Connect with us

Info

Cum arată bugetul de dezvoltare al Clujului pe 2020

Tudor Calinescu

Published

on

Cum arată bugetul de dezvoltare al Clujului pe 2020


Bugetul general al municipiului Cluj-Napoca pentru 2020 este de circa 350 de milioane de euro, din care peste 140 de milioane de euro vor fi alocați pentru dezvoltare.
Potrivit proiectului publicat de primărie, bugetul general de venituri este de 1.485.580.820 de lei. În privința cheltuielilor, bugetul de funcționare se ridică la peste 1 miliard de lei, iar bugetul de dezvoltare este de circa 675 de milioane de lei.

Lista de investiții prevăzută în proiectul de buget prevede continuarea lucrărilor la mai multe obiective de investiții din oraș (în valoare de circa 300 de milioane de lei), dar și lucări noi la proiecte care vor începe în 2020 (aproape 125 de milioane de lei), precum și achiziții de bunuri și alte servicii (255 de milioane de lei).

Investiții mari în transportul în comun. Se cumpără și autobuze autonome
Suma totală prevăzută pentru capitolul Transporturi este de 287 de milioane de lei. Din această sumă o parte  importantă va merge pentru înnoirea și extinderea flotei de transport în comun. Astfel, pentru cele 12 noi tramvaie care trebuie să ajungă în trei tranșe la Cluj în acest an se vor plăti circa 111 milioane de lei. Este prevăzută și achiziția de troleibuze noi care vor costa peste 35 de milioane de lei. De asemenea, se vor cumpăra și autobuze electrice (70.000 de lei).

Primăria vrea să demareze încă din acest și achiziția de autobuze electrice autonome. Astfel, în lista de investiții este cuprinsă suma de 200.000 de lei pentru elaborarea documentației și a studiilor necesare pentru organizarea unei licitații, dar și 3 milioane de lei pentru achiziționarea propriu zisă a unei flote de autobuze electrice autonome.

Tot legat de transportul în comun, se prevede continuarea proiectului privind benzile dedicate din oraș. Astfel, pentru proiectul unei asemenea benzi pe B-dul 21 decembrie 1989 etapa I sunt prevăzuți 16,5 milioane de lei.

Ce priorități sunt în infrastructură
Pentru lucrările la cele patru parkinguri aflate în prezent în construcție, Primăverii 8, Primăverii 20, Mogoșoaia 9 și Hașdeu, se prevede suma de 70 de milioane de lei.

O lucrare importantă vizează realizarea accesului din strada Oașului la cartierul Lomb (extindere rețele apă canal pe strada Oașului), fiind prevăzuți 16,2 milioane de lei.

Vor fi finalizate și lucrările la Podul Fabricii (4,1 milioane lei) și la Podul Porțelanului (6,1 milioane lei), iar pentru noul pod peste Someș, care va lega străzile Oașului și Răsăritului, sunt prevăzute 2 milioane de lei. Totodată, va fi încheiată și lărgirea străzii Bună Ziua (9 milioane de lei).

Vor demara câteva proiecte importante și în zona centrală, cum este cel de modernizare-creare shared space pe strada Tipografiei –Regele Ferdinand și străzile adiacente (17,5 milioane lei), reabilitarea și extinderea zonei pietonale Piața Lucian Blaga, strada Napoca, strada Petru Maior, strada Emil Isac, strada Republicii și amenajare de piste de biciclete  (15 milioane de lei), dar și a spațiului pietonal pe strada M. Kogălniceanu și străzile adiacente (5 milioane lei) și amenajarea de coridoare pietonale etapa I pe strada Molnar Piuariu  (4,5 milioane lei).

Investițiile în școli se ridică la aproape 48 de milioane de lei, cele mai importante fiind extinderea a patru grădinițe, reabilitarea termică a Colegiul G. Coșbuc, consolidarea și reabilitarea sălilor de sport de la Colegiul G. Șincai și Colegiul G. Coșbuc, dar și extinderea/supraetajarea școlilor gimnaziale Ion Creangă și Nicolae Titulescu (proiecte câștigătoare la bugetarea participativă 2017).

Pentru construirea creșei de pe strada G. Alexandrescu se prevăd circa 8,2 milioane de lei, iar 5 milioane de lei sunt alocați pentru extinderea creșei de pe strada Meziad numărul 4.
Pentru investiția în locuințele sociale de pe strada Ghimeșului se prevăd circa 1,8 milioane de lei.

La sănătate se prevăd circa 10 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor de modernizare și dotare a Spitalului Municipal Clujana.

17,5 milioane de lei au fost prevăzuți în bugetul pe 2020 pentru diversele documentații legate de proiectul centurii metropolitane, iar studiile și documentațiile pentru viitorul tren metropolitan și metrou au propus un buget de 8,5 milioane de lei.

Pe ce merg banii de la Cultură și recreere
Capitolul Cultură și recreere are prevăzută suma de  67 de milioane de lei, din care, aproape jumătate vor fi cheltuiți pentru continuarea lucrărilor la Turnul Pompierilor (6,5 milioane lei), la Parcul Simion Bărnuțiu (1 milion lei), la Pădurea Clujenilor (15 milioane de lei).

Printre lucările noi, prevăzute la acest capitol în 2020, se numără restaurarea monumentului istoric B-dul 21 decembrie 1989 numărul 106 pavilion B pentru un centru cultural (500.000 lei), amenajarea Bazei Sportive La terenuri (10 milioane lei), amenajarea Parcului Zorilor (15 milioane lei) sau amenajarea Canalului Morii pe tronsonul de la Parcul Rozelor (500.000 lei).

Totodată se alocă peste 850.000 de lei pentru amenajarea unui Centru pentru Tineret Cluj-Napoca.

Peste 5 milioane de lei sunt prevăzuți și pentru lansarea unor concursuri de soluții, dar și pentru elaborarea de documentații pentru obiectivele de investiții de la capitolul Cultură și recreere, între care amintim, de exemplu, pe cele pentru Muzeul Științei, Parc Est, Parcul Feroviarilor sau Parcul Bună Ziua.

Source link

Facebook Comments Box

Info

VIDEO: Unul dintre condamnații în procesul jaf la Banca Transilvania Cluj duce un stil de viață asemănător cu cel al mafioților americani din Epoca de Aur

Diana Petrescu

Published

on

Andrei Hosu, unul dintre cei doi tineri acuzați și condamnați pentru implicarea în marele jaf de la Banca Transilvania, pare să ducă un stil de viață care amintește de opulența mafioților americani din epoca de aur a Americii.

Pe rețelele de socializare, Hosu a postat un mesaj inspirațional: ”Lasă-i să te judece. Lasă-i să te înțeleagă greșit. Lasă-i să te bârfească. Părerile lor nu sunt problema ta. Tu rămâi un om bun, iubește și simte-te liber în autenticitatea ta. Indiferent ce spun sau fac alții, să nu îndrăznești să te îndoiești de valoarea ta.”

În prezent, trăiește o viață care pare desprinsă din filmele despre mafia americană: mașini de lux, o casă impunătoare și o familie pe măsură.

Jaful de la Banca Transilvania, comis în februarie 2009, a fost finalmente rezolvat de justiție printr-o sentință controversată dictată în mai 2015. De la o condamnare inițială la 17 ani de închisoare, s-a ajuns, în cele din urmă, la o pedeapsă de trei ani de închisoare.

După peste cinci ani de procese îndelungate, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au hotărât ca Andrei Hosu și Bogdan Baciu, doi tineri din Cluj-Napoca, să execute câte trei ani de închisoare, considerându-i autorii jafului de la Banca Transilvania.

Cu toate acestea, probele în dosarul celor doi tineri ridică semne de întrebare. Două expertize realizate de specialiștii Serviciului Român de Informații arată că înălțimea persoanelor surprinse în camerele de luat vederi din timpul jafului diferă de cea a celor doi acuzați, Bogdan Baciu și Andrei Hosu, cu zece centimetri.

De asemenea, expertizele ADN prelevate de la fața locului au fost contestate, probele fiind alterate și incapabile să ofere un rezultat clar.

Jaful propriu-zis a durat doar 66 de secunde, timp în care doi tineri mascați au intrat în sediul băncii din cartierul clujean Mănăștur și au reușit să sustragă suma de 256.000 de lei. În ciuda acestei rapide intervenții, paznicul băncii a fost imobilizat, iar angajații au încercat să opună rezistență.

Procesul celor doi acuzați a fost marcat de numeroase controverse și schimbări de decizii. După un verdict inițial de achitare pentru Bogdan Baciu și de 17 ani de închisoare pentru Andrei Hosu la Tribunalul Cluj, procesul a continuat la Curtea de Apel Cluj, unde verdictul a fost revizuit la câte zece ani de închisoare pentru fiecare dintre tineri.

Recursul la Înalta Curte de Casație a modificat din nou sentința, redusă acum la trei ani de închisoare pentru fiecare. Această nouă hotărâre presupune ca cei doi tineri să mai execute șase luni de închisoare pentru a putea fi eliberați condiționat. De asemenea, sunt obligați să plătească Băncii Transilvania suma de 70.000 de euro, valoarea prejudiciului provocat de jaful comis.

 

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

Alertă Meteorologică în Cluj: Cod Galben pentru Ploi Torențiale și Grindină în Diverse Zone

Diana Petrescu

Published

on

se emite o avertizare pentru localitățile Huedin, Aghireșu, Baciu, Poieni, Gilău, Florești, Săvădisla, Căpușu Mare, Călățele, Negreni, Gârbău, Sânpaul, Măguri-Răcătău, Mănăstireni, Petreștii de Jos, Mărgău, Sâncraiu, Săcuieu, Mărișel, Ciucea, Rișca, Izvoru Crișului, Ciurila, Tureni, Beliș și Valea Ierii. Se prevăd averse locale care pot acumula peste 20…25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină de dimensiuni mici.

De asemenea, sunt sub cod galben și localitățile Turda, Câmpia Turzii, Viișoara, Mihai Viteazu, Iara, Luna, Moldovenești, Călărași, Băișoara, Petreștii de Jos, Săndulești, Ciurila și Beliș. Aici se vor înregistra descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici, averse locale care pot acumula între 15 și 20 l/mp, precum și intensificări ale vântului.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

ANM emite atenționare Cod galben pentru ploi și vânt în toată țara

Maria Costea

Published

on

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben de ploi și vânt în întreaga țară. Se prevede că zona de ploi se va extinde de la regiunile sudice către întreaga țară, fiind predominant averse, uneori însoțite de descărcări electrice.

Cantitățile de apă vor fi în general de 15…20 l/mp, iar la altitudini mari, în zonele montane, se vor înregistra precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va avea intensificări temporare în majoritatea zonelor, cu viteze cuprinse între 45 și 55 km/h, iar în zona montană înaltă rafalele vor depăși 70…80 km/h.

Mâine, 24 aprilie, se estimează că vântul va avea intensificări temporare în vest și nord-vest, iar pe arii restrânse în restul țării, cu viteze în general cuprinse între 45 și 55 km/h.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite