Connect with us

Eveniment

Un medic clujean a invins pandemia in Australia. Este expert in medicina dezastrelor – E fain la Cluj!

Tudor Calinescu

Published

on

Un medic clujean a invins pandemia in Australia. Este expert in medicina dezastrelor - E fain la Cluj!

Tudor Codreanu, un CLUJEAN expert în medicina dezastrelor coordonează răspunsul la criza COVID-19 în toată Australia de Vest, cu rezultate excelente: doar 1.000 de cazuri şi 9 morţi. El s-a ocupat de repatrierea marinarilor australieni şi a folosit cu succes ca centru de carantină, în premieră, un vas de croazieră cu peste 1.800 de pasageri şi echipaj la bord.

Clujeanul Tudor Codreanu are atribuţii cât Raed Arafat şi Valeriu Gheorghiţă la un loc. Acesta a pus puternic umărul la învingerea pandemiei în Australia.

„Centrul are două răspunderi majore. Primul este managementul strategic al tuturor incidentelor sau dezastrelor care afectează statul, iar al doilea, de a facilita managementul incidentelor locale sau regionale, în cazul în care capacitatea locală de răspuns este depăşită. Sigur că incidentele pot să apară concomitent. De exemplu, pentru o perioadă am avut câteva vase unde era epidemie de COVID-19 la bord în acelaşi timp cu ciclonul Seroja. Am şi răspunderea de a coordona vaccinarea anti-COVID în Australia de Vest”, explică Tudor Codreanu

El deţine în acelaşi timp şi funcţia de comandant al Australiei de Vest al Diviziei de Asistenţă medicală de urgenţă în regiunea Pacificului de Sud-Est pentru misiuni complexe.  

Parte a Australiei, Australia de Vest are o populaţie de 2.7 milioane de locuitori, dar o suprafaţă de 2,5 milioane de km2, echivalentul a de 10,5 ori suprafaţa întregii Marii Britanii.

Nu în ultimul rând, el predă la universităţi importante.

„Predau medicina dezastrelor în două universităţi din Europa – una la Bruxelles, una la Novara, la nord de Milano, în cadrul masteratului european pe medicină de dezastre. Timp de câţiva ani am predat şi la Cluj, la universitatea mea dragă, în cadrul secţiei de Boli Infecţioase”, spune expertul.   

„Prima mare epidemie de COVID-19 pe un vas de croazieră a fost pe Diamond Princess în februarie 2020. Vasul era la doc în Yokohama.  

Guvernul Federal al Australiei mi-a încredinţat misiunea de a repatria 200 şi ceva de australieni aflaţi la bord. La aterizarea în Darwin în Northern Territory – un alt stat al Australiei – misiunea a fost modificată şi a trebuit să organizez şi să conduc perioada lor de carantină de două săptămâni acolo, înainte de a mă putea întoarce acasă, cu două zile înainte de nunta fiicei mele celei mari”, a povestit clujeanul.   

După succesul misiunii din Japonia şi Darwin, el a condus evacuarea a 1.600 de pasageri de pe vasul de croazieră Vasco da Gama şi a implementat procesul de carantină pe insula Rottnest.   

Tot de numele său se leagă o premieră la nivel mondial. În martie 2020 a fost prima dată când un vas de croazieră, Artania, cu peste 1.800 de pasageri şi echipaj la bord, a fost folosit cu succes şi ca centru de carantină COVID-19.  

„Vasele de croazieră au fost oprite de a mai intra în apele teritoriale ale Australiei din 20 Martie 2020, însă tranzitul vaselor de marfă a trebuit să continue. Au existat probleme cu alte vase, Al Kuweit, Al Messilah, Key Integrity şi Patricia Oldendorff, pentru a numit doar câteva. Fiecare din cele 5 vase de cargo menţionate au adus probleme speciale.  

De exemplu, MV Patricia Oldendorff nu a putut fi adus la doc din cauza dimensiunilor vasului, şi toată misiunea şi carantinarea echipajului, inclusiv furnizarea zilnică a mâncării şi a ajutorului medical, l-am făcut cu vasul la ancora la 15 kilometri de mal, folosind elicopterul. Modul în care am răspuns la epidemiile de pe vase a făcut subiectul câtorva articole publicate în reviste medicale de prestigiu”, spune Codreanu.

Citeste intreg articolul pe Adevarul

Source link

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy

Eveniment

Accident tragic în Cluj: Copil de 2 ani și 7 luni, lovit mortal de o mașină în Căpușu Mic

Alex Campian

Published

on

Un grav accident rutier a avut loc marți seara, 2 iulie, în localitatea Căpușu Mic, județul Cluj. Un copil de doar 2 ani și 7 luni și-a pierdut viața după ce a fost lovit de un ansamblu de vehicule format din autoturism și remorcă.

Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj, două echipaje SMURD din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca, dintre care unul de terapie intensivă mobilă, au fost mobilizate de urgență la locul accidentului. La fața locului a fost solicitat și un elicopter SMURD pentru sprijin medical aerian.

Copilul a fost găsit în stop cardio-respirator, iar echipajele medicale au început imediat manevrele de resuscitare. Din păcate, în ciuda tuturor eforturilor depuse, medicii au fost nevoiți să declare decesul micuțului.

Conform Poliției Cluj, accidentul s-a produs în jurul orei 18:45. Primele cercetări arată că un bărbat în vârstă de 43 de ani, aflat la volanul unui vehicul cu remorcă, l-ar fi accidentat pe copilul care se afla în apropierea Drumului Comunal 114 (DC114). Circumstanțele exacte urmează să fie stabilite în cadrul anchetei.

Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, iar rezultatul a fost negativ.

Poliția continuă cercetările pentru a clarifica toate aspectele privind modul în care s-a produs tragedia.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

Tragedie la Săvădisla, Cluj: Bărbatul prins între fiarele contorsionate a murit

Alex Campian

Published

on

Un grav accident rutier a avut loc în localitatea Săvădisla, județul Cluj. Un bărbat de aproximativ 60 de ani, aflat în autoturismul implicat în coliziunea cu un autocamion, și-a pierdut viața.

Victima a fost găsită încarcerată, în stop cardio-respirator, între fiarele contorsionate ale mașinii. Pompierii Detașamentului 2 Cluj-Napoca au intervenit de urgență, reușind să-l extragă din autoturism. În ciuda eforturilor medicilor de a-l resuscita, bărbatul nu a mai putut fi salvat.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un grav accident rutier petrecut pe raza localității Săvădisla. În accident au fost implicate un autocamion și un autoturism”, a transmis ISU Cluj.

Circumstanțele exacte ale impactului urmează să fie stabilite de către polițiști. Traficul în zonă a fost restricționat temporar.

Sursa: ISU Cluj / Radio Cluj

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

Tragedie la Florești: Fetiță de 12 ani lovită pe trecerea de pietoni. A fost intubată și transportată de urgență la spital

Alex Campian

Published

on

O fetiță de doar 12 ani a fost grav rănită marți seara, în jurul orei 21:25, după ce a fost lovită de un autoturism pe trecerea de pietoni de pe DN1 E60, în zona Metro din Florești, județul Cluj. Incidentul a provocat o intervenție medicală de urgență, copila fiind intubată la fața locului și transportată în stare critică la spital de către o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă.

Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj, accidentul s-a produs în momentul în care un tânăr de 24 de ani, din Oradea, care conducea un autoturism pe direcția Gilău – Cluj-Napoca, a surprins și accidentat grav minora care traversa regulamentar pe trecerea de pietoni.

„Din primele cercetări, a reieşit că un tânăr de 24 de ani din municipiul Oradea, în timp ce conducea un autoturism din direcția Gilău spre Cluj-Napoca, ar fi acroşat o minoră de 12 ani din comuna Florești, aflată în traversarea drumului public pe trecerea pentru pietoni”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.

Polițiștii continuă ancheta pentru a stabili circumstanțele exacte ale accidentului. Impactul a fost extrem de violent, iar starea fetiței este în continuare una critică, medicii depunând toate eforturile pentru a-i salva viața

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom