Connect with us

Prin Oras

ROMÂNIA MÂRLĂNESC EDUCATĂ: Ministerul Educației a introdus pe ascuns mai multe prevederi, printre care dezincriminarea vânzării de referate sau lucrări pentru licență, masterat sau doctorat

Alex Campian

Published

on

ROMÂNIA MÂRLĂNESC EDUCATĂ: Ministerul Educației a introdus pe ascuns mai multe prevederi, printre care dezincriminarea vânzării de referate sau lucrări pentru licență, masterat sau doctorat

Prima modificare a legilor Educației ar urma să aibă loc joi, 31 august, printr-o ordonanță de urgență care a fost introdusă de Ministerul Educației pe ordinea de zi a ședinței de Guvern la „analize”. Procedura este folosită de ministere atunci când proiectele de acte normative nu au toate avizele. În principal, această OUG copiază articolul 153 din alineatul 2 din Legea 1/2011 în locul articolului 57 alineatul 2, lucru pe care Edupedu.ro l-a semnalat încă din 25 august.

Această primă modificare a legii educației vine după 10 luni de dezbateri pe proiectele de lege – în versiunea inițială propusă de fostul ministru Sorin Cîmpeanu, apoi în versiunea Deca – și după o trecere prin procedură rapidă în Parlament, care a durat mai puțin de două luni, în aprilie-mai a.c..
Edupedu.ro a scris săptămâna trecută că toate persoanele care au urmat studii superioare de lungă durată anterior introducerii sistemului Bologna ar putea fi afectate de o schimbare în formularea legislativă ce a permis, până acum, echivalarea studiilor lor în studii de master. Ordonanța actuală preia, practic, copy-paste formularea din legea Funeriu și o introduce în legea Deca-Iohannis, pentru a repara această eroare.
Pe lângă repararea acestui aspect, cei din Ministerul Educației au introdus în proiectul care a fost depus la Guvern, potrivit surselor Edupedu.ro, mai multe modificări care nu au fost supuse dezbaterii și care nu existau în forma inițială a proiectului pus în transparență. Este vorba despre dezincriminarea vânzării de lucrări de licență, master sau doctorat și eliminarea amenzilor și sancțiunilor drastice pentru site-urile care vând asemenea lucrări. Rămâne interzisă fără nicio sancțiune, doar cumpărarea de lucrări. Apare, în schimb, amendarea formărilor ilegale, fără autorizație ARACIS.
Ce prevede legea 199/2023 în prezent:
Articolul 259 (1) ”Autorii lucrărilor de licență, de disertație și de doctorat răspund pentru asigurarea originalității conținutului acestora. Îndrumătorii lucrărilor de licență, de disertație și de doctorat au obligația de diligență în ceea ce privește verificarea conformității lucrărilor științifice în raport cu cerințele specifice unei creații originale”.
(2) Este interzisă oferta de vânzare, vânzarea sau punerea la dispoziția persoanelor fizice, cu orice titlu, a unor lucrări cu scopul de a fi folosite ca lucrări științifice, referate, proiecte, lucrări de absolvire, de licență, de diplomă, de disertație sau de doctorat ori în vederea promovării unor evaluări.
(3) Constituie contravenție și se sancționează cu amendă în cuantum de la 100.000 la 200.000 de lei fapta persoanei fizice sau juridice care pune la dispoziția studenților, studenților-doctoranzi, cursanților, contra cost, prin internet, prin rețele de socializare sau servicii de comunicare electronică, în scopul însușirii fără drept a calității de autor pentru lucrări științifice, referate, lucrări pentru examenele de evaluare pe parcursul anilor de studiu, precum și lucrări de finalizare a studiilor universitare de licență, masterat și/sau de doctorat.
(4) Se autorizează Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații să identifice și să oprească imediat funcționarea site-urilor care promovează oferte de vânzare, vânzarea sau punerea la dispoziția persoanelor fizice, contra cost, a materialelor prevăzute la alin. (3).
(5) Redeschiderea site-urilor prevăzute la alin. (4) sub orice formă constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 300.000 și 600.000 de lei.
(6) Este interzisă cumpărarea unor lucrări cu scopul de a fi folosite ca lucrări științifice, referate, proiecte, lucrări de absolvire, de licență, de diplomă, de disertație sau de doctorat ori în vederea promovării unor evaluări.
(7) Fapta de organizare și desfășurare de către orice persoană a unor activități de formare fără autorizare de funcționare provizorie emisă de ARACIS și desfășurarea de activități educaționale în cadrul unor specializări/programe de studii neautorizate constituie contravenție și se sancționează cu amendă în cuantum de la 50.000 la 100.000 de lei.
(8) Faptele prevăzute la alin. (6) constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 la 50.000 de lei.
(9) Constatarea contravenției și aplicarea amenzilor contravenționale prevăzute la alin. (7) și (8) se fac de către ofițerii sau agenții de poliție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care au competențe în domeniu”.
Ce prevede proiectul de Ordonanță de urgență pregătit de Ligia Deca:
La art. 259 alin. (3) — (9) se modifică și vor avea următorul cuprins:
“(3) Este interzisă cumpărarea unor lucrări cu scopul de a fi folosite ca lucrări stiintifice, referate, proiecte, lucrări de absolvire, de licență, de diplomă, de disertatie sau de doctorat sau în vederea promovării unor evaluări.
(4) Fapta de organizare și desfăşurare de către orice persoană a unor activititi de formare fără autorizare de functionare provizorie emisă de ARACIS și desfăşurarea de activități educationale în cadrul unor specializări/programe de studii neautorizate constituie contraventie și se sanctioneazi cu amendă în cuantum de la 50.000 la 100.000 de lei.
(5) Faptele prevăzute la alin. (2) și (3) constituie contraventie si se sancționează cu amendă
de la 5.000 la 50.000 de lei.
(6) Constatarea contraventiei şi aplicarea amenzilor contraventionale prevăzute la alin.(4) – (5) se fac de către ofiterii sau agentii de politie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care au competente în domeniu.
(7) În cazul faptei prevăzute la alin. (2) care se săvârșeşte prin mijloace electronice, agentii constatatori ai Ministerului Afacerilor Interne pot dispune si sanctiunea complementară a întreruperii, de îndată, a transmiterii într-o refea de comunicatii electronice a conținutului care face obiectul constatării unei confraventii.
(8) Nepunerea în executare a sancfiunii complementare de către contravenient, dispuse potrivit alin. (7), dă dreptul Ministerului Afacerilor Interne să solicite motivat Autorității Nationale pentru Administrare siReglementare înComunicatii, după caz:
a) să solicite Institutului N ational de Cercetare -Dezvoltare în Informatică -ICI Bucureşti să blocheze functionalitatea unui domeniu «ro» prin intermediul căruia continutul care face obiectul constatării contraventiei de la alin. (2) este disponibil online;
b) să solicite furnizorilor de servicii de Băzduire să întrerupă, transmiterea într-o retea de comunicatii electronice ori stocarea continutului care face obiectul constatării contraventiei
de la alin. (2), prin eliminarea acestuia Ia sursă;
c) în situatia în care eliminarea la sursă a continutului care face obiectul constatării contraventiei de la alin. (2) nu este fezabilă, să solicite furnizorilor de retele de comunicatii electronice destinate publicului blocarea accesului utilizatorilor din România la conţinutul respectiv.
(9) Solicitările prevăzute la alin. (8) contin elemente care să poată conduce la identificarea clară a continutului sau a domeniului «.ro» vizat, a furnizorilor de servicii de găzduire și sunt însoțite de o copie a procesului-verbal de constatare a contraventiei şi de aplicare a sanctiunii care cuprinde și sanctiunea complementară aplicată contravenientului precum și dovada faptului că aceasta nu a fost pusă în executare.
Pe lângă aceste modificări de la Articolul 259, niciuna făcută în proiectul inițial, introduse pe ascuns în proiectul de OUG și despre care niciun oficial din Ministerul Educației nu a vorbit până acum, apar șase noi alineate în acest articol 259:
La art. 259, după alin. (9) se introduc șase noi alineate, alin. (10) — (15), cu următorul cuprins:
„(10) Măsurile prevăzute la alin. (9) se dispun prin decizie a Autorității Nationale pentru Administrare și Reglementare în Comunicatii care se emite și se motivează în baza și în conformitate cu solicitările motivate ale Ministerului Afacerilor Interne.
(11) Deciziile prevăzute Ia alin. (10) pot fi atacate în contencios administrativ la instanta competentă potrivit art. 12 alin. (5) teza Idin Ordonanta de urgență a Guvernului nr. 22/2009 privind înființarea Autorităţii Nationale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, aprobată prin Legea nr. 113/2010, cu modificările si completările ulterioare, sub sanctiunea decăderii, în termen de 15 zile de la data comunicării, de către furnizorii de servicii de găzduire, furnizorii de conținut, furnizorii de retele de comunicatii electronice destinate publicului sau de Institutul National de Cercetare -Dezvoltare în Informatică -ICI Bucuresti, după caz, si, în termen de 30 de zile de la data întreruperii, de către orice altă Ppersoană care se consideră vătămată într-un drept al său sau într-un interes legitim.
(12) Actiunea în contencios introdusă în temeiul alin. (11), respectiv plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției si de aplicare a sanctiunii emis de către Ministerul Afacerilor Interne introdusă în conditiile art. 31 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic Ia contraventiilor, aprobată cu modificări si completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare, nu suspendă executarea deciziei ANCOM atacate.
(13) În cazul anulării procesului-verbal de constatare a contraventiei şi de aplicare a sancfiunii, indiferent de motiv, Autoritatea Natională pentru Administrare și Reglementare
în Comunicatii va dispune încetarea măsurii impuse potrivit alin, (10) pe baza informării transmise de către Ministerul Afacerilor Interne privind apariția unui caz de anulare.
(14) Constituie contraventie și se sanctioneazi cu amendă în cuantum de la 5.000 la 50.000
de lei nepunerea în executare de către furnizorii de servicii de găzduire sau furnizorii de retele de comunicații electronice destinate publicului a măsurilor dispuse potrivit alin. (10).
(15) Constatarea contraventiei prevăzute la alin. (14) se face de către personalul împuternicit
al Autorititii Nationale pentru Administrare și Reglementare în Comunicatii iar sanctiunea
se aplică de către presedintele ANCOM, prin rezolutie scrisă pe procesul-verbal de constatare a contravenției.”
SURSA: Edupedu.ro

Source link

Facebook Comments Box

Prin Oras

Drive-Thru în Mănăștur: Gata să deschidă porțile! / “Au muncit până la 6 seara chiar și înainte de Florii

Stefania Heinz

Published

on

În ultimii ani, Mănășturul s-a transformat vizibil. Primăria a făcut investiții semnificative în zona de la Terenuri, iar apoi a demarat demolările chioșcurilor insalubre de la stația Minerva. Acum, atenția se îndreaptă către inaugurarea Drive-Thru, unde renovările au fost finalizate într-un timp record.

După ce chioșcurile de la stația Minerva din Mănăștur au fost demolate și zona a fost reamenajată de către municipalitate, lucrările de modernizare au început și la McDrive.

La începutul anului 2024, restaurantul McDonald’s din Mănăștur a intrat în șantier pentru a fi adus la standarde noi. “Am fost temporar închis, dar veți fi încântați de rezultat!”, au scris reprezentanții McDonald’s pe un banner.

Chiar și în Duminica Floriilor, muncitorii au lucrat intens la restaurant, pregătindu-l pentru deschidere.

Locuitorii din Mănăștur își exprimă îngrijorarea pe pagina de Facebook “Trăiesc în Mănăștur” în legătură cu impactul renovării asupra traficului din zonă, mai ales că zona se intersectează cu coborârea autovehiculelor din benzinăria Petrom, situată la câțiva metri distanță de Drive-Thru.

Municipalitatea se pregătește să modernizeze și Parcul Primăverii din Mănăștur, urmând să desființeze benzinăria MOL din zonă. Acest proiect include amenajarea și revitalizarea Parcului Primăverii și a străzilor adiacente, precum str. Ion Meșter, str. Emil Cioran și str. Almașului.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

Surpare de Asfalt pe Strada Uliului din Grigorescu, Capturată într-o Imagine Fascinantă de pe Dronă

Stefania Heinz

Published

on

Într-o captură de senzație realizată de fotograful Sergiu Razvan, o imagine din dronă arată o surprindere neașteptată pe strada Uliului din cartierul Grigorescu. Un segment de asfalt și teren par a fi suferit o surpare spectaculoasă, evidențiindu-se impactul fenomenelor naturale sau al condițiilor de infrastructură asupra mediului urban.

Surparea, care pare să fi afectat și împrejurimile, este un semn al fragilității infrastructurii locale și poate avea consecințe asupra siguranței și confortului locuitorilor din zonă. Imaginile capturate de drone devin din ce în ce mai importante în detectarea și monitorizarea unor astfel de evenimente, oferind o perspectivă amplă și detaliată asupra situației.

Autoritățile sunt probabil alertate cu privire la această situație și se așteaptă să ia măsurile necesare pentru a remedia surparea și pentru a preveni astfel de incidente în viitor. În același timp, această imagine oferă o oportunitate de reflecție asupra importanței investițiilor în infrastructura urbană și în gestionarea adecvată a resurselor pentru a menține orașele noastre în siguranță și în stare bună de funcționare.

 

 

Foto: Constantin Covaliu

Foto: Constantin Covaliu

Foto: Constantin Covaliu

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

Explorând Farmecul Primăverii: Culoare, Vitalitate și Relaxare într-o Galerie Foto Inspiratoare

Diana Petrescu

Published

on

Primăvara este momentul în care natura se trezește la viață, iar orașele se transformă în adevărate locuri de bucurie și energie. Străzile devin mai aglomerate, iar parcurile își deschid porțile pentru a primi oamenii dornici de relaxare și plimbare, sub razele calde ale soarelui.

În acest sezon, investițiile în zonele verzi din orașele României devin mai vizibile, iar pe rețelele sociale abundă postările cu cele mai frumoase parcuri. De exemplu, pagina de Facebook Iulius, companie cunoscută pentru implicarea în proiecte ce includ grădini urbane, invită la un tur virtual prin parcurile Palas Iași, Iulius Gardens din Iulius Town Timișoara și Iulius Parc din apropierea Iulius Mall Cluj.

La Iași, parcul din centrul orașului, parte integrantă a proiectului mixed-use Palas, strălucește în splendoarea primăverii, oferind un spectacol natural de neuitat. Verdele crud al vegetației, combinat cu albastrul cerului și culorile florilor, îmbracă peisajul într-un cadru pitoresc, atrăgând privirile și inimile vizitatorilor. Aici, prunii roșii, azaleele, cameliile și glicina transformă parcursul prin parcul Palas într-o experiență unică, potrivită atât pentru relaxare, cât și pentru sesiuni de fotografie creative.

În Iulius Parc din apropierea Iulius Mall Cluj, sălciile de pe malul lacului Gheorgheni și restul arborilor strălucesc în verdele lor cel mai frumos din an. Aici, pietonalul suspendat deasupra lacului, pista de ciclism, cea de alergare și aleile încântătoare devin destinații preferate pentru oamenii dornici de mișcare și recreere. Și câteva broaște țestoase și-au găsit aici un adăpost, bucurându-se de soare și liniște în timp ce ies din când în când să se bucure de razele sale blânde.

În Timișoara, Iulius Gardens strălucește în lumina primăverii, transformându-se într-o oază de frumusețe și energie. Culorile verzi dominate, atât în zonele amenajate cu gazon, cât și în jurul lacului sau pe alei, creează un cadru perfect pentru plimbări relaxante și momente petrecute în natură.

Potrivit site-ului www.iuliuscompany.ro, Iulius a investit în parcurile din Iași, Cluj-Napoca și Timișoara peste 18 milioane de euro, grădinile fiind elementul definitoriu al proiectelor sale. La Cluj-Napoca, o nouă grădină va fi amenajată în cadrul proiectului de pe fosta platformă Carbochim, acoperind peste 5 hectare de spațiu verde. Aici, peste 700 de copaci și 100.000 de plante decorative vor încânta privirile, iar o grădină japoneză va aduce aroma sakurei chiar în inima orașului, oferind un spațiu seren pentru plimbări și meditație.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite