Connect with us

Info

Cum arată bugetul de dezvoltare al Clujului pe 2020

Tudor Calinescu

Published

on

Cum arată bugetul de dezvoltare al Clujului pe 2020


Bugetul general al municipiului Cluj-Napoca pentru 2020 este de circa 350 de milioane de euro, din care peste 140 de milioane de euro vor fi alocați pentru dezvoltare.
Potrivit proiectului publicat de primărie, bugetul general de venituri este de 1.485.580.820 de lei. În privința cheltuielilor, bugetul de funcționare se ridică la peste 1 miliard de lei, iar bugetul de dezvoltare este de circa 675 de milioane de lei.

Lista de investiții prevăzută în proiectul de buget prevede continuarea lucrărilor la mai multe obiective de investiții din oraș (în valoare de circa 300 de milioane de lei), dar și lucări noi la proiecte care vor începe în 2020 (aproape 125 de milioane de lei), precum și achiziții de bunuri și alte servicii (255 de milioane de lei).

Investiții mari în transportul în comun. Se cumpără și autobuze autonome
Suma totală prevăzută pentru capitolul Transporturi este de 287 de milioane de lei. Din această sumă o parte  importantă va merge pentru înnoirea și extinderea flotei de transport în comun. Astfel, pentru cele 12 noi tramvaie care trebuie să ajungă în trei tranșe la Cluj în acest an se vor plăti circa 111 milioane de lei. Este prevăzută și achiziția de troleibuze noi care vor costa peste 35 de milioane de lei. De asemenea, se vor cumpăra și autobuze electrice (70.000 de lei).

Primăria vrea să demareze încă din acest și achiziția de autobuze electrice autonome. Astfel, în lista de investiții este cuprinsă suma de 200.000 de lei pentru elaborarea documentației și a studiilor necesare pentru organizarea unei licitații, dar și 3 milioane de lei pentru achiziționarea propriu zisă a unei flote de autobuze electrice autonome.

Tot legat de transportul în comun, se prevede continuarea proiectului privind benzile dedicate din oraș. Astfel, pentru proiectul unei asemenea benzi pe B-dul 21 decembrie 1989 etapa I sunt prevăzuți 16,5 milioane de lei.

Ce priorități sunt în infrastructură
Pentru lucrările la cele patru parkinguri aflate în prezent în construcție, Primăverii 8, Primăverii 20, Mogoșoaia 9 și Hașdeu, se prevede suma de 70 de milioane de lei.

O lucrare importantă vizează realizarea accesului din strada Oașului la cartierul Lomb (extindere rețele apă canal pe strada Oașului), fiind prevăzuți 16,2 milioane de lei.

Vor fi finalizate și lucrările la Podul Fabricii (4,1 milioane lei) și la Podul Porțelanului (6,1 milioane lei), iar pentru noul pod peste Someș, care va lega străzile Oașului și Răsăritului, sunt prevăzute 2 milioane de lei. Totodată, va fi încheiată și lărgirea străzii Bună Ziua (9 milioane de lei).

Vor demara câteva proiecte importante și în zona centrală, cum este cel de modernizare-creare shared space pe strada Tipografiei –Regele Ferdinand și străzile adiacente (17,5 milioane lei), reabilitarea și extinderea zonei pietonale Piața Lucian Blaga, strada Napoca, strada Petru Maior, strada Emil Isac, strada Republicii și amenajare de piste de biciclete  (15 milioane de lei), dar și a spațiului pietonal pe strada M. Kogălniceanu și străzile adiacente (5 milioane lei) și amenajarea de coridoare pietonale etapa I pe strada Molnar Piuariu  (4,5 milioane lei).

Investițiile în școli se ridică la aproape 48 de milioane de lei, cele mai importante fiind extinderea a patru grădinițe, reabilitarea termică a Colegiul G. Coșbuc, consolidarea și reabilitarea sălilor de sport de la Colegiul G. Șincai și Colegiul G. Coșbuc, dar și extinderea/supraetajarea școlilor gimnaziale Ion Creangă și Nicolae Titulescu (proiecte câștigătoare la bugetarea participativă 2017).

Pentru construirea creșei de pe strada G. Alexandrescu se prevăd circa 8,2 milioane de lei, iar 5 milioane de lei sunt alocați pentru extinderea creșei de pe strada Meziad numărul 4.
Pentru investiția în locuințele sociale de pe strada Ghimeșului se prevăd circa 1,8 milioane de lei.

La sănătate se prevăd circa 10 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor de modernizare și dotare a Spitalului Municipal Clujana.

17,5 milioane de lei au fost prevăzuți în bugetul pe 2020 pentru diversele documentații legate de proiectul centurii metropolitane, iar studiile și documentațiile pentru viitorul tren metropolitan și metrou au propus un buget de 8,5 milioane de lei.

Pe ce merg banii de la Cultură și recreere
Capitolul Cultură și recreere are prevăzută suma de  67 de milioane de lei, din care, aproape jumătate vor fi cheltuiți pentru continuarea lucrărilor la Turnul Pompierilor (6,5 milioane lei), la Parcul Simion Bărnuțiu (1 milion lei), la Pădurea Clujenilor (15 milioane de lei).

Printre lucările noi, prevăzute la acest capitol în 2020, se numără restaurarea monumentului istoric B-dul 21 decembrie 1989 numărul 106 pavilion B pentru un centru cultural (500.000 lei), amenajarea Bazei Sportive La terenuri (10 milioane lei), amenajarea Parcului Zorilor (15 milioane lei) sau amenajarea Canalului Morii pe tronsonul de la Parcul Rozelor (500.000 lei).

Totodată se alocă peste 850.000 de lei pentru amenajarea unui Centru pentru Tineret Cluj-Napoca.

Peste 5 milioane de lei sunt prevăzuți și pentru lansarea unor concursuri de soluții, dar și pentru elaborarea de documentații pentru obiectivele de investiții de la capitolul Cultură și recreere, între care amintim, de exemplu, pe cele pentru Muzeul Științei, Parc Est, Parcul Feroviarilor sau Parcul Bună Ziua.

Source link

Facebook Comments Box

Actualitate

Prognoza Meteo pentru luna Aprilie: Temperaturi Ridicate și Precipitații Variabile în Următoarele Patru Săptămâni

Dani Muresan

Published

on

Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au făcut publică prognoza pentru următoarele patru săptămâni, oferind o imagine detaliată a condițiilor meteorologice anticipate în întreaga Românie.

Potrivit estimărilor pentru intervalul 1 – 29 aprilie, se așteaptă o varietate de schimbări în temperaturi și precipitații pe parcursul acestor săptămâni.

Săptămâna 1 – 8 aprilie se anunță că valorile termice vor fi mai ridicate decât media obișnuită pentru această perioadă, în special în regiunile estice și sud-estice ale țării. În același timp, se prognozează un regim pluviometric deficitar în cea mai mare parte a României.

În perioada 8 – 15 aprilie, temperaturile medii vor continua să fie peste normalul pentru acest interval, afectând toate zonele țării. Cu toate acestea, cantitățile de precipitații vor fi sub media obișnuită, cu o tendință deficitară accentuată în regiunile sud-vestice.

Pentru săptămâna 15 – 22 aprilie , meteorologii prevăd că temperatura medie a aerului va fi ușor mai ridicată decât în mod normal, în special în regiunile extracarpatice. Regimul pluviometric este anticipat a fi ușor excedentar în jumătatea nordică a țării, în timp ce în restul regiunilor se va apropia de media pentru această perioadă.

În ultima săptămână a intervalului analizat, 22 – 29 aprilie, se preconizează că valorile termice vor fi, de asemenea, ușor peste normalul pentru această perioadă, în special în regiunile sudice și sud-estice. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de media obișnuită pentru acest interval, acoperind întreg teritoriul României.

Astfel, conform prognozei emise de ANM, se așteaptă fluctuații în temperaturi și precipitații pe parcursul următoarelor patru săptămâni, cu unele regiuni fiind mai afectate decât altele.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

Vestea bună este că temperaturile în Cluj-Napoca încep să urce, cu maxime ce se vor apropia de 24 de grade Celsius.

Tudor Calinescu

Published

on

Prognoza meteorologică pentru Cluj-Napoca indică o creștere treptată a temperaturilor în următoarele zile. Conform AccuWeather, maximele vor ajunge și la 24 de grade Celsius, aducând o veste bună pentru locuitorii orașului care așteaptă cu nerăbdare sosirea vremii mai calde.

Iată cum se prezintă prognoza pe parcursul săptămânii:

  • Luni, 25 martie: Vântul va fi prezent pe tot parcursul zilei, cu rafale de până la 52 km/h. Există șanse de ploaie, cu o probabilitate de 25%. Maxima zilei va atinge 10 grade Celsius, iar minima va coborî la -1 grad Celsius.
  • Marți, 26 martie: Ploile se vor opri, iar temperaturile diurne vor oscila în jurul valorii de 14 grade Celsius, în timp ce minimele vor fi de aproximativ 2 grade Celsius.
  • Miercuri, 27 martie: Temperaturile vor crește până la 18 grade Celsius, însă vântul va continua să sufle cu putere, atingând viteze de 46 km/h.
  • Joi, 28 martie: Cerul va fi acoperit de nori, iar șansele de ploaie vor fi de 56%. Maxima zilei va fi de 18 grade Celsius, iar minima va coborî la 6 grade Celsius.
  • Vineri, 29 martie: Cerul va fi predominant însorit, cu șanse reduse de ploaie (1%). Temperaturile vor ajunge la 21 de grade Celsius ziua și la 6 grade Celsius seara.
  • Sâmbătă, 30 martie: Se anunță o creștere semnificativă a temperaturilor, atingându-se maxime de 24 de grade Celsius. Minimele vor fi de aproximativ 7 grade Celsius.
  • Duminică, 31 martie: Temperaturile se mențin ridicate, cu maxime de 22 de grade Celsius și minime de 6 grade Celsius în timpul nopții.

Această vreme încurajatoare este perfectă pentru activități în aer liber și pentru aprofundarea plăcerilor primăverii.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

Din săptămâna viitoare, Aeroportul Cluj va adăuga un nou zbor în programul său, operând în zilele de luni, joi și duminică.

Diana Petrescu

Published

on

Avion Cluj

Începând din săptămâna viitoare, Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj-Napoca va găzdui un nou zbor către o destinație internațională, deschizând noi posibilități de călătorie pentru pasagerii din Transilvania. Compania aeriană Swiss International Air Lines va inaugura zboruri directe către Zurich, Elveția, începând cu data de joi, 28 martie.

Evenimentul de lansare va fi marcat printr-o ceremonie specială la Aeroportul Internațional din Cluj-Napoca, la care vor participa numeroase personalități și oficialități, printre care Ambasadorul Confederației Elvețiene în România, E.S. Mario Baggi, și Directorul Vânzări Lufthansa Group, Dl. Stephan Linhart. De asemenea, vor fi prezenți consuli onorifici, oficialități locale și reprezentanți ai companiei aeriene și ai aeroportului.

Zborurile către Zurich vor fi operate cu o frecvență de trei ori pe săptămână, în zilele de luni, joi și duminică. Biletele pot fi rezervate prin intermediul site-ului companiei aeriene, www.swiss.com.

Zurichul este cunoscut drept unul dintre cele mai importante centre culturale, economice și financiare din lume. Orașul găzduiește numeroase instituții financiare, companii internaționale și centre de cercetare și dezvoltare, transformându-l într-o destinație atrăgătoare pentru afaceri și turism.

Aeroportul din Zurich este unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din Europa, servind peste 22 de milioane de pasageri anual și reprezentând un important nod de legătură pentru Swiss International Air Lines.

David Ciceo, Directorul General al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, a subliniat importanța noii rute, afirmând că aceasta va satisface nevoile de conectivitate ale pasagerilor din Transilvania, atât din punct de vedere business, cât și leisure.

Swiss International Air Lines este cea mai importantă companie aeriană din Elveția, operând zboruri către peste 100 de destinații din întreaga lume. Face parte din Grupul Lufthansa și este membră a Star Alliance, cea mai mare alianță de companii aeriene din lume.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite