Andi Vanca, fost director al Electric Castle timp de 6 ani, a intervenit în scena politică locală, tăind din elanul naționalist al candidatului la Primăria Clujului, Viorel Băltărețu, membru al partidului autointitulat progresist USR.
Într-un mesaj transant, Vanca a adus critici la adresa candidatului, subliniind impactul pozitiv al “vinutirilor” asupra dezvoltării orașului. În contextul în care se discută intens despre influența negativă a rezidenților din alte județe, Vanca a atras atenția asupra contribuției acestora în diverse domenii, de la IT și festivaluri la afaceri și infrastructură.
“Vreau un Cluj pentru toți clujenii. Pentru cei ce-l cunosc de dinainte de anii 2000, e de nerecunoscut. De la orașul cu spirit universitar, multi-cultural, cu oameni întreprinzători, a devenit bun pentru puțini și stres pentru mulți“, a afirmat candidatul USR, Viorel Băltărețu, citat de Andi Vanca.
În replică, Vanca a subliniat că diferențele dintre Clujul anilor 2000 și cel de astăzi sunt generate în mare parte de contribuția “vinutirilor”. Orașul, care odinioară se identifica cu băncile tricolore ale fostului primar Gheorghe Funar, s-a transforma radical datorită celor care au venit, au investit și au contribuit la diversificarea peisajului cultural și economic.”Într-adevăr sunt câteva diferențe dintre anii 2000 și 2024. De la orașul lui Funar cu bănci tricolore, Clujul este ceea ce este azi exact pentru ca viniturile ăstea ce ocupă străzile au rămas și au făcut IT, festivaluri, business, case și altele. Pentru că să-mi fie cu iertare, dar Clujul fără vinituri, astăzi, nu avea nici măcar un Profi în Grigorescu, iar în weekend se făcea pelerinaj la statuia lui Avram Iancu. “
Într-o notă ironică, Vanca a prezentat câteva mesaje pentru candidatul Băltărețu: “Parcare doar cu buletinul“, “În centru doar mașinile din CJ“, “Doar Clujeni la Oser”, “Fără vinituri pe Cetătuie” și “Nu vrem paprika, vrem doar boia!”, evidențiind astfel exagerarea și, în opinia sa, pericolul unui naționalism înfrânat.