Connect with us

Prin Oras

După șase ani de insistențe, zeci de familii din Borhanci își pot construi case. Primăria va aproba Planul Urbanistic Zonal pentru 89 de case

Alex Campian

Published

on

După șase ani de insistențe, zeci de familii din Borhanci își pot construi case. Primăria va aproba Planul Urbanistic Zonal pentru 89 de case

89 de case vor fi construite pe strada Gelu Voievod fără număr din cartierul Borhanci. 75 de familii dețin terenuri private în zona respectivă și vreme de mai bine de șase ani au mers cu jalba în proțap la Primărie pentru a primi autorizație de construcție, dar nu au reușit nici măcar să obțină un PUZ și un PUD. Acum însă, se află în dezbatere publică Planul Urbanistic Zonal – parcelare și construire locuințe familiale.Beneficiarii celor 89 de case sunt Susana Rusu și asociații, proprietarii terenurilor respective fiind organizați într-o asociație. Proiectarea a fost realizată de Made By SRL Cluj-Napoca. Proiectul prevede, pe lângă cele 89 de case, și realizarea a 188 de locuri de parcare, amenajate la sol (câte două locuri de parcare pentru fiecare locuință cu suprafața mai mare de 100 mp).Zona este una de dealuri, fără o valoare peisageră deosebită. Deja zona este preponderent construită. Terenul are o declivitate ușoară spre medie pe direcția S/N și are formă neregulată. În zonă nu au fost identificate riscuri naturale.Potrivit documentației pentru PUZ, momentan terenul studiat este accesibil dinspre strada Gelu Voievod, pe latura estică. Drumul, deși asfaltat are o ampriză variabilă de 8-9m, cu carosabil de 7m și trotuare de căte 1-1,5m pe ambele părți. Pe latura nordică există de-a lungul văii râului un drum de pământ, la fel ca și pe latura sud-estică. Ambele sunt subdimensionate, cu amprize de 3m, respectiv 7 m. În interiorul zonei studiate există 6 drumuri private de acces la diferitele parcele. Acestea sunt în general drumuri notate doar în cartea funciară, ele nefiind trasate sau conturate.Terenul din zona studiată este construit doar pe limita estică, la strada Gelu Voievod. Aici există 6 proprietăți construite cu locuințe unifamiliale cu S(D)+P+E(M). În rest terenul este liber de construcții. Momentan pe teren nu există nicio rețea. Perimetral însă, pe strada Gelu Voievod și pe străzile noi din sud-vestul zonei sunt trase toate rețelele publice, apă, canalizare, pluviale, curent și gaz.Cele 75 de familii au așteptat mai bine de șase ani să primească autorizație de construcție. Oamenii au fost nevoiți să refacă de mai multe ori documentațiile pentru că le-au expirat. Au și plătit 20.000 lei pentru un studiu de trafic.

Source link

Facebook Comments Box

Info

Revoltă în Piața Unirii: Femeie amendată pentru că circula cu bicicleta. Clujenii, FURIOȘI pe poliție!

Cosmin Ardelean

Published

on

Clujeancă amendată URIAȘ pentru că mergea cu bicicleta prin Piața Unirii: Poliția, acuzată de abuz!

O femeie din Cluj a fost amendată de două ori, cu o sumă totală de 1.310 lei, pentru că a circulat cu bicicleta în zona pietonală a Pieței Unirii. Clujeanca a denunțat măsura ca fiind abuzivă și a acuzat autoritățile că nu asigură infrastructură adecvată pentru bicicliști.

“2 amenzi în cuantum total de 1310 de lei pentru circulat neregulamentar pe bicicletă în « zona carosabilă » ( după cum îmi explica polițistul local) din cadrul zonei pietonale din cadrul Pieței Unirii, a doua primită la două săptămani distanţă pentru că am « refuzat VEHEMENT în mod REPETAT să prezint CI pentru identificare »”, a scris Mica Ioana pe Facebook.

Femeia a explicat că a refuzat inițial să se legitimeze pentru că nu i s-a explicat clar motivul amenzii, iar “VEHEMENT” a fost considerat tonul său când a criticat reglementarea pe care o consideră “aberantă”. Ea a subliniat inconsecvența autorităților, menționând că strada Universității permite accesul bicicletelor, iar trecerea de pietoni de la capătul străzii Napoca spre Piața Unirii are și bandă de biciclete care nu duce nicăieri, doar la polițiștii care amendează.

Mica Ioana a ridicat problema lipsei de legătură între pistele de biciclete de pe străzile Napoca și Eroilor, care îi obligă pe bicicliști să aleagă între a circula pe carosabil, printre mașini, sau a fi amendați pentru mers pe trotuar. “De ce sunt excluşi bicicliştii chiar din centrul oraşului? Dacă eu pedalez încet lângă nişte amici în zona pietonală în timp ce traversăm piaţa risc să iau o amendă ? Aşa înțeleg aceşti polițiști să servească interesul public într-un oraş sufocat de maşini?”, a adăugat ea.

Postarea a stârnit un val de reacții, mulți clujeni acuzând Poliția Locală de abuz și ipocrizie. “Bine că mașinile care ocupă o bună parte a trotuarelor din oraș nu sunt văzute de stimabili”, a scris un utilizator.

Întrebat despre cazul amenzilor, primarul Emil Boc a declarat că: “Prima explicație a fost că nu a vrut să se legitimeze, a avut un comportament obraznic și a încălcat prevederile legale… Poliția a spus că doamna a avut un comportament obraznic și sfidător”. Boc a admis totuși că amenda de 1350 de lei este mare și a promis că va cere lămuriri suplimentare.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

A fost abuz sau aplicare a legii? Scandalul biciclistei aprinde spiritele la Cluj

Cosmin Ardelean

Published

on

Scandal în Piața Unirii: Boc acuză comportament sfidător! Soția activistului Dohotaru, amendată drastic pentru că mergea cu bicicleta!

Un incident aparent banal a stârnit o dispută aprinsă în Cluj-Napoca. Soția activistului de mediu Adrian Dohotaru a fost amendată de Poliția Locală pentru că a circulat cu bicicleta în Piața Unirii, iar primarul Emil Boc a intervenit în scandal, aducând acuzații grave la adresa acesteia.

Primarul a declarat că a primit o copie a procesului verbal și a cerut explicații Poliției Locale. “Prima explicație a fost că nu a vrut să se legitimeze, a avut un comportament obraznic cu polițiștii locali și a încălcat prevederile legale”, a spus Emil Boc, confirmând că interdicția de a circula cu bicicleta în Piața Unirii rămâne în vigoare.

Boc a precizat că este deschis la discuții despre reglementarea circulației bicicletelor în Piața Unirii, dar a subliniat că, momentan, legea interzice acest lucru. În privința amenzii de 1350 de lei, considerată exagerată de mulți, inclusiv de primar, Boc a promis că va cere lămuriri suplimentare. “Nu sunt adeptul ca pentru prima abatere să mergi pe amenda maximă. Poliția a spus că doamna a avut un comportament obraznic și sfidător”, a adăugat el.

Reacțiile la incident au fost împărțite. Unii clujeni susțin aplicarea strictă a legii, în timp ce alții consideră amenda disproporționată și cer o reglementare mai clară a circulației bicicletelor în centrul orașului.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Boc, război total cu fumatul! Cum va arăta Clujul fără miros de țigară?

Cosmin Ardelean

Published

on

Cluj-Napoca în război cu țigara: Se interzice fumatul în parcuri, stații de bus și la stadioane! Vezi unde mai poți fuma!

Clujul se pregătește să devină un oraș mai curat, dar mai puțin prietenos cu fumătorii! După o perioadă de consultare publică care se încheie astăzi, 4 aprilie 2025, autoritățile au decis: fumatul va fi drastic limitat în spațiile publice.

Primăria a anunțat că va interzice fumatul, și nu doar cel clasic, ci și orice forme alternative, în stațiile de transport în comun, în parcurile și bazele sportive. Motivul? Protejarea sănătății cetățenilor, inclusiv a nefumătorilor, de efectele nocive ale fumatului pasiv.

“Nu interzicem drepturi, protejăm vieți!” a declarat primarul Emil Boc, subliniind că măsura este necesară pentru a asigura un mediu sănătos pentru toți, de la copii care se joacă în parc la călători care așteaptă autobuzul.

Dar nu vă grăbiți să aruncați țigările la gunoi! Pentru fumători, există și o rază de speranță: în parcuri și baze sportive vor fi amenajate locuri special dedicate fumatului. Totuși, acestea vor fi create în termen de 90 de zile de la aprobarea definitivă a hotărârii, deci până atunci, mai bine țineți-vă de pachet!

Cei care ignoră interdicția riscă amenzi usturătoare, cuprinse între 100 și 500 de lei. Așa că mai bine respectați legea, nu doar pentru buzunarul vostru, ci și pentru sănătatea celor din jur.

Decizia nu este una radicală, a mai punctat primarul, ci una care aliniază Clujul cu trendul european. Multe orașe au adoptat deja măsuri similare, iar acum e rândul Clujului să facă un pas important spre un viitor mai verde și mai sănătos.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite