinație spectaculoasă de tehnică, acrobație, sincronizare și energie, demonstrând că România are un cuvânt important de spus în cheerleadingul internațional. Participarea la această competiție de talie mondială a însemnat luni de antrenamente intense, sacrificii și o dorință uriașă de a reprezenta cu mândrie culorile țării.

Rezultatul obținut plasează România în elita mondială a cheerleadingului și oferă un exemplu de ambiție și perseverență pentru toți tinerii sportivi.

Felicitări sportivilor, antrenorilor și întregului staff pentru această reușită incredibilă! Ați demonstrat că, prin muncă și pasiune, visele devin realitate.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Gala Laureaților “Uniți Susținem Excelența” – O seară de neuitat la Cinema Teatru Florin Piersic

Diana Petrescu

Published

on

Joi seară, eleganța, emoția și recunoștința au fost cuvintele de ordine în cadrul Galei Laureaților “Uniți Susținem Excelența”, desfășurată în rafinata atmosferă a Cinema Teatru Florin Piersic din Cluj-Napoca. Evenimentul a reunit prieteni dragi, personalități remarcabile și oameni de o valoare inestimabilă, într-o celebrare sinceră a performanței și pasiunii.

Aplauze și emoții la scenă deschisă au însoțit fiecare moment al serii, dar unul dintre cele mai vibrante a fost oferit de Matei Ioan Miko, care a fost aplaudat pentru reușita sa impresionantă. Felicitările și aprecierea nu au întârziat să apară – prestația sa a fost un adevărat regal artistic și intelectual, o demonstrație de dedicare și excelență.

Fiecare premiat al serii a fost întâmpinat cu respect și recunoștință, fiind onorat pentru contribuția sa la comunitate, cultură, educație sau artă. Gala a subliniat ideea că, uniți, putem susține cu adevărat valorile autentice și excelența românească.

Într-o notă specială, maestrul Florin Piersic a fost prezent în mijlocul participanților, oferind momente de o căldură și carismă rar întâlnite. Cu farmecul său inconfundabil și spiritul jovial care l-a consacrat, actorul a fost, fără îndoială, “cireașa de pe tort” a acestei seri magice.

Gala “Uniți Susținem Excelența” a fost mai mult decât un eveniment – a fost o celebrare a frumosului, a muncii și a visurilor împlinite. Felicitări tuturor premiaților, iar organizatorilor – recunoștință pentru un eveniment care inspiră și aduce împreună oameni de valoare!

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite