Connect with us

Eveniment

“Vina bătrânilor de a fi bătrâni”. Ioan Aurel Pop: “Nu împingeți „bunăvoința” aceasta față de bătrâni și după 15 mai, pentru că ar fi dureros”

Stefania Heinz

Published

on

"Vina bătrânilor de a fi bătrâni".  Ioan Aurel Pop: "Nu împingeți „bunăvoința” aceasta față de bătrâni și după 15 mai, pentru că ar fi dureros"

Preşedintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop a publicat un text despre prelungirea restricțiilor după data de 15 mai, în ceea ce îi priveşte pe vârstnici. 
Redăm, mai jos, mesajul integral! 

Sunt multe comunități care, de-a lungul timpului, și-au blamat ori îndepărtat bătrânii și nu întotdeauna cu intenții rele. De fapt, nici nu contează intențiile, ci rezultatul. Din păcate, societățile post-industriale se îndreaptă spre nașteri tot mai puține. În paralel, se produce creșterea duratei medii și a speranței de viață a oamenilor. Astfel, tot mai mulți oameni vor fi în putere la vârste mai înaintate și, prin urmare, vor fi activi la asemenea vârste. Omenirea îmbătrânește, dar acest fapt nu este neapărat o tragedie, din moment ce ne extindem viața activă spre vârste care odinioară erau destinate odihnei.

Aflu că avem un Comitet Național pentru Situații Speciale de Urgență care, în aceste timpuri de asalt al bolii, ia măsurile cele mai potrivite în cunoștință de cauză. Este, evident, mult mai bine ca măsurile să fie severe și nu laxe, pentru a preveni înainte de a fi prea târziu. Măsurile acestea se iau pe baza unor date și, de cele mai multe ori, este vorba de date statistice. Altele mai bune nu avem și suntem obligați să ne ghidam după statistici, deși oamenii sunt ființe palpabile și nu se îmbolnăvesc și nu mor în funcție de statistici.

Revin, în acest cadru, la măsurile de izolare a bătrânilor într-un mod special, diferit de cele de izolare a celorlalte categorii de cetățeni. Trec peste faptul că nu toți oamenii sunt bătrâni la 65 de ani, așa cum se întâmpla în urmă cu secole sau chiar cu decenii. Izolarea specială a bătrânilor, după cum suntem asigurați, se face din rațiuni de protejare a lor. Totuși, în conștiința publică, ideea că bătrânii ar fi purtătorii cei mai mari ai virusului Corona este adânc înrădăcinată. Dacă ar fi așa, atunci ce rost are să-i înghesui pe toți în spațiul public (mai ales în magazine, adică în locuri închise) preț de două ore, în condițiile în care celelalte categorii sunt libere să iasă și ele în același interval? Dacă între orele 11 și 13, pot fi pe stradă și bătrânii (grupați cu toții atunci) și pot fi și ceilalți, oare nu sporește riscul de îmbolnăvire, mai ales că, în acest moment, în cele mai multe locuri din țară, masca și mănușile sunt doar recomandate, nu obligatorii. Oare dacă bătrânii s-ar putea distribui pe toata durata zilei, nu ar fi mai avantajos pentru limitarea contagiunii, nu s-ar rări posibilii răspânditori ai bolii?
Dar, dincolo de aceasta, aminteam de statistici pentru că ele trebuie să fie un îndrumar pentru decidenți în aceste situații-limită. Am mai arătat că ne-ar fi fost util să știm câți oameni mureau în medie pe zi în România înainte de a veni această pacoste peste noi, ca să putem aprecia cât de distrugătoare este pandemia. Nu cred că Institutului Național de Statistică i-ar fi fost greu să ne spună acest lucru, fiindcă nu era vorba de calcule prea complicate. În plan mondial, am văzut recent că s-au relevat asemenea date și că molima a făcut să crească numărul decedaților, în medie, de aproape trei ori față de perioada de dinaintea flagelului. Este foarte grav, dureros și trist. Pentru milioanele de familii care au morți este tragic, iremediabil, catastrofal. Acestor familii statistica nu le ajută la nimic. Revin, totuși, la statistică și constat, din date accesibile publicului larg, următoarele: în 2018, au murit în România 263 463 de oameni, ceea ce înseamnă 721,8 oameni, în medie, pe zi. Proporțional, sunt ceva mai mulți decât în Germania (de patru ori mai populată decât România), unde mor, în vremuri obișnuite, cam 2200 de oameni pe zi. E firesc să fie așa, deoarece în Germania speranța de viață e mai mare decât în România. Am urmărit – după datele Anuarului Statistic al României și după alte câteva surse coroborate – care este repartiția decedaților pe grupe de vârstă. Astfel, din cei 263 463 morți din 2018, erau 147 094 de persoane de peste 75 de ani, adică 55,8% din total. Morții de peste 60 de ani erau 223 740 și însemnau 84,9% din total. Acestea sunt, să zicem, două extreme. La mijlocul acestor extreme se situează morții de peste 65 de ani, care au fost în 2018 în număr de 201 399, adică 76,4% din total.

Ce constatăm în cazul îmbolnăvirilor și deceselor cauzate de acest virus? Las deoparte faptul că, între cei infectați din România, 70-80% aparțin grupei de vârstă cuprinse între 30-69 de ani și că grupa de vârstă cea mai afectată se referă la persoanele între 40-49 de ani. Prin urmare, cele mai multe cazuri de îmbolnăvire se înregistrează în rândul maturilor și nu în rândul bătrânilor. Dacă s-ar fi dovedit undeva că bătrânii răspândesc mai intens virusul, deși se îmbolnăvesc mai puțin, atunci grija izolării acestor persoane de peste 60-70 de ani ar fi avut o rațiune, din moment ce populația activă, producătoare de bunuri și servicii, este formată, în primul rând, din maturi și tineri. Dar nici statisticile morților nu-i culpabilizează pe bătrâni. Conform unor calcule mai vechi, de când aveam doar 150 de morți, 68% dintre ei erau persoane de peste 60 de ani. Să spunem că astăzi când avem, din păcate, de aproape patru ori mai mulți, procentajul bătrânilor morți ar fi crescut, ajungând la 75% dintre toți cei care ne-au părăsit. Să admitem – deși nu avem date – că media mondială i se potrivește și României și că acum, în vrem de pandemie, mor și la noi de trei ori mai mulți oameni decât în timpuri normale.
Ce dovedesc toate aceste date? În primul rând ele arată un lucru elementar, care poate să-i surprindă pe unii, dar care nu este surprinzător: bătrânii mor cam în aceeași proporție deopotrivă în vreme de pandemie și în vreme de liniște. Nu reiese de nicăieri că mor acum – proporțional vorbind – mai mulți bătrâni decât odinioară.

Dimpotrivă, dacă ar fi să ne luăm după datele parțiale invocate mai sus, procentajul bătrânilor care mor în vremuri normale este mai mare decât al celor răpuși de Coronavirus. În consecință, trebuie să constatăm un fapt natural, vechi de când e lumea: bătrânii oricum mor pe capete și este absolut normal să fie așa, până când nu se va găsi secretul vieții veșnice. Bătrânii sunt bolnavi de diferite boli și vulnerabili în orice perioadă istorică. Virusul acesta – după cum se vede – nu i-a făcut mai vulnerabili decât erau. Dacă am fi avut, înainte de Covid-19, doar 50 de bătrâni din 100 de decedați, iar acum am fi ajuns, din pricina molimei, la 80 de bătrâni din 100, atunci ne-am putea mobiliza – din dragoste pentru ființa umană de orice vârstă, de oriunde și de oricând – să-i protejăm pe bătrâni prin măsuri speciale restrictive. Dar lucrurile nu stau așa, după cum e lesne de observat.

Ce soluție se impune? Una singură, anume să-i lăsăm pe bătrâni în plata Domnului și să nu-i „protejăm” acum mai mult decât i-am „protejat” înainte. Bătrânii nu au nevoie de discriminare pozitivă. Ei sunt gata să stea în izolare, în carantină, să poarte măști și mănuși, să respecte și orele de libertate impuse conform ordonanțelor militare din timpul stării de urgență etc. Dar nu împingeți „bunăvoința” aceasta față de bătrâni și după 15 mai, pentru că ar fi dureros și grav. Chiar dacă ar veni o criză economică distrugătoare – cum spun unele voci de Casandră – nu bătrânii vor sărăci țara și nu bătrânii îi vor priva pe tineri de bunuri. Ei au muncit în timpuri mai grele ca să-și asigure bătrânețea și nu au nevoie de milă și de pomană. Nu-i umiliți cu grija excesivă, lăsați-i în rând cu lumea, nu-i mai individualizați mereu, ca și cum ei ar fi purtătorii răului. Izolarea discriminatorie a bătrânilor – în condițiile în care nu se dovedește necesară – îi va îndreptăți pe cei care-i învinuiesc pe bătrâni că mor acum mai mult decât altădată. De ce? Simplu! Ținuți în izolare și arătați mereu cu degetul, vor muri într-adevăr mai mulți, dar nu de boala aceasta teribilă, ci de inimă rea, de supărare, de lehamite de viață.

Distinși cititori, se poate să nu am dreptate în cele ce am spus mai sus. Aștept să fiu contrazis cu date sigure, mai bune decât cele găsite de mine. Voi recunoaște cel dintâi că am greșit și îmi voi cere scuze. Firește nu îmi voi cere scuze față de cei mă contrazic cu invective, cu jigniri, răstălmăciri sau cu apostrofări. Cel mai ușor lucru pe lumea asta este, dincolo de sfaturile date altora, să facem ironii gratuite. Ne-am cucerit dreptul de a nu fi de acord întotdeauna unii cu alții, dar dezacordurile se produc în condiții civilizate, de respect. Altminteri nu au rost. Pe de altă parte, chiar dacă nu aș avea dreptate și chiar dacă bătrânii ar răspândi mai mult boala decât tinerii și ar muri mult mai mulți acum decât înainte de molimă, nu ar trebui discriminați prin izolare excesivă. Izolarea îndelungată ucide ființa umană la orice vârstă. Dacă va trebui să trăim mai mult timp cu acest virus printre noi, atunci o vom face în distanțare, cu mască, cu mănuși, fără adunări, fără petreceri, fără călătorii îndepărtate etc., dar nu în singurătate. Singurătatea distruge ființa umană, indiferent de vârstă și o face fără implicarea teribilului virus.

Source link

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy

Eveniment

🟥 Accident cu două mașini la Sălicea: un autoturism răsturnat și un bărbat rănit

Alex Campian

Published

on

Imagine de la accidentul rutier din Sălicea, Cluj, în care o mașină s-a răsturnat, iar un bărbat a fost rănit

Accident rutier la Sălicea, Cluj – Mașină răsturnată și un rănit

Un accident rutier a avut loc vineri dimineața în localitatea Sălicea, județul Cluj. Două autoturisme au fost implicate, iar unul dintre ele a fost găsit răsturnat de către echipajele de intervenție.

Pompierii de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca au intervenit de urgență la fața locului. Din fericire, nicio persoană nu a fost încarcerată în urma impactului.

Un bărbat în vârstă de aproximativ 35 de ani a suferit leziuni și a primit îngrijiri medicale de la echipajul SAJ. Ulterior, acesta a fost transportat la spital pentru investigații suplimentare.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în urmă cu puține momente la un accident rutier petrecut pe raza localității Sălicea. În accident au fost implicate două autoturisme, dintre care unul era răsturnat atunci când au ajuns forțele noastre la fața locului. În plus, nu au existat persoane încarcerate”, a transmis ISU Cluj.

| Foto: isu cluj

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

🚨 Accident grav la Jucu de Sus: Trei persoane rănite, una transportată cu elicopterul SMURD la spital

Alex Campian

Published

on

Accident rutier Jucu de Sus Cluj, femeie transportată cu elicopter SMURD

Accident grav la Jucu de Sus: Femeie preluată de elicopter SMURD, alte două persoane rănite

Miercuri, 9 iulie 2025, un grav accident rutier a avut loc pe Strada Tudor Vladimirescu din localitatea Jucu de Sus, județul Cluj. Un autoturism a părăsit carosabilul și s-a izbit violent de un cap de pod, iar în urma impactului trei persoane au fost rănite, una dintre ele fiind preluată de un elicopter SMURD.

🚒 Pompierii de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca au intervenit de urgență cu trei autospeciale de descarcerare și două ambulanțe SMURD, dintre care una de terapie intensivă. În sprijin a fost solicitat și elicopterul SMURD de la Punctul Aeromedical Jibou.

👩‍⚕️ În mașină se aflau două femei și un bărbat. Cele două femei, de aproximativ 55 și 75 de ani, au fost extrase din autoturism, conștiente, dar cu multiple traumatisme. Una dintre ele, în stare mai gravă, a fost preluată de elicopterul SMURD și transportată la spital. Bărbatul, de aproximativ 62 de ani, a fost și el transportat cu ambulanța la o unitate medicală pentru îngrijiri.

🚗 Potrivit polițiștilor clujeni, accidentul s-a produs în jurul orei 11:30, atunci când șoferița în vârstă de 57 de ani, din Cluj-Napoca, care se deplasa spre localitatea Sic, a pierdut controlul volanului pe carosabilul umed și a intrat cu mașina într-un cap de pod. Testarea alcoolscopică a arătat un rezultat negativ.

Poliția continuă cercetările pentru a stabili cauzele exacte ale accidentului.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

📰 Accident rutier la Călata: Femeie de 65 de ani, transportată la spital

Alex Campian

Published

on

Accident rutier la Călata, județul Cluj, iulie 2025, intervenția pompierilor și ambulanței

Un accident rutier a avut loc marți dimineața, în localitatea Călata, județul Cluj, pe DN1R. Două autoturisme au fost implicate într-o coliziune, iar o femeie în vârstă de 65 de ani a fost transportată la spital pentru investigații suplimentare.

🚑 La fața locului au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului Huedin cu o autospecială dotată cu modul de descarcerare, alături de un echipaj medical SAJ. Din fericire, nicio persoană nu a rămas încarcerată în urma impactului.

👉 Potrivit primelor informații transmise de IPJ Cluj, accidentul s-a produs în jurul orei 10:30, atunci când un bărbat de 48 de ani, din Cluj-Napoca, aflat la volanul unui autoturism, a efectuat un viraj la stânga pentru a intra pe DJ108C. În acel moment, a fost lovit de un alt autoturism care circula din sens opus, condus de un bărbat de 38 de ani, din Beliș.

👩‍⚕️ În urma coliziunii, pasagera de 65 de ani din autoturismul condus de bărbatul de 38 de ani a suferit răni și a fost transportată la spital.

🧪 Testele alcoolscop realizate asupra celor doi șoferi au avut rezultate negative.

Poliția continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate împrejurările producerii accidentului.

Accident rutier la Călata, județul Cluj, iulie 2025, intervenția pompierilor și ambulanței pentru mai multe masini

info: IPJ Cluj

foto: infoHuedin

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom