Connect with us

Prin Oras

Mișcarea ca mod de viață: Ciclismul câștigă tot mai mult teren în rândul clujenilor

Diana Petrescu

Published

on

În ultimii ani, tot mai mulți clujeni lasă mașina acasă și folosesc bicicleta pentru a se deplasa prin oraș. În timp ce unii aleg acest mijloc de transport alternativ pentru a nu pierde timpul zilnic în traficul aglomerat, alții fac această alegere pentru mișcare sau din plăcere, pentru a se relaxa. Oricare ar fi motivul, această tendință este în creștere și a dus la nevoia de a avea cât mai multe piste pentru biciclete amenajate în Cluj-Napoca.

În planul de Mobilitate Urbană 2021-2030 al municipiului Cluj-Napoca este prevăzut un proiect-fanion prin care orașul se va conecta de localitățile limitrofe printr-un culoar velo-pietonal. Acest proiect este cerut de clujeni pentru a încuraja cât mai mult folosirea mijloacelor de transport nepoluante.

Proiectele de reabilitare a străzilor din oraș cuprind crearea unei infrastructuri velo sau modernizarea celei existente. Conform unei analize care a circulat în social media în luna aprilie a acestui a, realizată de Andrei Florin, un locuitor din Cluj, cele mai apreciate piste de biciclete sunt, în prezent, cele de pe străzile Avram Iancu, Horea, George Barițiu, drumul Sfântu Ioan și Făgetului. Acestea oferă o siguranță sporită celor care le utilizează, pentru că sunt corect delimitate și marcate, dar și pentru că au fost construite între carosabil și trotuar, fără a diminua spațiul de deplasare pentru pietoni sau mașini.

În prezent, există piste de biciclete în aproape toate cartierele orașului, dar sunt prevăzute pentru viitor și proiecte pentru infrastructură velo acolo unde nu există conectivitate între piste.

Pe malurile Someșului și în zona Parcului Central au fost amenajate piste pentru deplasare, iar în Parcul Iulius, Armătura, Între Lacuri 1 și în Baza Sportivă Gheorgheni sunt piste pentru agrement.

Bicicletele clujenilor, parcate în siguranță

Primăria a găsit soluții și pentru parcarea bicicletelor în condiții de siguranță. În cartiere au fost construite aproape 1.000 de parcări securizate pentru biciclete, dotate cu echipamente de supraveghere video. Parcările se află în interiorul unor structuri metalice, independente energetic, care pot adăposti fiecare câte 50 de vehicule pe două roți, iar accesul se face cu ajutorul unor carduri emise de primărie.

Cel mai de anvergură proiect pentru infrastructura velo va cuprinde realizarea unui traseu pentru biciclete pe culoarul verde albastru, pe malul Someșului, de la Apahida și până la Gilău. Acest proiect are ca scop încurajarea mișcării pe două roți și renunțarea la mașină în oraș și localitățile din vecinătate.

 

Investiții private în infrastructură pentru biciclete

O parte dintre investitorii privați au înțeles necesitatea unei infrastructuri velo și au recurs la construirea de piste de biciclete în cadrul proiectelor lor.

Grupul Iulius este cunoscut pentru investițiile de utilitate publică făcute odată cu realizarea proiectelor din portofoliu. Compania a investit în ultimii ani aproximativ 170 milioane de euro în spații verzi, infrastructură, soluții de mobilitate și conectivitate, dar și piste de biciclete în cadrul proiectelor din Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și Suceava.

Viitorul proiect pe care grupul Iulius îl va realiza pe fosta platformă Carbochim va beneficia de peste 700 metri de piste de biciclete în interiorul proiectului și, totodată, vor fi amenajați 2.500 metri de piste pe întreg perimetrul, pe străzile adiacente.

Pista din interiorul proiectului va trece prin parc și va merge paralel cu râul Someș. Va fi o pistă de agrement și se va conecta cu restul pistelor care vor fi amenajate în proximitate. Experiența pe două roți în viitorul proiect mixed-use va fi una inedită, în special datorită modului în care va fi amenajat noul parc. Peste 700 de arbori maturi și aproximativ 100.000 plante decorative vor fi parte din cele 5,2 hectare de spații verzi ce vor fi amenajate în proiect.

În planul companiei este prevăzută și construirea a două pasarele pietonale, care vor lega proiectul de Parcul Armătura și strada Nădășel.

Strada Câmpul Pâinii va fi amenajată tot de cei de la Iulius, astfel încât se va transforma într-o stradă cu patru benzi și va dispune de piste de biciclete pe ambele sensuri, pe toată lungimea, până la intersecția cu strada Porțelanului, piste care vor face legătura cu strada Paris.

În zonă există deja piste pe strada Porțelanului, însă fără continuitate. Cartierul Iris este conectat de zona centrală prin străzile Nădășel și Alexandru Sahia. Prima dintre ele nu dispune momentan de infrastructură velo, iar pe cea de a doua există piste doar pe o porțiune. Așadar, investiția Iulius va realiza o infrastructură velo integrată și dezvoltată pentru zona de nord a orașului.

Planul companiei Iulius este acela de a reda clujenilor o zonă din oraș prea puțin valorificată în ultimele decenii, printr-un proiect care include funcțiuni multiple, de la mall la office și de la spații culturale la un nou parc, inclusiv prin crearea de soluții de mobilitate și conectivitate cu întregul oraș.

Facebook Comments Box

Economie

Vrei un job bine plătit? Clujul devine capitala angajărilor din România!

Cosmin Ardelean

Published

on

Clujul, aproape de un record istoric! Peste 289.000 de angajați – al doilea județ din țară după București!

Clujul continuă să fie un magnet pentru locuri de muncă, atingând un număr record de angajați! La sfârșitul lunii ianuarie 2025, județul avea 289.301 salariați, cu 2.292 mai mulți decât în decembrie 2024 și cu 5.406 mai mulți față de aceeași perioadă a anului trecut.

Potrivit celor mai recente date ale Direcției Județene de Statistică Cluj, acest număr plasează județul pe locul doi în România, după București, care rămâne lider cu 1,1 milioane de salariați. Clujul este urmat de Timiș (271.661 de angajați), Brașov (204.501) și Ilfov (203.077).

La polul opus, cele mai puține locuri de muncă sunt în județele Giurgiu (42.397 de angajați) și Mehedinți (47.289).

Unde lucrează clujenii?

Domeniul serviciilor domină piața muncii din Cluj, cu 202.579 de angajați, fiind devansat doar de București. Industria și construcțiile au și ele un număr considerabil de salariați, cu 83.987 de persoane active în aceste sectoare.

În toată România, la începutul anului 2025, erau înregistrați 5.779.312 salariați, iar Clujul continuă să fie unul dintre motoarele economiei naționale.

Se îndreaptă orașul spre o nouă eră economică? Ce impact va avea această creștere asupra pieței muncii și a salariilor?

Facebook Comments Box
Continue Reading

Orasul Tau

„Nu mai suport!” Un clujean, înjurat pentru că voia să intre pe strada lui.

Cosmin Ardelean

Published

on

Scandal în Gheorgheni: Părinți vs. Riverani! Haos zilnic la o grădiniță din Cluj

O stradă din Gheorgheni s-a transformat într-un adevărat câmp de luptă între locuitorii din zonă și părinții care își aduc copiii la grădiniță. În fiecare dimineață, riveranii se confruntă cu mașini parcate ilegal, drumuri blocate și altercații cu șoferii grăbiți care refuză să caute soluții alternative.

„Nu mai suport!” Un clujean, înjurat de un părinte
Un rezident de pe strada General Nicolae Dăscălescu și-a exprimat frustrarea într-o sesizare publică, susținând că diminețile sale au devenit un coșmar. „De fiecare dată trebuie să ne chinuim să ieșim sau să intrăm pe stradă. Am sunat la Poliția Locală și mi s-a spus că nu au ce face. Azi am fost chiar înjurat de un părinte pentru că am vrut să intru la mine acasă”, a povestit clujeanul revoltat.

Mai grav, acesta susține că Primăria a eliminat semnele de parcare interzisă și ridicare mașină, ceea ce a agravat și mai mult situația.

Soluții există, dar părinții nu vor să meargă pe jos
Bărbatul susține că există locuri de parcare libere la Baza Sportivă Gheorgheni, însă părinții refuză să le folosească. „Nici nu vor să audă de așa ceva, deși distanța este de doar 10-15 metri”, spune acesta.

Problema nu este una nouă. În fiecare toamnă, odată cu începerea anului școlar, riveranii semnalează aceeași situație, însă fără succes.

„Un oraș de 5 stele, dar fără respect”
O altă locuitoare a străzii a relatat o experiență similară: „În fiecare dimineață, părinții lasă mașinile unde apucă, blocând accesul pe stradă. Pe soțul meu era să-l lovească un șofer de două ori! Bunul simț ar trebui să fie busola lor când parchează.”

Clujenii cer autorităților să intervină, eventual printr-o patrulă a poliției rutiere, pentru a sancționa haosul de pe stradă. Deocamdată, însă, situația pare să rămână neschimbată.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Clujeanul care a salvat un om de la înec la Iulius Mall! Luptă contracronometru în Gheorgheni

Cosmin Ardelean

Published

on

Luptă contracronometru la lacul Iulius Mall: Un clujean a salvat un bărbat de la înec

Un incident șocant s-a petrecut în această după-amiază în zona lacului din Gheorgheni, unde un bărbat a fost la un pas de înec. Salvarea a venit din partea unui clujean aflat pe lac cu hidrobicicleta, care l-a scos rapid din apă înainte ca echipajele de urgență să ajungă la fața locului.

Disperare pe lac: Strigătele de ajutor au alertat oamenii
Potrivit informațiilor preliminare, bărbatul locuiește în zonă și s-ar fi aruncat în apă pentru o baie. A înotat până aproape de mijlocul lacului, dar nu a mai putut continua și a început să strige după ajutor. Un alt bărbat aflat în apropiere, într-o barcă cu vâsle, a intervenit rapid și l-a scos la mal.

Echipajele SMURD, intervenție de urgență
“Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au fost solicitați să intervină pe lacul din Gheorgheni, în zona parcului de pe strada Alexandru Vaida Voievod. Până la sosirea noastră, victima fusese scoasă din apă de un cetățean. Bărbatul a fost adus la mal, iar echipajele de scafandri și SMURD au început imediat manevrele de resuscitare”, au transmis reprezentanții ISU Cluj.

După resuscitare, bărbatul a fost transportat de urgență la spital, unde medicii continuă îngrijirile. Momentan, nu se cunosc detalii despre starea sa de sănătate, dar intervenția rapidă a salvatorului anonim și a echipajului SMURD i-au oferit o a doua șansă la viață.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite