Connect with us

Sanatate

Țările din UE, obligate să cumpere vaccinuri anti-COVID până în 2027/ Până acum au ajuns la gunoi doze în valoare de 4 miliarde de euro

Tudor Calinescu

Published

on

Țările din UE, obligate să cumpere vaccinuri anti-COVID până în 2027/ Până acum au ajuns la gunoi doze în valoare de 4 miliarde de euro


Cel puţin 215 milioane de doze de vaccinuri COVID-19 achiziţionate de ţările UE în perioada de vârf a pandemiei au fost aruncate între timp, costul lor fiind estimat la 4 miliarde de euro, arată o analiză realizată de POLITICO.
Analiza POLITICO arată că peste 200 de milioane de vaccinuri coronavirus nedorite au fost aruncate la gunoi, dar acest volum este aproape sigur o subestimare. Calculele POLITICO se bazează pe cifrele din 19 ţări europene – 15 ţări, între care România, au furnizat cifre direct, iar în cazul a  patru, volumele au fost raportate de presa locală. Unele cifre datează chiar din această lună, dar cele mai vechi datează din decembrie 2022, arată POLITICO

De la aprobarea primelor vaccinuri împotriva coronavirusului, la sfârşitul anului 2020, ţările UE au primit în mod colectiv 1,5 miliarde de doze (mai mult de trei pentru fiecare persoană din Europa). Multe dintre acestea zac acum în depozitele de deşeuri de pe continent.

Calculele bazate pe datele disponibile arată că ţările UE au aruncat în medie 0,7 vaccinuri pentru fiecare membru al populaţiei lor. În fruntea clasamentului se află Estonia, care a aruncat la gunoi mai mult de o doză (1,10) pe cap de locuitor, urmată îndeaproape de Germania (0,98), care a aruncat şi cel mai mare volum brut de fiole. În acest clasament, România este sub media europeană, pe locul al 13-lea, cu 0,51 de doze de vaccin aruncate raportat la cap de locuitor, iar ultimul loc (din cele 19 posibile) este ocupat de Irlanda, cu 0,16 doze. Dacă această rată medie de risipă ar fi proiectată în restul UE, aceasta ar însemna peste 312 milioane de vaccinuri distruse, notează POLITICO, citată de News.ro.

Pe de altă parte, numărul de vaccinuri irosite tinde să corespundă cu mărimea ţărilor, ca cifre absolute Germania având 83 de milioane de doze aruncate, iar Luxemburg puţin sub jumătate de milion. În clasamentul întocmit după acest criteriu, România este pe locul al cincilea, cu 9.777.126 de doze aruncate, dar Polonia şi Franţa, de exemplu, ţări mai mari decât România, au refuzat să comunice datele.

Nu este uşor de descoperit câte vaccinuri au fost aruncate. Unele guverne, inclusiv Franţa, a doua cea mai populată ţară din UE, sunt reticente în a dezvălui amploarea risipei. Iar pe măsură ce trece timpul, cifrele pe care le-am primit sunt învechite, numărul real de vaccinuri aruncate fiind probabil mult mai mare, menţionează POLITICO. Germania, de exemplu, a furnizat cifrele sale privind vaccinurile sale aruncate în iunie – la momentul respectiv, avea alte 120 de milioane de vaccinuri care stăteau în depozit. De asemenea, producătorii de vaccinuri au introdus de atunci versiuni mai noi, adaptate la cele mai recente variante de coronavirus, ceea ce face ca vaccinurile mai vechi să fie depăşite  şi să aibă mai multe şanse de a fi aruncate, explică publicaţia de la Bruxelles.

POLITICO estimează valoarea celor 215 milioane de vaccinuri irosite la peste 4 miliarde de euro, pe baza preţurilor vaccinurilor raportate în mass-media (acestea nu au fost făcute publice). Pentru ţările care au raportat doar numărul total de vaccinuri distruse, fără a le defalca pe tipuri de vaccinuri, POLITICO a folosit un preţ mediu ponderat de 19,39 euro, calculat pe baza datelor furnizate de ţările care au oferit o defalcare. Din nou, această cifră este aproape sigur un minim. Dar chiar şi 4 miliarde de euro reprezintă o sumă considerabilă, egală cu un proiect mare de infrastructură sau cu cheltuielile anuale de sănătate ale Croaţiei, notează POLITICO.

Multe dintre vaccinurile în cauză au fost achiziţionate în perioada de apogeu a pandemiei, în 2021, când UE, SUA şi Regatul Unit se străduiau să asigure un număr limitat de doze. În acea perioadă de frenezie, UE a încheiat cel mai mare contract de achiziţionare a 1,1 miliarde de doze de la Pfizer şi BioNTech, reminteşte publicaţia. Este uşor să uităm cât de nesigure erau lucrurile în 2021, iar acordul UE a fost lăudat la vremea respectivă. Dar atât mărimea, cât şi momentul acordului s-au dovedit a fi problematice. Ţările au fost blocate în cumpărarea de doze chiar şi atunci când pandemia s-a diminuat, în timp ce eforturile de a dona injecţiile în exces ţărilor terţe au fost zădărnicite de scăderea cererii şi de problemele logistice, punctează POLITICO.

Repercusiunile sunt mai mult decât financiare. Întrebările legate de modul în care a fost negociat marele contract cu Pfizer o urmăresc pe preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, încă de când The New York Times a relatat că şefa UE a avut un schimb de mesaje cu directorul general al Pfizer în perioada premergătoare încheierii contractului.

Contractul a fost deja renegociat de către Comisia Europeană sub presiunea ţărilor UE care suferă din cauza excesului de vaccinuri. Atât Polonia, cât şi Ungaria au încetat să mai accepte vaccinuri şi sunt date în judecată de Pfizer pentru neplata acestora. În România, procurorii au cerut să se ridice imunitatea fostului prim-ministru şi a doi foşti miniştri ai Sănătăţii, susţinând că achiziţiile excesive de vaccinuri au cauzat statului daune de peste 1 miliard de euro, arată POLITICO.

Într-un clasament întocmit de POLITICO (pe baza datelor de la ECDC disponibile până la 5 octombrie) cu numărul de vaccinuri pe care ţările le-au raportat ca fiind irosite, în comparaţie cu numărul de vaccinuri care le-au fost distribuite, România figurează pe locul al treilea, fiind devansată de Lituania şi Slovacia, în timp ce ultimul loc este ocupat de Irlanda.

Iar între timp, vaccinurile vor continua să vină, contractul revizuit cu Pfizer obligând ţările europene să cumpere vaccinuri cel puţin până în 2027, adaugă publicaţia.

Source link

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy

Sanatate

Cluj inaugurează primul spital construit din fonduri PNRR: Centrul Regional de Patologie Neurovasculară și Neurochirurgie

Alex Campian

Published

on

Exteriorul Centrului Regional de Patologie Neurovasculară și Neurochirurgie Cluj, construit din fonduri PNRR

Clujul se pregătește să inaugureze la sfârșitul acestui an primul spital construit integral prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Este vorba despre Centrul Regional de Boli Cerebrovasculare și Neurochirurgie, situat pe strada Louis Pasteur, care va deveni un reper important în tratamentul afecțiunilor neurovasculare.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a anunțat că acest centru, alături de Spitalul Județean de Urgență din Bistrița-Năsăud, vor fi date în folosință înainte de finalul anului 2025. Alte spitale din programul PNRR vor fi inaugurate în 2026, în perioada august-octombrie.

Detalii despre investiție și facilități

Proiectul a început în 2019 și a parcurs toate etapele necesare, inclusiv obținerea avizelor și autorizațiilor. Investiția totală se ridică la peste 230 milioane lei, iar lucrările sunt aproape de finalizare.

Clădirea include reabilitarea fostei Clinici de Medicina Muncii și construirea unui corp nou. Centrul va dispune de:

  • 6 săli de operații modulare cu tehnologii avansate (neuronavigație, neurofiziologie, radiologie mobilă C-arm, intervenții endoscopice)

  • Secția de Neurochirurgie cu 79 de paturi, inclusiv compartiment de neurochirurgie pediatrică

  • Secția ATI cu 26 de paturi, terapie intensivă neurovasculară și pediatrică

  • Centru de primire urgențe cu echipamente CT, RMN, angiografie multiplanară

  • Sală hibrid multifuncțională pentru tratamente endovasculare complexe

  • Laboratoare, săli de consultații, kinetoterapie, amfiteatru pentru educație medicală, spații pentru pacienți

Acest centru va permite tratamentul avansat al afecțiunilor cerebrovasculare, incluzând accidente vasculare cerebrale ischemice, anevrisme intracraniene și malformații vasculare.

Ministerul Sănătății: priorități și provocări

Alexandru Rogobete a subliniat că unele întârzieri în execuția proiectelor au fost cauzate de birocrație, dar a dat asigurări că fondurile PNRR pentru spitale nu vor fi pierdute. Constructorii au mărit echipele și au prelungit programul de lucru pentru a accelera finalizarea.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Sanatate

🕯️ A murit Dr. Ioan Boilă, „Medicul fără de arginți” al Clujului – O viață dăruită oamenilor și credinței

Alex Campian

Published

on

Dr. Ioan Boilă Cluj – Medicul fără de arginți, Policlinica fără plată

Clujul și întreaga Românie sunt mai sărace. Sâmbătă, 5 iulie 2025, la venerabila vârstă de 97 de ani, a trecut la cele veșnice Dr. Ioan-Dumitru-Iuliu Boilă, supranumit „Medicul fără de arginți” – un simbol al medicinei dedicate, al credinței neclintite și al demnității umane.

👨‍⚕️ Fost deținut politic, întemeietor și timp de peste 30 de ani coordonator al Policlinicii fără plată „Familia Sfântă” din Cluj-Napoca, Dr. Boilă și-a dedicat viața îngrijirii celor în suferință, fără să ceară nimic în schimb. Mii de pacienți sărmani i-au trecut pragul, găsind nu doar alinare trupească, ci și sprijin sufletesc.

🔗 Născut într-o familie cu rădăcini istorice adânci – nepot al marelui om politic Iuliu Maniu, fiu al profesorului Zaharia Boilă – Dr. Ioan Boilă a fost o figură luminoasă a Clujului. Fratele său, preotul și senatorul Matei Boilă, a fost și el un luptător pentru libertatea spirituală în perioada comunistă.

🚫 În 1948, împreună cu familia sa, Dr. Boilă a semnat memoriul împotriva desființării Bisericii Greco-Catolice, gest ce l-a costat opt ani de temniță comunistă. Această suferință nu i-a înăsprit inima, ci a transformat-o într-un izvor de iertare și dăruire.

❤️ După Revoluție, în 1994, cu sprijinul Bisericii Greco-Catolice și al Congregației Surorilor Doctrinei Creștine, a înființat Policlinica fără plată „Familia Sfântă”, un loc binecuvântat în inima Clujului, unde medicii voluntari și-au unit forțele pentru a aduce alinare celor care nu aveau altă speranță. Aici funcționează și Centrul caritativ-educativ „Iubire și Adevăr”, sprijinind familii aflate în dificultate.

📖 Dr. Ioan Boilă a fost și autor de cărți de memorii și spiritualitate, a contribuit la viața publică postdecembristă, a susținut Convenția Democrată, Forumul Civic Creștin și publicații dedicate valorilor credinței și democrației.

🌿 O viață dăruită total, fără urmă de egoism, fără preț cerut – un exemplu de bunătate, curaj și dragoste de oameni. Odihnească-se în pace!

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

🩸 Bilet gratuit de o zi la Untold pentru cei care donează sânge în acest weekend la Cluj!

Alex Campian

Published

on

Organizatorii festivalului Untold 2025 oferă o șansă unică clujenilor să participe la cea mai așteptată ediție aniversară: un bilet gratuit de o zi la festival pentru toți cei care donează sânge în cadrul campaniei Blood Network.


📅 Când și unde?

Caravana mobilă Blood Network va fi prezentă în parcarea Kaufland de pe Strada Fabricii, nr. 12, în zilele de:

  • Sâmbătă, 28 iunie 2025

  • Duminică, 29 iunie 2025

⏰ Program: 8:00 – 14:00


🎟️ Cum poți primi biletul?

Pentru a primi biletul gratuit, trebuie să:

  1. Donezi sânge la caravana mobilă în cele două zile menționate.

  2. Te înscrii pe platforma oficială a campaniei: reteaua.sieudonez.ro.

Biletele oferite vor fi valabile pentru prima zi a Festivalului Untold, care se va desfășura între 7 și 10 august 2025.


🌟 Despre campania Blood Network

Aceasta este cea de-a unsprezecea ediție a inițiativei Blood Network, cea mai longevivă campanie de donare de sânge din România, susținută de Untold, care îmbină responsabilitatea socială cu distracția.


⚠️ Atenție!

Donarea se face în limita capacității de recoltare a caravanei mobile, așa că grăbește-te să faci o faptă bună și să-ți asiguri biletul!

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom