Bugetul general al municipiului Cluj-Napoca pentru 2020 este de circa 350 de milioane de euro, din care peste 140 de milioane de euro vor fi alocați pentru dezvoltare.
Potrivit proiectului publicat de primărie, bugetul general de venituri este de 1.485.580.820 de lei. În privința cheltuielilor, bugetul de funcționare se ridică la peste 1 miliard de lei, iar bugetul de dezvoltare este de circa 675 de milioane de lei.
Lista de investiții prevăzută în proiectul de buget prevede continuarea lucrărilor la mai multe obiective de investiții din oraș (în valoare de circa 300 de milioane de lei), dar și lucări noi la proiecte care vor începe în 2020 (aproape 125 de milioane de lei), precum și achiziții de bunuri și alte servicii (255 de milioane de lei).
Investiții mari în transportul în comun. Se cumpără și autobuze autonome
Suma totală prevăzută pentru capitolul Transporturi este de 287 de milioane de lei. Din această sumă o parte importantă va merge pentru înnoirea și extinderea flotei de transport în comun. Astfel, pentru cele 12 noi tramvaie care trebuie să ajungă în trei tranșe la Cluj în acest an se vor plăti circa 111 milioane de lei. Este prevăzută și achiziția de troleibuze noi care vor costa peste 35 de milioane de lei. De asemenea, se vor cumpăra și autobuze electrice (70.000 de lei).
Primăria vrea să demareze încă din acest și achiziția de autobuze electrice autonome. Astfel, în lista de investiții este cuprinsă suma de 200.000 de lei pentru elaborarea documentației și a studiilor necesare pentru organizarea unei licitații, dar și 3 milioane de lei pentru achiziționarea propriu zisă a unei flote de autobuze electrice autonome.
Tot legat de transportul în comun, se prevede continuarea proiectului privind benzile dedicate din oraș. Astfel, pentru proiectul unei asemenea benzi pe B-dul 21 decembrie 1989 etapa I sunt prevăzuți 16,5 milioane de lei.
Ce priorități sunt în infrastructură
Pentru lucrările la cele patru parkinguri aflate în prezent în construcție, Primăverii 8, Primăverii 20, Mogoșoaia 9 și Hașdeu, se prevede suma de 70 de milioane de lei.
O lucrare importantă vizează realizarea accesului din strada Oașului la cartierul Lomb (extindere rețele apă canal pe strada Oașului), fiind prevăzuți 16,2 milioane de lei.
Vor fi finalizate și lucrările la Podul Fabricii (4,1 milioane lei) și la Podul Porțelanului (6,1 milioane lei), iar pentru noul pod peste Someș, care va lega străzile Oașului și Răsăritului, sunt prevăzute 2 milioane de lei. Totodată, va fi încheiată și lărgirea străzii Bună Ziua (9 milioane de lei).
Vor demara câteva proiecte importante și în zona centrală, cum este cel de modernizare-creare shared space pe strada Tipografiei –Regele Ferdinand și străzile adiacente (17,5 milioane lei), reabilitarea și extinderea zonei pietonale Piața Lucian Blaga, strada Napoca, strada Petru Maior, strada Emil Isac, strada Republicii și amenajare de piste de biciclete (15 milioane de lei), dar și a spațiului pietonal pe strada M. Kogălniceanu și străzile adiacente (5 milioane lei) și amenajarea de coridoare pietonale etapa I pe strada Molnar Piuariu (4,5 milioane lei).
Investițiile în școli se ridică la aproape 48 de milioane de lei, cele mai importante fiind extinderea a patru grădinițe, reabilitarea termică a Colegiul G. Coșbuc, consolidarea și reabilitarea sălilor de sport de la Colegiul G. Șincai și Colegiul G. Coșbuc, dar și extinderea/supraetajarea școlilor gimnaziale Ion Creangă și Nicolae Titulescu (proiecte câștigătoare la bugetarea participativă 2017).
Pentru construirea creșei de pe strada G. Alexandrescu se prevăd circa 8,2 milioane de lei, iar 5 milioane de lei sunt alocați pentru extinderea creșei de pe strada Meziad numărul 4.
Pentru investiția în locuințele sociale de pe strada Ghimeșului se prevăd circa 1,8 milioane de lei.
La sănătate se prevăd circa 10 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor de modernizare și dotare a Spitalului Municipal Clujana.
17,5 milioane de lei au fost prevăzuți în bugetul pe 2020 pentru diversele documentații legate de proiectul centurii metropolitane, iar studiile și documentațiile pentru viitorul tren metropolitan și metrou au propus un buget de 8,5 milioane de lei.
Pe ce merg banii de la Cultură și recreere
Capitolul Cultură și recreere are prevăzută suma de 67 de milioane de lei, din care, aproape jumătate vor fi cheltuiți pentru continuarea lucrărilor la Turnul Pompierilor (6,5 milioane lei), la Parcul Simion Bărnuțiu (1 milion lei), la Pădurea Clujenilor (15 milioane de lei).
Printre lucările noi, prevăzute la acest capitol în 2020, se numără restaurarea monumentului istoric B-dul 21 decembrie 1989 numărul 106 pavilion B pentru un centru cultural (500.000 lei), amenajarea Bazei Sportive La terenuri (10 milioane lei), amenajarea Parcului Zorilor (15 milioane lei) sau amenajarea Canalului Morii pe tronsonul de la Parcul Rozelor (500.000 lei).
Totodată se alocă peste 850.000 de lei pentru amenajarea unui Centru pentru Tineret Cluj-Napoca.
Peste 5 milioane de lei sunt prevăzuți și pentru lansarea unor concursuri de soluții, dar și pentru elaborarea de documentații pentru obiectivele de investiții de la capitolul Cultură și recreere, între care amintim, de exemplu, pe cele pentru Muzeul Științei, Parc Est, Parcul Feroviarilor sau Parcul Bună Ziua.
Source link