Connect with us

Prin Oras

10 lucruri interesante despre Grădina Botanică din Cluj-Napoca

Calin Roman

Published

on

Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca este considerată a fi una dintre cele mai frumoase astfel de grădini din lume. Aceasta este recunoscută la nivel internațional datorită numeroaselor plante care cresc aici, unele dintre ele foarte rare și spectaculoase, dar și datorită amenajării terenului din interiorul ei, propice dezvoltării speciilor de plante de pe toate meridianele lumii.

Primele demersuri de amenajare ale unei grădini botanice în Cluj datează aproximativ din anul 1872 când contele Mikó a dăruit Muzeului Naţional Ardelean o frumoasă grădină ce adăpostea o colecție bogată de arbori și arbuști.

Gradina botanica “Alexandru Borza” a început să prindă contur și să se transforme în ceea ce reprezintă ea în prezent abia în anul 1920, când profesorul de botanică și academicianul Alexandru Borza a fost însărcinat cu realizarea unui plan al noii grădini. Sub conducerea academicianului clujean au fost achiziționate noi teritorii și s-a început amenajarea sectoarelor, a serelor, a grădinilor și a aleilor.

Mai jos vă vom prezenta zece lucruri interesante despre Grădina Botanică din Cluj-Napoca:

1. Adăpostește peste 10.000 de specii de plante

În Grădina Botanică din Cluj-Napoca se pot admira peste 10.000 de specii de plante, din toate zonele lumii. Aceasta are o suprafață de 14 hectare și este împărțită în șase sectoare, în funcție de tipul de plante crescute în fiecare sector. Tot aici sunt amenajate șase sere cu plante exotice, dar și două grădini exterioare.

2. Deține cel mai bogat ierbar din țară

În Grădina Botanică din Cluj-Napoca este adăpostit cel mai bogat ierbar din țară. Acesta include aproximativ 650.000 de coli cu plante atât din Romania, cât și din marea majoritate a regiunilor lumii. Vasta colecție reprezintă o bază importantă de cercetare pentru botaniști. Pe lângă ierbar, tot aici se află și Muzeul Botanic care deține peste 7.000 de piese și exponate, dar și Biblioteca de Botanică, aflată la parterul Instituitului de Botanică.

3. Aici crește un lotus care poate susține un copil

În sera acvatică din grădina botanică se află lotusul de Amazon a cărui frunze pot ajunge până la 1,5 m în diametru și pot susține greutatea unui copil. Un alt lucru interesant la această plantă acvatică este faptul că florile ei, care înfloresc din primăvară până în toamnă, supraviețuiesc doar o zi (maxim 24 de ore), după care se ofilesc și cad.

4. Adăpostește vestigii romane

Grădina Romană din interiorul Grădinii Botanice clujene este formată în jurul unor vestigii romane ce au fost descoperite în oraș și apoi au fost mutate aici. În mijlocul acestei grădini se află statuia Zeiței Ceres, zeița grâului și a recoltelor în simbolistica romană.

5. Colț de rai japonez

Una dintre atracțiile Grădini Botanice din Cluj este Grădina Japoneză. Aceasta a fost construită între anii 1923-1924, în stilul gyo-no-niwa, un stil tradițional japonez și cuprinde un lac creat artificial în mijlocul căruia se află o mică insulă. Insula este unită de mal printr-un pod curbat la capătul căruia se află o poartă. De asemene, pe partea opusă insulei se află un podeț din piatră. Farmecul aceste mici grădini este dat de faptul că toate construcțiile și amenajările din interiorul ei sunt realizate respectând stilul arhitectural tradițional japonez.

6. Adăpostește un trunchi uriaș de copac secular

În Grădina Botanică, în spatele serelor, există un trunchi uriaș de copac secular, adus aici după ce a fost tăiat din zona stadionului „Ion Moina”, odată cu modernizarea acestuia și transformarea lui în stadionul Cluj Arena.

7. Lalelele, atracțiea turiștilor primăvara

O altă atracție a grădinii sunt aleile pline de lalele multicolore. În fiecare primăvară lalelele abia înflorite atrag o mulțime de turiști care vin să le admire, dar și fotografi profesioniști sau amatori care se întorc anual în Grădină pentru a le poza. Alături de ele, vizitatorii grădinii pot admira și zambilele, narcisele și magnoliile care își răspândesc în aer miresmele.

8. Casa din mijlocul Grădinii Botanice

În afara Institutului Botanic și a serelor, în mijlocul Grădinii Botanice se află și o casă locuită de angajați sau foști angajați ai grădinii. „Casa galbenă”, cum mai este cunoscută, se află în administrația Universității Babeș-Bolyai, de care aparține și Grădina Botanică, fiind o clădire destinată personalului. Potrivit uneia dintre locatarele ei, casa a fost construită încă dinainte de înființarea grădinii, de către Alexandru Borza, în anul 1920.

9. Turnul cu apă, loc de belvedere asupra grădinii

În Grădina Botanică se află și un turn de apă, construit în anii 1920, odată cu amenajarea grădinii, pentru a servi ca sursă de alimentare cu apă pentru rețeaua de irigare și apeductele de aici. De-a lungul anilor, acesta a căpătat încă o funcție, el fiind transformat într-un loc de belvedere asupra grădinii și a unei părți din oraș. Turiștii obișnuiesc să urce aici pentru a admira de sus frumoasa grădină.

0. Este „înrudită” cu alte 450 de grădini botanice

Pentru a reuși să obțină plante noi, de pe toate meridianele lumii, Grădina Botanică din Cluj a dezvoltat relații de colaborare cu peste 450 de grădini botanice din aproximativ 80 de țări din întreaga lume.

source link

Facebook Comments Box
Continue Reading
Advertisement Agentie Marketing Online Cluj
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Orasul Tau

“Transformarea terenului fostului ștrand din parc într-o zonă cu caracter economic: Perspectivele unui nou Plan Urbanistic Zonal (PUZ) propus de Primăria Cluj-Napoca”

Anamaria Ioana

Published

on

Primăria Cluj-Napoca a furnizat recent clarificări cu privire la integrarea terenului fostului ștrand municipal în cadrul Planului Urbanistic General (PUG). Acest teren este amplasat în zona Parcului Central, în apropierea stadionului Cluj Arena.

În cadrul discuțiilor recente privind viitorul terenului fostului ștrand municipal din zona Parcului Central din Cluj-Napoca, în fața stadionului Cluj Arena, s-a adus în atenție posibilitatea ridicării unei clădiri de până la 6 etaje. Această propunere vine în contradicție cu destinația inițială a terenului, care în Planul Urbanistic General este clasificat ca zonă verde, acoperind o suprafață de 8.000 de metri pătrați.

Această schimbare de destinație vine ca urmare a unei hotărâri a Curții de Apel din Timiș, care a dat câștig de cauză proprietarului terenului, firma Unita Turism Holding. Unul dintre argumentele care au condus la această decizie a fost absența terenului din registrul spațiilor verzi. Deși inițial, Tribunalul Timișoara a dat câștig de cauză municipalității clujene, situația s-a schimbat ulterior în favoarea proprietarului.

În cadrul unei ședințe a comisiei de urbanism a Primăriei de marți, 13 februarie 2023, arhitectul șef al orașului, Daniel Pop, a solicitat specialiștilor în urbanism o opinie cu privire la încadrarea teritorială potrivită pentru această parcelă de aproximativ 8.000 de metri pătrați, pentru a permite construcția.

Este de menționat că în apropierea acestui teren funcționează hotelul de cinci stele Radisson Blu, dezvoltat de Winners Park Invest, companie controlată indirect de Horia Ciorcilă. Hotelul a fost inaugurat în iunie 2022, reprezentând o investiție de 26 de milioane de euro. În toamna anului 2018, dezvoltatorul a achiziționat hotelul Sport din Cluj de la SIF Moldova, într-o tranzacție evaluată la 5,6 milioane de euro. Planurile de viitor includ extinderea hotelului cu un nou corp de clădire, adăugând 20 de apartamente și trei săli de conferințe.

Primăria Cluj-Napoca a furnizat un răspuns în legătură cu solicitarea referitoare la terenul asociat fostului ștrand municipal. Răspunsul oficial al primăriei este următorul:

Decizia Civilă nr. 833/2023 a emis o hotărâre în legătură cu Sentința civilă nr. 1093 din 15.12.2022 pronunțată de Tribunalul Timiș în dosarul 1733/30/2022. Această decizie, în urma rejudecării cauzei, a anulat parțial Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca nr. 493/22.12.2014 privind „Actualizare Plan Urbanistic General al Municipiului Cluj-Napoca” (cunoscută sub numele de „HCL nr. 493/2014 sau PUG Cluj-Napoca”), în ceea ce privește încadrarea funcțională a parcelelor înscrise în Cartea Funciară Cluj-Napoca nr. 263036, nr. cadastral 263036 și Cartea Funciară Cluj-Napoca nr. 324982, nr. cadastral 324982, în Unitatea Teritorială de Referință: Zonă Construită Protejată – Zonă Verde – Scuaruri, Grădini, Parcuri Publice (cunoscută sub denumirea de „UTR ZCP_Va”). Această decizie a fost definitivă.

În urma acestei hotărâri judiciare, autoritățile municipale au transmis că noile reglementări urbanistice pentru zona respectivă vor fi stabilite pe baza unui Plan Urbanistic Zonal, care va fi corelat și cu reglementările urbanistice din vecinătatea imobilului. Este important de menționat că această vecinătate este încadrată într-o zonă de activități economice cu caracter terțiar.

Ștrandul Municipal din Cluj-Napoca, odată o destinație populară pentru relaxare și distracție, a fost martorul unor transformări semnificative în ultimele decenii. Situat vizavi de Cluj Arena, acesta găzduia trei bazine, inclusiv unul mare cu trambulină, atrăgând numeroși vizitatori în perioada sa de glorie până în anii ’90. După Revoluție, ștrandul și-a continuat activitatea timp de aproximativ 10 ani, dar ulterior a fost considerat „nerentabil”.

Planurile pentru terenul ocupat anterior de ștrand au fost diverse, însă propunerea de a construi blocuri de 20 de etaje în zonă nu a fost aprobată de autoritățile locale. Proprietarul terenului, Unita Turism Holding, a închiriat terenul către diverse entități. Una dintre acestea, Mirela Beauty Solutions, a avut în 2018 un proiect de redeschidere a ștrandului, menținând cele trei bazine. Proiectul, elaborat de SAA Selart Proiect, includea și lucrări de reparații la instalații pentru readucerea bazinele la funcționalitate. În plus față de facilitățile de bază, proiectul prevedea și amenajări peisagistice, zone de joacă pentru copii, și spații de servire a mesei și relaxare pentru vizitatori.

Cu toate acestea, negocierile pentru achiziția terenului de către municipalitate nu au avut succes din cauza opoziției din partea proprietarilor privați.

Într-o altă dispută legală între Unita Turism Holding SA și Primăria Cluj-Napoca, firma s-a declarat nemulțumită de suma de peste 22,3 milioane de lei (aproximativ 4,5 milioane de euro) oferită de autorități ca despăgubire pentru exproprierea a două parcele de teren cu o suprafață totală de 3,1 hectare de pe Cetățuie. Cu toate eforturile lor, societatea a pierdut procesul împotriva municipalității.

 

Facebook Comments Box

Continue Reading

Administratie

Spectacol Exclusiv: Imagini Debutante ale Aquaparkului Viitorului din Cluj! O Oază de Bazine, Tobogane și Plaje Inundate, Inclusiv un Baby Pool pentru 3.000 de Vizitatori pe Zi!

Anamaria Ioana

Published

on

Noi imagini exclusive cu viitorul aquapark din Cluj! Primele imagini și planuri ale mult așteptatului aquapark din Cluj. Acestea vin în urma prezentării la finalul săptămânii trecute a planurilor și informațiilor certe din Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al proiectului.

Astăzi, suntem încântați să vă aducem în premieră vizualizări ale viitorului ștrand care va fi construit pe amplasamentul celui de la „Sun”, din cartierul Grigorescu. Randările au fost realizate de către proiectantul lucrării, oferindu-ne o perspectivă captivantă asupra a ceea ce va deveni o destinație de relaxare și distracție de top în orașul nostru.

Așa cum am menționat anterior, proiectul mult așteptat al aquapark-ului din Cluj începe să prindă contur. Forma preliminară a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) este finalizată și se pregătește să intre în faza de consultare publică. După această etapă crucială, urmează obținerea avizelor necesare conform certificatului de urbanism. Ulterior, forma finală a documentației PUZ va fi supusă dezbaterii în cadrul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU), în vederea emiterii avizului arhitectului șef. Acest progres reprezintă un pas semnificativ spre realizarea acestei importante infrastructuri recreative pentru comunitatea noastră.

Aquapark-ul viitorului din Cluj va fi alcătuit dintr-un complex de bazine acoperite, concepute pentru a funcționa pe tot parcursul anului, indiferent de sezon. Printre facilități se vor regăsi un bazin interior dotat cu jeturi de hidromasaj, un baby pool dedicat celor mici, o plajă inundată animată de jocuri de tip „Spray Action”, precum și un bazin cu tobogane variate, adaptate diferitelor categorii de vârstă. Acest ansamblu diversificat promite să ofere experiențe recreative memorabile pentru întreaga familie, indiferent de preferințele sau vârstele membrilor acesteia.
Suprafața terenului destinat construcției viitorului aquapark este de 51.186 de metri pătrați, echivalentul a puțin peste 5 hectare. Această extindere va transforma actualul ștrand Grigorescu într-o destinație recreativă mai amplă și modernă. În prezent, terenul are o utilizare definită ca fiind de “curți construcții”. Situat în partea de vest a intravilanului municipiului Cluj-Napoca, pe malul râului Someș, acest teren promite să devină un punct central al activităților de agrement și relaxare pentru locuitorii și vizitatorii orașului.
În prezent, pe amplasamentul actual se găsesc două terenuri de sport, precum și Bazinul Olimpic Grigorescu. Mai există alte două piscine amenajate, însă nefuncționale de ani buni. De asemenea, un teren se află în proprietatea municipiului, cu destinație încă neclară.

“AQUAPARK ȘTRAND GRIGORESCU CLUJ-NAPOCA” va fi construit conform următoarelor specificații:

 1. Corpul clădirii principale va include:
  • Recepție / Casă de bilete;
  • Vestiar, dimensionat adecvat numărului de vizitatori;
  • Birouri și spații administrative;
  • Spații comerciale;
  • Zone de alimentație publică, inclusiv un restaurant „a la carte” și o zonă de „food court”;
  • Grupuri sanitare separate pentru femei (prevăzute cu salon “Mama și copilul”), bărbați și persoane cu dizabilități, respectând capacitatea complexului și normele sanitare în vigoare pentru astfel de obiective;
  • Ansamblu de bazine acoperite care să funcționeze pe tot parcursul anului, inclusiv:
   • Zona Family & Kids – cu un bazin interior dotat cu jeturi de hidromasaj, baby pool, plajă inundată cu jocuri de tip „Spray Action” și un bazin cu tobogane adaptate diferitelor categorii de vârstă;
   • Spații pentru șezlonguri, dimensionate corespunzător numărului de utilizatori; adâncimea apei va fi ajustată în funcție de destinația și specificul fiecărui bazin, în conformitate cu prevederile legale;
    • Punct de prim ajutor;
    • Spații anexe;
    • Spații tehnice asociate;
    • Parcări dedicate personalului angajat și fluxurilor de vizitatori, dimensionate corespunzător;
    • Stații de reîncărcare pentru vehicule electrice, amplasate în zona destinată parcărilor și accesibile vizitatorilor. 

Aceste facilități promit să ofere o experiență completă și confortabilă pentru toți cei care vor vizita noul aquapark din Cluj-Napoca.

Capacitatea pe care noul ștrand ar putea să o deservescă zilnic este de aproximativ 3.000 de persoane. Suprafața complexului destinată activităților sportive, agrementului și spațiilor verzi va fi de aproximativ 51.186 de metri pătrați. În timpul sezonului estival, complexul va putea găzdui un număr estimat de 3.000 de vizitatori pe zi, dintre care 800 de persoane vor fi în interior și 2.200 de persoane în exterior. Aceste cifre reflectă capacitățile extinse ale noului ștrand și promit să ofere o experiență memorabilă pentru toți cei care îl vor vizita.

Conform proiectului, sunt propuse 249 de locuri de parcare, toate situate la subsol. Potrivit documentației, amenajările exterioare vor include zone de joacă pentru copii, structurate pe categorii de vârstă și tematici atractive, precum și zone destinate adulților, inclusiv o zonă de fitness în aer liber.

În plus, proiectul propune o parcare subterană cu două niveluri, amplasată sub clădirea de acces. Aceasta va oferi un total de 249 de locuri de parcare, asigurând astfel suficiente facilități de parcare pentru vizitatorii complexului.

Conform documentației proiectantului, se afirmă:

“Investiția propusă urmărește să aducă plus valoare zonei, prin revitalizarea unui obiectiv de agrement important pentru locuitorii orașului, care la momentul actual se află într-o stare de degradare. Propunerea are în vedere dezvoltarea unui obiectiv care să servească atât locuitorilor zonei cât și turiștilor, devenind astfel deopotrivă un obiectiv economic care să genereze venituri la bugetul local. Aquapark-ul va avea un impact pozitiv asupra pieței forței de muncă întrucât va genera locuri de muncă temporare, pe perioada de realizare a investiției, și permanente în momentul operării acestuia.”

Valoarea estimată a proiectului se situează între 20 și 40 de milioane de euro. Această sumă reflectă bugetul necesar pentru dezvoltarea unui obiectiv similar, având în vedere suprafața și facilitățile propuse. Potrivit proiectantului, finanțarea investiției va proveni din fonduri ale bugetului local.

Potrivit proiectantului, în partea nordică a terenului care a condus la elaborarea acestui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), prezența râului Someș impune necesitatea unei zone de protecție cu lățimea de 15 metri. Această zonă de protecție afectează terenul pe o suprafață de aproximativ 3.752 de metri pătrați.

Conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ), proiectul va include spații de acces public în afara incintei împrejmuite, care vor include zone de parcare, platforme pavele etc. De asemenea, se vor prevedea accesuri de serviciu pentru colectarea deșeurilor și pentru facilitarea accesului mijloacelor de stingere a incendiilor.

 

Propunerea proiectantului vizează extinderea spațiului verde în cadrul ansamblului aquaparkului. Astfel, conform planului, suprafața totală de spațiu verde propusă este de 35.517 metri pătrați. Aceasta reprezintă o creștere de 2% față de suprafața verde actuală, în prezent însumând 34.521 metri pătrați. Această inițiativă implică adăugarea unei suprafețe de aproximativ 997 metri pătrați de spațiu verde, contribuind semnificativ la dezvoltarea zonei într-un mod sustenabil.

Responsabilii de proiectare includ s.c. AE Development s.r.l. în calitate de proiectant general și biroul Agorapolis din București ca proiectant de specialitate. Aceștia colaborează pentru a realiza planuri care să îmbunătățească calitatea mediului înconjurător și să ofere beneficii durabile comunității locale.

Facebook Comments Box

Continue Reading

Actualitate

Fosta Casa de Moda din centrul clujulul devenit centru HUB educational pentru studentii de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca

Stefania Heinz

Published

on

Pe data de 19 februarie 2024, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a inaugurat noi spații educaționale destinate cercetării, co-working-ului și organizării de conferințe.

(UTCN) a deschis aceste spații în fosta clădire a Băncii Transilvania și în fosta Casă de Modă, care acum funcționează ca HUB UTCN.

Clădirile, achiziționate în 2017, au fost supuse unei reabilitări complete în 2020 și au fost finalizate la sfârșitul anului 2023.

WhatsApp Image 2024-02-19 at 13.36.49_f18ef3cb.jpg

Spațiile au fost renovate în urma unei investiții totale de peste 42 de milioane de lei.

Fosta clădire a Băncii Transilvania, construită în anul 2002, găzduiește astăzi, pe o suprafață construită de 497 de metri pătrați, spații destinate seminariilor și laboratoarelor, săli pentru cadre didactice și săli de ședințe, dedicate studenților și profesorilor celor trei facultăți cu profil electric, desfășurate pe o suprafață de 3983 de metri pătrați.

În plus, spațiul este completat de o librărie și o zonă multifuncțională destinată studenților.

WhatsApp Image 2024-02-19 at 13.36.46_453355d3.jpg

Casa de Modă, situată pe strada George Barițiu, numărul 4, a fost construită în 1969 și găzduia cele mai renumite cooperative din domeniul textil din oraș, devenind un simbol al acestuia de-a lungul timpului.

În prezent, HUB-ul UTCN oferă spații pentru conferințe, cercetare și co-working, pe o suprafață de 5319 metri pătrați. Clădirea este certificată ca fiind verde și sustenabilă, respectând un standard înalt de eficiență energetică, prin utilizarea de materiale de izolare termică de înaltă calitate și sisteme de iluminat, ventilare și climatizare eficiente.

,,Dorim să folosim acest HUB ca un punct în care să coagulăm resursele noastre cele mai importante și să facem legături semnificative cu companiile atrase.”, a declarat Rectorul UTCN, Vasile Țopa.

WhatsApp Image 2024-02-19 at 16.02.02_8994d7b2.jpg

428474427_941282624035088_4355776380723102871_n.jpg428478745_941282977368386_429147004526726916_n.jpg428462815_941282144035136_38687545544753390_n.jpg428438641_941282580701759_1744872813805114822_n.jpg428346819_941283080701709_4606504153055240102_n.jpg428457754_941282457368438_399273365924586624_n.jpg

Facebook Comments Box

Continue Reading

Cele mai citite

Copyright © 2023 iLoveYouCluj. Webdesign & Marketing - iPublicitate