Connect with us

Eveniment

Rectorul UBB, despre Inteligența Artificială: ”Trebuie să o lăsăm să se dezvolte, dar cu două constrângeri”

Stefania Heinz

Published

on

Rectorul UBB, despre Inteligența Artificială: ''Trebuie să o lăsăm să se dezvolte, dar cu două constrângeri''

Rectorul Universităţii “Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, psihologul Daniel David, a apreciat, la o conferinţă la Alba Iulia, că inteligenţa artificială trebuie lăsată să se dezvolte, cu condiţia să nu fie un risc pentru oameni şi, de asemenea, să nu creeze dezechilibre între oameni.
“A apărut problema inteligenţei artificiale. (…). Inteligenţa artificială ne va depăşi în performanţă. Inevitabil. Ce înseamnă inteligenţa artificială? Înseamnă un sistem artificial care are răspunsuri nu doar similare omului, ci va avea răspunsuri mai bune decât omul.(…). Inteligenţa artificială este clar că o să ne depăşească, şi în capacitatea de memorie, de calcul. Este asta un pericol pentru noi? Depinde cum ne raportăm la inteligenţa artificială. Cineva spunea, l-aţi auzit pe Elon Musk, în mod naiv cerând stoparea cercetărilor o vreme în inteligenţa artificială până ne hotărâm şi ne dăm seama cam ce se va întâmpla. O mare greşeală”, a declarat Daniel David în conferinţa “Despre psihologia românilor în educaţie şi tehnologie”, susţinută duminică în cadrul Târgului de cArte Alba Transilvana.

David a opinat că nimeni nu poate opri cercetarea cu adevărat într-o tehnologie de interes.

“Dacă noi o oprim în universităţi şi în spaţiul public, ştiţi unde se va întâmpla? În zona neagră, ilegală şi în zona militară şi a serviciilor secrete. Şi sistemul civil va pierde controlul asupra acestui lucru. Noi trebuie să lăsăm inteligenţa artificială să se exprime aici, între noi, trebuie să o lăsăm şi să o susţinem să se dezvolte, dar, este drept, că trebuie să o constrângem cu două lucruri. Chiar săptămânile trecute, Universitatea ‘Babeş-Bolyai’ a propus o platformă umanistă pentru orice dezvoltare tehnologică. Ce înseamnă o platformă umanistă în cadrul tehnologiei? Înseamnă că orice tehnologie trebuie în primul rând să fie constrânsă etic. Ce înseamnă o constrângere etică? Înseamnă mai multe lucruri. Să nu fie un risc pentru oameni şi, doi, să nu creeze dezechilibre între oameni”, a spus Daniel David.

În afară de componentă de etică, este necesară şi o componentă de acceptabilitate socială, a adăugat acesta.

“Adică, ştiinţele sociale trebuie să vină, să informeze oamenii despre ce impact poate să aibă această tehnologie. Şi omul să decidă liber dacă acceptă sau nu acceptă acea tehnologie. Când spun că acceptă, nu mă gândesc că tehnologia trebuie să se adapteze neapărat la noi. Unele tehnologii ne vor schimba total. (…). Unele tehnologii o să mă schimbe, dar această schimbare trebuie să se facă cu acordul meu, să-mi dau consimţământul pentru această schimbare”, a explicat rectorul.

El a punctat că dacă există în orice zonă de dezvoltare tehnologică cele două constrângeri, de etică şi de acceptabilitate socială, nu trebuie să ne temem de tehnologie, fiindcă aceasta o să ne facă viaţa mai uşoară.

“În legătură cu inteligenţa artificială, aţi văzut unele frici ale unor profesori. Eu am rămas mirat. Profesorii spuneau: trebuie interzisă în şcoli. Trebuie interzisă în universităţi. De ce? Fiindcă GPT ce face? Poate scrie lucrări foarte bune, de licenţă, de masterat, de doctorat. Poate scrie? Da. Şi poate scrie lucrări foarte bune. Şi ce o să facem? O să interzicem? Care e diferenţa între faptul că, de exemplu, un student trişează şi vine la mine cu o lucrare scrisă de ChatGPT sau o lucrare cumpărată de pe internet? Care-i diferenţa? Că nu-i niciuna. Problema nu este a sistemului de inteligenţă artificială, problema mea este a mea, ca profesor. Noi, ca profesori, trebuie să ne schimbăm sistemul de evaluare. Dacă eu sunt coordonatorul acelei lucrări, eu trebuie să văd creşterea lucrării în timp şi atunci îmi dau seama că acea lucrare a fost scrisă de cel pe care l-am coordonat”, a explicat Daniel David.

Rectorul a arătat că de fiecare dată când s -a întâmplat vreo revoluţie în evoluţia civilizaţiei noastre, vechile generaţii totdeauna au văzut lucrurile catastrofic.

“Ce facem cu tehnologia? Multă lume spune că tehnologia este un pericol şi trebuie să avem grijă cum tratăm tehnologia. Noi, în zona asta a ştiinţelor cognitive, a ştiinţelor psihologice, vedem lucrurile altfel şi considerăm că tehnologia în sine nu este bună sau rea. Tehnologia devine mai bună sau devine mai rea în funcţie de cum o folosim noi. Şi atunci depinde de noi să o folosim bine. Şi dacă o să o folosim bine, atunci tehnologia va aduce doar beneficii. (…). Să nu ne temem de ea, noi o transformăm într-una bună sau rea în funcţie de ce facem cu ea”, a conchis rectorul Daniel David.

Source link

Facebook Comments Box

Actualitate

Clujul se îmbracă în verde! Se caută voluntari pentru plantarea a 10.000 de puieți!

Cosmin Ardelean

Published

on

Clujenii, chemați la cea mai mare acțiune de împădurire a primăverii! 10.000 de puieți vor fi plantați la Bobâlna

Pe 5 aprilie, clujenii au ocazia să lase o amprentă verde asupra viitorului! Beard Brothers organizează o amplă acțiune de împădurire în satul Suarăș, comuna Bobâlna, unde se vor planta 10.000 de puieți de gorun și frasin pe o suprafață de 3 hectare.

Evenimentul, organizat cu sprijinul Băncii Transilvania, invită voluntarii să se alăture unei inițiative de impact. “Povestea noastră verde continuă și în această primăvară! Hai să ne unim forțele pentru un viitor mai sănătos!”, au transmis organizatorii.

Cum te poți înscrie?

Cei care vor să participe la plantare o pot face completând formularul online pus la dispoziție de organizatori.

Ce trebuie să știi înainte de participare?

Echipament recomandat:
✔️ Încălțăminte potrivită pentru teren accidentat
✔️ Haină groasă sau de ploaie, în funcție de vreme
✔️ Pălărie, șapcă și mănuși de grădină

Ce asigură organizatorii:
✅ Două mese și apă
✅ Mănuși de grădină
✅ Puieți, hârlețe și sape pentru plantare

Voluntarii vor lucra în echipe de 2-3 persoane, respectând instrucțiunile de plantare și regulile de siguranță. Minorii pot participa doar dacă sunt însoțiți de un adult.

Toate detaliile și eventualele modificări ale programului vor fi anunțate pe pagina de Facebook a evenimentului.

Fie că ești un iubitor al naturii, un activist de mediu sau doar vrei să faci o faptă bună, această acțiune este ocazia perfectă de a contribui la un Cluj mai verde! Te bagi? 🌳💚

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Tișe la UNTOLD? Președintele CJ Cluj a mixat ca un profesionist la petrecerea de 8 Martie!

Cosmin Ardelean

Published

on

DJ Tișe a incendiat ringul de dans la petrecerea de 8 Martie de la Consiliul Județean Cluj! “Amazoanele” s-au distrat pe ritmuri mixate de președinte!

Consiliul Județean Cluj a fost scena unei petreceri de neuitat de 8 Martie, unde președintele Alin Tișe a demonstrat că are talent nu doar în administrație, ci și la pupitrul de DJ. Lăsând deoparte grijile administrative, Tișe și-a pus pasiunea pentru muzică la lucru, mixând melodii care au încins atmosfera.

“Amazoanele” președintelui, angajatele Consiliului Județean, s-au distrat de minune, dansând pe ritmurile alese de Tișe. Imaginile de la eveniment au devenit virale, arătând o altă față a instituției, una mai relaxată și mai apropiată de oameni.

Alin Tișe, cunoscut pentru pasiunea sa pentru muzică și pentru lecțiile de saxofon și mixaj, a transformat petrecerea într-un adevărat spectacol. Nici vicepreședintele Consiliului Județean, Radu Rațiu, nu s-a lăsat mai prejos, alăturându-se dansului alături de colege.

Având în vedere succesul de care s-a bucurat, se pare că Tișe ar putea lua în calcul să urce pe scenele mari ale festivalurilor clujene, precum UNTOLD, unde ar putea mixa pentru mii de oameni.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Festival exploziv lângă Cluj! Concerte, motociclete și un show incendiar 18+

Cosmin Ardelean

Published

on

Festival incendiar la Băile Cojocna: Mii de motocicliști, concerte și show-uri fierbinți!

Cea de-a XXVII-a ediție a Transilvania Bikers Bikefest, unul dintre cele mai mari festivaluri moto din România, promite un weekend exploziv la Băile Cojocna, între 30 mai și 1 iunie. Mii de motocicliști din țară și străinătate sunt așteptați să se bucure de concerte live, parade moto, concursuri, mâncare bună și un spectacol incendiar de foc.

Și, pentru cei peste 18 ani, organizatorii au pregătit o surpriză fierbinte: un spectacol de striptease care va încinge atmosfera sâmbătă seara, după show-ul pirotehnic susținut de Eternal Flames.

Pe scenă vor urca trupe îndrăgite precum Fără Zahăr, Țapinarii, Gili Barbu, Timpuri Noi, Onenightstand și Storytime – Nightwish Tribute, transformând Bikefest într-o adevărată petrecere rock.

Pentru pasionații de motoare, festivalul oferă și zone speciale pentru rulote (contra unei taxe suplimentare), iar biletele vor fi disponibile în curând pe AmBilet.ro.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite