Connect with us

Prin Oras

Zona Someșului se reamenajează, dar podul Garibaldi rămâne neschimbat: „Reprezintă o lucrare extrem de complexă”

Alex Campian

Published

on

Zona Someșului se reamenajează, dar podul Garibaldi rămâne neschimbat: „Reprezintă o lucrare extrem de complexă”

Modernizarea podului care face legătura între cartierele Grigorescu, Plopilor și zona centrală se va realiza în viitor, dar nu în acest an. După ce proiectul de modernizare a Podului Porțelanului a eșuat din cauza unui zăcământ de sare, autoritățile nu se grăbesc nici cu reabilitarea Podului Garibaldi. „Podul Garibaldi reprezintă o lucrare extrem de complexă.În primul rând, complexitatea rezidă în faptul că lucrările la Podul Garibaldi trebuie să fie făcute sub trafic, pentru că, din păcate, din Grigorescu avem doar două zone de ieșire spre zona centrală, Napoca și Podul Garibaldi. Mai este Podul Elizabeta, dar care e pietonal. Deci, noi am pus această condiție: lucrările să fie făcute sub trafic”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea în cadrul unei intervenții radio locale. Chiar dacă proiectul de modernizare a Podului Garibaldi nu trezește interesul nici unui investitor, tocmai din cauza condițiilor specifice de implementare sub trafic, cerință solicitată de autorități, reprezentanții Primăriei dau asigurări că structura de rezistență a podului este una bună, iar acesta nu reprezintă un pericol pentru clujeni.„Podul nu prezintă pericol, adică nu este un pericol pentru cetățeni”, a adăugat viceprimarul Tarcea. „Vom etapiza proiectul, îl vom face și pe el. Toate lucrurile se fac etapizat”, a mai punctat Tarcea. Autoritățile își propun reamenajarea malurilor Someșului. Podul Garibaldi rămâne neschimbat„În anul 2023 o să fie cu totul și cu totul schimbată fața Someșului, așa cum o știm noi, în zona Parcului Iuliu Hațieganu și în zona platoului Sălii Sporturilor.Anul acesta vom începe lucrările și la platoul Sălii Sporturilor”, au dat asigurări reprezentanții Primăriei. Primăria a realizat patru licitații pentru modernizarea Podului Garibaldi, dar investiția nu a trezit interesul constructorilor. CITEȘTE ȘI: Podul Garibaldi riscă să rămână în paragină, chiar dacă autoritățile au decis finanțarea lucrărilor de reabilitare prin Compania Națională de Investiții: „Discutăm de o blocare de peste 1 an de zile pentru un asemenea obiectiv…”În august 2019, autoritățile lansau cea de-a 4-a licitație de modernizare a podului Garibaldi.Valoarea investiției era estimată la 7,7 milioane lei (1,6 milioane euro), sursa finanțării fiind bugetul local.Durata totală de execuție a lucrărilor era estimată la un termen de 9 luni. În continuare, modernizarea Podului Garibaldi rămâne un proiect controversat și extrem de mult amânat.Podul este compus din 9 grinzi pe trei deschideri având structura de rezistenţă mixtă oţel-beton.
Lăţimea podului variază între 20 şi 24 metri, iar lăţimea părţii carosabile este de 14 metri.
Investiţia presupune lucrări de reabilitare, consolidarea infrastructurii existente, rampe de acces şi semnalizare rutieră.Ridicarea barajelor provizorii de la Podul Garibaldi, în noiembrie 2021, a dezvăluit albia Someșului în toată splendoarea și putoarea sa – pet-uri, haine, papuci, diverse ambalaje, pubele, trotinete, cauciucuri, resturi menajere – au fost doar câteva dintre vestigiile ascunse ale acestui spațiu uitat de autorități. CITEȘTE ȘI: Ridicarea barajelor provizorii de la Podul Garibaldi a dezvăluit albia Someșului în toată splendoarea și putoarea sa 

Source link

Facebook Comments Box

Prin Oras

FOTO – Gest controversat la Târgul de Crăciun din Cluj: Tânăr fotografiat pe statuia lui Matei Corvin

Stefania Heinz

Published

on

Gest controversat la Târgul de Crăciun din Cluj: Tânăr urcat pe statuia lui Matei Corvin pentru o vedere mai bună la concert

Un tânăr a atras atenția publicului din Piața Unirii după ce s-a urcat pe statuia lui Matei Corvin pentru a avea o vizibilitate mai bună la concertul susținut de Zdob și Zdub.

Un martor a declarat pentru Clujenii.ro că tânărul “s-a urcat cu tupeu” pe monument, ignorând normele de conduită publică.

Acest gest este ilegal conform legislației locale și poate atrage sancțiuni din partea poliției locale. Însă, din cauza aglomerației și haosului din timpul evenimentului, incidentul nu a fost gestionat imediat.

Evenimente de acest gen ridică întrebări despre respectul pentru patrimoniul cultural și necesitatea unei supravegheri mai stricte în cadrul evenimentelor publice aglomerate.

Sursa foto: Clujenii.ro

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

Accident grav pe strada Câmpului din Cluj-Napoca

Tudor Calinescu

Published

on

Un accident rutier a avut loc joi dimineața pe strada Câmpului, implicând două autoturisme și cauzând rănirea a trei persoane. Conform primelor informații, coliziunea s-a produs din cauza neacordării de prioritate la o intersecție aglomerată. Autoritățile au intervenit rapid la fața locului, iar traficul a fost restricționat temporar pentru efectuarea cercetărilor.

Foto: Levi Zsido Facebook

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj-Napoca a atins pragul de 3 milioane de pasageri în 2024

Stefania Heinz

Published

on

Cluj-Napoca, 28 noiembrie 2024 – Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj-Napoca a marcat astăzi o realizare semnificativă, înregistrând 3 milioane de pasageri în anul 2024. Acest prag demonstrează dezvoltarea continuă a aeroportului și importanța sa ca hub de transport aerian în România și Europa de Est.

Un moment simbolic pentru aviația regională

Pasagerul cu numărul 3 milioane a fost întâmpinat festiv de către conducerea aeroportului, reprezentanți ai companiilor aeriene și oficialități locale. Momentul a fost sărbătorit cu un eveniment special organizat în terminalul principal, în prezența presei și a angajaților aeroportului.

Directorul general al Aeroportului Internațional Avram Iancu, David Ciceo, a declarat:
„Această realizare este un simbol al creșterii constante pe care aeroportul nostru o înregistrează. Este rezultatul colaborării eficiente dintre aeroport, autorități și companiile aeriene care operează aici. Continuăm să investim în infrastructură și servicii pentru a oferi pasagerilor noștri o experiență de călătorie de calitate.”

Destinații atractive și trafic în creștere

În 2024, aeroportul clujean a oferit zboruri directe către peste 50 de destinații internaționale și interne, atrăgând astfel un număr tot mai mare de pasageri. Cele mai populare destinații au fost Londra, Milano, și Munchen, iar traficul de vacanță spre destinații turistice precum Grecia și Turcia a cunoscut o creștere semnificativă.

Planuri de dezvoltare

Pentru a face față creșterii traficului, Aeroportul Internațional Avram Iancu continuă implementarea unui amplu proiect de modernizare. Acesta include extinderea terminalului de pasageri, îmbunătățirea infrastructurii de piste și crearea unor facilități eco-friendly, adaptate standardelor internaționale.

Un hub strategic pentru România și Europa de Est

Aeroportul din Cluj-Napoca este al doilea cel mai aglomerat din România, după Aeroportul Henri Coandă din București. Pragul de 3 milioane de pasageri consolidează poziția sa de centru strategic pentru mobilitatea aeriană în regiune și contribuie la dezvoltarea economică a Transilvaniei.

Anul 2024 marchează un moment important în istoria Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj-Napoca. Performanța de a atinge 3 milioane de pasageri confirmă succesul aeroportului ca lider regional și promite o dezvoltare continuă în anii ce urmează.

Foto: Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite