Connect with us

Sport

Aurora boreală, un fenomen prezent pe cerul Transilvaniei încă din secolele XVI-XVII

Stefan Petre

Published

on

Aurora boreală văzută în data de 5 noiembrie 2023/ Foto: Ștefan Pop-Coț - Facebook

Timp Liber

Fenomenul extrem de rar, vizibil și de pe teritoriul țării noastre în noaptea de 5 noiembrie, aurora boreală, a fost posibil datorită intensificării activității solare din ultimele zile. Interesant faptul că încă din secolele XVI-XVII acest fenomen a fost observat în Transilvania.

Aurora boreală văzută în data de 5 noiembrie 2023/ Foto: Ștefan Pop-Coț – Facebook

  


Potrivit unui studiu realizat în anul 2021 și citat de INFP, acest fenomen a putut fi observat încă din secolele XVI-XVII în Transilvania.78 de aurore boreale, văzute pe cerul TransilvanieiÎn perioada celor două secole, nu mai puțin de 78 de aurore boreale au fost văzute. 


Conform studiului, pe la mijlocul secolului al XVI-lea, minimul de activitate solară a luat sfârșit. Cu toate acestea, nu este clar în ce măsură activitatea a revenit la un nivel „normal” în cicluri de 11 ani de creștere constantă a puterii. Chiar dacă numărul raportărilor asupra fenomenelor naturale a fost în creștere de-a lungul secolului al XVI-lea, cea mai veche auroră din Transilvania datează din anul 1579. În noaptea de 8 februarie până la 9 februarie a fost observat „foc” pe cerul Bistriţei, în nordul principatului. Un an mai târziu, în 1580, aflăm, fără informații specifice despre locație, că „în acest an, cerul a fost văzut de trei ori complet în flăcări”.


La data de 20 august 1583, pe cerul Brașovului a avut loc un alt fenomen, pe care istoricii Rethly și Berkes (1963) l-au interpretat drept aurora boreală. În vara anului 1591 aurorele boreale au fost văzute de mai multe ori în Transilvania. În anul 1592 s-au primit rapoarte de la Rotbav în Țara Bârsei din Transilvania despre „semne de foc pe cer” care erau vizibile toată noaptea de 29 decembrie. Acest fenomen a fost văzut și la Sighișoara. Potrivit raportului istoric al lui Mathias Miles, consilierul Sibiului, aurora boreală strălucitoare a făcut furori în Transilvania în primele ore ale dimineții de 12 ianuarie și în nopțile de 28 și 30 noiembrie 1953: „La începutul anului [1593], pe 12 ianuarie, la ora 3 dimineața, s-a văzut o arsură cumplită pe cer/tot slujitori de război, luptându-se cu săbii în aer; şi munţi înalţi s-au sfâşiat/încât în ​​multe locuri s-au scufundat sub ei biserici mari şi clădiri puternice: A proclamat tuturor oamenilor starea mizerabilă/care se apropia de Transilvania. […] Pe 28 noiembrie s-au văzut în număr mare frigărui de foc/care se luptau între ele; tot în a 30-a zi multe lucruri groaznice și mai multe/decât înainte”



Ce spun specialiștii INFP despre aurora boreală ce a fost vizibilă pe teritoriul României?Un fenomen spectaculos a fost vizibil duminică seară pe cerul României: o auroră boreală roşiatică a fost imortalizată în mai multe zone din ţară.Fenomenul extrem de rar, vizibil și de pe teritoriul țării noastre, care i-a fascinat pe români în noaptea de 5 noiembrie, aurora boreală, a fost posibil datorită intensificării activității solare din ultimele zile, confirmată și de înregistrările stațiilor geomagnetice ale Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. 


Magnetogramele înregistrate oferă informații despre influențele exploziilor solare asupra câmpului geomagnetic, transmit reprezentanții INFP. „Fenomenul a fost posibil datorită intesificării activității solare din ultimile zile, confirmată și de înregistrările stațiilor geomagnetice ale INCDFP. Magnetogramele înregistrate oferă informații despre influențele exploziilor solare asupra câmpului geomagnetic.În cursul anului 2023, au avut loc trei furtuni geomagnetice de mare intensitate, având un indice Kp >7. Ca rezultat al acestora, au putut fi observate aurore boreale în Europa la latitudini mai mici de 48° nord, acestea fiind însă prezente în special în apropierea polului nord. Indicii K și K planetar (Kp) sunt folosiți pentru a evalua magnitudinea furtunilor geomagnetice. Kp este un indicator al perturbărilor din câmpul magnetic al Pământului și este esențial pentru a decide emiterea alertelor și avertismentelor geomagnetice pentru utilizatorii care sunt pot fi afectați de aceste perturbări. Principalii utilizatori afectați de furtunile geomagnetice sunt rețelele de distribuție a energiei electrice, operațiunile navelor spațiale, utilizatorii de semnale radio care se reflectă sau trec prin ionosferă”, a transmis INFP.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box

Actualitate

ȘOC înaintea derby-ului! Fanii U Cluj BOICOTEAZĂ meciul cu CFR! FURIE!

Cosmin Ardelean

Published

on

BOICOT la derby! Fanii U Cluj NU merg în Gruia! “Integritatea are un preț!”

Suporterii U Cluj au luat o decizie radicală înaintea derby-ului cu CFR Cluj, refuzând cele 1158 de bilete alocate pentru meciul din Gruia. Peluza Șepcile Roșii a anunțat public hotărârea, invocând lipsa de reciprocitate din partea CFR Cluj în ceea ce privește alocarea biletelor la meciurile de pe Cluj Arena.

Fanii “șepcilor roșii” acuză CFR Cluj că a condiționat vânzarea biletelor într-un mod special, menționând o nemulțumire legată de numărul redus de bilete primite la inelul II pe Cluj Arena la partidele anterioare. Mai mult, CFR Cluj ar fi acuzat suporterii U Cluj de “tertipuri” pentru a evita oferirea de bilete la inelul superior.

Drept răspuns, Peluza Șepcile Roșii a transmis un mesaj ferm: “Peluza Șepcile Roșii refuză să accepte cele 1158 de bilete alocate la meciul din deal. Este dureros să nu fim alături de Universitatea și să nu ne cântăm dragostea pentru Simbol, să nu ne bucurăm de “U”, dar ăsta-i prețul INTEGRITĂȚII pe care am hotărât să-l plătim.”

Suporterii U Cluj au subliniat că aleg “DEMNITATEA fără concesii” și refuză să fie tratați ca și cum li s-ar face un favor. Ei cred în principiile ultraseriei și consideră că CFR Cluj nu a manifestat reciprocitate în privința alocării biletelor.

În ciuda absenței din stadion, fanii U Cluj au anunțat că se vor strânge vineri, la ora 16:30, la stadion pentru a susține echipa la antrenament, iar în ziua meciului, la ora 16:00, se vor întâlni în Piața Unirii, sperând să găsească o modalitate de a urmări partida împreună.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

Scandal U Cluj – CFR: A fost ură etnică? Poliția dezvăluie ADEVĂRUL!

Cosmin Ardelean

Published

on

Fan U Cluj, reținut pentru atacul cu sticlă asupra unui suporter CFR după derby!

Poliția Cluj a anunțat reținerea suporterului U Cluj acuzat că a lovit cu o sticlă un fan al rivalilor de la CFR Cluj, în urma incidentelor violente de după marele derby din 31 martie 2025.

Conform anchetei, în acea seară, doi tineri de 19 ani au sesizat Poliția că au fost agresați în Parcul Central de un grup de persoane necunoscute. Unul dintre ei a suferit răni grave la față, fiind lovit cu o sticlă.

Poliția a demarat o investigație amplă, iar în urma cercetărilor, au fost identificate 8 persoane implicate în agresiune: 7 adulți (cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani) și un minor de 16 ani.

Pe 5 aprilie, a fost reținut principalul suspect, un bărbat de 38 de ani din Cluj-Napoca, acuzat că a aruncat sticla. Acesta a fost reținut pentru 24 de ore.

Poliția Cluj a reiterat că incidentul nu are conotație etnică, așa cum se insinuase inițial, infirmând acuzațiile liderilor UDMR Cluj.

Cercetările continuă pentru toate cele 8 persoane, fiind acuzate de tulburarea ordinii și liniștii publice. Bărbatul de 38 de ani este cercetat și pentru lovire sau alte violențe.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sport

David Popovici devine cel mai rapid înotător din istorie la 50, 100 și 200 m liber

Maria Costea

Published

on

David Popovici face din nou istorie: cel mai rapid om din toate timpurile la 50, 100 și 200 de metri liber

La doar 20 de ani, David Popovici continuă să redefinească limitele natației mondiale. Vineri, 11 aprilie, sportivul român a anunțat cu mândrie pe pagina sa de Facebook că a devenit primul om din lume care a spart toate cele trei bariere de elită în stilul liber:

  • Sub 22 de secunde la 50 m

  • Sub 47 de secunde la 100 m

  • Sub 1:43 la 200 m

Performanța care a completat acest trio legendar a fost reușită chiar vineri, când Popovici a obținut un nou record național la 50 m liber, cu timpul de 21.83 secunde.

„De asta sunt tare mândru”, a scris David, într-un mesaj sincer și emoționant, care a rezonat cu fanii din toată lumea.


O revenire conștientă, după Jocurile Olimpice de la Paris

După ce a urcat din nou pe podium la Jocurile Olimpice de la Paris, Popovici a decis să ia o pauză de opt luni. Nu din cauza oboselii fizice, ci pentru a-și regăsi echilibrul interior.

„A fost nevoie de timp – pentru a respira, a mă bucura, pentru a înțelege ce am realizat și mai ales, pentru a mă reconecta cu de ce-ul din spatele acestui drum”, a explicat el.

Campionul vorbește deschis despre faptul că adevărata performanță nu înseamnă doar antrenamente sau medalii, ci mai ales claritate mentală, echilibru și bucuria sinceră de a înota.

„Am ales conștient această pauză, iar acum revin cu și mai multă claritate, motivație și încredere.”


Titluri naționale și un mesaj către fani

La Campionatele Naționale de Înot de la Otopeni, Popovici a cucerit deja aurul la 50 m, 100 m și 200 m liber, cu un timp excelent de 1:45.07 în proba de 200 m.

În stilul său autentic, David nu s-a limitat doar la medalii – a transmis și un mesaj deschis fanilor, invitându-i să fie parte din povestea înotului românesc:

„Energia voastră contează mai mult decât credeți!”


David Popovici nu doar că face valuri în bazin, ci și în inimile oamenilor. Cu maturitatea unui campion și sufletul unui adevărat lider, el inspiră o generație întreagă. Iar povestea lui abia începe.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite