Connect with us

Sport

Biserica „Bob” din Cluj-Napoca, cea mai veche biserică românească din oraș și locul în care Veronica Micle s-a căsătorit

Stefan Petre

Published

on

Biserica din centrul Clujului, locul în care s-a căsătorit Veronica Micle/ Foto 1: visitcluj.ro/ Foto 2: Biblioteca Naţională a României

Timp Liber

În centrul istoric al orașului Cluj-Napoca, printre străduțe încărcate de istorie și cultură, se înalță mândră Biserica „Bob”, un simbol al spiritualității românești și al istoriei locale.

Biserica din centrul Clujului, locul în care s-a căsătorit Veronica Micle/ Foto 1: visitcluj.ro/ Foto 2: Biblioteca Naţională a României

  


În inima orașului Cluj-Napoca, un nou simbol al spiritualității românești se înalță cu mândrie Biserica Greco-Catolică „Învierea Domnului”.  Edificiu de cult a fost realizat în stilul baroc târziu cu influențe neoclasice. 



Prima biserică românească din centrul istoric al orașuluiConstruită între anii 1801-1803, Biserica Bob este prima biserică greco-catolică ridicată în Cluj și, în același timp, prima biserică românească construită în perimetrul vechii cetăți clujene. Numele său derivă de la episcopul Ioan Bob, un nobil român care a devenit episcop greco-catolic al Blajului și a susținut financiar construcția bisericii. Strada inițial numită Kismester utca, redenumită temporar în perioada comunistă în strada Prahovei, poartă din nou numele episcopului Ioan Bob începând cu anul 1990.Arhitectura remarcabilă a Bisericii Bob, realizată în stil baroc de către arhitectul Josef Leder, oferă o priveliște impresionantă. Cu o lungime de 21 de metri, o lățime de 9 metri și un turn de 27,5 metri, lăcașul de cult se integrează armonios în peisajul orașului. În interior, o placă comemorativă marchează anul edificării și numele ctitorului, episcopul Ioan Bob.



CITEȘTE ȘI:
Cinema Arta Cluj, cel mai vechi cinematograf din țară, împlinește 110 ani. Proiecție specială, distinsă cu 8 premii OscarBiserica a fost construită într-un context istoric complex, cu primele comunități greco-catolice atestate în Cluj în 1735. În ciuda opoziției autorităților locale, lăcașul de cult a fost finalizat datorită intervenției hotărâte a lui Mihail Oros, un nobil român greco-catolic.Cheltuielile pentru construirea lăcașului au fost destul de mari, ele fiind sporite și de incendiul care, în anul 1801, a distrus o parte din centrul municipiului afectând și clădirea lăcașului de cult.


În timp, Biserica Bob a trecut prin diverse etape de renovare și restaurare, marcând momente importante din istoria sa. În 1906, sub păstorirea protopopului Elie Dăianu, biserica a fost refăcută și consolidată, iar după cel de-al Doilea Război Mondial, a fost repictată și resfințită de către cardinalul Iuliu Hossu.Biserica de pe strada Episcop Ioan Bob/ Foto: visitcluj.roBiserica din centrul Clujului, locul în care s-a căsătorit Veronica MicleUn aspect notabil al istoriei Bisericii Bob este cununia dintre Veronica Micle și profesorul Ștefan Micle, care a avut loc aici în anul 1864. În perioada comunistă, după interzicerea Bisericii Române Unite, a fost instalată o parohie ortodoxă în Biserica Bob, iar în 1995, după evenimentele din 1989, biserica a fost restituită comunității greco-catolice clujene, marcând astfel începutul unei noi ere pentru acest lăcaș de cult.



Plăcuța din biserică/ Foto: Mihai Andrei – ro.wikipedia.orgAstăzi, Biserica Bob continuă să își îndeplinească rolul de centru spiritual și cultural în inima Clujului. Renovată în decursul anului 2022, biserica este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj. Cu fiecare cărămidă și icoană, Biserica Bob păstrează vie amintirea trecutului și oferă o fereastră către bogata moștenire culturală și spirituală a comunității clujene.Cine a fost Veronica Micle?Veronica Micle a fost o poetă și scriitoare română din secolul al XIX-lea, născută la 22 aprilie 1850 în comuna Năsăud, în Transilvania. Ea a devenit cunoscută mai ales pentru relația sa intensă cu poetul Mihai Eminescu, considerat cel mai mare poet român.În anul 1869 aceasta contribuie la înființarea și bunul mers al unei școli profesionale de fete, se implică în îndrumarea unor școli de fete din Iași și începe să fie activă în viața literară.În primăvara anului 1872 face o călătorie la Viena alături de soțul Ștefan Micle care avea o întâlnire cu rectorul Universității din Viena, iar ea pentru un tratament medical (suferea de psoriazis – n.red.), ocazie cu care îi este prezentat studentul Mihai Eminescu. Soțul pleacă de la Viena după trei zile, iar ea rămâne la tratament încă 6 luni. Tot în 1872 debutează în revista Noul curier român cu două scrieri în proză.Rămasă văduvă în anul 1879, Veronica reia legătura cu Eminescu. Cei doi încearcă, fără să reușească, să-și întemeieze o familie. În 1886 Veronica locuiește la București, la fiica sa, Valeria, studentă la Conservatorul din București. Cealaltă fiică, Virginia, îmbrățișează cariera tatălui său și devine profesoară de fizică la Botoșani. Veronica donează casa din Târgu Neamț, moștenită de la mama ei, Mănăstirii Văratec.La 3 august 1889 Veronica Micle moare la Mănăstirea Văratec din cauza unei congestii cerebrale în urma otrăvirii cu arsenic. În ciuda surselor vremii care afirmau că s-ar fi sinucis, aceasta a fost înhumată religios lângă bisericuța Sf. Ioan de la Văratec, lucru de care nu beneficiază persoanele care comit suicid.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box

Sport

CFR Cluj își îndreaptă atenția către Cupa României după ce lupta pentru titlu se complică

Dani Muresan

Published

on

Sursa: Facebook/cfr1907

Echipa CFR Cluj și-a îndreptat atenția către obținerea celui de-al doilea trofeu intern, pe fondul unui parcurs dificil în lupta pentru titlu. După ce au înregistrat un eșec și o remiză în primele două etape ale play-off-ului, distanțându-se la 10 puncte de poziția de lider, jucătorii clubului clujean au recunoscut că prioritățile se îndreaptă către Cupa României. Cristi Manea a subliniat importanța acestei competiții în contextul sezonului actual, înaintea confruntării din sferturile de finală împotriva echipei Corvinul Hunedoara.

Este o competiție foarte importantă pentru noi în acest sezon. Ne pregătim serios pentru acest meci și vom aborda partida cu toată seriozitatea. Aceasta este frumusețea Cupei României – faptul că avem oportunitatea de a juca împotriva echipelor din ligile inferioare.

Am visat întotdeauna să câștigăm Cupa, însă nu am avut șansa să ne concentrăm pe ea anterior din cauza participării noastre în cupele europene. Dar anul acesta, câștigătoarea merge în Europa League, ceea ce face ca acest trofeu să fie și mai important pentru noi. În campionat mai avem 8 etape, iar totul este deschis. Vom vedea ce se întâmplă“, a declarat fundașul echipei CFR Cluj.

Partida din Cupa României între CFR Cluj și Corvinul Hunedoara este programată pentru marți, cu începere de la ora 19:30.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami – Foto

Stefan Petre

Published

on

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami, unde se pregătește să își continue parcursul în turneul de tenis. Această călătorie marchează începutul unei noi etape în cariera sportivei noastre, iar fanii își așteaptă cu nerăbdare performanțele sale pe terenul de tenis.

Având în vedere că Miami este unul dintre cele mai importante turnee din calendarul tenisului mondial, este de așteptat ca Simona să fie pregătită să își pună în valoare abilitățile și să concureze la cel mai înalt nivel împotriva celor mai buni jucători din lume. Privind relaxată și concentrată în același timp, Simona pare hotărâtă să ofere o prestație memorabilă în competiția ce urmează.

Cu fiecare pas pe care-l face în această călătorie, Simona Halep demonstrează dedicarea și determinarea ei de a atinge cele mai înalte standarde în tenisul mondial. Fanii din întreaga lume o vor urmări cu sufletul la gură în fiecare meci și îi vor oferi sprijinul lor necondiționat în această nouă aventură sportivă.

Simona Halep campioana noastra

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

VIDEO: Maier Orosz Judith, Regina Înotului Românesc: 4 Medalii de Aur la Campionatele Mondiale de Natație Masters

Stefania Heinz

Published

on

Cu o voință de fier și un talent incontestabil, Maier Orosz Judith, o înotătoare din Cluj-Napoca, a demonstrat că vârsta nu este un impediment atunci când vine vorba de a atinge performanțe remarcabile în apă. La venerabila vârstă de 81 de ani, această sportivă a reușit să cucerească inimile și să încânte publicul la Campionatele Mondiale de Natație Masters, desfășurate în Doha, Qatar.

Evenimentul a adunat la start peste 2.500 de înotători din întreaga lume, competând în diverse categorii de vârstă. Cu toate că majoritatea concurenților erau mult mai tineri decât ea, Maier Orosz Judith a izbucnit în lumina reflectoarelor, demonstrându-și în mod convingător talentul și abilitățile în apa bazinului.

Clujeanca a fost o prezență dominatoare în competiție, cucerind nu mai puțin de patru medalii de aur în diferite probe. Performanța sa remarcabilă a adus o nouă dimensiune în cadrul competiției și a demonstrat că vârsta nu este un obstacol pentru realizările sportive de excepție.

Această poveste impresionantă nu este doar despre câștigarea de medalii, ci și despre dedicarea, perseverența și pasiunea pentru sport, care au ghidat-o pe Maier Orosz Judith de-a lungul întregii sale cariere. Prin succesul său, ea a inspirat și a motivat generații întregi de înotători, arătând că, cu determinare și efort, se pot obține rezultate remarcabile, indiferent de vârstă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite